1.062.338

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszeripari műveletek és gépek

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 602 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-232-422-6
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az élelmiszeripari műveletek többé-kevésbé kapcsolódnak a vegyipari műveletekhez, az anyag azonban, amivel dolgoznak, azaz az élelmiszer alapvetően más, mint a vegyiparban használatos anyagok. Ez a jellegzetesség határozza meg az élelmiszeripari műveletek paramétereit és a gépek méreteit, és ezek a tudnivalók vannak egységes rendszerbe foglalva a kéziratban.
A könyv ismerteti a hőtani, az áramlástani és a fizikai-kémiai alapfogalmakat. Műveletenként tárgyalja a berendezéseket, a fejlesztési tendenciákat, az egyszerűbb művelettani számítások alapelveit, elég sok anyagállandóval és néhány mintapéldával kiegészítve.
A szerzők a művelettan három nagy fejezetét: az impulzus-, a hő- és az anyagátadást olyan mélységben mutatják be, amire eddig nem volt példa a szakirodalomban. A móltört, tömegtört stb. bevezetésével, ami túllép a megszokott mértékegységek alkalmazásán, szintén a legkorszerűbb művelettani szemléletről tesznek tanúbizonyságot. Több évtizedes hiányt pótol, hogy tudományos... Tovább

Fülszöveg

Az élelmiszeripari műveletek többé-kevésbé kapcsolódnak a vegyipari műveletekhez, az anyag azonban, amivel dolgoznak, azaz az élelmiszer alapvetően más, mint a vegyiparban használatos anyagok. Ez a jellegzetesség határozza meg az élelmiszeripari műveletek paramétereit és a gépek méreteit, és ezek a tudnivalók vannak egységes rendszerbe foglalva a kéziratban.
A könyv ismerteti a hőtani, az áramlástani és a fizikai-kémiai alapfogalmakat. Műveletenként tárgyalja a berendezéseket, a fejlesztési tendenciákat, az egyszerűbb művelettani számítások alapelveit, elég sok anyagállandóval és néhány mintapéldával kiegészítve.
A szerzők a művelettan három nagy fejezetét: az impulzus-, a hő- és az anyagátadást olyan mélységben mutatják be, amire eddig nem volt példa a szakirodalomban. A móltört, tömegtört stb. bevezetésével, ami túllép a megszokott mértékegységek alkalmazásán, szintén a legkorszerűbb művelettani szemléletről tesznek tanúbizonyságot. Több évtizedes hiányt pótol, hogy tudományos magyarázatot adnak a szorpciós izotermákról, a nedvességkötés formáiról, a zsugorodásról, a repedések, feszültségek kialakulásáról. Vissza

Tartalom

Előszó 9
1. A művelettan fejlődéstörténete és tudományterülete (dr. Szabó Z.) 11
1.1. Története 11
1.2. Meghatározása 13
1.3. Módszere 14
1.4. Rendszerezése 15
2. Mechanikai és hidrodinamikai műveletek (dr. Szabó Z.) 17
2.1. Alapfogalmak, meghatározások 17
2.1.1. Anyagtulajdonságok 17
2.1.2. Szemcsetulajdonságok 24
2.2. Aprítás 30
2.2.1. Alapfogalmak 30
2.2.2. Művelete 31
2.2.2.1. Energiaigény 33
2.2.2.2. Kinetikája 36
2.2.3. Gépei 36
2.2.3.1. A száraz aprítás gépei 37
2.2.3.2. A nedves aprítás gépei 49
2.2.3.3. Vágógépek 54
2.2.4. Speciális alkalmazások 56
2.2.4.1. Osztályozó őrlés 56
2.2.4.2. Hideg aprítás 57
2.2.4.3. Sejtrobbantás 59
2.3. Szitálás 59
2.3.1. Szitaanalízis 59
2.3.2. Művelete 64
2.3.3. Gépei 67
2.4. Keverés 76
2.4.1. Alapfogalmak 77
2.4.2. Művelete 78
2.4.2.1. Energiaigénye 79
2.4.2.2. Időigénye 81
2.4.3. Gépei 85
2.4.3.1. Szilárd anyagok keverőgépei 85
2.4.3.2. Folyadékok keverőgépei (dr. Hidegkúti Gy.) 094
2.4.3.3. Homogenizátorok 101
2.4.3.4. Gyúró- (dagasztó-) gépek 106
2.5. Szemcsemozgás fluidumokban (dr. Csury I.) 107
2.5.1. Alapfogalmak 107
2.5.2. Műveletei, eljárásai 113
2.5.2.1. Ülepítés, osztályozás 114
2.5.2.2. Szemcsehalmaz mozgása áramló fluidumban 116
2.5.3. Készülékei 119
2.5.3.1. Ülepítők 119
2.5.3.2. Osztályozók 122
2.5.3.3. Szállítóberendezések 123
2.5.3.4. Flotációs berendezések 125
2.6. Szűrés (dr. Hidegkúti Gy.) 125
2.6.1. Alapfogalmak 125
2.6.2. Művelete
2.6.2.1. Lepényszűrés 127
2.6.2.2. Szűrés segédanyagokkal 132
2.6.2.3. Membránszűrés 135
2.6.3. Készülékei 137
2.6.3.1. Véletlen szennyeződés eltávolítása (szerelvényszűrők) 137
2.6.3.2. Szakaszos működésű szűrők 141
2.6.3.3. Folyamatos szűrők 155
2.6.3.4. Mikro- (membrán-) szűrők 160
2.6.3.5. Gázszűrők 161
2.7. Préselés 163
2.7.1. Lényerő préselés művelete 163
2.7.2. Az alakadó préselés művelete 166
2.7.3. A préselés gépi berendezései 166
2.7.3.1. Lényerő prések 166
2.7.3.2. Alakadó préselés 182
2.8. Centrifugális erőtér mint műveletintenzifikáló eljárás 184
2.8.1. Műveletei 185
2.8.1.1. Ülepítés 185
2.8.1.2. Szeparálás (emulzióbontás) 187
2.8.1.3. Szűrés 188
2.8.1.4. Ciklonáramlás 189
2.8.2. A centrifugális elválasztás gépei 194
2.8.2.1. Ülepítőcentrifugák 194
2.8.2.2. Szűrőcentrifugák 201
2.8.2.3. Hidrociklon 204
2.8.2.4. Szélosztályozók 206
3. Termikus műveletek (dr. Csury I.) 209
3.1. Fizikai, fizikokémiai alapfogalmak 209
3.1.1. A folyamat hőigénye 209
3.1.2. Állandósult állapotú hőcsere 210
3.1.3. Hővezetés 212
3.1.4. Közvetlen hőközlés 214
3.1.5. Konvektív hőátadás 215
3.1.6. Sugárzás 217
3.1.7. Hőátbocsátás 218
3.2. Hőcsere 219
3.2.1. Műveletei 219
3.2.1.1. Állandósult hővezetés 219
3.2.1.2. Áramló közeg állandósult hőátadása (konvekció) 223
3.2.1.3. Hőátadás halmazállapot-változással (állandósult állapot) 236
3.2.1.4. Stacionárius hőcserélők számítása 243
3.2.1.5. Nem állandósult hővezetés 250
3.2.1.6. Nem állandósult konvekció 253
3.2.1.7. Instacionárius halmazállapot-változás 254
3.2.1.8. Direkt hőközlés 259
3.2.2. Készülékei (hőcserélők) (dr. Szabó Z.) 263
3.2.2.1. Az állandósult hőcsere készülékei 264
3.2.2.2. A nem állandósult hőcsere készülékei 279
3.3. Hővisszanyerés 283
3.3.1. hőcső 284
3.3.2. Hőszivattyú 285
3.3.3. Rekuperátorok (felületi hőcserélők) 288
3.3.4. Regenerátorok 293
3.3.5. Tüzelőszer elégetése 294
3.3.6. Napkollektorok f 295
3.4. Bepárlás 296
3.4.1. Művelete 297
3.4.1.1. Hőszükséglet 298
3.4.1.2. A párák hasznosítása 299
3.4.2. Készülékei 302
3.4.2.1. Egytestes készülékek 303
3.4.2.2. Párakompresszoros bepárlók 324
3.4.2.3. Többfokozatú bepárlók 327
3.4.2.4. Bepárlóállomások kondenzátorai 330
4. Komponensátadáson alapuló műveletcsoport (dr. Szabó Z.) 333
4.1. Fizikai, flzikokémiai alapfogalmak 333
4.1.1. Diffúzió 333
4.1.2. Komponensátadás határfelületen 335
4.1.3. Koncentrációk 338
4.1.4. Fázisegyensúly, fázisszabály 341
4.1.5. Anyagátbocsátás 344
4.2. Műveletei 347
4.2.1. Gőz (gáz)-folyadék fázisok érintkezése 349
4.2.1.1. Gőz-folyadék: lepárlás 349
4.2.1.2. Gáz-folyadék: abszorpció és deszorpció 358
4.2.1.3. A gáz-folyadék műveletek készülékei 363
4.2.1.4. Élelmiszeripari alkalmazástechnikai példák 376
4.2.2. Gáz/gőz-szilárd fázis érintkezés 393
4.2.2.1. Adszorpció 393
4.2.2.2. Az adszorpció és a deszorpció művelete 396
4.2.2.3. Készülékei 399
4.2.3. Folyadék-folyadék fázisérintkezés 401
4.2.3.1. Művelete: extrakció 402
4.2.3.2. Készülékei 405
4.2.4. Folyadék-szilárd érintkezés 415
4.2.4.1. Szilárd-folyadék extrakció 415
4.2.4.2. Adszorpció 418
4.2.4.3. Ioncsere 419
4.2.4.4. Készülékei 420
4.2.4.5. Élelmiszeripari alkalmazástechnikai példák 433
4.2.5. Szilárd fázis képzése folyadékból: kristályosítás 440
4.2.5.1. A kristályosítás művelete 443
4.2.5.2. Készülékei 445
4.2.5.3. Élelmiszeripari alkalmazástechnikai példák 452
4.2.6. Membrán a fázisok között 458
4.2.6.1. Műveletei 459
4.2.6.2. Készülékei 463
4.2.6.3. Élelmiszeripari alkalmazástechnikai példák 470
5. Egyidejű impulzus-, hő- és komponensátadás (dr. Szabó Z.) 471
5.1. Nedves gázok állapotjelzői 471
5.1.1. Grafikus ábrázolások 475
5.1.2. Peremskála 478
5.1.3. Ködmező 479
5.1.4. Pszichrometria 480
5.1.5. Változó nyomás 482
5.2. Légkondicionálás 482
5.3. Válaszfal nélküli levegő-víz hőcsere 487
5.3.1. Vízvisszahűtés t 487
5.3.2. Vízvisszahűtő berendezések 489
5.3.3. Hővisszanyerő berendezések 490
5.4. Szárítás 491
5.4.1. A vízkötés alapfogalmai 491
5.4.1.1. Vízaktivitás 491
5.4.1.2. A szorpciós izoterma 493
5.4.2. Műveletei 494
5.4.2.1. Rendszerezés 494
5.4.2.2. Az anyag és a szárítóközeg kapcsolata 495
5.4.2.3. A szárítás kinetikája 496
5.4.2.4. Szárítók technológiai számítása 500
5.4.3. A szárítás készülékei 507
5.4.3.1. Konvektív szárítók 507
5.4.3.2. Kontakt szárítók 544
5.4.3.3. Vákuumszárítás 552
5.4.3.4. Egyéb szárítási eljárások 556
5.4.4. Alkalmazástechnikai példák 558
5.5. Fagyasztva szárítás 559
5.5.1. Műveletei 561
5.5.1.1. Fagyasztás 561
5.5.1.2. Hőközlés a fagyasztva szárítás folyamán 562
5.5.1.3. A nedvességeltávolítás 564
5.5.1.4. Pulzáló nyomás 565
5.5.1.5. Atmoszferikus fagyasztva szárítás 566
5.5.1.6. Azeotrop fagyasztva szárítás 566
5.5.2. A fagyasztva szárítás készülékei 568
5.5.2.1. Fagyasztóberendezések 568
5.5.2.2. Szárítókamra 570
5.5.2.3. Páraeltávolítás 570
5.6. Instantizálás-agglomerálás 571
5.6.1. Műveletei 573
5.6.2. Készülékei 575
5.6.2.1. Gőzzel visszanedvesítő eljárások 575
5.6.2.2. Vízzel, oldattal visszanedvesítő eljárások 578
5.6.2.3. Szárítás befejezésként 579
5.6.3. Alkalmazástechnikai példák 580
Függelék 583
Irodalom 589
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem