Előszó
A könyv a 0007-06 Élelmiszerek és vegyi áruk forgalmazása szakmai követeim modulban meghatározott feladatprofiloknak kíván megfelelni. Az ebben leírtak szerint a kereskedőtől elvárható, hogy az élelmiszerek jellemzőire és forgalmazására vonatkozó ismeretek alkalmazásával képes legyen a vevő tájékoztatására, kiszolgálására.
Feladata, hogy
- előkészítse és lebonyolítsa az élelmiszerek, vegyi áruk mennyiségi és minőségi átvételét,
- szakszerűen kihelyezze és bemutassa az élelmiszeripari és vegyipari termékeket,
- igény szerint tájékoztatást adjon a korszerű táplálkozást biztosító élelmiszerekről,
- betartsa az élelmiszerek és vegyi áruk értékesítésére vonatkozó speciális előírásokat, - ellenőrizze a szavatossági időket,
- árubemutatókat, kóstolókat, akciókat szervezzen az árukból,
- szükség és igény szerint becsomagolja az árut, ajándékkosarat készítsen.
Ennek érdekében
- tudnia kell csoportosítani az árukat,
- ismernie kell az áruk főbb jellemzőit, minőségi követelményeiket,
- ismernie kell szállításuk, tárolásuk előírt körülményeit,
- tudnia kell táplálkozástudományi ismeretei alapján értelmezni az áruk csomagolásán található feliratokat.
- ismernie kell a korszerű táplálkozás alapelveit, az ezeknek megfelelő élelmiszereket.
A könyv azt az ismeretanyagot tartalmazza, mely elsajátításával a leendő kereskedő a fentiekben leírt elvárásoknak eleget tud tenni. A könyvnek nem célja a kereskedelemben kapható árucikkek felsorolása, egyenkénti megismertetése (hiszen ez a gyártók és a termékek sokfélesége miatt lehetetlen vállalkozás lenne), de célja, hogy az árucsoportok jellemző összetételének, táplálkozástani értékének, a tárolási és kezelési információiknak általános megismertetésével segítsenek az áruk sokfélesége közötti eligazodásban, a raktárban és az eladótérben való rendszerezésében, minőségvesztés nélküli tárolásában, esztétikus kihelyezésében az eladótérben.
Vissza