Bevezetés | 11 |
Köszönetnyilvánítás | 13 |
I. Az élelmiszeripar főbb jellemzői, szerkezete és ágazati kapcsolatai | 15 |
Az élelmiszeripar helyzete | 15 |
A belföldi élelmiszer-fogyasztás tendenciái | 19 |
Élelmiszerexport és versenyképesség | 21 |
Fogalomtár | 24 |
Kulcsszavak | 24 |
Ellenőrző kérdések | 24 |
Az élelmiszertörvény célja: az élelmiszer-feldolgozás feltételei | 25 |
Az élelmiszer-feldolgozás szükségessége | 25 |
A törvény általános és értelmező rendelkezései | 25 |
Általános rendelkezések | 25 |
Értelmező rendelkezések | 36 |
A törvény főbb fejezetei | 28 |
Az EU élelmiszertörvényének általános irányelvei | 29 |
Fogalomtár | 31 |
Kulcsszavak | 31 |
Ellenőrző kérdések | 31 |
Élelmiszer-feldolgozás és -tartósítás | 32 |
Az élelmiszerek romlása | 32 |
Élelmiszer-tartósítási eljárások | 34 |
A fizikai tartósítási eljárások | 35 |
A fizikai-kémiai eljárások | 38 |
A tartósítás kémiai módszerei | 39 |
A tartósítás biológia módszerei | 40 |
Az élelmiszer-feldolgozás főbb műveletei, az alkalmazott eljárások | 41 |
Élelmiszerrel érintkezésbe kerülő berendezések, eszközök felületére vonatkozó előírások | 41 |
Folyadékok, gázok áramlásán alapuló műveletek | 41 |
Szállítás | 42 |
Ülepítés, centrifugálás, szűrés, keverés, préselés, passzírozás | 42 |
Szilárd, szemcsés anyagok kezelése | 45 |
Aprítás, szitálás, osztályozás | 45 |
Közegáramoltatás, fuidizálás | 46 |
Hőkezelés | 47 |
Hőcserélés, sterilezés, pasztőrözés, bepárlás, sütés, pörkölés | 48 |
Hőelvonás | 49 |
Anyagátadási műveletek | 49 |
Szárítás | 49 |
Extrakció | 50 |
Ioncsere | 52 |
Az élelmiszer-ipari technológia | 52 |
Húsfeldolgozás technológiája | 52 |
A hús összetétele | 57 |
A vágás folyamatelemei | 59 |
Húskészítmények gyártástechnológiája | 59 |
Minőségszabályozás a húsiparban | 62 |
A baromfi-feldolgozás technológiája | 63 |
Zöldség- és gyümölcsfeldolgozás | 71 |
A zöldség- és gyümölcstermesztés lehetőségei | 72 |
Követelmények a nyersanyagokkal szemben | 74 |
A feldolgozás módjai | 84 |
A növényolajipar | 84 |
A növényolaj-előállítás és margaringyártás lehetőségei | 86 |
Az olajgyártás nyersanyagai | 86 |
A feldolgozás módjai | |
Cukor- és édesipar | 91 |
A cukoripar helyzete | 91 |
A cukorgyártás technológiája | 92 |
Az édesipar | 94 |
Tejtermékek gyártása | 98 |
A tejipar helyzete | 98 |
A nyersanyagok kezelése | 100 |
Tejátvétel | 102 |
Fogyasztói tej előállítása | 102 |
Tejszínkészítmények | 103 |
A vajgyártás technológiája | 104 |
Joghurt, kefir előállítása | 106 |
Étkezésitúró-, sajtgyártás | 108 |
Gabonafeldolgozás, sütőipar és tésztagyártás | 114 |
Gabonafeldolgozás és sütőipar helyzete | 114 |
Gabonafeldolgozás | 116 |
Sütőipari feldolgozás technológiája | 120 |
Tésztagyártás | 124 |
Takarmánygyártás | 126 |
A takarmányipar helyzete | 128 |
A keveréktakarmány-gyártás követelményei | 130 |
Az előállítás technológiái | 132 |
A szőlőfeldolgozás és borászat technológiája | 133 |
A fehérborkészítés technológiája | 135 |
A vörösbor, siller- és rozéborok készítésének technológiája | 140 |
Csemegeborok és pezsgőborok | 141 |
A borok kezelése | 142 |
A borok forgalmazása | 144 |
Szesz- és söripar | 147 |
A szeszipar és a söripar helyzete | 147 |
Szeszgyártás | 147 |
Élesztőgyártás | 148 |
Pálinkafőzés | 149 |
Sörgyártás | 151 |
Dohányipar | 155 |
A dohányipar helyzete | 155 |
Fermentálás | 155 |
Szivar- és pipadohánygyártás | 156 |
Cigerettagyártás | 156 |
Szabályozás | 157 |
Az információs rendszer és a minőség összefüggése | 160 |
Az információs rendszer feladatai | 160 |
A minőségbiztosítás szükségessége és lényege | 162 |
A minőségügyi alapfogalmak | 163 |
A minőségbiztosítás helyzete | 166 |
A szabványosítás és a szabvány | 168 |
Élelmiszerek csomagolása, forgalmazása | 174 |
Az Ét. rendelkezései a szállítás, tárolás, feltételiről | 174 |
A tárolás általános elvei | 175 |
Az Ét. rendelkezés az élelmiszerek csomagolásáról | 175 |
A csomagolás főbb fajtái, technológiái | 176 |
Csomagolásra használható anyagok | 177 |
Egyes termékcsoportok célszerű csomagolása | 178 |
A fogyasztó megtévesztésének kizárása és a tájékoztatás | 180 |
Élelmiszerek forgalmazása | 183 |
Értékesítési lehetőségek | 185 |
Élelmiszerek szállítása, kereskedelme | 186 |
Mellékletek | 191 |
Irodalomjegyzék | 213 |
Tárgymutató | 216 |