kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 209 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-222-875-8 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
1. Gyakorlat | |
Laboratóriumi munkarend, mérőeszközök | 7 |
A laboratóriumi munka rendje, baleset-elhárítás | 7 |
Elsősegélynyújtás | 8 |
Mérőeszközök | 9 |
A tömegmérés eszközei | 9 |
A térfogatmérés eszközei | 13 |
A hőmérsékletmérés eszközei | 16 |
A mérőeszközök használata | 19 |
Mérés táramérlegen | 19 |
Mérés analitikai mérlegen | 19 |
Mérés pipettával és bürettával | 19 |
2. Gyakorlat | |
A tömegmérés gyakorlása, a mikroszkóp kezelése | 21 |
A tömegmérés gyakorlása analitikai mérlegen | 21 |
A mikroszkóp felépítése | 21 |
A mikroszkóp gondozása és tisztítása | 24 |
A mikroszkópos vizsgálatoknál használt segédeszközök | 25 |
A mikroszkóp használatának gyakorlása | 26 |
3.Gyakorlat | |
Mikrobiológiai preparátumok készítése | 28 |
Preparátumok készítése | 28 |
A preparátumok festése | é28 |
Elvégzendő vizsgálatok | 29 |
Egyszerű nedves preparátum készítése | 29 |
Vitális festés | 30 |
Egyszerű festés rögzített preparátummal | 30 |
Gram-festés | 31 |
Spórafestés | 31 |
4. Gyakorlat | |
A mikroorganizmusok tenyésztése | 33 |
A táptalajok csoportosítása | 33 |
A táptalajok készítése | 34 |
Egyszerű alap agar táptalaj készítése | 34 |
A mikroorganizmusok tenyésztése | 38 |
5. Gyakorlat | |
A mikroorganizmusok számának meghatározása | 43 |
A mintavétel szabályai | 43 |
Az élelmiszerek és az ételek elbírálása a csíraszám alapján | 44 |
Az összes élő csíraszám meghatározása lemezöntéssel | 45 |
A mikroorganizmu sok telepeinek vizsgálata | 47 |
6. Gyakorlat | |
A térfogatos elemzés módszerei | 48 |
A titrálásról általában | 48 |
Titrálási módszerek | 48 |
Elvégzendő vizsgálat | 49 |
Ismeretlen töménységű ecetsav-oldat százalékos töménységének meghatározása | 49 |
Bevezetés az élelmiszervizsgálatokhoz | 051 |
7. Gyakorlat | |
A liszt vizsgálata | 52 |
A liszt érzékszervi vizsgálata | 52 |
Színvizsgálat Pekár-próbával | 52 |
Szag- és ízvizsgálat | 53 |
A liszt nedvességtartalmának meghatározása | 54 |
A liszt sikértartalmának vizsgálata | 56 |
A liszt keményítőszemcséinek vizsgálata | 58 |
8. Gyakorlat | |
A kenyér vizsgálata | 60 |
A kenyér érzékszervi vizsgálata | 60 |
A kenyérbél lyukacsosságának meghatározása | 64 |
A kenyérből víztartalmának meghatározása | 65 |
9. Gyakorlat | |
A szárított tészta vizsgálata | 67 |
Tömeg- és méretellenőrzés | 67 |
A szárított tészta érzékszervi vizsgálata | 67 |
A duzzadóképesség és a főzési tulajdonságok vizsgálata | 69 |
10. Gyakorlat | |
A cukor és a fagylalt vizsgálata | 71 |
A cukor vizsgálata | 71 |
A kristálycukor színének ellenőrzése etalonnal | 71 |
Oldáspróba | 72 |
Oldódási próba | 72 |
A fagylalt zsírtartalmának meghatározása Rőse-Gottlieb-eljárással | 72 |
11. Gyakorlat | |
A zsíradékok vizsgálata | 75 |
Az étolaj és a sertészsír érzékszervi vizsgálata | 75 |
Az avasodás kimutatása Kreis-reakcióval | 76 |
A sertészsír olvadáspontjának meghatározása | 78 |
12. Gyakorlat | |
A nyers és pácolt húsok vizsgálata I. | 80 |
Érzékszervi vizsgálat | 80 |
A kémhatás vizsgálata | 81 |
A fülledéses romlás kimutatása | 82 |
A baktériumos romlás kimutatása | 83 |
Vörösáruk zsírtartalmának meghatározása. Van-Gulik acidobutirometriás eljárással | 84 |
13. Gyakorlat | |
Az ételkonzervek vizsgálata | 90 |
Külső vizsgálat, ellenőrző tömegmérések | 90 |
Érzékszervi vizsgálat | 94 |
15. Gyakorlat | |
Az étkezési tojás vizsgálata | 96 |
A tojás frissességének megállapítása lámpázással | 96 |
A tojás frissességének megállapítása a sűrűség alapján | 99 |
Érzékszervi vizsgálat | 100 |
A tojás tömegének meghatározása | 105 |
16. Gyakorlat | |
A tej vizsgálata | 107 |
A tej sűrűségének vizsgálata | 107 |
A tej frissességének meghatározása alkoholos próbával | 109 |
A tej savfokának meghatározása a Soxhlet-Henkel-eljárással | 110 |
A tej zsírtartalmának meghatározása a Gerber-féle eljárással | 111 |
17. Gyakorlat | |
A dúsított zsírtartalmú tejkészítmények és a tejtermékek vizsgálata I. | 114 |
A tejföl savfokának meghatározása a Soxhlet-Henkel-eljárással | 114 |
A túró zsírtartalmának meghatározása a Van-Gulik-féle butirométerrel | 115 |
A túró víztartalmának meghatározása | 116 |
18. Gyakorlat | |
A tejtermékek vizsgálata II. | 119 |
A vaj víztartalmának meghatározása Perplex-módszerrel | 119 |
Az avasodás kimutatása Kreis-reakcióval | 120 |
A sajt konyhasótartalmának meghatározása a Mohr-féle tájékoztató módszerrel | 120 |
19. Gyakorlat | |
A bor vizsgálata I. | 123 |
Érzékszervi vizsgálat | 123 |
A borok jellemzésekor használatos szakkifejezések | 124 |
A bor alkoholtartalmának meghatározása Malligand-készülékkel | 129 |
20. Gyakorlat | |
A bor vizsgálata II. | 132 |
A bor vonadékanyag-(extrakt-) tartalmának meghatározása | 132 |
A bor összes titrálható savtartalmának meghatározása | 133 |
21. Gyakorlat | |
A szeszesital-ipari készítmények vizsgálata | 135 |
A pálinka alkoholtartalmának meghatározása szeszfokolóval | 135 |
A pálinka hidrogén-cianid-tartalmának meghatározása | 138 |
A likőrök vízben oldható szárazanyag-tartalmának meghatározása kézi refraktométerrel | 139 |
22. Gyakorlat | |
Az alkoholmentes italok viz sgálata | 143 |
Az üdítőitalok, gyümölcslevek C-vitamin-tartalmának meghatározása | 143 |
23. Gyakorlat | |
A fűszerek vizsgálata | 145 |
A fűszerpaprika-őrlemény érzékszervi vizsgálata | 145 |
A fűszerpaprika-őrlemény hamisításának kimutatása | 148 |
24. Gyakorlat | |
A kávé vizsgálata | 150 |
A kávé érzékszervi vizsgálata | 150 |
A kávé víztartalmának meghatározása | 153 |
A kávéital extrakttartalmának meghatározása | 154 |
Irodalomjegyzék | 157 |
Munkalapok | 159 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.