kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Agrárszakoktatási Intézet |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 211 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-9185-09-4 |
| A TECHNOLÓGIA ÉS TECHNOLÓGIAI MŰVELETEK FOGALMA | 5 |
| Az élelmiszeripari műveletek csoportosítása | 5 |
| Általános élelmiszeripari műveletek | 5 |
| Szállítás | 5 |
| Mérés | 5 |
| Raktározás | 6 |
| Csomagolás | 6 |
| Speciális élelmiszeripari műveletek | 6 |
| Élelmiszerek összetételét biztosító műveletek | 6 |
| Élelmiszerek szerkezetét, kolloidikai, redológiai tulajdonságait kialakító műveletek | 7 |
| Élelmiszerek élvezeti értékét kialakító műveletek | 7 |
| Élelmiszerek tartósságát, higienés és egészségügyi követelményeit biztosító műveletek | 7 |
| Élelmiszerek jellegzetes megjelenési formáját biztosító műveletek | 7 |
| Az élelmiszeripari technológikkal szemben támasztott követelmények | 7 |
| Összefoglalás | 7 |
| Ellenőrző kérdések | 8 |
| AZ ÉLELMISZERIPAR FŐBB NYERSANYAGAI | 9 |
| Növény eredetű nyersanyagok | 9 |
| Gyümölcsfélék | 9 |
| Zöldségfélék | 9 |
| Gabonafélék | 10 |
| Egyéb növényi eredetű nyersanyagok | 10 |
| Állati eredetű nyersanyagok | 10 |
| Hús | 10 |
| Tojás | 11 |
| Összefoglalás | 12 |
| Ellenőrző kérdések | 12 |
| ÉLELMISZER TARTÓSÍTÁS, A TARTÓSÍTÓIPAR TECHNOLÓGIÁJA | 13 |
| Élelmiszerek káros változásai, romlása | 13 |
| Bevezető megfontolások | 13 |
| Az élelmiszerek fizikai elváltozásai | 13 |
| A víztartalom változása | 14 |
| Halmazállapot - változások | 17 |
| A kolloidrendszerek | 17 |
| Az élelmiszerek kémiai és biokémiai elváltozásai | 19 |
| Biokémiai változások | 19 |
| Kémiai változások | 20 |
| Az élelmiszerek mikrobiológiai elváltozásai | 22 |
| A mikrobák előfordulása a különböző élelmiszerekben | 22 |
| A mikrobák fontosabb tulajdonságai | 23 |
| A mikroorganizmusok hatására bekövetkező elváltozások | 25 |
| Védekezés az élelmiszerek mikrobiológiai romlása ellen | 27 |
| A mikroorganizmusok eltávolítása | 27 |
| Összefoglalás | 28 |
| Ellenőrző kérdések | 28 |
| A tartósítóipar technológiája | 30 |
| A tartósítóipar nyersanyagai | 30 |
| A nyersanyagok előkészítése | 30 |
| Válogatás | 31 |
| Mosás | 31 |
| Hámozás | 31 |
| Szárazás | 32 |
| Osztályozás | 32 |
| Mageltávolítás | 32 |
| Szeletelés | 32 |
| Zúzás, aprítás | 33 |
| Léhozam növelését célzó műveletek | 33 |
| Előfőzés (blansírozás) | 33 |
| Felöntőlé készítése | 34 |
| Húzatás | 34 |
| Zárás | 34 |
| Tartósítási eljárások | 35 |
| A levegő kizárása | 35 |
| A nedvességtartalom csökkentése | 35 |
| Tartósítás hőelvonással | 36 |
| Kémiai tartósító módszerek | 36 |
| A mikroorganizmusok elpusztulása | 37 |
| Fontosabb konzervipari termékek előállítása | 41 |
| Paradicsom sűrítmény előállítása | 41 |
| Savanyított készítmények gyártása | 41 |
| Hőközléssel tartósított termékek gyártása | 42 |
| Befőttek készítése | 43 |
| Hőközléssel tartósított zöldborsó készítése | 43 |
| A dobozolt konzervek romlása | 44 |
| Összefoglalás | 46 |
| Ellenőrző kérdések | 46 |
| A HŰTŐIPAR TECHNOLÓGIÁJA | 47 |
| Hűtőipari gyártási ágazatok | 47 |
| A hűtés és fagyasztás hatása | 47 |
| Fagyasztási eljárások | 50 |
| Gyorsfagyasztás folyékony hűtőközeggel | 50 |
| Közvetlen érintkezéssel | 50 |
| Gyorsfagyasztás a folyékony hűtőközeg közvetlen érintkezése nélkül | 50 |
| Gyorsfagyasztás hűtött fémlapok között | 51 |
| Gyorsfagyasztás hideg légáramban | 51 |
| Gyorsfagyasztás elpárolgó hűtőközegben | 52 |
| Fagyasztott zöldségfélék és gyümölcsök gyártása | 53 |
| Fagyasztott zöldborsó gyártása | 53 |
| Fagyasztott málna gyártása | 53 |
| Sertés- és marhahús fagyasztása | 53 |
| Fagyasztott félkész termékek gyártása | 54 |
| Fagyasztott hasábburgonya készítése | 54 |
| Gyorsfagyasztott készételek gyártása | 55 |
| Gyorsfagyasztott élelmiszerek tárolása és szállítása | 55 |
| A gyorsfagyasztott élelmiszerek változása a tárolás alatt | 56 |
| Összefoglalás | 58 |
| Ellenőrző kérdések | 58 |
| A HÚSIPAR TECHNOLÓGIÁJA | 59 |
| A vágóállatok elsődleges feldolgozása | 59 |
| A vágóállatok tenyésztése és felvásárlása | 59 |
| Vágóállatok szállítása és pihentetése | 59 |
| A vágóhídi feldolgozás | 60 |
| A hús ipari feldolgozása | 62 |
| A húsnyersanyag bontása, válogatása, előkészítése | 62 |
| A húsipari készítmények csoportosítása | 62 |
| Pácolt készítmények gyártása | 62 |
| Töltelékes készítmények gyártása | 64 |
| Összefoglalás | 67 |
| Ellenőrző kérdések | 67 |
| A TEJIPAR TECHNOLÓGIÁJA | 68 |
| A fogyasztói tej előállítása | 69 |
| Az átvett tej tisztítása és hűtése | 69 |
| A tej zsírtartalmának beállítása | 69 |
| A tej pasztőrözése | 69 |
| Homogénezés | 70 |
| Savanyú tejkészítmények és tejdesszertek gyártása | 70 |
| Joghurt | 70 |
| Kefir | 71 |
| Tejföl | 71 |
| Vajgyártás | 72 |
| A vajgyártási eljárások alapelvüket tekintve | 72 |
| Sajtgyártmány | 73 |
| Tejátvétel és paramétereinek beállítása | 74 |
| A sajttej pasztőrözése és előkészítése | 74 |
| Az üsttej beoltása | 74 |
| Az üsttej alvasztása | 74 |
| Az alvadék kezelése | 75 |
| A sajtok érlelése | 76 |
| Ömlesztett sajt gyártása | 77 |
| Tartósított tejkészítmények előállítása | 77 |
| Összefoglalás | 78 |
| Ellenőrző kérdések | 79 |
| A GABONAFELDOLGOZÓ IPAR TECHNOLÓGIÁJA | 80 |
| A gabonafelvásárlás | 80 |
| A malomipar technológiája | 81 |
| A gabona malmi tisztítása és előkészítése őrlésre | 81 |
| A gabona őrlése | 82 |
| A lisztek sütőipari minőségének kérdései | 82 |
| Összefoglalás | 83 |
| Ellenőrző kérdések | 84 |
| A SZÁRAZTÉSZTAGYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA | 85 |
| A száraztészta készítés főbb műveletei | 85 |
| Száraztészták csoportosítása | 85 |
| Összefoglalás | 86 |
| Ellenőrző kérdések | 86 |
| SÜTŐIPAR TECHNOLÓGIÁJA | 87 |
| A kenyérgyártás alap- és adalékanyagai | 87 |
| Nyersanyagok előkészítése | 87 |
| A tészta készítése | 87 |
| A tészta érlelése | 87 |
| A tésztakészítés és érlelés (kelesztés) során lejátszódó folyamatok | 88 |
| A sütés közben lejátszódó folyamatok | 89 |
| A frissen sült kenyér hűtése | 89 |
| Kenyérhibák | 91 |
| Keletkezhetnek nyersanyag, technológiai, mikrobiológiai és szállítási okok miatt | 91 |
| Kenyérbetegségek | 91 |
| Sütőipari fehértermékek | 91 |
| Gyorsfagyasztott tésztákból készülő sütőipari termékek | 91 |
| Édesipari lisztesárúk | 92 |
| Kekszárúk gyártása | 92 |
| Ostyaárúk készítése | 92 |
| Édesipari sütemények előállítása | 93 |
| Összefoglalás | 93 |
| Ellenőrző kérdések | 94 |
| A KEMÉNYÍTŐGYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA | 95 |
| A keményítőgyártás nyersanyagai | 95 |
| A keményítő-előállítás technológiái | 95 |
| Keményítőből előállított egyéb termékek | 96 |
| Összefoglalás | 97 |
| Ellenőrző kérdések | 97 |
| AZ ÉDESIPARI TECHNOLÓGIÁJA | 98 |
| Az édesipar nyersanyagai | 98 |
| A cukorkagyártás technológiája | 99 |
| A cukorkagyártás általános művelete | 99 |
| A cukoroldatok fontos sajátossága | 99 |
| A cukoroldatok besűrítése | 100 |
| Tömény cukoroldatok kristályosodása | 100 |
| A cukoroldatok hőbomlása | 101 |
| Fondantgyártás (puhacukorka-gyártás) | 101 |
| Keménycukorka - gyártás | 102 |
| Egyéb cukorkaféleségek | 103 |
| A kakaó- és csokoládégyártás technológiája | 105 |
| A nyersanyag tisztítása, válogatása | 105 |
| A kakaóbab feldolgozása | 106 |
| A csokoládégyártás technológiája | 108 |
| A kakaópor gyártástechnológiája | 111 |
| Egyéb édesipari csokoládés termékek | 112 |
| Különleges célú édesipari termékek | 113 |
| Összefoglalás | 114 |
| Ellenőrző kérdések | 115 |
| A CUKORGYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA | 117 |
| A cukorgyártás nyersanyaga | 117 |
| A cukorgyártás technológiája | 117 |
| Előkészítő műveletek | 117 |
| A híglé bepárlása | 120 |
| Kristálycukorgyártás | 120 |
| Cukorfinomítás | 123 |
| A cukoripar késztermékei | 123 |
| Kristálycukor | 123 |
| Finomítvány cukrok | 123 |
| A cukorgyártás melléktermékei | 124 |
| Összefoglalás | 124 |
| Ellenőrző kérdések | 125 |
| A SZESZIPAR TECHNOLÓGIÁJA | 126 |
| A szeszgyártás technológiája | 126 |
| A szeszgyártás nyersanyagai és előkészítésk | 126 |
| Az erjesztés műveletei | 126 |
| Desztillálás | 127 |
| Az élesztőgyártás technológiája | 127 |
| Az élesztőgyártás nyersanyagai | 127 |
| Előkészítés | 127 |
| Az élesztőgyártás műveletei | 128 |
| Az élesztő kinyerése | 129 |
| Összefoglalás | 129 |
| Ellenőrző kérdések | 129 |
| A BORIPAR TECHNOLÓGIÁJA | 131 |
| A borkészítés technológiája | 131 |
| A must erjesztése fehér borok készítésekor | 134 |
| A must előkészítése és erjesztése vörös borok készítésekor | 135 |
| A fiatal bor fejlődése | 137 |
| A borok iskolázása | 137 |
| A bor javítása | 139 |
| Palackozás | 139 |
| Aszú- és félaszú borok készítése | 140 |
| Csemegeborok | 141 |
| Borhibák és borbetegségek | 141 |
| A pezsgőgyártás technológiája | 142 |
| A palackerjesztésű (champagne-i) pezsgőgyártás | 143 |
| Egyéb pezsgőgyártási eljárások | 145 |
| Összefoglalás | 147 |
| Ellenőrző kérdések | 147 |
| A SÖRIPAR TECHNOLÓGIÁJA | 149 |
| A sörgyártás nyersanyagai | 149 |
| Árpa | 149 |
| Pótanyagok | 149 |
| Sörfőző víz | 150 |
| Komló | 150 |
| Sörélesztő | 150 |
| A malátagyártás műveletei | 151 |
| Az árpa tisztítása | 152 |
| Áztatás | 152 |
| Csíráztatás | 152 |
| Aszalás | 152 |
| A sörlégyártás műveletei | 154 |
| Őrlés | 155 |
| Cefrézés | 155 |
| Szűrés | 157 |
| Komlófőzés | 157 |
| A sőrlé erjesztése | 157 |
| A sör kiszerelése | 158 |
| Összefoglalás | 158 |
| Ellenőrző kérdések | 159 |
| A LIKŐRIPAR TECHNOLÓGIÁJA | 160 |
| A pálinkagyártás (égetett szeszes ital) technológiája | 160 |
| A pálinkagyártás nyersanyagai | 160 |
| A gyümölcspálinkák előállítása | 160 |
| Egyéb égetett szeszes ital-féleségek | 161 |
| A likőrféleségek gyártástechnológiája | 162 |
| A likőrgyártás legfontosabb nyersanyagai | 162 |
| Az összeállítás műveletei | 162 |
| Összefoglalás | 163 |
| Ellenőrző kérdések | 163 |
| AZ ÜDÍTŐITAL- GYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA | 165 |
| Szénsavas üdítő italok gyártástechnológiája | 165 |
| Gyümölcs alapú üdítő italok gyártástechnológiája | 165 |
| Szűrt (tükrös) gyümölcslevek | 166 |
| Rostos gyümölcslevek | 166 |
| Összefoglalás | 166 |
| Ellenőrző kérdések | 167 |
| AZ ÉTOLAJGYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA | 168 |
| Nyersanyagok | 168 |
| Az olajkinyerések előtti műveletek | 168 |
| Az olajkinyerés művelete | 168 |
| A nyers növényi olaj finomítása | 169 |
| Étolaj- csomagolás és minőségi előírások | 171 |
| Összefoglalás | 172 |
| Ellenőrző kérdések | 172 |
| A MARGARINGYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA | 173 |
| Alapanyagai | 173 |
| A margaringyártás műveletei | 173 |
| Alap- és segédanyagok előkészítése | 173 |
| Margarinemulzió előállítása | 174 |
| Az emulziós hűtése, kristályosítása | 174 |
| A margarin formázása, csomagolása | 174 |
| Minőségi követelmények | 175 |
| Margarinféleségek | 175 |
| Vizes margarinok | 175 |
| Tejes margarin | 175 |
| Egyéb mesterséges ételzsírok | 175 |
| Összefoglalás | 175 |
| Ellenőrző kérdések | 176 |
| AZ ÉLVEZETI SZEREK GYÁRTÁSTECHNOLÓGIÁJA | 177 |
| Kávé | 177 |
| A kávé feldolgozása (pörkölés) | 177 |
| Tea | 179 |
| A teakészítés műveletei | 179 |
| A fűszerek gyártása | 180 |
| Szárított fűszerféleségek gyártása | 180 |
| A fűszerpaprika előállítása | 181 |
| Fűszeroleorezinek gyártása | 181 |
| Étkezési mustár gyártása | 182 |
| Az ételecetgyártás technológiája | 182 |
| Összefoglalás | 184 |
| Ellenőrző kérdések | 184 |
| MESTERSÉGES ÉS SZIMULÁLT ÉLELMISZEREK | 186 |
| Mesterséges élelmiszerek | 186 |
| Szimulált élelmiszerek | 187 |
| Szimulált hús (húsanalóg) előállítása | 187 |
| Mesterséges tej előállítása | 188 |
| Egyéb szimulált élelmiszeripari termékek | 188 |
| Tápszerek készítése | 188 |
| Összefoglalás | 189 |
| Ellenőrző kérdések | 189 |
| EXTRÚZIÓVAL ELŐÁLLÍTHATÓ ÉLELMISZERIPARI TERMÉKEK | 190 |
| Az extrúziót befolyásoló legfontosabb tényezők | 190 |
| Kis hőmérsékletű (hideg) extrúziós berendezések | 191 |
| Nagy hőmérsékletű (főző) extrúderek | 191 |
| A technikai megoldás szerinti extrúder csoportosítás | 193 |
| Az extrúziós élelmiszeripari technológiák alkalmazási területeinek vázlatos bemutatása | 194 |
| Összefoglalás | 195 |
| Ellenőrző kérdések | 196 |
| AZ ÉLELMISZEREK CSOMAGOLÁSA | 197 |
| A csomagolás szerepe és funkciói | 197 |
| Egyszerű csomagolóanyagok | 198 |
| Cellulóz alapú csomagolóanyagok | 198 |
| Fehérje alapú csomagolóanyagok | 198 |
| Fémalapú csomagolóanyagok | 199 |
| Üvegből készült csomagolóeszközök | 199 |
| Poliolefinek | 199 |
| Vinilpolimerek | 199 |
| Poliészterek | 200 |
| Egyéb csomagolóanyagok | 200 |
| Impregnált csomagolóanyagok | 200 |
| Társított csomagolóanyagok | 200 |
| A burkolóanyagok felhasználása | 201 |
| A csomagolóeszközök gyártása | 201 |
| A fóliába csomagolás | 201 |
| A csomagolóanyagok védőképessége | 202 |
| A csomagolóanyagok tárolása | 203 |
| Összefoglalás | 203 |
| Ellenőrző kérdések | 203 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.