kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 213 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-220-468-9 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. Tankönyvi szám: 21405. |
Bevezetés | 3 |
Az élelmiszerismeret tárgya és jelentősége | 5 |
Az élelmiszerismeret tárgya és segédtudományai | 5 |
Az élelmiszerek fogalma és csoportosítása | 6 |
Az élelmiszerek minősége | 7 |
A szabványosítás minőségének védelme | 8 |
Kérdések, feladatok | 9 |
Táplálkozásélettani ismeretek | 11 |
A táplálkozás célja és jelentősége | 12 |
A tápanyagok fogalma és csoportosítása | 12 |
Alaptápanyagok | 12 |
Fehérjék | 13 |
Szénhidrátok | 15 |
Zsiradékok | 17 |
Zsírszerű anyagok (lipoidok) | 18 |
Védőtápanyagok | 19 |
Vitaminok | 20 |
Ásványi anyagok | 21 |
A víz | 22 |
Járulékos anyagok | 23 |
Színező anyagok | 23 |
Ízesítő- és illatanyagok | 24 |
A tápanyagok felvétele, az emésztés folyamata, a felszívódás | 24 |
A tápanyagok felvétele | 24 |
Az emésztés | 25 |
Az emésztés enzimjei | 25 |
Emésztés a szájban | 25 |
Emésztés a gyomorban | 25 |
Emésztés a vékonybélben | 26 |
Emésztés a vastagbélben | 27 |
A felszívódás | 27 |
A belső anyagcsere | 27 |
A tápanyagszükséglet | 27 |
Az élelmiszerek értékelése | 28 |
A helyes táplálkozás alapelvei és követelményei | 31 |
Az étrend összeállításának szempontjai | 32 |
Táplálkozási szokások | 33 |
Az élelmiszerek tápanyagainak változásai a konyhatechnológiai feldolgozás során | 36 |
A diétás étkezés szerepe az egészség megóvásában, illetve helyreállításában | 37 |
Könnyű-, vegyes kímélő étrend | 38 |
Rost-, fűszer- és zsírszegény étrend | 38 |
A fehérjebő, regeneráló étrend | 39 |
A konyhasószegény étrend | 39 |
A fehérjeszegény étrend | 39 |
A cukorbetegek étrendje | 39 |
Különleges étrendek | 40 |
Mikrobiológiai alapismeretek | 42 |
A mikroorganizmusok szerepe és jelentősége életünkben | 44 |
A mikrobiológia alakulása, történetének jelentősebb eseményei (olvasmány) | 45 |
A mikroorganizmusok csoportosítása | 47 |
Vírusok | 47 |
Baktériumok (hasadógombák) | 48 |
Gombák | 50 |
A jövő táplálkozása: a moszatok | 52 |
A mikroorganizmusok sejtanyagai | 53 |
Építőanyagok | 53 |
Hatóanyagok | 53 |
A mikroorganizmusok életfeltételei | 54 |
A környezet víztartalma | 55 |
A környezet tápanyagtartalma és töménysége | 55 |
A környezet hőmérséklete | 56 |
A környezet kémhatása | 56 |
A környezet oxigéntartalma | 57 |
A mikroorganizmusok életjelenségei | 58 |
Tápanyagfelvétel | 58 |
Tápanyaglebontás (disszimiláció) | 59 |
Tápanyagbeépítés (asszimiláció) | 59 |
A mikroorganizmusok kártétele | 61 |
Ételfertőzések | 63 |
Ételmérgezések | 64 |
Élelmiszerromlás | 66 |
Kérdések, feladatok | 70 |
Vendéglátóipari higiénia és munkavédelem | 71 |
A higiénia fogalma | 71 |
A személyi higiénia | 72 |
Az egészségi állapot | 72 |
A helyes életmód | 73 |
A testi tisztaság | 75 |
A munkaruha és védőöltözet | 75 |
Munkavédelem | 75 |
A munka hatása a szervezetre | 75 |
Az elfáradás | 76 |
A pihenés | 76 |
A vendéglátóipari dolgozók foglalkozási ártalmai | 77 |
Balesetelhárítás | 77 |
Balesetvédelmi szabályok | 79 |
Az üzlet rendje | 79 |
A gépek és berendezések kezelése | 80 |
Munkaeszközök | 80 |
Tűzvédelem | 81 |
Magatartás | 81 |
Elsősegélynyújtás | 81 |
Az üzemi higiénia | 82 |
A helyiségek kialakítása | 83 |
A gépek, eszközök elhelyezése, tisztántartása | 83 |
A vendéglátóüzem tisztántartása | 83 |
Az életkészítés higiéniája | 84 |
A víz higiéniája | 86 |
A nyersanyagok tisztasága | 86 |
Az ételek tárolása | 86 |
Az ételek minőségének ellenőrzése | 87 |
Kérdések, feladatok | 89 |
Az élelmiszerek tartósítása | 91 |
Az élelmiszerek romlása | 91 |
A romlást előidéző tényezők | 92 |
Az élelmiszerek tartósítása | 93 |
Fizikai tartósító eljárások | 94 |
Kémiai tartósító eljárások | 97 |
Biológiai tartósító eljárások | 98 |
A tartósítás története (olvasmány) | 99 |
A tartósítóipari termékek csoportosítása | 100 |
Kérdések, feladatok | 103 |
Növényi eredetű élelmiszerek | 105 |
Gabonafélék | 107 |
A gabonafélék általános jellemzése | 107 |
A gabonafélék elterjedése és fajtái | 107 |
A gabonaszem szerkezete és kémiai összetétele | 110 |
A gabonák malomipari feldolgozása | 112 |
Őrlés | 112 |
Hántolás | 114 |
Pelyhesítés | 114 |
Puffasztás | 115 |
A lisztek | 115 |
A lisztek minőségi jellemzői | 115 |
A lisztek jelölése és fajtái | 115 |
A lisztek tárolása, csomagolása | 115 |
A lisztvizsgálatok neves magyar kutatói (olvasmány) | 116 |
Az asztali dara | 117 |
A hántolt termékek | 118 |
Kérdések, feladatok | 118 |
A sütőipar és tésztaipar termékei | 120 |
A kenyér | 120 |
A kenyérgyártás nyersanyagai | 120 |
A sütőélesztő gyártása (olvasmány) | 120 |
A kenyérgyártás folyamata | 121 |
A kenyér minőségi jellemzői | 121 |
Kenyérfajták | 127 |
Különleges kenyerek | 127 |
Sütőipari fehértermékek | 127 |
Szárított tészták | 130 |
A szárított tészták nyersanyagai | 130 |
A tésztakészítés műveletei | 130 |
A szárított tészták minősége, csoportosításuk | 132 |
Kérdések, feladatok | 133 |
Áruvizsgálati gyakorlatok | 135 |
A lisztek vizsgálata | 135 |
Színvizsgálat Pekár-próbával | 135 |
Szag- és ízvizsgálat | 136 |
A sikér vizsgálata | 137 |
A tésztakészítmények vizsgálata | 138 |
Méretellenőrzés | 138 |
Az érzékszervi jellemzők | 139 |
A kenyér és gombák | 143 |
Zöldségfélék és gombák | 143 |
A zöldségfélék jellemzése | 145 |
A zöldségnövények fejlődése Magyarországon (olvasmány) | 147 |
A zöldségfélék összetétele, táplálkozásélettani jelentősége | 147 |
A zöldségfélék minőségi követelményei, kezelésük, tárolásuk | 148 |
A zöldségfélék csoportosítása és fajtái | 149 |
Burgonyafélék | 150 |
Káposztafélék | 155 |
Hüvelyesek | 157 |
Gyökérgumósok | 158 |
Hagymafélék | 160 |
Kabakosok | 162 |
Levélzöldségek | 164 |
Évelő zöldségek | 164 |
Gombák | 165 |
Kérdések, feladatok | 165 |
Gyümölcsök | 170 |
A gyümölcsök jellemzése | 170 |
A gyümölcsök összetétele, táplálkozásélettani jelentősége | 170 |
A gyümölcsök csoportosítása és fajtái | 173 |
Almástermésű gyümölcsök | 173 |
Csonthéjas magvú gyümölcsök | 176 |
Bogyós termésű gyümölcsök | 179 |
Dinnyefélék | 182 |
Száraz termésű gyümölcsök | 183 |
Déligyümölcsök | 185 |
Kérdések feladatok | 190 |
Édesítőszerek | 191 |
Az édesítőszerek jellemzése | 191 |
Természetes édesítőszerek | 191 |
A répacukor előállítása | 193 |
Cukorfajták | 195 |
A méz | 195 |
Mesterséges édesítőszerek | 197 |
Kérdések, feladatok | 198 |
Az édesipar termékei | 199 |
Az édesipari termékek általános jellemzése | 199 |
Cukorkák | 199 |
Kakaó- és csokoládétermékek | 201 |
Lisztes készítmények | 202 |
Mélyhűtött fagylalt és fagylaltpor | 204 |
Kérdések, feladatok | 205 |
Irodalomjegyzék | 207 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.