1.067.062

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszertechnológiai ismeretek

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Kertészeti Kar
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 310 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrát tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Az élelmiszerek romlásos jelenségei (Erdélyi Lajosné dr.)9
Fizikai eredetű változások10
Kémiai eredetű változások10
Enzimek okozta romlási folyamatok11
Mikrobiológiai romlások12
A mikroorganizmusok szaporodását befolyásoló tényezők13
Az idő13
A közeg tápanyagtartalma14
Víztartalom / vízaktivitás15
Hőmérséklet16
A pH szerepe18
Az oxigénigény/redoxpotenciál-hatás18
Az élelmiszerek tartósítása20
Biózisos tartósítás21
Anabiózisos és abiózisos tartósítás22
Fizikai tartósítási módok22
Kémiai (vegyszeres) tartósítás23
Biológiai tartósítási módok23
A tartósítás nyersanyagai (növényi eredetű nyersanyagok)24
Segéd- és adalékanyagok29
Ételkomponensek29
Kötőanyagok29
Keményítő32
Tejpor32
Zsíradékok33
Természetes édesítőszerek36
Konyhasó40
Fűszerek41
Élelmiszer-adalékanyagok45
Élelmiszer-színezékek46
Antioxidánsok és antioxidáns szinergisták48
Tartósítósezrek49
Állományjavító és - módosító anyagok50
Savak (savanyítók) és sók52
Aromaanyagok és ízfokozók53
Édesítőszerek55
Csomósodást és tapadást gátló anyagok56
Az élelmiszer-adalékanyagok oldására használható oldószerek56
A feldolgozás vízigénye58
Előkészítő műveletek60
Válogatás60
Osztályozás61
Mosás63
Hámozás67
Száreltávolítás72
Mageltávolítás73
Szúrkálás76
Aprítás76
Előfőzés81
Húzatás87
Állományjavítás89
Színrögzítés89
Felöntőlé-készítés90
Töltés97
Légtelenítés97
Zárás99
Hőelvonásos tartósítás (Polyákné dr. Fehér Katalin)108
A hőelvonásos tartósítás elméleti alapjai108
A hideg hatása a kémia reakciókra108
Az enzimtevékenység a hűtőkezelés alatt109
A hőelvonás hatása a mikroorganizmusok tevékenységére109
A hideg hatása a növényi szervezetre112
A hőelvonási folyamat fizikája, fiziológiája113
A hideg előállítása113
A hűtés116
A hőelvonás gyakorlati megvalósítása122
Hűtőtárolás122
Fagyasztás133
A gyorsfagyasztás alkalmazása egyéb területeken138
Hűtőlánc, minőségi változások141
Fagyasztott termékek felengedtetése146
Tartósítás hőkezeléssel (Erdélyi Lajonsé dr.)149
A mikroorganizmusok hőtűrését befolyásoló tényezők149
A hőkezelés-szükséglet meghatározása150
A hőkezelés módjai151
Aszeptikus technológia157
Az aszeptikus technológia alapjai157
Aszeptikus termékek gyártása160
Töltés, tárolás160
Tartósítás vízelvonással163
Szárítás163
Az élelmiszerek víztartalma165
A vízaktivitás167
A szorpciós izoterma169
A vízaktivitás és a romlás közötti kapcsolat170
A száradás folyamata171
Nedvességvándorlás a szárítandó anyagban172
A szárító levegő állapotának hatása a szárítási folyamatra173
A szárítmányokkal szembeni minőségi követelmények178
Csomagolása, tárolás179
Bepárlás180
A bepárlás művelete, alapfogalmak180
Bepárlótípusok183
A bepárlás alkalmazási lehetőségei185
Kémiai (vegyszeres) tartósítás186
A tartósítószerek hatásmechnaizmusa188
A tartósítósezrek antimikrobás hatását befolyásoló tényezők189
Tartósító anyagok192
Vízaktivitást csökkentő anyagok192
Szervetlen vegyületek194
Szerves vegyületek198
Sugárzás tartósítás209
Az ultraibolya sugárzás mikrobicid hatása209
Az ionizáló sugárzásos tartósítás210
Az infravörös sugárzás és a nagyfrekvenciás elektromos erőtér hatása213
Kombinált tartósítás214
Fizikai tényezők kombinációi216
Kémiai ágensek kombinálása218
Fizikai és kémiai tényezők kombinációi219
Biológiai tartósítás221
A tejsavas erjesztés222
Fizikai változások223
Kémiai változások225
Mikrobiológiai változások226
A tejsavbaktériumok227
Az élesztőgombák228
A tejsavas erjedés lefolyása229
Tárolás, tárolás alatti változások230
Gépek, berendezések232
Osztályozó gépek232
Mosógépek235
Hámozógépek239
Szártépők243
Magozógépek244
Aprítás, darabolás gépei248
Előfőző berendezések252
Töltés gépei256
Légtelenítő berendezés259
Zárás típusai260
Hőkezelő berendezések264
Szárító berendezések271
Sűrítő berendezések282
Prések291
Szűrők297
Szállítóberendezések301
Csomagológépek302
Fagyasztóberendezések306
Irodalom308
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem