1.067.073

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszeripari mikrobiológia és higiénia

Gyakorlatok I./Fősikolai jegyzet

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Szeged
Kiadó: Élelmiszeripari Főiskola
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 239 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 500 példányban. Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az utóbbi két évtizedben az élelmiszeripar nagyarányú fejlődésen ment keresztül. A technológiai folyamatok korszerűsítésével, a késztermék mennyiségének növekedésével párhuzamosan fejlődtek az... Tovább

Előszó

Az utóbbi két évtizedben az élelmiszeripar nagyarányú fejlődésen ment keresztül. A technológiai folyamatok korszerűsítésével, a késztermék mennyiségének növekedésével párhuzamosan fejlődtek az élelmiszervizsgáló eljárások, közöttük a mikrobiológiai vizsgálatok is.
A sok új, kész- és félkésztermék tömeges megjelenése, a fogyasztók számának megnövekedése, a fertőzések és ételmérgezések megelőzése céljából szükségszerűen megköveteli, hogy a minősítésben a mikrobiológiai szempontok is érvényesüljenek.
Az élelmiszeripari mikrobiológiai vizsgálatok sokrétűek lehetnek. A mikrobiológiai vizsgálatok súlya és jelentősége iparáganként különböző. A vizsgálatok egy része rutin jellegű munka, más módszereket csak alkalomszerűen kell alkalmazni. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
Mikrobiológiai laboratórium5
Mikrobiológiai egység kialakítása, berendezése5
Laboratórium5
Steril szoba5
Termosztátszoba6
Hidegszoba6
Műszer- és mérleg szoba6
Tápanyagkonyha, előkészítő6
Mosogató6
Laboratóriumi eszközök7
Tenyészedények és segédeszközök7
Tenyésztő és csirátlanító berendezések12
Mikrobiológiai laboratórium munkavédelmi rendszabályai18
Mikroorganizmusok tenyésztése23
Tápközegek összetétele, előállítása23
Tápközegekről általában23
Tápközegek készítésének főbb mozzanatai26
Mikroorganizmusok tenyésztése30
Tenyésztésről általában30
Átoltás31
Mikroorganizmusok izolálása34
Tisztatenyészetek előállítása35
Törzsfenntartás44
Az élőcsiraszám meghatározásának módszerei45
A törzsszuszpenzió készítése46
Hígitási sorozat elkészítése47
Határhigításos eljárások47
Telepszámlálási eljárások54
Egyéb mikróbaszám meghatározási módszerek59
Mikroorganizmusok mikroszkópos vizsgálata63
Mikroszkóp technika63
Sztereomikroszkóp63
Fáziskontraszt mikroszkóp63
Fluoreszcensz mikroszkóp65
Ferde megvilágítású és sötét látóteres mikroszkóp67
Mikroszkópos vizsgálatok71
Telepmorfológiai vizsgálatok71
Mikromorfológiai vizsgálatok élő állapotban74
Mikromorfológiai vizsgálatok tartós készítményekben88
Mikroszkópos mérések99
Mikroszkópos sejtszámlálás103
Műszeres sejtszámlálás108
Mikroorganizmusok anyagcseréje111
Anyagcserefolyamatok vizsgálata111
Mikroorganizmusok tápanyagigénye113
Mikroorganizmusok szénhidrátcseréje114
Nitrogéntartalmú vegyületek átalakítása132
Fontosabb enzimek vizsgálata142
Eszterázok145
Glükózidázok155
Amilázok170
Peptidázok173
Polifoszfatázok183
Anaerob transzhidrogenázok183
Anaerob transzelektonázok192
Aerob transzelektronázok192
Karboxilázok202
C-N-liázok203
C-S-liázok206
Festékek, reagensek207
Tápközegek219
Irodalomjegyzék231
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem