kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Agrárszakoktatási Intézet |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 211 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9185-09-4 |
A TECHNOLÓGIA ÉS TECHNOLÓGIAI MŰVELETEK FOGALMA | 5 |
Az élelmiszeripari műveletek csoportosítása | 5 |
Általános élelmiszeripari műveletek | 5 |
Szállítás | 5 |
Mérés | 5 |
Raktározás | 6 |
Csomagolás | 6 |
Speciális élelmiszeripari műveletek | 6 |
Élelmiszerek összetételét biztosító műveletek | 6 |
Élelmiszerek szerkezetét, kolloidikai, redológiai tulajdonságait kialakító műveletek | 7 |
Élelmiszerek élvezeti értékét kialakító műveletek | 7 |
Élelmiszerek tartósságát, higienés és egészségügyi követelményeit biztosító műveletek | 7 |
Élelmiszerek jellegzetes megjelenési formáját biztosító műveletek | 7 |
Az élelmiszeripari technológikkal szemben támasztott követelmények | 7 |
Összefoglalás | 7 |
Ellenőrző kérdések | 8 |
AZ ÉLELMISZERIPAR FŐBB NYERSANYAGAI | 9 |
Növény eredetű nyersanyagok | 9 |
Gyümölcsfélék | 9 |
Zöldségfélék | 9 |
Gabonafélék | 10 |
Egyéb növényi eredetű nyersanyagok | 10 |
Állati eredetű nyersanyagok | 10 |
Hús | 10 |
Tojás | 11 |
Összefoglalás | 12 |
Ellenőrző kérdések | 12 |
ÉLELMISZER TARTÓSÍTÁS, A TARTÓSÍTÓIPAR TECHNOLÓGIÁJA | 13 |
Élelmiszerek káros változásai, romlása | 13 |
Bevezető megfontolások | 13 |
Az élelmiszerek fizikai elváltozásai | 13 |
A víztartalom változása | 14 |
Halmazállapot - változások | 17 |
A kolloidrendszerek | 17 |
Az élelmiszerek kémiai és biokémiai elváltozásai | 19 |
Biokémiai változások | 19 |
Kémiai változások | 20 |
Az élelmiszerek mikrobiológiai elváltozásai | 22 |
A mikrobák előfordulása a különböző élelmiszerekben | 22 |
A mikrobák fontosabb tulajdonságai | 23 |
A mikroorganizmusok hatására bekövetkező elváltozások | 25 |
Védekezés az élelmiszerek mikrobiológiai romlása ellen | 27 |
A mikroorganizmusok eltávolítása | 27 |
Összefoglalás | 28 |
Ellenőrző kérdések | 28 |
A tartósítóipar technológiája | 30 |
A tartósítóipar nyersanyagai | 30 |
A nyersanyagok előkészítése | 30 |
Válogatás | 31 |
Mosás | 31 |
Hámozás | 31 |
Szárazás | 32 |
Osztályozás | 32 |
Mageltávolítás | 32 |
Szeletelés | 32 |
Zúzás, aprítás | 33 |
Léhozam növelését célzó műveletek | 33 |
Előfőzés (blansírozás) | 33 |
Felöntőlé készítése | 34 |
Húzatás | 34 |
Zárás | 34 |
Tartósítási eljárások | 35 |
A levegő kizárása | 35 |
A nedvességtartalom csökkentése | 35 |
Tartósítás hőelvonással | 36 |
Kémiai tartósító módszerek | 36 |
A mikroorganizmusok elpusztulása | 37 |
Fontosabb konzervipari termékek előállítása | 41 |
Paradicsom sűrítmény előállítása | 41 |
Savanyított készítmények gyártása | 41 |
Hőközléssel tartósított termékek gyártása | 42 |
Befőttek készítése | 43 |
Hőközléssel tartósított zöldborsó készítése | 43 |
A dobozolt konzervek romlása | 44 |
Összefoglalás | 46 |
Ellenőrző kérdések | 46 |
A HŰTŐIPAR TECHNOLÓGIÁJA | 47 |
Hűtőipari gyártási ágazatok | 47 |
A hűtés és fagyasztás hatása | 47 |
Fagyasztási eljárások | 50 |
Gyorsfagyasztás folyékony hűtőközeggel | 50 |
Közvetlen érintkezéssel | 50 |
Gyorsfagyasztás a folyékony hűtőközeg közvetlen érintkezése nélkül | 50 |
Gyorsfagyasztás hűtött fémlapok között | 51 |
Gyorsfagyasztás hideg légáramban | 51 |
Gyorsfagyasztás elpárolgó hűtőközegben | 52 |
Fagyasztott zöldségfélék és gyümölcsök gyártása | 53 |
Fagyasztott zöldborsó gyártása | 53 |
Fagyasztott málna gyártása | 53 |
Sertés- és marhahús fagyasztása | 53 |
Fagyasztott félkész termékek gyártása | 54 |
Fagyasztott hasábburgonya készítése | 54 |
Gyorsfagyasztott készételek gyártása | 55 |
Gyorsfagyasztott élelmiszerek tárolása és szállítása | 55 |
A gyorsfagyasztott élelmiszerek változása a tárolás alatt | 56 |
Összefoglalás | 58 |
Ellenőrző kérdések | 58 |
A HÚSIPAR TECHNOLÓGIÁJA | 59 |
A vágóállatok elsődleges feldolgozása | 59 |
A vágóállatok tenyésztése és felvásárlása | 59 |
Vágóállatok szállítása és pihentetése | 59 |
A vágóhídi feldolgozás | 60 |
A hús ipari feldolgozása | 62 |
A húsnyersanyag bontása, válogatása, előkészítése | 62 |
A húsipari készítmények csoportosítása | 62 |
Pácolt készítmények gyártása | 62 |
Töltelékes készítmények gyártása | 64 |
Összefoglalás | 67 |
Ellenőrző kérdések | 67 |
A TEJIPAR TECHNOLÓGIÁJA | 68 |
A fogyasztói tej előállítása | 69 |
Az átvett tej tisztítása és hűtése | 69 |
A tej zsírtartalmának beállítása | 69 |
A tej pasztőrözése | 69 |
Homogénezés | 70 |
Savanyú tejkészítmények és tejdesszertek gyártása | 70 |
Joghurt | 70 |
Kefir | 71 |
Tejföl | 71 |
Vajgyártás | 72 |
A vajgyártási eljárások alapelvüket tekintve | 72 |
Sajtgyártmány | 73 |
Tejátvétel és paramétereinek beállítása | 74 |
A sajttej pasztőrözése és előkészítése | 74 |
Az üsttej beoltása | 74 |
Az üsttej alvasztása | 74 |
Az alvadék kezelése | 75 |
A sajtok érlelése | 76 |
Ömlesztett sajt gyártása | 77 |
Tartósított tejkészítmények előállítása | 77 |
Összefoglalás | 78 |
Ellenőrző kérdések | 79 |
A GABONAFELDOLGOZÓ IPAR TECHNOLÓGIÁJA | 80 |
A gabonafelvásárlás | 80 |
A malomipar technológiája | 81 |
A gabona malmi tisztítása és előkészítése őrlésre | 81 |
A gabona őrlése | 82 |
A lisztek sütőipari minőségének kérdései | 82 |
Összefoglalás | 83 |
Ellenőrző kérdések | 84 |
A SZÁRAZTÉSZTAGYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA | 85 |
A száraztészta készítés főbb műveletei | 85 |
Száraztészták csoportosítása | 85 |
Összefoglalás | 86 |
Ellenőrző kérdések | 86 |
SÜTŐIPAR TECHNOLÓGIÁJA | 87 |
A kenyérgyártás alap- és adalékanyagai | 87 |
Nyersanyagok előkészítése | 87 |
A tészta készítése | 87 |
A tészta érlelése | 87 |
A tésztakészítés és érlelés (kelesztés) során lejátszódó folyamatok | 88 |
A sütés közben lejátszódó folyamatok | 89 |
A frissen sült kenyér hűtése | 89 |
Kenyérhibák | 91 |
Keletkezhetnek nyersanyag, technológiai, mikrobiológiai és szállítási okok miatt | 91 |
Kenyérbetegségek | 91 |
Sütőipari fehértermékek | 91 |
Gyorsfagyasztott tésztákból készülő sütőipari termékek | 91 |
Édesipari lisztesárúk | 92 |
Kekszárúk gyártása | 92 |
Ostyaárúk készítése | 92 |
Édesipari sütemények előállítása | 93 |
Összefoglalás | 93 |
Ellenőrző kérdések | 94 |
A KEMÉNYÍTŐGYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA | 95 |
A keményítőgyártás nyersanyagai | 95 |
A keményítő-előállítás technológiái | 95 |
Keményítőből előállított egyéb termékek | 96 |
Összefoglalás | 97 |
Ellenőrző kérdések | 97 |
AZ ÉDESIPARI TECHNOLÓGIÁJA | 98 |
Az édesipar nyersanyagai | 98 |
A cukorkagyártás technológiája | 99 |
A cukorkagyártás általános művelete | 99 |
A cukoroldatok fontos sajátossága | 99 |
A cukoroldatok besűrítése | 100 |
Tömény cukoroldatok kristályosodása | 100 |
A cukoroldatok hőbomlása | 101 |
Fondantgyártás (puhacukorka-gyártás) | 101 |
Keménycukorka - gyártás | 102 |
Egyéb cukorkaféleségek | 103 |
A kakaó- és csokoládégyártás technológiája | 105 |
A nyersanyag tisztítása, válogatása | 105 |
A kakaóbab feldolgozása | 106 |
A csokoládégyártás technológiája | 108 |
A kakaópor gyártástechnológiája | 111 |
Egyéb édesipari csokoládés termékek | 112 |
Különleges célú édesipari termékek | 113 |
Összefoglalás | 114 |
Ellenőrző kérdések | 115 |
A CUKORGYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA | 117 |
A cukorgyártás nyersanyaga | 117 |
A cukorgyártás technológiája | 117 |
Előkészítő műveletek | 117 |
A híglé bepárlása | 120 |
Kristálycukorgyártás | 120 |
Cukorfinomítás | 123 |
A cukoripar késztermékei | 123 |
Kristálycukor | 123 |
Finomítvány cukrok | 123 |
A cukorgyártás melléktermékei | 124 |
Összefoglalás | 124 |
Ellenőrző kérdések | 125 |
A SZESZIPAR TECHNOLÓGIÁJA | 126 |
A szeszgyártás technológiája | 126 |
A szeszgyártás nyersanyagai és előkészítésk | 126 |
Az erjesztés műveletei | 126 |
Desztillálás | 127 |
Az élesztőgyártás technológiája | 127 |
Az élesztőgyártás nyersanyagai | 127 |
Előkészítés | 127 |
Az élesztőgyártás műveletei | 128 |
Az élesztő kinyerése | 129 |
Összefoglalás | 129 |
Ellenőrző kérdések | 129 |
A BORIPAR TECHNOLÓGIÁJA | 131 |
A borkészítés technológiája | 131 |
A must erjesztése fehér borok készítésekor | 134 |
A must előkészítése és erjesztése vörös borok készítésekor | 135 |
A fiatal bor fejlődése | 137 |
A borok iskolázása | 137 |
A bor javítása | 139 |
Palackozás | 139 |
Aszú- és félaszú borok készítése | 140 |
Csemegeborok | 141 |
Borhibák és borbetegségek | 141 |
A pezsgőgyártás technológiája | 142 |
A palackerjesztésű (champagne-i) pezsgőgyártás | 143 |
Egyéb pezsgőgyártási eljárások | 145 |
Összefoglalás | 147 |
Ellenőrző kérdések | 147 |
A SÖRIPAR TECHNOLÓGIÁJA | 149 |
A sörgyártás nyersanyagai | 149 |
Árpa | 149 |
Pótanyagok | 149 |
Sörfőző víz | 150 |
Komló | 150 |
Sörélesztő | 150 |
A malátagyártás műveletei | 151 |
Az árpa tisztítása | 152 |
Áztatás | 152 |
Csíráztatás | 152 |
Aszalás | 152 |
A sörlégyártás műveletei | 154 |
Őrlés | 155 |
Cefrézés | 155 |
Szűrés | 157 |
Komlófőzés | 157 |
A sőrlé erjesztése | 157 |
A sör kiszerelése | 158 |
Összefoglalás | 158 |
Ellenőrző kérdések | 159 |
A LIKŐRIPAR TECHNOLÓGIÁJA | 160 |
A pálinkagyártás (égetett szeszes ital) technológiája | 160 |
A pálinkagyártás nyersanyagai | 160 |
A gyümölcspálinkák előállítása | 160 |
Egyéb égetett szeszes ital-féleségek | 161 |
A likőrféleségek gyártástechnológiája | 162 |
A likőrgyártás legfontosabb nyersanyagai | 162 |
Az összeállítás műveletei | 162 |
Összefoglalás | 163 |
Ellenőrző kérdések | 163 |
AZ ÜDÍTŐITAL- GYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA | 165 |
Szénsavas üdítő italok gyártástechnológiája | 165 |
Gyümölcs alapú üdítő italok gyártástechnológiája | 165 |
Szűrt (tükrös) gyümölcslevek | 166 |
Rostos gyümölcslevek | 166 |
Összefoglalás | 166 |
Ellenőrző kérdések | 167 |
AZ ÉTOLAJGYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA | 168 |
Nyersanyagok | 168 |
Az olajkinyerések előtti műveletek | 168 |
Az olajkinyerés művelete | 168 |
A nyers növényi olaj finomítása | 169 |
Étolaj- csomagolás és minőségi előírások | 171 |
Összefoglalás | 172 |
Ellenőrző kérdések | 172 |
A MARGARINGYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA | 173 |
Alapanyagai | 173 |
A margaringyártás műveletei | 173 |
Alap- és segédanyagok előkészítése | 173 |
Margarinemulzió előállítása | 174 |
Az emulziós hűtése, kristályosítása | 174 |
A margarin formázása, csomagolása | 174 |
Minőségi követelmények | 175 |
Margarinféleségek | 175 |
Vizes margarinok | 175 |
Tejes margarin | 175 |
Egyéb mesterséges ételzsírok | 175 |
Összefoglalás | 175 |
Ellenőrző kérdések | 176 |
AZ ÉLVEZETI SZEREK GYÁRTÁSTECHNOLÓGIÁJA | 177 |
Kávé | 177 |
A kávé feldolgozása (pörkölés) | 177 |
Tea | 179 |
A teakészítés műveletei | 179 |
A fűszerek gyártása | 180 |
Szárított fűszerféleségek gyártása | 180 |
A fűszerpaprika előállítása | 181 |
Fűszeroleorezinek gyártása | 181 |
Étkezési mustár gyártása | 182 |
Az ételecetgyártás technológiája | 182 |
Összefoglalás | 184 |
Ellenőrző kérdések | 184 |
MESTERSÉGES ÉS SZIMULÁLT ÉLELMISZEREK | 186 |
Mesterséges élelmiszerek | 186 |
Szimulált élelmiszerek | 187 |
Szimulált hús (húsanalóg) előállítása | 187 |
Mesterséges tej előállítása | 188 |
Egyéb szimulált élelmiszeripari termékek | 188 |
Tápszerek készítése | 188 |
Összefoglalás | 189 |
Ellenőrző kérdések | 189 |
EXTRÚZIÓVAL ELŐÁLLÍTHATÓ ÉLELMISZERIPARI TERMÉKEK | 190 |
Az extrúziót befolyásoló legfontosabb tényezők | 190 |
Kis hőmérsékletű (hideg) extrúziós berendezések | 191 |
Nagy hőmérsékletű (főző) extrúderek | 191 |
A technikai megoldás szerinti extrúder csoportosítás | 193 |
Az extrúziós élelmiszeripari technológiák alkalmazási területeinek vázlatos bemutatása | 194 |
Összefoglalás | 195 |
Ellenőrző kérdések | 196 |
AZ ÉLELMISZEREK CSOMAGOLÁSA | 197 |
A csomagolás szerepe és funkciói | 197 |
Egyszerű csomagolóanyagok | 198 |
Cellulóz alapú csomagolóanyagok | 198 |
Fehérje alapú csomagolóanyagok | 198 |
Fémalapú csomagolóanyagok | 199 |
Üvegből készült csomagolóeszközök | 199 |
Poliolefinek | 199 |
Vinilpolimerek | 199 |
Poliészterek | 200 |
Egyéb csomagolóanyagok | 200 |
Impregnált csomagolóanyagok | 200 |
Társított csomagolóanyagok | 200 |
A burkolóanyagok felhasználása | 201 |
A csomagolóeszközök gyártása | 201 |
A fóliába csomagolás | 201 |
A csomagolóanyagok védőképessége | 202 |
A csomagolóanyagok tárolása | 203 |
Összefoglalás | 203 |
Ellenőrző kérdések | 203 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.