1.062.132

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer-tápanyag (dedikált példány)

Amit a táplálkozásunkról tudni kell

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 143 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-231-977-x
Megjegyzés: Dworschák Ernő szerző által dedikált példány. Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A könyv összefoglalóan tárgyalja az élelmiszerekben levő tápanyagokat, az élelmiszerek tápértékét, és elemzi a korszerű táplálkozás valamennyi problémáját: a szervezet energia- és fehérjeellátását, a szükséges vitaminok és ásványi anyagok körét és mennyiségét, a rostanyagokban gazdag élelmiszerek fogyasztásának fontosságát.
A szerző megtalálta az egyensúlyt a tudományos igényesség, valamint a túlegyszerűsítő tárgyalás között.
A táplálkozástudomány elméleti kérdéseit csak az éppen szükséges mértékben tárgyalja, viszont kellő részletességgel kitér azokra az ismeretekre, amelyek elősegítik az étrend helyes összeállítását és az életkorhoz, foglalkozáshoz legjobban megfelelő egészséges táplálkozás kialakítását.
A rendkívül gazdag táblázati anyag értékes kiegészítője a könyvnek.

Tartalom

Bevezetés5
Miért táplálkozunk?7
A szénhidrátok szervezetünk legfőbb energiaellátói8
A cukrok átalakulása a szervezetben12
Cukorbetegség, cukorpótlók15
A cukor és a fogszuvasodás20
A zsiradékok23
Bizonytalan egyensúly a szükséges és a veszélyes között23
Napraforgó- vagy repceolaj?27
Hogyan süssünk olajban, zsírban?29
MCT zsírsavak31
Az élelmiszer-fehérjék hagyományos és új forrásai33
Hogyan értékeljük fehérjeforrásainkat?36
A fehérjék, a szénhidrátok és a zsiradékok helyes aránya a táplálkozásban41
A vitaminok - szervezetünk biokatalizátorai44
A felületi hám védője, az A-vitamin46
A csontanyagcsere szabályozója, a D-vitamin49
A sokoldalú E-vitamin51
B-vitaminok54
Idegi megterhelés - több B2-vitamin-fogyasztás54
B2-vitamin - a fehérjeszintézis szabályozója56
Niacin - ami a kukorciából hiányzik58
B6-vitamin - az aminosav-átalakulás szabályozója59
A pantoténsav - az anyagcsere "kulcsembere"60
A biotinhiány előidézése nyers tojással62
A folsav - a vérképző folyamatok egyik vitaminja62
A B12-vitamin, amely a vegetáriánusoknál hiányzik64
Az ásványi anyagokról általában65
Az ásványi anyagokról általában71
A kálium és az izomműködés72
A nátrium és a sós ízt előidéző anyagok hatása74
Ha nagyobb a kalciumszükséglet: több tejterméket!79
A magnézium védi érrendszerünket?80
Hogyan lehet vasat juttatni a szervezetbe?83
A nyomelemek84
A fluor: a fogvédő nyomelem92
A rost: nem tápanyag, és mégis szükséges94
A szójakészítmények felhasználása100
Méz és virágpor103
Az élelmiszerek tápértékének jellemzése106
Milyen arányban fogyasszuk az élelmiszereket?121
Függelék123

Dworschák Ernő

Dworschák Ernő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dworschák Ernő könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem