Előszó
Részlet a kötetből:
AZ ÉLÉSKAMRA.
A háziasszony kincstára az éléskamra, melynek megtöltéséről, jókarbantartásáról és helyes beosztásáról folytonosan gondoskodnia kell.
Télen, disznóölés idején, megtelik az éléskamra zsírral, töpörtyüvel, sonkával, füstölt hússal, a téli alma, a narancs- és czitromszörpök is ekkor tétetnek félre.
A tavasz a fogyasztás ideje, akkor nem igen jut uj anyag a kamrába, de a felügyelet nem szünetel azért egy perczig sem, mert a befőttet, gyümölcsöt, husokat, uborkát mindig át kell nézni és a romlásnak indulót el kell távolítani, vagy felfőzni.
Nyáron és ősszel aztán csőstől szakad a munka a gondos asszony nyakába: alig akar véget érni a befőzés, aszalás és egyéb dolog. Ilyenkor nyáron, mikor kedvező az idő, szokott az éléskamra alapos, nagyszabású tisztogatása is végbemenni.
Az éléskamrának száraznak és hűvösnek kell lennie, nagy ablak és ajtó legyen rajta, az alapos szellőztetés miatt. Berendezése egy nagy asztal, melyen dolgozni lehet, rekeszekre osztott lisztes ládák, a lisztek különböző fajtáinak, egy vagy több fiókos szekrény, a fűszerek, házigyógyszerek eltevésére, köröskörül kényelmes polczok, aztán zsinóron vagy lánczon függő rudak, melyekre szőllőt, füstölt hust stb. aggatnak.
Vissza