1.067.056

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszervizsgálati Chemia/A minőségi chemiai analizis módszerei

A Magyar Chemiai Folyóirat X. és XI. évfolyamának melléklete/A Magyar Chemiai Folyóirat XVI. évfolyamának melléklete

Szerző
Budapest
Kiadó: Kir. Magy. Természettudományi Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 484 oldal
Sorozatcím: Magyar Chemiai Folyóirat
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 2 mű egy kötetben. Az 1. mű 1905-ben jelent meg. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva, a 2. műben szám szerint 13 ábra és 1 színkép tábla található. Nyomtatta a Pesti Lloyd-társulat könyvsajtója.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Kir. Magy. Természettudományi Társulat által kiadott Magyar Chemiai Folyóirat t. Szerkesztő-Bizottsága a mult év folyamán a nevezetesebb élelmi- és élvezetiszerek chemiai vizsgálati módszereinek... Tovább

Előszó

A Kir. Magy. Természettudományi Társulat által kiadott Magyar Chemiai Folyóirat t. Szerkesztő-Bizottsága a mult év folyamán a nevezetesebb élelmi- és élvezetiszerek chemiai vizsgálati módszereinek leirásával bizott meg. E munka megirásakor főképpen arra törekedtem, hogy az a gyakorlat követelményeinek minél jobban megfeleljen; ennélfogva az élelmiszerek vizsgálatára eddigelé kidolgozott eljárások közül azokat választottam ki és irtam le, a melyekkel a legjobb, legszabatosabb eredmények érhetők el, a melyek a legáltalánosabban el vannak terjedve és a melyeket magam is a gyakorlatból, mint kipróbált, jó módszereket ismerek. Tekintettel voltam arra, hogy az egyszerűbb berendezésű laboratoriumokban is végrehajtható eljárásokat ismertessem meg és a költségesebb fölszereléseket igénylő módszereket csak röviden érintsem.
E munkában az élelmiszerek előállitására és technologiájára részletesen nem terjeszkedhettem ki, éppen úgy a mikroszkópi vizsgálatot is, a megszabott hely szűk volta miatt, részletesen nem ismertethettem, pedig ez az élelmi- és élvezetiszerek vizsgálatának egyik fontos mellékága. Vissza

Tartalom

Bevezetés
Az élelmiszerek alkatrészei és ezek chemiai beosztása1
Nevezetesebb élelmiszerek összetétele6
Állati eredetű élelmiszerek összetétele6
Növényi eredetű élelmiszerek összetétele7
Fűszerek és élvezeti szerek összetétele8
Általános rész
Az élelmiszerek alkatrészeinek meghatározására használt általános módszerek9
Fizikai vizsgálati módszerek
Fajsúly- meghatározás9
Piknométerrel. Areométerrel. Westphal v. Reimann-mérleggel10
Olvadás- és forráspont-meghatározás11
Folyadékok folyékonységi fokának meghatározása. Engler-féle viszkoziméter12
Fénytörőképesség meghatározása. Zeiss-féle refraktométer13
Abszorpczió-spektrométeres vizsgálat14
Chemiai vizsgálati módszerek
Vízmeghatározás15
Hamu (ásványi sók) meghatározása17
Nitrogéntartalmú anyagok: proteinek meghatározása19
Kjeldahl-féle eljárás19
Zsírmeghatározás Soxhlet-féle zsírkivonó készülékkel23
A szénhydrátok meghatározása25
Szilárd élelmiszerek vízben oldható szénhydrátjainak meghatározása26
A czukrok meghatározása térfogatos úton Soxhlet szerint Fehling-féle oldattal27
A czukrok súlyszerinti meghatározása Allihn szerint29
Nádczukor-meghatározás Fehling-féle oldattal31
A czukrok meghatározása polározással32
Wild-féle polaristrobométer34
Soleil-Ventzke-Scheibler-féle polározó készülék36
Dextrinek meghatározása39
Oldható szénhydrátok elválasztása39
Hideg vízben oldhatatlan szénhydrátok, keményítő meghatározása40
Rostanyag (czellulóz) meghatározása43
Weender-féle eljárás44
König új eljárása autoklávval és a nélkül45
Pentozának meghatározása45
Vonadékanyag- (extrakt) meghatározás46
Alkohol-meghatározás. Gay-Lussac-féle eljárás47
A nevezetesebb élelmiszerek részletes vizsgálata
ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREK50
Tej és tejtermékek50
Fajsúlymeghatározás53
Zsírmeghatározás55
Száraz maradék és víz meghatározása64
Hamu meghatározása65
Fehérje (kázein és albumin) meghatározása65
Tejczukor meghatározása67
A tej savtartalmának meghatározása67
Salétromsav, illetőleg sóinak kimutatása67
A tej szennytartalmának meghatározása67
Felfőzött és főtelen tej megkülönböztetése68
Konzerváló anyagok kimutatása68
Víztartalom-meghatározás75
Zsírmeghatározás76
Kázein, tejczukor és hamu meghatározása76
A konzerváló anyagok kimutatása77
Az olvadás és a megszilárdulási pont meghatározása77
Fajsúlymeghatározás78
Fénytörőképesség, refrakczió meghatározása78
A savszám és a vaj avassági fokának meghatározása78
Az oldhatatlan zsírsavak mennyiségének (Hehner-féle szám) meghatározása79
Köttstorfer-féle szám meghatározása79
A Reichert-Meisl-féle szám, vagy az illanó zsírsavak mennyiségének meghatározása80
Idegen festőanyagok kimutatása82
Liszt és egyéb hamisítások83
Vízmeghatározás86
Zsírmeghatározás87
Az összes nitrogén-vegyületek meghatározása87
Az oldható nitrogén-vegyületek meghatározása87
Savtartalom-meghatározás88
Hamumeghatározás88
A sajt zsírjának tisztasága88
Festés, idegen anyagok, hamisítások88
Hús, húsneműek és húskonzervek89
Zsírok és olajok95
Hechner-féle szám meghatározása102
Reichert-Meissl féle szám meghatározás103
Savszám-meghatározás (Szabad savak mértéke)103
Köttstorfer-féle vagy elszappanosítási szám meghatározása103
Hübl-féle jódszám meghatározása104
NÖVÉNYI EREDETŰ TÁPSZEREK
Liszt, kenyér, sütemények109
Lisztvizsgálat109
Kenyér és sütemények vizsgálata123
Czukortartalmú élelmiszerek124
A különböző czukorfajták vizsgálata124
Czukorkák, czukorszirupok és befőttek vizsgálata126
A méz vizsgálata130
Fűszerek133
Bors136
Fahéj138
Mustárliszt138
Paprika139
Sáfrán140
Szegfűszeg140
Vanilia141
Alkaloid-tartalmú élelmi- és élvezetiszerek142
Kávé142
Tea148
Kakao és Csokoládé150
Alkohol-tartalmú táp- és élvezeticzikkek154
Bor154
Sör184
Egyéb szeszes italok188
Eczet206
Festékek használata élelmi és élvezeti szerekben. 1905. junius 17-én kelt 35,556. sz. belügyminiszteri rendelet212
Táblák
Allihn-féle dextrózmeghatározási tábla215
Invertczukor meghatározására tábla Meissl szerint217
Maltóz meghatározására tábla Wein szerint219
Tejczkor meghatározására tábla Soxhlet szerint220
Levulóz meghatározására tábla Lehmann szerint221
Alkohol-táblázat Windisch szerint223
A minőségi chemiai analizis módzserei
Előszó
Tartalomjegyzék
Sajtóhibák
Bevezetés1
Chemiai hatás5
Cserebomlás5
oxidáczió6
Redukczió14
Az elméleti chemia alkalmazása a chemiai analizisben21
Kolloid oldatok31
Kémszerek32
Az elemek beosztása a chemiai analizis szempontjából39
A kationok reakczió
Első osztály43
Második osztály. A) csoport52
Második osztály. B) csoport74
Második osztály. C) csoport87
Harmadik osztály91
Negyedik osztály130
Ötödik osztály137
A savak reakcziói
Első csoport. Első osztály146
Második osztály148
Harmadik osztály162
Második csoport. Első oszátly166
Második osztály176
Harmadik csoport181
Negyedik csoport185
Negyedik rész. Az elemek reakcziói
Ötödik rész. A fémek elválasztása
Hatodik rész. A savak kimutatása
Táblák247
Színkép tábla
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem