1.062.403

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszerismeret gyakorlatok

A vendéglátóipari szakközépiskolák számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 154 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-222-286-5
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 21 953. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. Gyakorlat
Laboratóriumi munkarend, mérőeszközök7
A laboratóriumi munka rendje, baleset-elhárítás7
Elsősegélynyújtás8
Mérőeszközök9
A tömegmérés eszközei9
A térfogatmérés eszközei13
A hőmérsékletmérés eszközei15
A sűrűségmérés eszközei16
A mérőeszközök használata19
Mérés táramérlegen19
Mérés analitikai mérlegen19
Mérés pipettával és bürettával20
2. Gyakorlat
A tömegmérés gyakorlása, a mikroszkóp kezelése22
A tömegmérés gyakorlása analitikus mérlegen22
A mikroszkóp felépítése22
A mikroszkóp gondozása és tisztítása25
A mikroszkópos vizsgálatoknál használt segédeszközök26
A mikroszkóp használatának gyakorlása27
3. Gyakorlat
Mikrobiológiai preparátumok készítése29
Preparátumok készítése29
A preparátumok festése29
Elvégzendő vizsgálatok30
Egyszerű nedves preparátum készítése30
Vitális festés31
Egyszerű festés rögzített preparátummal31
Gram-festés32
Spórafestés33
4. Gyakorlat
A mikroorganizmsuok tenyésztése34
A táptalajok csoportosítása34
A táptalajok készítése35
Egyszerű alap agar táptalaj készítése35
A mikroorganizmusok tenyésztése39
5. Gyakorlat
A mikroorganizmusok számának meghatározása44
A mintavétel szabályai44
Az élelmiszerek és az ételek elbírálása a csíraszám alapján45
Az összes állő csíraszám meghatározása lemezöntéssel46
A mikroorganizmusok telepeinek vizsgálata48
6. Gyakorlat
A térfogatos elemzés módszerei49
A titrálásról általában49
Titrálási módszerek49
Elvégzendő vizsgálat50
ismeretlen töménységű ecetsav- (CH3COOH) oldat százalékos töménységének meghatározása50
7. Gyakorlat
A liszt vizsgálata52
A liszt érzékszervi vizsgálata52
Színvizsgálat Pekár-próbával52
Szag- és ízvizsgálat54
A liszt nedvességtartalmának meghatározása54
A liszt sikértartalmának vizsgálata57
A liszt keményítőszemcséinek vizsgálata58
8. Gyakorlat
A kenyér vizsgálata60
A kenyér érzékszervi vizsgálata60
A kenyérbél lyukacsosságának meghatározása64
A kenyérből víztartalmának meghatározása65
9. Gyakorlat
A szárított tészta vizsgálata66
Tömeg- és méretellenőrzés66
A szárított tészta érzékszervi vizsgálata66
A duzzadóképesség és a főzési tulajdonságok vizsgálata68
10. Gyakorlat
A cukor és a fagylalt vizsgálata70
A cukor vizsgálata70
A kristálycukor színének ellenőrzése etalonnal70
Oldáspróba71
Oldódási próba71
A fagylalt zsírtartalmának meghatározása Rőse-Gottlieb-eljárással72
11. Gyakorlat
A zsiradék vizsgálata75
Az étolaj és a sertészsír érzékszervi vizsgálata75
A avasodás kimutatása Kreis-reakcióval76
A sertészsír olvadáspontjának meghatározása78
12. Gyakorlat
A nyers és pácolt húsok vizsgálata I.81
Érzékszervi vizsgálat81
A kémhatás vizsgálata82
A fülledéses romlás kimutatása83
A baktériumos romlás kimutatása84
Vörösáruk zsírtartalmának meghatározása Van-Gulik acidobutirometriás eljárással85
13. Gyakorlat
A nyers és pácolt húsok vizsgálata II.87
A konyhasótartalom meghatározása csapadékos titrálással87
A nitrit és a nitrát kimutatása89
14. Gyakorlat
A húskonzervek vizsgálata91
Külső vizsgálat, ellenőrző tömegmérések91
Érzékszervi vizsgálat94
15. Gyakorlat
A tojás vizsgálata96
A tojás frissességének megállapítása lámpázással96
A tojás frissességének megállapítása a sűrűség alapján99
Érzékszervi vizsgálat100
Ellenőrző tömegmérések102
16. Gyakorlat
A tej vizsgálata104
A tej sűrűségének vizsgálata104
A tej frissességének meghatározása alkoholos próbával106
A tej savfokának meghatározása a Soxhlet-Hengel-eljárással107
A tej zsírtartalmának meghatározása a Gerbel-féle eljárással108
17. Gyakorlat
A tejkészítmények és a tejtermékek vizsgálata I.112
A tejföl savfokának meghatározása a Soxhlet-Henkel-eljárással112
A túró zsírtartalmának meghatározása a Van-Gulik-féle butirométerrel113
A túró víztartalmának meghatározása114
18. Gyakorlat
A tejtermékek vizsgálata II.117
A vaj víztartalmának meghatározása Perplex-módszerrel117
Az avasodás kimutatása Kreis-reakcióval118
A sajt konyhasótartalmának meghatározása a Mohr-féle tájékoztató módszerrel118
19. Gyakorlat
A bor vizsgálata I.121
Érzékszervi vizsgálat121
A borok jellemzésekor használatos szakkifejezések122
A bor alkoholtartalmának meghatározása Malligand-készülékkel127
20. Gyakorlat
A bor viszgálata II.131
A bor vonadékanyag- (extrakt-) tartalmának meghatározása131
A bor összes titrálható savtartalmának meghatározása132
21. Gyakorlat
A szeszesital-ipari készítmények vizsgálata134
A pálinka alkoholtartalmának meghatározása szeszfokolóval134
A pálinka hidrogén-cianid-tartalmának meghatározása137
A likőrök vízben oldható szárazanyag-tartalmának meghatározása kézi refraktométerrel138
22. Gyakorlat
Az alkoholmentes italok vizsgálata141
Az üdítőitalok, gyümölcslevek C-vitamin-tartalmának meghatározása141
23. Gyakorlat
A fűszerek vizsgálata143
A fűszerpaprika-őrlemény érzékszervi vizsgálata143
A fűszerpaprika-őrlemény hamisításának kimutatása146
24. Gyakorlat
A kávé vizsgálata148
A kávé érzékszervi vizsgálata148
A kávé víztartalmának meghatározása150
A kávéital extrakttartalmának meghatározása151
Irodalomjegyzék154

Suhajda Jánosné

Suhajda Jánosné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Suhajda Jánosné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem