1.062.356

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszerek érzékszervi vizsgálata

Szerző
Budapest
Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 445 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-05-5938-2
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezető11
Érzékszervi vizsgálatok helye és szerepe élelmiszerek minősítésében15
Élelmiszerek érzékszervi tulajdonságai és vizsgálatuk fiziológiai alapjai20
Az érzékszervi vizsgálatok általános fiziológiai alapjai és komplex jellege20
Íz és ízlelés31
Édes íz és édes ízű anyagok37
Savanyú íz és savanyú ízű anyagok39
Sós íz és sós ízű anyagok40
Keserű íz és keserű ízű anyagok42
Elektromos íz44
Az alapízek kölcsönhatása és az ízlelést befolyásoló tényezők45
Az ízlelést befolyásoló tényezők48
Szag és szglás49
Szaganyagok és a szagok rendszerezése49
A szaglás fiziológiája54
Szagérzetek kvantitatív meghatározása56
Szagkölcsönhatások58
A szaglást befolyásoló tényezők59
Texturális tulajdonságok és érzékszervi vizsgálatuk61
Az élelmiszerek texturális tulajdonságai61
A rágás fiziológiája63
A tapintás fiziológiája65
Vizuális tulajdonságok és a látás67
Auditorikus tulajdonságok és a hallás72
Érzékszervi tulajdonságok és az érzékszervek kölcsönhatása74
Az érzékszervi vizsgálati módszerek77
Az érzékszervi vizsgálati módszerek általános jellemzése77
A különbségek kimutatására szolgáló módszerek82
A páros összehasonlító módszer87
A duó-trió módszer103
A háromszög módszer (hármas próba)106
A tetrád módszer111
Egyéb különbségvizsgálati módszerek114
Példák különbségvizsgálati módszerek alkalmazására118
A rangsorolásos módszer127
Általános jellemzés127
A szükséges bírálatok számának meghatározása128
A vizsgálat végrehajtása129
Az eredmények értékelése131
Példák a rangsorolásos módszer alkalmazására139
Leíró és értékelő módszerek145
Egyszerű leíró módszer146
A pontozásos módszer151
Profilanalízis295
Hígításos profilanalízis306
Hígításos módszer310
A polaritásos módszer312
A kontúrmódszer314
A nagyságbecslő módszer315
Az érzékszervi vizsgálatok megbízhatóságát befolyásoló tényezők319
Az érzékszervi bíráló319
Az érzékszervi bízálóval szemben támasztott általános követelmények319
Az érzékszervi bírálók alapfokú képzése és fiziológiai alkalmasságának vizsgálata322
Az érzékszervi bírálók továbbképzése347
Az élelmiszerminták szállítása, tárolása és előkészítése az érzékszervi bírálatokhoz349
Előkészítő helyiség, bírálati helyiség351
Az érzékszervi és műszeres vizsgálati eredmények összefüggése359
Íz- és szagutlajdonságok érzékszervi és műszeres vizsgáalti eredményeinek összefüggései364
Texturális tulajdonságok érzékszervi és műszeres vizsgálati eredményeinek összefüggései372
Vizuális tulajdonságok érzékszervi és műszeres vizsgálati eredményeinek összefüggései378
Függelék387
Melléklet403
Irodalomjegyzék429
Tárgymutató441

Molnár Pál

Molnár Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Molnár Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem