kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 269 oldal |
Sorozatcím: | Mérnöki Továbbképző Intézet kiadványa |
Kötetszám: | 57 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Kézirat. Tankönyvi szám: J 4-403. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Bevezetés | 3 |
Az élelmiszereket alkotó vegyületcsoportok általános jellemzése | 5 |
Szénhidrogének | 9 |
Élelmiszerekben előforduló szénhidrogének | 13 |
A szénhidrogének hidroxil-származékai | 15 |
Élelmiszerekben előforduló alkoholok | 17 |
Aldehidek, ketonok | 19 |
Fenolszármazékok | 20 |
A természetben előforduló ketonok | 21 |
Szerves savak | 23 |
Zsiradékok és zsírszerű anyagok | 27 |
A zsiradékok tulajdonságai | 30 |
A zsiradékok száradása | 32 |
A zsiradékok romlása | 32 |
A lipoidok | 34 |
Növényi olajok előfordulása és előállítása | 36 |
Zsiradékok finomítása | 37 |
Állati zsiradékok előállítása | 38 |
Margarin és mesterséges ételzsírok | 40 |
Zsírbontás és szappangyártás | 41 |
A szénhidrátok | 43 |
A monoszaharidok | 44 |
A monoszaharidok reakciói | 47 |
Az oligoszaharidok | 50 |
Poliszaharidok | 51 |
Glukóz polimerek | 51 |
Fruktóz polimerek | 52 |
Uronsav polimerek | 53 |
Glukozamin polimerek | 53 |
Hemicellulózok | 53 |
Növényi gumik és nyálkák | 53 |
Fehérjékkel kapcsolt poliszaharidok | 54 |
A természetben előforduló fontosabb glükozidok | 54 |
A szénhidrátokat előállító és feldolgozó iparok kémiai technológiája | 55 |
Keményítőgyártás és feldolgozás | 55 |
Cukorgyártás | 58 |
Édesipari technológia | 61 |
A lisztfeldolgozó iparok fontosabb kémiai és fizikai-kémiai folyamatai | 65 |
Az élelmiszerekben előforduló nitrogéntartalmú szerves anyagok | 68 |
Aminosavak | 70 |
Fehérjék | 71 |
A fehérjék osztályozása | 75 |
Enzimek | 76 |
Az enzimek osztályozása | 77 |
Enzimes folyamatok az élelmiszeriparban | 78 |
Élelmiszeripari mikrobiológia | 81 |
A baktériumok | 81 |
Az élesztők | 84 |
A penészek | 85 |
A mikroorganizmusok sejtjeinek szerkezete | 86 |
Telepképzés | 87 |
A mikroorganizmusok kémiai összetétele | 87 |
A mikroorganizmusok életműködését befolyásoló tényezők | 89 |
Tápanyag | 89 |
Víz | 90 |
Hőmérséklet | 91 |
Hidrogénionkoncentráció | 92 |
Oxidációs-redukciós viszonyok | 93 |
Felületi feszültség | 93 |
A mikroorganizmusok életjelenségei | 94 |
Légzés | 94 |
Erjedés | 95 |
A mikroorganizmusok szaporodása | 101 |
A mikroorganizmusok életjelenségeinek irányítása | 105 |
Erjedési iparok | 107 |
Borkészítés | 107 |
A must és a bor kémiai összetétele | 107 |
A must erjedése | 109 |
Fehér borok készítése | 110 |
Vörösborok készítése | 112 |
Irányított (szabályozott) erjedési folyamatok | 116 |
Borkezelési eljárások | 117 |
Kollodikémiai folyamatok | 122 |
A borok redox-potenciálja | 125 |
A borok palackozása | 126 |
A borok osztályozása | 127 |
A borok rendellenes elváltozásai | 129 |
A pezsgőgyártás | 130 |
Habzóborok, gyöngyöző borok | 134 |
A sörgyártás | 134 |
A sörlé előállítása | 135 |
A sörlé erjesztése | 137 |
Ászokolás | 139 |
A sör kiadása | 139 |
Szeszgyártás | 139 |
Élesztőgyártás | 140 |
Pálinkagyártás | 141 |
Likőrgyártás | 143 |
Egyéb erjedési iparok | 144 |
Glicerines erjesztés | 144 |
Butanol-aceton erjesztés | 144 |
Aminosavak erjesztéses előállítása | 145 |
Egyéb biológiailag aktív anyagok erjesztéses előállítása | 145 |
Az élelmiszerek romlása és tartósítása | 146 |
A mikrobiológiai eredetű romlás akadályozása | 147 |
Fizikai módszerek | 147 |
Vegyszeres tartósítás | 190 |
Mikrobiológiai tartósítás | 202 |
Egyéb kémiai adalékanyagok alkalmazása | 204 |
Gélképzők | 204 |
Emulgálószerek | 206 |
Habtartósítók | 207 |
Állományjavítószerek | 208 |
A fehérjealakú iparok kémiai-technológiájának egyes kérdései | 210 |
Tejipar | 210 |
Vajgyártás | 214 |
Sajtgyártás | 216 |
Ömlesztett sajt készítése | 219 |
Turókészítés | 220 |
Tejkonzervek | 221 |
Húsipar | 221 |
A húsok romlása | 223 |
A húsok ipari feldolgozásának egyes kérdései | 224 |
Hidegvérű állatok húsa | 225 |
Táplálkozástani ismeretek | 226 |
Védő tápanyagok | 230 |
Vitaminok | 230 |
Ásványi anyagok | 236 |
Járulékos tápanyagok | 237 |
Élelmiszerek dúsítása | 238 |
Ésszerű táplálkozás | 239 |
Az élelmiszerhigiéne egyes kérdései; élelmiszermérgezések | 241 |
Mérgező vegyi anyagok | 241 |
Mikroorganizmusok okozta ételmérgezések | 243 |
Állati kórokozók | 244 |
Üzemi higiéne | 244 |
Az élelmiszeripari vízgazdálkodás alapjai | 247 |
A víz kémiai és mikrobiológiai elbírálása | 248 |
Szennyvíztisztítási eljárások | 250 |
Értékesíthető anyagok kinyerése a szennyvízből | 254 |
Szennyvíz-visszavétel | 254 |
Egyes élelmiszeripari üzemek vízgazdálkodási problémái | 254 |
Cukorgyártás | 254 |
Fermentációs üzemek | 255 |
Keményítőgyártás | 255 |
Növényolajgyártás | 256 |
Konzervipar | 256 |
Tejipar | 257 |
Erjedési iparok | 258 |
Vágóhidak és húsfeldolgozó üzemek | 259 |
Szappangyártás | 259 |
Irodalom | 261 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.