kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Hungária M. T. E. XXVIII. Molekula Csoport |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 169 oldal |
Sorozatcím: | Molekula könyvei |
Kötetszám: | 2 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. A kötet a Laboratóriumi vizsgálatok I. kötete. |
Tartalomjegyzék | |
Előszó | 1 |
Tejvizsgálat | 3 |
Szín, szag, íz | 3 |
Savfok | 3 |
Fajsúly | 3 |
Zsír | 3 |
Szárazanyag reakció | 6 |
Nitrát | 6 |
Frissesség-vizsgálat | 6 |
Forraltság-vizsgálat | 7 |
Konzerválószerek | 8 |
Cukor | 11 |
Klór | 15 |
Klórcukorszám | 16 |
Tejtermékek vizsgálata | 16 |
Aludttej | 16 |
Tejfel és tejszín | 16 |
Kondenzált tej | 17 |
Zsír | 17 |
Tejcukor | 18 |
Nádcukor | 18 |
Tejpor | 19 |
Túró és sajt | 19 |
Nedvesség | 19 |
Zsír | 19 |
Összes N | 20 |
Oldható N | 20 |
Tejsav | 20 |
Illó savak | 20 |
Tejcukor | 21 |
Hamu | 21 |
Klór | 21 |
Idegen zsír | 21 |
Festőanyagok | 21 |
Konzerválószerek | 21 |
Zsirok és olajok vizsgálata | 21 |
Vaj | 21 |
Víztartalom | 21 |
Nemzsír | 22 |
Zsír | 22 |
Fajsúly | 22 |
Olvadási pont | 22 |
Dermedési pont | 22 |
Crismer-szám | 23 |
Refrakció | 23 |
Szabad zsírsavak | 23 |
Reichert-Meissl- és Polenskeszám | 23 |
Köttstorfer-szám | 24 |
Hehner-szám | 25 |
Jódszám | 26 |
Rodánszám | 29 |
Parciális jódszám Kaufmann szerint | 30 |
Vajsavszám | 30 |
A- és B-szám | 31 |
El nem szappanosítható rész | 32 |
Mesterséges festés | 32 |
Idegen zsírok | 32 |
Romlottság | 36 |
Konzerválószerek | 37 |
Burgonyakeményítő | 38 |
Hamisítás | 38 |
Margarin | 39 |
Konzerválószerek | 39 |
Ételzsírok és ételolajok | 40 |
Bellier-reakció | 40 |
Allen-reakció | 40 |
Kristályosító próba | 41 |
Arahinsav | 41 |
Ásványolaj | 41 |
Állati ételzsírok és -olajok | 41 |
Mesterséges ételzsírok | 42 |
Szilárdított zsírok | 42 |
Növényi ételzsírok és -olajok | 43 |
Állati és növényi ételzsírok jellemző értékei | 45 |
Ételolajok jellemző értékei | 46 |
Hús és húsáruk vizsgálata | 47 |
Szín, íz, szag | 47 |
Reakció | 47 |
Zsír | 47 |
Konzerválószerek | 48 |
Kloridok | 50 |
Nitrátok | 51 |
Nitritek | 51 |
Idegen festőanyag | 51 |
Keményítő | 51 |
Lóhús | 51 |
Tiszta fehérje | 52 |
Összes kreatinin | 52 |
Tojás és tojáskonzervek vizsgálata | 52 |
Lisztek vizsgálata | 53 |
Szín | 53 |
Szag | 53 |
Iz | 53 |
Fogósság | 53 |
Víztartalom | 54 |
Hamu | 54 |
Homok | 54 |
Savfok | 54 |
Foszforsav | 55 |
Oldható foszforsav | 56 |
Sikér | 56 |
Nitrogén | 56 |
Nyerszsír | 57 |
Cukor | 57 |
Keményítő | 57 |
Nyersrost | 57 |
Pekározás | 57 |
Sütési próba | 58 |
Timsó | 58 |
Cink | 58 |
Réz, ólom | 58 |
Romlottság | 58 |
Nitrogénoxidok | 59 |
Káliumperszulfát | 59 |
Novadelox | 59 |
Klór | 59 |
Peroxidok | 59 |
Perborátok | 60 |
Bromátok | 60 |
Festőanyagok | 60 |
Gyommagvak | 60 |
Gyermektáplisztek | 60 |
Tésztaáruk vizsgálata | 60 |
Péksütemények | 60 |
Kenyér | 60 |
Szárított tészták | 62 |
Cukrászsütemények | 65 |
Méz vizsgálata | 66 |
Mikroszkópos vizsgálat | 67 |
Szín, íz, szag, konzisztencia | 67 |
Fajsúly | 67 |
Víztartalom | 67 |
Aciditás | 67 |
Cukrok | 67 |
Polározás | 67 |
Dextrin | 68 |
Nitrogén | 68 |
Szaharin | 68 |
Festőanyagok | 68 |
Mesterséges invertcukor | 68 |
Zöldségek, főzelékek, gyümölcsök és készítményeik vizsgálata | 69 |
Zöldség és főzelék | 69 |
Friss árú | 69 |
Prezervek | 69 |
Szabad savak | 69 |
Szárazanyag | 69 |
Vízben oldható anyag | 70 |
Hamu | 70 |
Fémek | 70 |
Festés | 70 |
Konzerválószerek | 70 |
Mesterséges édesítőszerek | 71 |
Szaharóz | 71 |
Savanyú káposzta, ugorka | 71 |
Gyümölcsök és -készítmények | 71 |
Friss gyümölcs | 71 |
Szárított gyümölcs | 72 |
Direkt redukáló cukor | 72 |
Összes cukor | 72 |
Fémek | 72 |
Kénessav | 72 |
Kéksav | 72 |
Gyümölcslé, szörp, kocsonya | 73 |
Fajsúly | 73 |
Alkohol | 73 |
Összes szabad sav | 73 |
Illó sav | 73 |
Szabad citromsav | 73 |
Hamu | 73 |
Extrakt | 73 |
Direkt redukáló cukor | 74 |
Összes cukor | 74 |
Nádcukor | 74 |
Konzerválószerek | 74 |
Festékek | 74 |
Fémek | 74 |
Keményítőszörp | 74 |
Pektin | 74 |
Gyümölcsíz, dzsem, marmelád | 74 |
Oldhatatlan anyag | 74 |
Fajsúly | 75 |
Nedvesség | 75 |
Zselatin, ágár,ágár | 75 |
Alkoholmentes italok, habzó limonádék | 75 |
Must és bor vizsgálata | 75 |
Must | 75 |
Fajsúly | 75 |
Alkohol | 75 |
Szárazanyag | 75 |
Hamu | 76 |
Összes sav | 76 |
Borkő | 76 |
Szabad borkősav | 76 |
Polározás | 76 |
Cukor | 77 |
Kénessav | 77 |
Konzerválószerek | 77 |
Salétromsav | 77 |
Bor | 77 |
Szín, íz, szag | 77 |
Fajsúly | 77 |
Alkohol | 77 |
Extrakt | 77 |
Hamu | 77 |
Foszforsav | 77 |
Összes sav | 77 |
Álló sav | 78 |
Nem illó sav | 78 |
Szulfátok | 78 |
Festékek | 78 |
Cukrok | 78 |
Kénessav | 79 |
Összes borkősav | 79 |
Glicerin | 79 |
Nitrát | 81 |
Konzerválószerek | 81 |
Szaharin | 81 |
Dextrin | 81 |
Klór | 81 |
Fémek | 82 |
Vérlúgsó | 82 |
Sör vizsgálata | 82 |
Szín, íz, szag, tisztaság | 82 |
Utóerjedésre való hajlam | 82 |
Fajsúly | 82 |
Alkohol | 82 |
Extrakt | 83 |
Hamu | 83 |
Nitrogén | 84 |
Összes sav | 84 |
Eredeti extrakt | 84 |
Elerjedési fok | 84 |
Cukor | 84 |
Dextrin | 84 |
Szénsav | 85 |
Glicerin | 85 |
Illó savak | 85 |
Konzerválószerek | 85 |
Festék | 85 |
Mesterséges édesítőanyag | 85 |
Pálinkák és likőrök vizsgálata | 85 |
Kvalitativ kimutatások | 85 |
Szín, íz, szag | 85 |
Aldehidek | 85 |
Furfurol | 85 |
Festék | 85 |
Nitrobenzol | 86 |
Salétromsav | 86 |
Denturálószerek | 86 |
Kéksav | 87 |
Mesterséges édesítőanyagok | 87 |
Éterikus olajok | 87 |
Ilatosító anyagok | 87 |
Fémek | 87 |
Szabad ásványi savak | 87 |
Kvantitativ meghatározások | 88 |
Fajsúly | 88 |
Alkohol | 88 |
Extrakt | 88 |
Hamu | 88 |
Összes sav | 88 |
Hidrogéncianid | 88 |
Összes észter | 88 |
Aldehid | 88 |
Fúzli | 89 |
Furfurol | 90 |
Cukrok | 90 |
Ecet és ecetsavfélék vizsgálata | 90 |
Külső tulajdonságok | 90 |
Összes sav | 90 |
Fajsúly | 90 |
Extrakt | 90 |
Hamu | 90 |
Hamu-alkálitás | 90 |
Foszforsav | 90 |
Alkohol | 91 |
Glicerin | 91 |
Cukor | 91 |
Fehérje | 91 |
Dextrin | 91 |
Szabad ásványi savak | 91 |
Idegen organikus savak | 92 |
Festékek | 92 |
Konzerválószerek | 92 |
Nehéz fémek | 93 |
Fenolok | 93 |
Piridin | 93 |
Metilalkohol | 93 |
Aceton | 93 |
Aldehidek | 93 |
Ketonok | 93 |
Nitrovegyületek | 93 |
Ecetfajták megkülönböztetése | 94 |
Füszerek és konyhasó vizsgálata | 95 |
Fűszerek | 95 |
Szárítási veszteség | 95 |
Hamu | 95 |
Hidegvizes extrakt | 95 |
Alkoholos és éteres extrakt | 95 |
Összes nitrogén | 96 |
Tiszta protein | 96 |
Éterikus olaj | 96 |
Fehling-oldatot redukáló anyagok, nyersrost | 96 |
Pentozánok | 97 |
Konyhasó | 98 |
Iz, szín, szag | 98 |
Nedvesség | 98 |
NaCl | 98 |
Tisztátlanságok | 98 |
Hozzáadott anyagok | 98 |
Fémes mérgek | 98 |
Kávé és kávépótlók vizsgálata | 98 |
Nyerskávé | 99 |
Festékek | 99 |
Tengervíz | 99 |
Nedvesség, koffein stb. | 99 |
Pörkölt kávé | 99 |
Nedvesség | 99 |
Hamu | 99 |
Klór | 100 |
Vízoldható anyagok | 100 |
Cukor | 100 |
Összes szénhidrát | 100 |
Nyerszsír | 100 |
Nitrogén | 100 |
Nyersrost | 100 |
Koffein | 101 |
Mérgező fémek | 101 |
Mesterséges festés | 101 |
Bevonó anyagok | 102 |
Pótanyagok | 102 |
Tea vizsgálata | 103 |
Festék | 103 |
Szublimációs próba | 103 |
Vizes extrakt | 103 |
Cserzőanyag | 103 |
Kakaó és kakaóáruk vizsgálata | 103 |
Nedvesség | 103 |
Hamu | 104 |
Hamu-alkálitás | 104 |
Foszforsav | 104 |
Zsír | 105 |
Nitrogén | 105 |
Keményítő | 105 |
Nyersrost | 105 |
Cukrok | 105 |
Teobromin | 106 |
Kakaóhéj | 107 |
Pentozánok | 107 |
Zsírpótló és tömítő anyagok | 107 |
Tej- és tejszín-csokoládé vizsgálata | 108 |
Mesterséges édesítőanyagok | 109 |
Festék | 109 |
Viz vizsgálata | 109 |
Fizikai vizsgálat | 109 |
Kémiai vizsgálat | 109 |
Suszpendált anyagok | 110 |
Szárazanyag és izzítási veszteség | 110 |
Vas | 110 |
Aluminium | 110 |
Mangán | 111 |
Kalcium | 111 |
Magnézium | 111 |
Lúgosság | 111 |
Keménység | 111 |
Ólom | 111 |
Réz | 111 |
Cink | 111 |
Ammónia | 112 |
Klór | 112 |
Nitrát | 112 |
Nitrit | 113 |
Kénhidrogén | 113 |
Szulfát | 113 |
Foszfát | 113 |
Oxigénfogyasztás | 113 |
Jég-vizsgálat | 114 |
Vizeletvizsgálat | 115 |
Szín, szag, átlátszóság | 115 |
Kémhatás | 115 |
Fajsúly | 115 |
Szilárd maradék | 115 |
Ammónia | 116 |
Összes nitrogén | 116 |
Klór | 116 |
Kén | 117 |
Foszfor | 117 |
Fehérje | 117 |
Vér | 119 |
Genny | 119 |
Cukor | 119 |
Aceton | 120 |
Indikán | 120 |
Függelék: táblázatok | 123 |
I. Táblázat a tej cukortartalmának és a savó fajsúlyának megállapítására a savó refrakciójából | 125 |
II. Táblázat a cukorféleségek megállapítására (Fehling-oldattal) | 125 |
III. Táblázat a cukorféleségek megállapítására (Bertrand szerint) | 131 |
IV. Táblázat az etilalkohol meghatározására (Windisch szerint) | 139 |
V. Táblázat az oldatok cukor- (extrakt-) tartalmának megállapítására (Windisch szerint) | 150 |
VI. Táblázatok a magasabb alkoholok (fúzliolaj) meghatározásához (Röse szerint) | 154 |
Irodalom | 159 |
Név- és tárgymutató | 161 |
Értelemzavaró sajtóhibák jegyzéke | 169 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.