kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Akadémiai Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 445 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-05-5938-2 |
Bevezető | 11 |
Érzékszervi vizsgálatok helye és szerepe élelmiszerek minősítésében | 15 |
Élelmiszerek érzékszervi tulajdonságai és vizsgálatuk fiziológiai alapjai | 20 |
Az érzékszervi vizsgálatok általános fiziológiai alapjai és komplex jellege | 20 |
Íz és ízlelés | 31 |
Édes íz és édes ízű anyagok | 37 |
Savanyú íz és savanyú ízű anyagok | 39 |
Sós íz és sós ízű anyagok | 40 |
Keserű íz és keserű ízű anyagok | 42 |
Elektromos íz | 44 |
Az alapízek kölcsönhatása és az ízlelést befolyásoló tényezők | 45 |
Az ízlelést befolyásoló tényezők | 48 |
Szag és szglás | 49 |
Szaganyagok és a szagok rendszerezése | 49 |
A szaglás fiziológiája | 54 |
Szagérzetek kvantitatív meghatározása | 56 |
Szagkölcsönhatások | 58 |
A szaglást befolyásoló tényezők | 59 |
Texturális tulajdonságok és érzékszervi vizsgálatuk | 61 |
Az élelmiszerek texturális tulajdonságai | 61 |
A rágás fiziológiája | 63 |
A tapintás fiziológiája | 65 |
Vizuális tulajdonságok és a látás | 67 |
Auditorikus tulajdonságok és a hallás | 72 |
Érzékszervi tulajdonságok és az érzékszervek kölcsönhatása | 74 |
Az érzékszervi vizsgálati módszerek | 77 |
Az érzékszervi vizsgálati módszerek általános jellemzése | 77 |
A különbségek kimutatására szolgáló módszerek | 82 |
A páros összehasonlító módszer | 87 |
A duó-trió módszer | 103 |
A háromszög módszer (hármas próba) | 106 |
A tetrád módszer | 111 |
Egyéb különbségvizsgálati módszerek | 114 |
Példák különbségvizsgálati módszerek alkalmazására | 118 |
A rangsorolásos módszer | 127 |
Általános jellemzés | 127 |
A szükséges bírálatok számának meghatározása | 128 |
A vizsgálat végrehajtása | 129 |
Az eredmények értékelése | 131 |
Példák a rangsorolásos módszer alkalmazására | 139 |
Leíró és értékelő módszerek | 145 |
Egyszerű leíró módszer | 146 |
A pontozásos módszer | 151 |
Profilanalízis | 295 |
Hígításos profilanalízis | 306 |
Hígításos módszer | 310 |
A polaritásos módszer | 312 |
A kontúrmódszer | 314 |
A nagyságbecslő módszer | 315 |
Az érzékszervi vizsgálatok megbízhatóságát befolyásoló tényezők | 319 |
Az érzékszervi bíráló | 319 |
Az érzékszervi bízálóval szemben támasztott általános követelmények | 319 |
Az érzékszervi bírálók alapfokú képzése és fiziológiai alkalmasságának vizsgálata | 322 |
Az érzékszervi bírálók továbbképzése | 347 |
Az élelmiszerminták szállítása, tárolása és előkészítése az érzékszervi bírálatokhoz | 349 |
Előkészítő helyiség, bírálati helyiség | 351 |
Az érzékszervi és műszeres vizsgálati eredmények összefüggése | 359 |
Íz- és szagutlajdonságok érzékszervi és műszeres vizsgáalti eredményeinek összefüggései | 364 |
Texturális tulajdonságok érzékszervi és műszeres vizsgálati eredményeinek összefüggései | 372 |
Vizuális tulajdonságok érzékszervi és műszeres vizsgálati eredményeinek összefüggései | 378 |
Függelék | 387 |
Melléklet | 403 |
Irodalomjegyzék | 429 |
Tárgymutató | 441 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.