1.059.290

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszeripari technológiák

Jegyzet a minőségellenőrzéssel és minőségvizsgálattal foglalkozó dolgozók mérnöktovábbképző tanfolyamához

Előszó

Jelen munka a szűk terjedelem-szabta korlátok között az egyes iparágak technológiájának enciklopedikus ismertetése. Célja a minőségellenőrzés és a minőségvizsgáló munka segítsége, ezért... Tovább

Előszó

Jelen munka a szűk terjedelem-szabta korlátok között az egyes iparágak technológiájának enciklopedikus ismertetése. Célja a minőségellenőrzés és a minőségvizsgáló munka segítsége, ezért részletesebben foglalkoztunk a gyártási folyamatokkal, és csak az elkerülhetetlen mértékig tértünk ki a műveleteket végző gépekre, készülékekre és egyéb berendezésekre. Azon olvasók számára, akik részletesebb ismeretekre kívánnak szert tenni, iparáganként közöljük az ajánlott irodalom jegyzékét. Egyben felhívjuk a figyelmet a Magyar Élelmiszeripari Tudományos Egyesület iparági szaklapjaira, melyek rendszeresen ismertetik a legújabb bel- és külföldi tudományos és gyakorlati műszaki és gazdasági fejlesztési eredményeket. Vissza

Tartalom

Az élelmezésipar és gyártási folyamatainak általános jellemzése
1. Az élelmezésipar hazai kialakulása 3
2. A gyártási folyamat általános meghatározása 13
3. Élelmezésipari gyártási folyamatok összetevő műveletei 14
4. Az élelmezésipari gyártástechnológia során betartandó legfontosabb követelmények 15
5. Élelmezésipari gyártási folyamatok kapcsolata az anyagmozgatással és a raktározási technológiával 16
6. Csomagolás, kiszerelés, mint a gyártási folyamatok befejező szakasza 18
7. Az élelmezésipari gyártási vonalak csoportosítása; kialakításuk szempontjai 19
8. Az élelmezésipari gyártási folyamatok elemei, ezek tipizálásának jelentősége és lehetőségei 21
9. A gyártástechnológiai folyamatok követelményei az élelmezésipari gépgyártás és géptervezés terén 22
10. Technológiai és műszaki típusmodellek szerepe az élelmezésipari gyártási folyamatok kialakításában 24
11. Az élelmezésipari gyártási folyamatok ágazatonkénti rendje 26
I. HÚSIPAR 29
1. A vágóállatok elsődleges feldolgozása 29
2. Hűtés, fagyasztás, tárolás 45
3. A hús ipari feldolgozása 49
4. Füstölt, főtt készítmények 62
5. Tartós száraz árak nyers töltelékes készítmények 68
6. Húskonzervek gyártása 71
Ajánlott irodalom 78
II. BAROMFIIPAR 79
1. A baromfiipar tevékenysége 79
2. A baromfi feldolgozása 81
3. Tojásfeldolgozás 92
4. Baromfi-konzerv gyártás 94
Ajánlott irodalom 94
III.TEJIPAR 95
1. A tejipar tevékenysége 95
2. A tejipar főbb gyártási folyamatai 100
3. A tejipar higiénés követelményei 116
4. A tejipari termékek legfontosabb műszaki-gazdasági mutatói 118
Ajánlott irodalom 120
IV. KONZERVIPAR 121
1. A legfontosabb gyártási ágazatok 121
2. A nyersanyag beszerzése és minőségi átvétele 123
3. Tartósító eljárások 125
4. Fűszerek, ízesítő- és adalékanyagok 131
5. Csomagolóanyagok 132
6. A konzervipari technológia legfontosabb műveletei 133
7. Néhány feldolgozóvonal 151
Ajánlott irodalom
V. HŰTŐIPAR 161
1. A hűtőipar tevékenysége, nyersanyagának beszerzése és minősítése 161
2. A hűtési és fagyasztás! folyamatok 165
3. Elváltozások a fagyasztás alatt 171
4. Fagyasztás! eljárások 174
5. Fontosabb hűtőipari feldolgozó vonalak 181
6. Fagyasztott élelmiszerek tárolása 187
Ajánlott irodalom
VI. CUKORIPAR 191
1. A cukorrépa, a cukorgyártás nyersanyaga 191
2. A cukorgyártás technológiája 196
3. A cukorgyártásra jellemző mutatószámok 221
Ajánlott irodalom 223
VII. GABONAIPAR 225
1. A gabonafeldolgozó ipar tevékenysége 225
2. A gabonafeldolgozó ipar nyers- és alapanyagai 225
3. A gabonafeldolgozó ipar jellemző műveletei 228
4. A gabonafeldolgozó ipar főbb technológiai folyamatai 245
Ajánlott irodalom 265
VIII. SÜTŐIPAR 267
1. A sütőipar tevékenysége, főbb termékcsoportjai 267
2. A sütőipar nyersanyagai 268
3. A sütőipari gyártás alapvető technológiai szakaszai 270
4. Kenyér és kenyérféleségek gyártástechnológiája 284
5. Péksütemények gyártástechnológiája 287
Ajánlott irodalom
IX. NÖVÉNYOLAJIPAR 291
1. A növényolajipar tevékenysége 291
2. Nyersanyagbeszerzés és minőségi átvétel 291
3. Nyers növényi olajok és takarmánydarák gyártása 292
4. Étolajgyártás 296
5. Margarin- és ételzsírgyártás 299
6. Mosószappangyártás 303
7. Szintetikus mosószerek gyártása 307
8. Ajánlott irodalom
X. SZESZIPAR 311
1. A szeszipar tevékenysége, nyersanyagai, ezek átvétele 311
2. Szeszgyártás 313
3. Élesztőgyártás 316
4. Ételecetgyártás 323
5. Keményítőgyártás 325
Ajánlott irodalom 328
XI. LIKŐRIPAR 329
1. A likőripar tevékenysége 329
2. Gyümölcsszeszgyártás 329
3. Likőrgyártás 336
4 Üdítőital gyártás (Coca-Cola) 342
5. A likőripar főbb gyártási folyamatai 343
Ajánlott irodalom 350
BORIPAR 351
1. A boripar tevékenysége, nyersanyagai 351
2. Az iparág főbb technológiai folyamatai 352
3. Pezsgőgyártás 364
Ajánlott irodalom 369
SÖRIPAR 371
1. A söripar gyártási ágazatai 371
2. A malátagyártás műveletei 371
3. A sörgyártás műveletei 377
4. Legfontosabb segéd- és kiegészítő tevékenységek 386
Ajánlott irodalom 387
ÉDESIPAR 389
1. Az édesipar tevékenysége 389
2. Cukorkagyártás 390
3. Kakaó- és csokoládégyártás 396
4. Édesipari tartós sütemények gyártása 406
5. Kávé- és kávépótszerek 411
Ajánlott irodalom 416
DOHÁNYIPAR 417
1. A dohánynövény a dohányipar nyersanyaga 417
2. A dohány fermentálása 418
3. Cigarettagyártás 428
Ajánlott irodalom 436
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem