Dr. Kiss István: Bevezetés | 5 |
Dr. Szilágyi Pál: Az élelmiszeripari vállalati szervezés általános kérdései | 7 |
Az élelmiszeripari vállalati szervező munka feladatai és sajátosságai | 7 |
A vállalat mint önszabályozó rendszer | 10 |
A gazdasági szervezés alapelvei | 13 |
A szervező munka menete | 16 |
A vállalat termelési folyamatainak szervezése | 18 |
Rácz Margit: Az élelmiszeripar termelésirányítása | 19 |
A termelésirányítás fogalma, célja és feladatai | 19 |
A termelésirányítás körülményei és eszközei | 23 |
A termelésirányítás szervezete és információs rendszere | 26 |
Gerely Péter: Az élelmiszeripari gyártási folyamatszervezés | 29 |
Az élelmiszeripari gyártási folyamat sajátosságai | 30 |
A gyártási folyamat helyzetfelmérése és elemzése | 31 |
A gyártási folyamat szervezése | 35 |
A ráfordítások és a költségek vizsgálata | 42 |
Gerely Péter: A termelési kapacitások vizsgálata | 43 |
A kapacitás meghatározásának elméleti alapjai | 43 |
A termelővonalak kapacitását befolyásoló tényezők | 46 |
A kapacitásnorma meghatározása | 48 |
Az időalapok meghatározása és felosztása | 50 |
Gutassy Ferenc: Az anyagmozgatás szervezése | 53 |
Az anyagmozgatási tevékenység szervezési alapkérdései | 53 |
Az élelmiszeripari vállalatoknál alkalmazott néhány anyagmozgatás-szervezési módszer | 61 |
Az anyagmozgatás gazdaságosságának vizsgálata | 64 |
Gerely Péter: A karbantartás szervezése | 66 |
Az élelmiszeriparban alkalmazható karbantartási rendszer és kialakításának menete | 67 |
A karbantartás szervezete és kapcsolati (információs) rendszere | 70 |
A karbantartás nyilvántartásai és ügyvitelének gépi adatfeldolgozása | 72 |
A karbantartás tervezése | 74 |
A karbantartás bonyolítása | 77 |
A karbantartás gazdaságossága | 81 |
A munka szervezése | 85 |
Gutassy Ferenc: A munkaszervezés alapjai | 85 |
Gutassy Ferenc: A munkatanulmányok szerepe a munkaszervezésben | 104 |
Debreceni József: A műszeres munkamérések és munkatanulmányok | 116 |
Sárkány István: A "dolgozz hibátlanul" (DH) munkarendszer alkalmazása az élelmiszeriparban | 126 |
A DH munkarendszer bevezetése | 127 |
Azt élelmiszeriparban eredményesen alkalmazott minőségszabályozási módszerek | 128 |
A DH munkarendszer és a szocialista munkaverseny kapcsolata | 130 |
Dr. Kozma Lajos: Az élelmiszeripari vállalatok külső kapcsolatainak szervezése | 132 |
A termelés megalapozását és kiszolgálását célzó kapcsolatok | 132 |
Együttműködés a mezőgazdasági nagyüzemekkel | 132 |
A felvásárlás szervezése | 134 |
A felvásárlás lebonyolítása | 136 |
A termelés kiszolgálását célzó kapcsolatok | 138 |
A termék értékesítését szolgáló kapcsolatok | 139 |
Az értékesítés hatékonyságát növelő módszerek | 141 |
A készáru raktározásának és szállításának szervezése | 143 |
Az exportértékesítés szervezése | 145 |
Elemzési és döntés-előkészítési módszerek | 146 |
Dr. Szilágyi Pál: Az elemzés szerepe a szervezésben | 146 |
Az értékelemzés (funkcióelemzés) | 147 |
A szervezés gazdaságosságának elemzése | 150 |
Az elemzés és a szervezés kölcsönös kapcsolata | 153 |
Dr. Toldi Miklós: A számítógép vállalati alkalmazása | 154 |
Néhány alapismeret a számítógépekről | 155 |
A számítógépek vállalati alkalmazásának problémái | 157 |
A számítógépes döntés-előkészítés és irányítás | 161 |
Dr. Toldi Miklós: A fontosabb matematikai módszerek vállalati alkalmazása | 163 |
A döntéselmélet és az operációkutatás | 164 |
Az optimális termékszerkezet meghatározása | 166 |
Szállítási modellek | 168 |
A hálóstervezés | 171 |
A vállalati irányítás szervezése | 173 |
Dr. Kiss István: A vállalatok irányítása és vezetése | 173 |
A szocialista vállalat általános jellemzői | 174 |
Az élelmiszeripar szakágazati rendszere | 176 |
A kivételes beavatkozáson alapuló vállalatvezetési módszer | 181 |
Dr. Schleicher Imre - Dr. Zacher László: A vállalati folyamatok és szervezetek szabályozása | 183 |
A vállalati folyamatok és szervezetek szabályozásának általános kérdései | 183 |
A vállalati folyamatok rendszerezése | 185 |
A szervezeti egységek kialakítása | 190 |
A szervezeti és működési szabályzat összeállítása | 196 |
Munkaköri leírások készítése | 199 |
Melléklet (A folyamatok címjegyzéke) | 203 |
A vállalatok információs és döntési rendszere | 209 |
Dr. Szilágyi Pál: A különböző döntési rendszerek információs megalapozása | 209 |
Dr. Szilágyi Pál: Az információs rendszer megszervezése | 213 |
Dr. Kiss István: Az élelmiszeripar információs és döntési rendszerének néhány sajátos kérdése | 216 |
Irodalomjegyzék | 219 |