kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Hungária M. T. E. XXVIII. Molekula Csoport |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 462 oldal |
Sorozatcím: | Molekula könyvei |
Kötetszám: | 1 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Korabeli hirdetésekkel illusztrált kiadás. Készítette a Mérnökök Nyomdája, Budapesten. |
Előszó | |
Tartalomjegyzék | |
Általános élelmiszerkémia | |
Bevezetés | 3 |
Szervetlen vegyületek | 4 |
Szerves vegyületek | 7 |
Aminosavak | 7 |
Fehérjék (proteinek) | 10 |
Nem aminosavakból felépült nitrogénvegyületek | 16 |
Zsírok és zsírfélék | 21 |
Szénhidrátok | 24 |
Glükozidok | 34 |
Cserzőanyagok | 35 |
Természetes festőanyagok | 35 |
Szerves savak | 39 |
Enzimek | 42 |
Mérgek és mérgezések | 43 |
Vitaminok | 47 |
Táplálkozás | 67 |
Élelmiszerek változásai szervetünkben | 68 |
Száj- (nyál-) emésztés | 68 |
Emésztés a gyomorban | 68 |
Vékonybélben végbemenő folyamatok | 70 |
Vastagbélben végbemenő folyamatok | 72 |
Felszívódás és áthasonulás | 73 |
Telítettség (jóllakottság) | 73 |
Anyagforgalom | 74 |
Energiaforgalom | 76 |
Az élelmiszerek kémiai technológiája | |
Bevezetés | 81 |
Élelmiszerek, táplálóanyagok, élvezetiszerek, vitaminok | 81 |
Élelmiszertörvények | 81 |
Az élelmiszerek romlása és eltarthatósága. Konzerválás | 83 |
A romlás okozta elváltozások és azok megakadályozása | 83 |
Konzerválás hővel. Dobozkonzervek | 84 |
Konzerválás hideggel | 87 |
Konzerválás szárítással | 89 |
Konzerválás sózással | 90 |
Konzerválás füstöléssel | 91 |
Konzerválás cukrozással | 91 |
Konzerválás savanyítással | 91 |
Konzerválás alkoholozással | 91 |
Konzerválás zsírral | 91 |
Konzerválás kémiai szerekkel | 92 |
Fontosabb élelmiszerek | 93 |
Állati eredetű élelmiszerek | 93 |
Húsfélék és húsgyártmányok | 93 |
Halak | 104 |
A tojás | 106 |
Tej és tejféleségek, tejtermékek és tejkészítmények | 110 |
Zsírok és olajok | 143 |
A zsírok és olajok előfordulása | 143 |
A zsírok és olajok előállításának főbb műveletei | 144 |
A fontosabb növényi ételolajok | 150 |
Növényi ételzsírok | 156 |
Állati ételzsírok és olajok | 157 |
Mesterséges ételzsírok | 161 |
Növényi eredetű élelmiszerek | 166 |
Őrlemények (lisztek), sütemények | 166 |
Hüvelyesek | 183 |
Főzelék-, saláta- és zöldségfélék | 184 |
Gyümölcsök és gyümölcskonzervek. Gyümölcskészítmények | 187 |
Cukortartalmú élelmiszerek | 193 |
Cukoráruk | 193 |
A méz | 195 |
Egyéb édesítő szerek | 198 |
Alkaloidtartalmú élelmiszerek | 199 |
A kakaó | 199 |
A csokoládé | 202 |
A kávé | 204 |
Kávépótlék és pótkávé | 206 |
A tea | 207 |
A fűszerek | 209 |
A mustár | 210 |
A szerencsendió | 211 |
AZ ánizs | 211 |
A vanilia | 211 |
A kardamóm | 212 |
A bors | 212 |
A szegfűbors | 213 |
A paprika | 213 |
A boróka | 213 |
A koriander | 213 |
A kömény | 213 |
Az édes kömény | 214 |
A kapri vagy kaprona | 214 |
A szegfűszeg | 214 |
A sáfrány | 214 |
A babér | 214 |
A majorána | 215 |
A kapor | 215 |
A kakukfű vagy démutka | 215 |
A zsálya | 215 |
A petrezselyem | 215 |
A sóska | 215 |
A tárkony | 215 |
A fahéj | 216 |
A gyömbér | 216 |
A kálmos | 216 |
Az édesgyökér | 216 |
Szeszes italok. Ecet | 217 |
A bor | 217 |
A must összetétele | 221 |
A must erjedése | 223 |
Az erjedés termékei | 227 |
A fiatal bor fejlődése és kezelése | 228 |
A must és a bor javítása | 234 |
A csemegeborok | 236 |
Borbetegségek és borhibák | 238 |
A borgazdaság melléktermékei | 242 |
A pezsgő és a habzóborok | 245 |
A gyümölcsborok | 247 |
Pálinkák és likőrök | 248 |
Keményítőtartalmú nyersanyagokból készült pálinkák | 253 |
Cukortartalmú nyersanyagokból készült pálinkák | 253 |
Alkoholtartalmú nyersanyagokból készült pálinkák | 256 |
Édes és keserű likőrök | 256 |
Az ecet | 259 |
Ásványi eredetű élelmiszerek | 263 |
A konyhasó | 263 |
A víz | 265 |
A víz tisztítása | 267 |
Vízvezetékek vize | 269 |
Ásványos vizek | 269 |
Fontosabb élelmiszerek és élvezeti cikkek vizsgálata | |
Tejvizsgálat | 275 |
Tejtermékek vizsgálata | 288 |
Aludttej | 288 |
Tejfel és tejszín | 288 |
Kondenzált tej | 289 |
Tejpor | 291 |
Túró és sajt | 291 |
Zsírok és olajok vizsgálata | 283 |
Vaj vizsgálata | 283 |
Margarin vizsgálata | 311 |
Ételzsírok és ételolajok vizsgálata | 312 |
Hús és húsáruk vizsgálata | 319 |
Tojás és tojáskonzervek vizsgálata | 324 |
Lisztek vizsgálata | 325 |
Tésztaáruk vizsgálata | 332 |
Péksütemények | 332 |
Cukrászsütemények | 337 |
Méz vizsgálata | 339 |
Zöldségek, főzelékek, gyümölcsök és készítményeik vizsgálata | 341 |
Must és bor vizsgálata | 347 |
Sör vizsgálata | 354 |
Pálinkák és likőrök vizsgálata | 357 |
Ecet- és ecetsavfélék vizsgálata | 362 |
Fűszerek és konyhasó vizsgálata | 366 |
Kávé és kávépótlék vizsgálata | 370 |
Tea vizsgálata | 375 |
Kakaó és kakaóáruk vizsgálata | 375 |
Víz vizsgálata | 381 |
Vizeletvizsgálat | 387 |
Függelék: táblázatok | 395 |
Irodalom | 431 |
Név- és tárgymutató | 433 |
Értelemzavaró sajtóhibák jegyzéke | 451 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.