1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszeripari Mikrobiológia és Higiéne I.

Főiskolai jegyzet

Szerző
Lektor
Szeged
Kiadó: Élelmiszeripari Főiskola
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 203 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élő világ megismerése napjainkban már az általános müveltséghez tartozó követelmény. A tudományok rendkivül gyors fejlődési üteme komoly feladatok elé állítja ma emberét. A modern felsőfoku... Tovább

Előszó

Az élő világ megismerése napjainkban már az általános müveltséghez tartozó követelmény. A tudományok rendkivül gyors fejlődési üteme komoly feladatok elé állítja ma emberét. A modern felsőfoku oktatás feladata, hogy megfelelő alapképzéssel felkészitse a jövő embereit a már meglévő és a további fejlődés által eltárt problémák megoldására.
Az élelmiszeripari üzemmérnök számára, aki tulajdonképpen az élő anyag valamilyen "formájának" megmunkálásával, átalakitásával, élelmiszerré történő feldolgozásával foglalkozik, elengedhetetlen, hogy minél közelebbről megismerje a nyersanyagot, mint biológiai objektumot. Lássa a kapcsolatot az ipari produktumok és nyersanyag között, amely kapcsolatot igen sok esetben "legközelebbi szomszédaink", a mikroorganizmusok teremtenek meg.
A mikroorganizmusok száma igen nagy, élettevékenységük szerteágazó, számos hasznos, de sok esetben káros anyagcserefolyamatukkal gyakran hívják fel magukra figyelmet. Megsimerve ezen parányi szervezeteket, sokoldalu életmüködésük az ember szolgálatába állitható. Vissza

Tartalom

Bevezetés1
Mikrobiológia tárgya, története3
Mikroorganizmusok helye az élők világában11
Mikroorganizmusok morfológiája és rendszere15
Baktériumok alaktana15
Baktériumok alakja15
Baktériumok mérete17
Baktériumok felépitése és kémiai szerkezete17
Tok18
Sejtfal21
Citoplazma hártya24
Citoplazma és organellumai25
Baktériumspórák30
Baktériumok rendszerezése37
Gombák általános jellemzése71
Gombák morfológiai és kémiai felépitése71
Gombák szaporodása76
Gombák ivartalan szaporodása77
Gombák ivaros szaporodása78
Gombák rendszere82
Algák jellemzése, rendszere105
Virusok jellemzése és felosztása107
Virionok jellemzése108
Virusok szaporodása113
Virusfertőzés, fogékonyság, rezisztencia116
Virusok rendszerezése119
Protozoák jellemzése, rendszere123
Mikroorganizmusok anyagcseréje126
Anyagcsere fogalma, típusai126
Mikroorganizmusok vegyi összetétele130
Viz, és ásványi anyagok130
Szénhidrátok131
Zsirok136
Biosz-anyagok137
Anyagcserefolyamatok a mikroorganizmusoknál139
Anyagfelvétel és leadás139
Fényenergia hasznositása141
Kemolitotrof energiahasznositás144
Vas oxidálása144
Nitrifikáció145
Kénhidrogén oxidációja145
Molekulárhidrogén oxidációja145
Energianyerés szerves anyagokból147
Szénhidrátok lebontása (Glikolizis)148
Fehérjék lebontása166
Zsirok, zsirszerű vegyületek lebontása168
Szerves anyagok szintézise170
Szénhidrátok szintézise170
Fehérjék szintézise172
Zsirok, zsirszerű vegyületek szintézise180
Nukleinsavak szintézise181
Anyagcserefolyamatok szabályozása185
Mikroorganizmusok genetikája189
Az öröklődés mechanizmusai, biokémiai alapjai189
Mikroorganizmusok változékonysága191
Mutációk192
Modifikáció193
Paraszexuális folyamatok194
Transzformáció194
Franszdukció195
Lizogén konverzio195
Konjugáció196
Heterokariozis197
Függelék199

Dr. Cséfalvay Ignácné

Dr. Cséfalvay Ignácné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Cséfalvay Ignácné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem