1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszerismeret gyakorlatok

A vendéglátóipari szakközépiskolák számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 209 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-222-875-8
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

1. Gyakorlat
Laboratóriumi munkarend, mérőeszközök7
A laboratóriumi munka rendje, baleset-elhárítás7
Elsősegélynyújtás8
Mérőeszközök9
A tömegmérés eszközei9
A térfogatmérés eszközei13
A hőmérsékletmérés eszközei16
A mérőeszközök használata19
Mérés táramérlegen19
Mérés analitikai mérlegen19
Mérés pipettával és bürettával19
2. Gyakorlat
A tömegmérés gyakorlása, a mikroszkóp kezelése21
A tömegmérés gyakorlása analitikai mérlegen21
A mikroszkóp felépítése21
A mikroszkóp gondozása és tisztítása24
A mikroszkópos vizsgálatoknál használt segédeszközök25
A mikroszkóp használatának gyakorlása26
3.Gyakorlat
Mikrobiológiai preparátumok készítése28
Preparátumok készítése28
A preparátumok festéseé28
Elvégzendő vizsgálatok29
Egyszerű nedves preparátum készítése29
Vitális festés30
Egyszerű festés rögzített preparátummal30
Gram-festés31
Spórafestés31
4. Gyakorlat
A mikroorganizmusok tenyésztése33
A táptalajok csoportosítása33
A táptalajok készítése34
Egyszerű alap agar táptalaj készítése34
A mikroorganizmusok tenyésztése38
5. Gyakorlat
A mikroorganizmusok számának meghatározása43
A mintavétel szabályai43
Az élelmiszerek és az ételek elbírálása a csíraszám alapján44
Az összes élő csíraszám meghatározása lemezöntéssel45
A mikroorganizmu sok telepeinek vizsgálata47
6. Gyakorlat
A térfogatos elemzés módszerei48
A titrálásról általában48
Titrálási módszerek48
Elvégzendő vizsgálat49
Ismeretlen töménységű ecetsav-oldat százalékos töménységének meghatározása49
Bevezetés az élelmiszervizsgálatokhoz051
7. Gyakorlat
A liszt vizsgálata52
A liszt érzékszervi vizsgálata52
Színvizsgálat Pekár-próbával52
Szag- és ízvizsgálat53
A liszt nedvességtartalmának meghatározása54
A liszt sikértartalmának vizsgálata56
A liszt keményítőszemcséinek vizsgálata58
8. Gyakorlat
A kenyér vizsgálata60
A kenyér érzékszervi vizsgálata60
A kenyérbél lyukacsosságának meghatározása64
A kenyérből víztartalmának meghatározása65
9. Gyakorlat
A szárított tészta vizsgálata67
Tömeg- és méretellenőrzés67
A szárított tészta érzékszervi vizsgálata67
A duzzadóképesség és a főzési tulajdonságok vizsgálata69
10. Gyakorlat
A cukor és a fagylalt vizsgálata71
A cukor vizsgálata71
A kristálycukor színének ellenőrzése etalonnal71
Oldáspróba72
Oldódási próba72
A fagylalt zsírtartalmának meghatározása Rőse-Gottlieb-eljárással72
11. Gyakorlat
A zsíradékok vizsgálata75
Az étolaj és a sertészsír érzékszervi vizsgálata75
Az avasodás kimutatása Kreis-reakcióval76
A sertészsír olvadáspontjának meghatározása78
12. Gyakorlat
A nyers és pácolt húsok vizsgálata I.80
Érzékszervi vizsgálat80
A kémhatás vizsgálata81
A fülledéses romlás kimutatása82
A baktériumos romlás kimutatása83
Vörösáruk zsírtartalmának meghatározása. Van-Gulik acidobutirometriás eljárással84
13. Gyakorlat
Az ételkonzervek vizsgálata90
Külső vizsgálat, ellenőrző tömegmérések90
Érzékszervi vizsgálat94
15. Gyakorlat
Az étkezési tojás vizsgálata96
A tojás frissességének megállapítása lámpázással96
A tojás frissességének megállapítása a sűrűség alapján99
Érzékszervi vizsgálat100
A tojás tömegének meghatározása105
16. Gyakorlat
A tej vizsgálata107
A tej sűrűségének vizsgálata107
A tej frissességének meghatározása alkoholos próbával109
A tej savfokának meghatározása a Soxhlet-Henkel-eljárással110
A tej zsírtartalmának meghatározása a Gerber-féle eljárással111
17. Gyakorlat
A dúsított zsírtartalmú tejkészítmények és a tejtermékek vizsgálata I.114
A tejföl savfokának meghatározása a Soxhlet-Henkel-eljárással114
A túró zsírtartalmának meghatározása a Van-Gulik-féle butirométerrel115
A túró víztartalmának meghatározása116
18. Gyakorlat
A tejtermékek vizsgálata II.119
A vaj víztartalmának meghatározása Perplex-módszerrel119
Az avasodás kimutatása Kreis-reakcióval120
A sajt konyhasótartalmának meghatározása a Mohr-féle tájékoztató módszerrel120
19. Gyakorlat
A bor vizsgálata I.123
Érzékszervi vizsgálat123
A borok jellemzésekor használatos szakkifejezések124
A bor alkoholtartalmának meghatározása Malligand-készülékkel129
20. Gyakorlat
A bor vizsgálata II.132
A bor vonadékanyag-(extrakt-) tartalmának meghatározása132
A bor összes titrálható savtartalmának meghatározása133
21. Gyakorlat
A szeszesital-ipari készítmények vizsgálata135
A pálinka alkoholtartalmának meghatározása szeszfokolóval135
A pálinka hidrogén-cianid-tartalmának meghatározása138
A likőrök vízben oldható szárazanyag-tartalmának meghatározása kézi refraktométerrel139
22. Gyakorlat
Az alkoholmentes italok viz sgálata143
Az üdítőitalok, gyümölcslevek C-vitamin-tartalmának meghatározása143
23. Gyakorlat
A fűszerek vizsgálata145
A fűszerpaprika-őrlemény érzékszervi vizsgálata145
A fűszerpaprika-őrlemény hamisításának kimutatása148
24. Gyakorlat
A kávé vizsgálata150
A kávé érzékszervi vizsgálata150
A kávé víztartalmának meghatározása153
A kávéital extrakttartalmának meghatározása154
Irodalomjegyzék157
Munkalapok159

Suhajda Jánosné

Suhajda Jánosné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Suhajda Jánosné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem