1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszeripari termékek reológiája

Szerző
Fordító
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott kemény papírkötés
Oldalszám: 247 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-232-404-8
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés5
Reológiai alapismeretek
A reológia tárgyköre7
A mechanikai feszültség és a deformáció fogalma8
Rugalmassági állandók9
A rugalmas deformáció10
A viszkózus folyás10
A szerkezeti viszkozitású és pszeudoplasztikus folyás13
A tixotrópia és a reopexia17
Viszkoelasztikus deformációk18
A reológiai mechanikai modellek19
Nem newtoni viszkózus és plasztikus anyagok áramlása különböző szelvényű csatornákban28
Áramlás körszelvényű csőben29
Áramlás párhuzamos síklapok között31
Áramlás négyszögszelvényű csatornában32
Áramlás gyűrűszelvényű csőben33
A reológiai alapfogalmak összefoglalása34
A különböző jellegű deformációkkal kapcsolatos anyagszerkezeti kérdések41
A reológiai rendszerek csoportosítása43
Az adhézióval és a súrlódással kapcsolatos néhány alapfogalom46
Élelmiszeripari anyagok reológiai tulajdonságainak vizsgálatára is alkalmas mérőműszerek
A reometriai műszerek típusai és rendeltetése49
A kapilláris, továbbá a hengeres és kúp-lap rotációs viszkoziméterek alapegyenletei52
Kapilláris viszkoziméterek52
Rotációs viszkoziméterek koaxiális hengerekkel54
Kúp-lap típusú rotációs viszkoziméterek56
Kapilláris viszkoziméterek57
Üvegkapilláris viszkoziméterek57
Henger-dugattyú rendszerű kapilláris viszkoziméterek62
Kifolyásos kapilláris viszkoziméterek64
Rotációs viszkoziméterek65
Esősúlyos viszkoziméterek79
Plasztométerek (konzisztométerek)82
Empirikus, kúpos plasztométerek87
Húzó- és nyomókészülékek89
Oszcillációs viszkoziméterek91
Tapadásmérők95
Élelmiszeripari technológiai folyamatok vizsgálatára alkalmas reometriai műszerek97
Üzemi reometriai műszerek99
Az élelmiszeripari anyagok viszkoziméterekkel meghatározó reológiai jellemzői
A folyástani jellemzők függése a mechanikai igénybevétel módjától és mértékétől, a hőmérséklettől és az anyag összetételétől102
Édesipari anyagok102
Tészták114
Egyéb anyagok127
A mechanikai feldolgozás hatása egyes reológiai jellemzőkre129
Édesipari anyagok129
Tészták131
Tixotrop tulajdonságok132
A folyási tulajdonságok változása a külső nyomás függvényében135
Édesipari anyagok135
Tészták141
A rezgés hatása a viszkozitás és a folyáshatár értékére151
Édesipari anyagok151
Tészták155
Élelmiszeripari anyagok viselkedése húzó-, nyomó-, nyíró-, hajlító- és térfogati deformáció hatására158
A húzó- és nyomódeformációk jellemzői158
Párhuzamos lemezes plasztométerekkel és hajlítóberendezésekkel meghatározott tulajdonságok169
Penetrációs tulajdonságok171
A térfogati deformációk jellemzői175
A sűrűség változása a nyomás függvényében181
A térfogati deformáció hatására fellépő feszültségrelaxáció és tartós folyás185
Élelmiszeripari anyagok adhéziós és súrlódási tulajdonságai197
Édesipari anyagok adhéziója197
Tészták adhéziója204
Élelmiszeripari anyagok súrlódásának együtthatói212
Az élelmiszeripari anyagok reológiai tulajdonságainak figyelembevétele a gyártóberendezések méretezésekor, a technológiai folyamatok tervezésekor, a műveletek és a termékminőség szabályozásakor217
Áramlás rövid csővezetékekben. A formázógépek méretezése217
A csigás adagolók méretezése221
Fogaskerék-adagolók szállítóképességének és teljesítményigényének kiszámítása223
A hengeres adagolók méretezése224
Az áramlás kiszámítása hosszú csővezetékeknél229
A kúp alakú tésztakészítmények formázásának kiszámítása231
Rugalmas-viszkózus-plasztikus anyagok folyása centrifugális erőtérben232
Az élelmiszeripari műveletek szabályozásának alapelvei233
A tészták minőségének szabályozásai reológiai tulajdonságok alkalmazásával235
Irodalom237
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Élelmiszeripari termékek reológiája Élelmiszeripari termékek reológiája Élelmiszeripari termékek reológiája

A lapélek nedvességtől foltosak.

Állapot:
4.580 ,-Ft
23 pont kapható
Kosárba