1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszervizsgálati Közlemények 1990-1991. január-december

A Megyei és Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomások közlönye - XXXVI. évfolyam 1-4., XXXVII. évfolyam 1-4. szám.

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Beszámoló az Élelmiszervizsgálati Közlemények 1987. évi XXXIII. kötetéről
Részlet:
1987-ben a folyóirat XXXIII. kötete a terveknek megfelelően 4 füzetben összesen 256 oldalon jelent meg. A... Tovább

Előszó

Beszámoló az Élelmiszervizsgálati Közlemények 1987. évi XXXIII. kötetéről
Részlet:
1987-ben a folyóirat XXXIII. kötete a terveknek megfelelően 4 füzetben összesen 256 oldalon jelent meg. A folyóiratban 14 szakirányú dolgozatot közöltünk le, ami az eredeti publikációk számának évek óta tartó csökkenését folytatta. Tovább növekedett viszont azon anyagok száma, melyek a minőségellenőrzéssel, minőségvizsgálattal foglalkozó szakemberek mindennapos munkájához tájékoztatásul szolgálnak. Ezek közül különösen hasznosnak bizonyult az élelmiszerek fogyaszthatósági határideje és minőségmegőrzési időtartama jegyzékének közzététele. A téma iránt mutatott nagy érdeklődésre való tekintettel leközöltük a hasonlítható csehszlovák termékek eltarthatóságának, illetve felhasználhatóságának idejét valamint jelölési módját is. Az ilyen jellegű szerkesztési változtatások megfelelnek a nemzetközi tendenciának, bár az eredeti dolgozatok számának további csökkenése nem kívánatos. Vissza

Tartalom

XXXVI. KÖTET (1990) 1. SZÁM

Molnár Pál: Beszámoló az Élelmiszervizsgálati Közlemények XXXV. kötetéről 2
Cserháti Tibor: Nagyteljesítményű folyadékkromatográfia alkalmazása az élelmiszeranalitikában 5
Nguyen Hung - Siska Elemér - Adányiné Kisbocskói Nóra - Molnár Pál: Ionszelektív elektródok alkalmazása az élelmiszeranalitikában III. Fluroid-ion meghatározása 27
Szabó S. András - Borbély-Kiss Ildikó - Kispéter József - Koltay Ede: Aktivációs analízis az élelmiszeranalitikában. VIII. Részecske (proton) indukált röntgenemissziós analízis (PIXE) 39
Bíró György - Gergely Anna: Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ünnepi tudományos ülése az intézet fennállásának 40. évfordulója alkalmából 51
Külföldi lapszemle 4
Szakmai hírek 57
Hazai lapszemle 60
Könyvismertetés 61
1989. évi tartalomjegyzék 62

XXXVI. KÖTET (1990) 2. SZÁM

Molnár Pál: Élelmiszeripari termékek minőségalakulása 1989-ben a hatósági minőségellenőrzés megállapításai alapján 65
Sohár Pálné: A kemizáció és a prevenció az élelmezésegészségügyben 116
Külföldi lapszemle 123
Hazai lapszemle 126

XXXVI. KÖTET (1990) 3. SZÁM

Engelhardt M.: Nagynyomású folyadékkromatográfía . Néhány szempont az élelmiszeranalitikai alkalmazáshoz 130
Molnár Pál: A CMA minőségi jel szerepe és alkalmazása az NSZK élelmiszergazdaságában 143
Temesvári János - Hoschke Ágoston: Amiláz-aktivitás mérésére alkalmas kromogén szubsztrát előállítása 148
Harkayné Vinkler Margit - Hajdú Félix: A-provitaminok vizsgálata növényi nyersanyagokban és növényi alapú késztermékekben 154
Nguyen Hung - Adányiné Kisbocskói Nóra - Molnár Pál: Ionszelektív elektródok alkalmazása az élelmiszeranalitikában IV. Klorid-ion meghatározása 168
Módszerismertető 174
Külföldi lapszemle 180
Szakmai hírek 189
Hazai lapszemle 190

XXXVI. KÖTET (1990) 4. SZÁM

Mohos Ferenc - Kocsányi László - Váradi Mária - Biacs Péter: A fotoakusztikus spektroszkópia (PAS) alkalmazási lehetősége az élelmiszeripari nyers- és adalékanyagok minősítésében 194
Váradi Mária - Tóth Árpád: A NIT/NIR spektroszkópai alkalmazása az élelmiszerminősítésben 209
Czeglédi-Jankó Gézáné - Éliás Ida - Nagy Edit: Hús és húskészítmények szénhidrát-, nitrát- és fehérjetartalmának meghatározása spektroszkópiás eljárásokkal 219
Nguyen Hung - Siska Elemér - Adányiné Kisbocskói Nóra - Molnár Pál: Ionszelektív elektródok alkalmazása az élelmiszeranalitikában V. Jodidés cianid-ion meghatározása 229
Szakmai hírek 238
Hazai lapszemle 240
Külföldi lapszemle 241
Módszerismertető 245

XXXVII. KÖTET (1991) 1. SZÁM

Molnár Pál: Beszámoló az Élelmiszervizsgálati Közlemények XXXVI. kötetéről 3
Varsányi Iván - Bukosza Gábor: A vákuum-és védőgázos csomagolás élelmiszeripari alkalmazásának kutatásában elért főbb eredmények a szakirodalom tükrében 5
Perlné Molnár Ibolya - Morvái Magdolna: Almalevek karbonsav- és szaharid-összetevőinek egy oldatból történő gázkromatográfiás mérése 23
Molnár Pál: Beszámoló az Európai Minőségügyi Szervezet (EOQ) Élelmiszeripari Bizottságának IV. Konferenciájáról 32
Sebők András: Beszámoló az „Objektív nyersanyagátvételi módszerek az élelmiszeriparban" tudományos ülésről 36
Módszerismertető 43
Szabványismertető 50
Szakmai Hírek 59
Hazai lapszemle 62
Külföldi lapszemle 64
1990. évi tartalomjegyzék 67

XXXVII. KÖTET (1991) 2. SZÁM

Katona László: Élelmiszerek minőségalakulása 1990-ben 71
Wittmann János - Reszegi Csaba: Quassin természetes keserítőanyag meghatározása tonik üdítőitalokban 108
Sebestyán Róbert - Sudár Ernőné - Tarján Sándor: Radiológiai hamuminták káliumtartalma 40K - aktivitásának meghatározása. Módszerösszehasonlító vizsgálat 113
Hazai lapszemle 125
Külföldi lapszemle 129
Könyvismertetés 130
Vajda Ödön emlékezetére 131

XXXVII. KÖTET (1991) 3. SZÁM

Coduro, Erich: A Német Élelmiszerkönyv jelentősége az Európai Gazdasági Közösség számára 135
Molnár Pál: Élelmiszerek érzékszervi vizsgálata és minősítése II. Érzékszervi körvizsgálat 141
Nagy Edit: Élelmiszeranalitikai vizsgálati szabványok minőségbiztosítása 159
Biacs Péter - Váradi Mária: Beszámoló a Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Bizottság XVII. üléséről 164
Módszerismertető 167
Szakmai hírek 185
Hazai lapszemle 191
Külföldi lapszemle 192
Rendezvénynaptár 197

XXXVII. KÖTET (1991) 4. SZÁM

Strecker Ottó: Élelmiszerminőség és marketing 201
Molnár Pál - Tóthné Márkus Marianna - Boross Ferenc: Élelmiszerek érzékszervi vizsgálata és minősítése III. Gyümölcslevek szakértői és fogyasztói minősítése 208
Kreutz Attiláné - Tóthné Aranyos Irén: Benzoesav és szorbinsav egymás melletti meghatározása UV-fotometriás módszerrel 219
Cseh Éva - Kiss Béla: Megfigyelések különböző minták stroncium izotóp koncentrációjának változásáról a csernobili katasztrófa után 226
Molnár Pál: Beszámoló a Codex Alimentarius Főbizottság 19. üléséről 232
Módszerismertető 234
Hazai lapszemle 249
Külföldi lapszemle 250
Rendezvénynaptár 255
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem