1.066.414

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszerek és élelmianyagok klinikai minősítése

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 105 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-057-544-2
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szerzők a klinikai táplálkozástudományi munkájuk során szerzett tapasztalatok segítségével megpróbálnak irányt mutatni az egészség megőrzését, illetve a betegségek gyorsabb és hatékonyabb gyógyulását elősegítő élelmiszerek előállítására. Elemzéseik során a táplálkozás-epidemológiai módszerekből indulnak ki. Kutatják a táplálkozási szokások és a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek összefüggéseit. Analizálják a közétkeztetés hibáit. A búzakorpa különböző hatásait modellként használják a táplálék-táplálék, valamint a táplálék-gyógyszer kölcsönhatásainak vizsgálatára. Munkájukban fontos szerepet kap a tej és az élelmiszer-technológiai folyamatokkal módosított, a hagyományosnál egészségesebb tejtermékek hatásának vizsgálata. Eredményeik alapján hangsúlyoznák az élelmiszerkutatás, az élelmiszeripar, a táplálkozástudomány és a klinikai kutatások közötti szoros együttműködés szükségességét. Céljuk, hogy utat mutassanak a más tudományágak, elsősorban az élelmiszertudomány... Tovább

Fülszöveg

A szerzők a klinikai táplálkozástudományi munkájuk során szerzett tapasztalatok segítségével megpróbálnak irányt mutatni az egészség megőrzését, illetve a betegségek gyorsabb és hatékonyabb gyógyulását elősegítő élelmiszerek előállítására. Elemzéseik során a táplálkozás-epidemológiai módszerekből indulnak ki. Kutatják a táplálkozási szokások és a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek összefüggéseit. Analizálják a közétkeztetés hibáit. A búzakorpa különböző hatásait modellként használják a táplálék-táplálék, valamint a táplálék-gyógyszer kölcsönhatásainak vizsgálatára. Munkájukban fontos szerepet kap a tej és az élelmiszer-technológiai folyamatokkal módosított, a hagyományosnál egészségesebb tejtermékek hatásának vizsgálata. Eredményeik alapján hangsúlyoznák az élelmiszerkutatás, az élelmiszeripar, a táplálkozástudomány és a klinikai kutatások közötti szoros együttműködés szükségességét. Céljuk, hogy utat mutassanak a más tudományágak, elsősorban az élelmiszertudomány szakembereivel közös feladatok megoldására, ezzel a helyes táplálkozás és gyógyélelmezés megvalósítására. Mindemellett konkrét ajánlásokat tesznek a táplálkozástudományi és klinikai dietetikai feladatok megoldására. A könyvben vázoltak alapul szolgálhatnak a magyarországi élelmiszer-minősítő rendszer kidolgozásához. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS ÉS IRODALMI ÁTTEKINTÉS 11
CÉLKITŰZÉSEK 15
VIZSGÁLATI MÓDSZEREK 17
A táplálkozási szokások vizsgálata 17
A tápanyag-összetétel vizsgálata a klinikán alkalmazott étrendekben 17
In vitro vizsgálatok élelmi rostokkal 17
A hőkezelések hatásának vizsgálata az idő függvényében a búzakorpa
élelmirost-tartalmára 18
A búzakorpa duzzadóképességének vizsgálata hőkezelések után 18
A búzakorpa vízkötő képességének változása különböző hőkezelések után 18
A búzakorpa nátriumkötésének változása 1 órás sütés vagy főzés után 18
A káliumeloszlás változása a hőkezelések után 19
A felszívódási vizsgálatok klinikai módszerei 19
A cukorfelszívódás vizsgálata 19
A D-xilóz-felszívódás vizsgálata 19
Az élelmi rost hatásának mérése a nátriumfelszívódásra 20
Az élelmi rost hatásának mérése a káliumfelszívódásra 20
Az élelmi rost hatásának vizsgálata a kalcium, magnézium és réz
felszívódására 20
Az Ampicillin-felszívódás vizsgálata 21
Különböző kolloid szerkezetű tej zsírok felszívódásának vizsgálata 21
A tejcukor és a tej elektrolitjainak felszívódása permeát alapú üdítők
fogyasztása után 22
A vizeletben ürülő kalcium és foszfor meghatározása kalciummal dúsított
sajtok fogyasztása után 22
Az alkohol felszívódása vizes közegből és „Milky" tej színlikőrből 23
A gyomorürülés vizsgálata 99 m-Tc jelzett gamma-kamerával regisztrált módszerrel 24
A tejtermékek viszkozitásának hatása a gyomorürülésre és a szénhidrátok
felszívódására 25
Statisztikai elemzés 25
A VIZSGÁLATOKBAN RÉSZT VEVŐ POPULÁCIÓ ISMERTETÉSE 27
Egészségesek 27
Károsodott glukóztoleranciások 27
Krónikus pankreatitiszben szenvedők 27
Gyomorrezekált betegek 27
Szív- és érrendszeri betegségben szenvedők 28
Daganatos betegek 28
A VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEI 29
A táplálkozási szokások vizsgálatának eredményei kardiovaszkuláris betegeknél 29
Súlymegoszlás 29
Zsiradékfelhasználás 30
Húsfogyasztás 31
Kenyérfogyasztás 31
Sófogyasztás 33
Zöldség- és gyümölcsfogyasztás 33
Alkoholfogyasztás 34
A táplálkozási szokások vizsgálatának eredményei daganatos betegeknél 35
A betegek daganattípusok szerinti megoszlása 35
Testsúly változási adatok 36
Húsfogyasztás 37
Kenyérfogyasztás 38
Zöldség- és gyümölcsfogyasztás 38
Alkoholfogyasztás 39
A tápanyag-összetétel analízisének eredményei a klinikai diétákban 41
Az élelmi rostokkal végzett in vitro vizsgálatok eredményei 45
Az „étkezési búzakorpa" összetételének és főbb hatásainak ismertetése 45
Az élelmi rostok hőkezelésének hatása a fiziko-kémiai tulajdonságok
változására 46
Az élelmi rostokkal végzett in vivo vizsgálatok eredményei 52
Az élelmi rostok hatása a cukrok felszívódására károsodott
glukóztoleranciásokban 52
Az élelmi rostok hatása a gyomorürülésre 55
A natúr élelmi rostok hatása a kationok gasztrointesztinális felszívódására 58
A tejtermékek táplálkozás-élettani hatásának klinikai vizsgálata 63
Az eltérő viszkozitású joghurtok leírása 63
Különböző viszkozitású joghurtok hatása a gyomorürülésre és a
szénhidrát-felszívódásra 63
Különböző kolloid-struktúrájú vajkészítmények összehasonlító leírása 67
A homogénezés hatása a tej zsír felszívódására krónikus pankreatitiszes betegekben 67
A parmeát alapú „Fauna Fitt" üdítőital és a vérszérum egyes paramétereinek
összehasonlító ismertetése 71
Parmeát alapú üdítőitalok hatásának vizsgálata időskorúakon 72
Az ömlesztett és a kalciummal dúsított sajtok leírása 74
A kalciummal dúsított sajtok hatása a vizeletben ürülő kalcium és foszfor mennyiségére 74
A tej alapú alkoholos italok ismertetése 77
Az alkohol felszívódása különböző közegekből 78
A koleszterin felszívódása a tej alapú alkoholos italokból 80
ÖSSZEFOGLALÁS 81
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS 87
IRODALOM 89
MELLÉKLET
Kérdőív kardiovaszkuláris és daganatos betegek táplálkozási szokásainak felméréséhez 103
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem