1.059.326

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszerek és vegyi áruk forgalmazása

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 236 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN: 978-963-637-320-7
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal, táblázatokkal illusztrálva. 5. változatlan utánnyomás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A könyv a 0007-06 Élelmiszerek és vegyi áruk forgalmazása szakmai követeim modulban meghatározott feladatprofiloknak kíván megfelelni. Az ebben leírtak szerint a kereskedőtől elvárható, hogy az... Tovább

Előszó

A könyv a 0007-06 Élelmiszerek és vegyi áruk forgalmazása szakmai követeim modulban meghatározott feladatprofiloknak kíván megfelelni. Az ebben leírtak szerint a kereskedőtől elvárható, hogy az élelmiszerek jellemzőire és forgalmazására vonatkozó ismeretek alkalmazásával képes legyen a vevő tájékoztatására, kiszolgálására.
Feladata, hogy
- előkészítse és lebonyolítsa az élelmiszerek, vegyi áruk mennyiségi és minőségi átvételét,
- szakszerűen kihelyezze és bemutassa az élelmiszeripari és vegyipari termékeket,
- igény szerint tájékoztatást adjon a korszerű táplálkozást biztosító élelmiszerekről,
- betartsa az élelmiszerek és vegyi áruk értékesítésére vonatkozó speciális előírásokat, - ellenőrizze a szavatossági időket,
- árubemutatókat, kóstolókat, akciókat szervezzen az árukból,
- szükség és igény szerint becsomagolja az árut, ajándékkosarat készítsen.
Ennek érdekében
- tudnia kell csoportosítani az árukat,
- ismernie kell az áruk főbb jellemzőit, minőségi követelményeiket,
- ismernie kell szállításuk, tárolásuk előírt körülményeit,
- tudnia kell táplálkozástudományi ismeretei alapján értelmezni az áruk csomagolásán található feliratokat.
- ismernie kell a korszerű táplálkozás alapelveit, az ezeknek megfelelő élelmiszereket.
A könyv azt az ismeretanyagot tartalmazza, mely elsajátításával a leendő kereskedő a fentiekben leírt elvárásoknak eleget tud tenni. A könyvnek nem célja a kereskedelemben kapható árucikkek felsorolása, egyenkénti megismertetése (hiszen ez a gyártók és a termékek sokfélesége miatt lehetetlen vállalkozás lenne), de célja, hogy az árucsoportok jellemző összetételének, táplálkozástani értékének, a tárolási és kezelési információiknak általános megismertetésével segítsenek az áruk sokfélesége közötti eligazodásban, a raktárban és az eladótérben való rendszerezésében, minőségvesztés nélküli tárolásában, esztétikus kihelyezésében az eladótérben. Vissza

Tartalom

BEVEZETŐ
1. ÉLELMISZEREK ÁLTALÁBAN......................................................................9
L Az élelmiszerek összetétele..........................................................................11
1.1. A víz............................................11
1.2. A szárazanyag...............................................................................................11
1.3. Az élelmiszerek értékelése............................................................................18
2. Korszerű táplálkozás................................21
2.1. Korszerű (egészséges) élelmiszerek, biotermékek......................................21
2.2. Táplálkozástani irányelvek, tanácsok..........................................................21
2.3. Diétás élelmiszerek.......................................................................................23
2.4. Táplálkozási irányzatok................................................................................24
II. AZ ÉLELMISZEREK CSOPORTJAI............................................................25
1. Növényi eredetű élelmiszerek........................27
1.1. Malomipari termékek...................................................................................27
1.2. Tésztaipar termékei.......................................................................................33
1.3. Sütőipari termékek.......................................................................................36
1.4. Édesítőszerek (Cukoripari termékek).........................................................39
1.5. Édesipari termékek.......................................................................................44
1.6. Cukrászati áruk.............................................................................................53
1.7. Zöldségek, gyümölcsök................................................................................53
1.8. Növényi eredetű étkezési zsiradékok..........................................................65
Növényi eredetű élelmiszerek összefoglalása.......................................................68
2. Állati eredetű élelmiszerek...............................71
2.1. Hús és húsfeldolgozóipari termékek...........................................................71
2.2. Tej és a tejfeldolgozóipar termékei..............................................................86
2.3. Állati eredetű étkezési zsiradékok...............................................................96
2.4. Tojás....................................98
Állati eredetű termékek összefoglalása...............................................................100
Italok...........................................................................................103
3.1. Alkoholmentes italok................................................................................ IQ3
Alkoholmentes italok összefoglalása.....................................................................
3.2. Alkoholos italok..........................................................................................109
Alkoholtartalmú italok összefoglalása...................................................................129
Fűszerek és ízesítőszerek.......................................................................................131
4.1. Fűszerek..........................................................................................131
4.2. Ételízesítők.............................................................................................136
Fűszerek és ételízesítők összefoglalása................................................................140
Élvezeti szerek......................................................................................................141
5.1. Kávé......................................................................................141
5.2. Tea.....................................................................................144
5.3. Energiaitalok...............................................................................................147
5.4. Dohányáruk................................................................................................148
Élvezeti szerek összefoglalása..............................................................................150
III. VEGYI ÁRUK............................................................................................153
1. A háztartási és vegyi árukról általában...............................155
1.1. Higiéniai, tisztítóhatású anyagok...............................................................155
1.2. Bőrápolás alapjai.........................................................................................155
2. Kozmetikai termékek..............................................157
2.1. Testhigiéniát és testápolást szolgáló termékek..........................................157
2.2. Díszítő kozmetikumok...............................................................................173
3. Háztartás vegyi áruk................................................181
3.1. Mosási alapfogalmak..................................................................................182
3.2. Háztartási vegyi áruk választéka................................................................183
3.3. A háztartási vegyi áruk csomagolása, tárolása..........................................193
4. Lakkok, festékek.............................................197
4.1. Felületkezelők.............................................................................................197
4.2. Felületbevonók...........................................................................................198
4.3. Felületbevonók segédanyagai....................................................................201
4.4. Festés utáni szerek......................................................................................202
5. Norinbergi áruk.........................................................................203
5.1. Testgondozási cikkek..................................................................................203
5.2. Egészségügyi- és gyermekápolási cikkek..................................................204
5.3. Háztartási cikkek........................................................................................204
A háztartási- és vegyi áruk összefoglalása.......................................................... 206
IV. ÁRUKEZELÉS..............................................207
1. Élelmiszer és vegyi áruk értékesítése..........................................209
1.1. Az áruféleségek bolti kihelyezésének általános szabályai.........................209
1.2. Árucsoportok - speciális kihelyezési szabályok.......................................211
1.3. Az eladó személye.......................................................................................212
1.4. Az eladás specifikumai..............................................................................212
2. Élelmiszerek és vegyi áruk csomagolása.................................215
2.1. Bolti csomagolási feladatok általában.......................................................216
2.2. Speciális csomagolási feladatok: ajándékkosarak, díszcsomagolás..............216
KISLEXIKON....................................................................................................219
FELHASZNÁLT IRODALOM..........................................................................221
MELLÉKLETEK................................................................................................223

Csák Emese

Csák Emese műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Csák Emese könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem