kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 154 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-222-286-5 |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: 21 953. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
I. Gyakorlat | |
Laboratóriumi munkarend, mérőeszközök | 7 |
A laboratóriumi munka rendje, baleset-elhárítás | 7 |
Elsősegélynyújtás | 8 |
Mérőeszközök | 9 |
A tömegmérés eszközei | 9 |
A térfogatmérés eszközei | 13 |
A hőmérsékletmérés eszközei | 15 |
A sűrűségmérés eszközei | 16 |
A mérőeszközök használata | 19 |
Mérés táramérlegen | 19 |
Mérés analitikai mérlegen | 19 |
Mérés pipettával és bürettával | 20 |
2. Gyakorlat | |
A tömegmérés gyakorlása, a mikroszkóp kezelése | 22 |
A tömegmérés gyakorlása analitikus mérlegen | 22 |
A mikroszkóp felépítése | 22 |
A mikroszkóp gondozása és tisztítása | 25 |
A mikroszkópos vizsgálatoknál használt segédeszközök | 26 |
A mikroszkóp használatának gyakorlása | 27 |
3. Gyakorlat | |
Mikrobiológiai preparátumok készítése | 29 |
Preparátumok készítése | 29 |
A preparátumok festése | 29 |
Elvégzendő vizsgálatok | 30 |
Egyszerű nedves preparátum készítése | 30 |
Vitális festés | 31 |
Egyszerű festés rögzített preparátummal | 31 |
Gram-festés | 32 |
Spórafestés | 33 |
4. Gyakorlat | |
A mikroorganizmsuok tenyésztése | 34 |
A táptalajok csoportosítása | 34 |
A táptalajok készítése | 35 |
Egyszerű alap agar táptalaj készítése | 35 |
A mikroorganizmusok tenyésztése | 39 |
5. Gyakorlat | |
A mikroorganizmusok számának meghatározása | 44 |
A mintavétel szabályai | 44 |
Az élelmiszerek és az ételek elbírálása a csíraszám alapján | 45 |
Az összes állő csíraszám meghatározása lemezöntéssel | 46 |
A mikroorganizmusok telepeinek vizsgálata | 48 |
6. Gyakorlat | |
A térfogatos elemzés módszerei | 49 |
A titrálásról általában | 49 |
Titrálási módszerek | 49 |
Elvégzendő vizsgálat | 50 |
ismeretlen töménységű ecetsav- (CH3COOH) oldat százalékos töménységének meghatározása | 50 |
7. Gyakorlat | |
A liszt vizsgálata | 52 |
A liszt érzékszervi vizsgálata | 52 |
Színvizsgálat Pekár-próbával | 52 |
Szag- és ízvizsgálat | 54 |
A liszt nedvességtartalmának meghatározása | 54 |
A liszt sikértartalmának vizsgálata | 57 |
A liszt keményítőszemcséinek vizsgálata | 58 |
8. Gyakorlat | |
A kenyér vizsgálata | 60 |
A kenyér érzékszervi vizsgálata | 60 |
A kenyérbél lyukacsosságának meghatározása | 64 |
A kenyérből víztartalmának meghatározása | 65 |
9. Gyakorlat | |
A szárított tészta vizsgálata | 66 |
Tömeg- és méretellenőrzés | 66 |
A szárított tészta érzékszervi vizsgálata | 66 |
A duzzadóképesség és a főzési tulajdonságok vizsgálata | 68 |
10. Gyakorlat | |
A cukor és a fagylalt vizsgálata | 70 |
A cukor vizsgálata | 70 |
A kristálycukor színének ellenőrzése etalonnal | 70 |
Oldáspróba | 71 |
Oldódási próba | 71 |
A fagylalt zsírtartalmának meghatározása Rőse-Gottlieb-eljárással | 72 |
11. Gyakorlat | |
A zsiradék vizsgálata | 75 |
Az étolaj és a sertészsír érzékszervi vizsgálata | 75 |
A avasodás kimutatása Kreis-reakcióval | 76 |
A sertészsír olvadáspontjának meghatározása | 78 |
12. Gyakorlat | |
A nyers és pácolt húsok vizsgálata I. | 81 |
Érzékszervi vizsgálat | 81 |
A kémhatás vizsgálata | 82 |
A fülledéses romlás kimutatása | 83 |
A baktériumos romlás kimutatása | 84 |
Vörösáruk zsírtartalmának meghatározása Van-Gulik acidobutirometriás eljárással | 85 |
13. Gyakorlat | |
A nyers és pácolt húsok vizsgálata II. | 87 |
A konyhasótartalom meghatározása csapadékos titrálással | 87 |
A nitrit és a nitrát kimutatása | 89 |
14. Gyakorlat | |
A húskonzervek vizsgálata | 91 |
Külső vizsgálat, ellenőrző tömegmérések | 91 |
Érzékszervi vizsgálat | 94 |
15. Gyakorlat | |
A tojás vizsgálata | 96 |
A tojás frissességének megállapítása lámpázással | 96 |
A tojás frissességének megállapítása a sűrűség alapján | 99 |
Érzékszervi vizsgálat | 100 |
Ellenőrző tömegmérések | 102 |
16. Gyakorlat | |
A tej vizsgálata | 104 |
A tej sűrűségének vizsgálata | 104 |
A tej frissességének meghatározása alkoholos próbával | 106 |
A tej savfokának meghatározása a Soxhlet-Hengel-eljárással | 107 |
A tej zsírtartalmának meghatározása a Gerbel-féle eljárással | 108 |
17. Gyakorlat | |
A tejkészítmények és a tejtermékek vizsgálata I. | 112 |
A tejföl savfokának meghatározása a Soxhlet-Henkel-eljárással | 112 |
A túró zsírtartalmának meghatározása a Van-Gulik-féle butirométerrel | 113 |
A túró víztartalmának meghatározása | 114 |
18. Gyakorlat | |
A tejtermékek vizsgálata II. | 117 |
A vaj víztartalmának meghatározása Perplex-módszerrel | 117 |
Az avasodás kimutatása Kreis-reakcióval | 118 |
A sajt konyhasótartalmának meghatározása a Mohr-féle tájékoztató módszerrel | 118 |
19. Gyakorlat | |
A bor vizsgálata I. | 121 |
Érzékszervi vizsgálat | 121 |
A borok jellemzésekor használatos szakkifejezések | 122 |
A bor alkoholtartalmának meghatározása Malligand-készülékkel | 127 |
20. Gyakorlat | |
A bor viszgálata II. | 131 |
A bor vonadékanyag- (extrakt-) tartalmának meghatározása | 131 |
A bor összes titrálható savtartalmának meghatározása | 132 |
21. Gyakorlat | |
A szeszesital-ipari készítmények vizsgálata | 134 |
A pálinka alkoholtartalmának meghatározása szeszfokolóval | 134 |
A pálinka hidrogén-cianid-tartalmának meghatározása | 137 |
A likőrök vízben oldható szárazanyag-tartalmának meghatározása kézi refraktométerrel | 138 |
22. Gyakorlat | |
Az alkoholmentes italok vizsgálata | 141 |
Az üdítőitalok, gyümölcslevek C-vitamin-tartalmának meghatározása | 141 |
23. Gyakorlat | |
A fűszerek vizsgálata | 143 |
A fűszerpaprika-őrlemény érzékszervi vizsgálata | 143 |
A fűszerpaprika-őrlemény hamisításának kimutatása | 146 |
24. Gyakorlat | |
A kávé vizsgálata | 148 |
A kávé érzékszervi vizsgálata | 148 |
A kávé víztartalmának meghatározása | 150 |
A kávéital extrakttartalmának meghatározása | 151 |
Irodalomjegyzék | 154 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.