kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Kertészeti Kar |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 310 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Néhány fekete-fehér ábrát tartalmaz. |
Az élelmiszerek romlásos jelenségei (Erdélyi Lajosné dr.) | 9 |
Fizikai eredetű változások | 10 |
Kémiai eredetű változások | 10 |
Enzimek okozta romlási folyamatok | 11 |
Mikrobiológiai romlások | 12 |
A mikroorganizmusok szaporodását befolyásoló tényezők | 13 |
Az idő | 13 |
A közeg tápanyagtartalma | 14 |
Víztartalom / vízaktivitás | 15 |
Hőmérséklet | 16 |
A pH szerepe | 18 |
Az oxigénigény/redoxpotenciál-hatás | 18 |
Az élelmiszerek tartósítása | 20 |
Biózisos tartósítás | 21 |
Anabiózisos és abiózisos tartósítás | 22 |
Fizikai tartósítási módok | 22 |
Kémiai (vegyszeres) tartósítás | 23 |
Biológiai tartósítási módok | 23 |
A tartósítás nyersanyagai (növényi eredetű nyersanyagok) | 24 |
Segéd- és adalékanyagok | 29 |
Ételkomponensek | 29 |
Kötőanyagok | 29 |
Keményítő | 32 |
Tejpor | 32 |
Zsíradékok | 33 |
Természetes édesítőszerek | 36 |
Konyhasó | 40 |
Fűszerek | 41 |
Élelmiszer-adalékanyagok | 45 |
Élelmiszer-színezékek | 46 |
Antioxidánsok és antioxidáns szinergisták | 48 |
Tartósítósezrek | 49 |
Állományjavító és - módosító anyagok | 50 |
Savak (savanyítók) és sók | 52 |
Aromaanyagok és ízfokozók | 53 |
Édesítőszerek | 55 |
Csomósodást és tapadást gátló anyagok | 56 |
Az élelmiszer-adalékanyagok oldására használható oldószerek | 56 |
A feldolgozás vízigénye | 58 |
Előkészítő műveletek | 60 |
Válogatás | 60 |
Osztályozás | 61 |
Mosás | 63 |
Hámozás | 67 |
Száreltávolítás | 72 |
Mageltávolítás | 73 |
Szúrkálás | 76 |
Aprítás | 76 |
Előfőzés | 81 |
Húzatás | 87 |
Állományjavítás | 89 |
Színrögzítés | 89 |
Felöntőlé-készítés | 90 |
Töltés | 97 |
Légtelenítés | 97 |
Zárás | 99 |
Hőelvonásos tartósítás (Polyákné dr. Fehér Katalin) | 108 |
A hőelvonásos tartósítás elméleti alapjai | 108 |
A hideg hatása a kémia reakciókra | 108 |
Az enzimtevékenység a hűtőkezelés alatt | 109 |
A hőelvonás hatása a mikroorganizmusok tevékenységére | 109 |
A hideg hatása a növényi szervezetre | 112 |
A hőelvonási folyamat fizikája, fiziológiája | 113 |
A hideg előállítása | 113 |
A hűtés | 116 |
A hőelvonás gyakorlati megvalósítása | 122 |
Hűtőtárolás | 122 |
Fagyasztás | 133 |
A gyorsfagyasztás alkalmazása egyéb területeken | 138 |
Hűtőlánc, minőségi változások | 141 |
Fagyasztott termékek felengedtetése | 146 |
Tartósítás hőkezeléssel (Erdélyi Lajonsé dr.) | 149 |
A mikroorganizmusok hőtűrését befolyásoló tényezők | 149 |
A hőkezelés-szükséglet meghatározása | 150 |
A hőkezelés módjai | 151 |
Aszeptikus technológia | 157 |
Az aszeptikus technológia alapjai | 157 |
Aszeptikus termékek gyártása | 160 |
Töltés, tárolás | 160 |
Tartósítás vízelvonással | 163 |
Szárítás | 163 |
Az élelmiszerek víztartalma | 165 |
A vízaktivitás | 167 |
A szorpciós izoterma | 169 |
A vízaktivitás és a romlás közötti kapcsolat | 170 |
A száradás folyamata | 171 |
Nedvességvándorlás a szárítandó anyagban | 172 |
A szárító levegő állapotának hatása a szárítási folyamatra | 173 |
A szárítmányokkal szembeni minőségi követelmények | 178 |
Csomagolása, tárolás | 179 |
Bepárlás | 180 |
A bepárlás művelete, alapfogalmak | 180 |
Bepárlótípusok | 183 |
A bepárlás alkalmazási lehetőségei | 185 |
Kémiai (vegyszeres) tartósítás | 186 |
A tartósítószerek hatásmechnaizmusa | 188 |
A tartósítósezrek antimikrobás hatását befolyásoló tényezők | 189 |
Tartósító anyagok | 192 |
Vízaktivitást csökkentő anyagok | 192 |
Szervetlen vegyületek | 194 |
Szerves vegyületek | 198 |
Sugárzás tartósítás | 209 |
Az ultraibolya sugárzás mikrobicid hatása | 209 |
Az ionizáló sugárzásos tartósítás | 210 |
Az infravörös sugárzás és a nagyfrekvenciás elektromos erőtér hatása | 213 |
Kombinált tartósítás | 214 |
Fizikai tényezők kombinációi | 216 |
Kémiai ágensek kombinálása | 218 |
Fizikai és kémiai tényezők kombinációi | 219 |
Biológiai tartósítás | 221 |
A tejsavas erjesztés | 222 |
Fizikai változások | 223 |
Kémiai változások | 225 |
Mikrobiológiai változások | 226 |
A tejsavbaktériumok | 227 |
Az élesztőgombák | 228 |
A tejsavas erjedés lefolyása | 229 |
Tárolás, tárolás alatti változások | 230 |
Gépek, berendezések | 232 |
Osztályozó gépek | 232 |
Mosógépek | 235 |
Hámozógépek | 239 |
Szártépők | 243 |
Magozógépek | 244 |
Aprítás, darabolás gépei | 248 |
Előfőző berendezések | 252 |
Töltés gépei | 256 |
Légtelenítő berendezés | 259 |
Zárás típusai | 260 |
Hőkezelő berendezések | 264 |
Szárító berendezések | 271 |
Sűrítő berendezések | 282 |
Prések | 291 |
Szűrők | 297 |
Szállítóberendezések | 301 |
Csomagológépek | 302 |
Fagyasztóberendezések | 306 |
Irodalom | 308 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.