kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 143 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-231-977-x |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Bevezetés | 5 |
Miért táplálkozunk? | 7 |
A szénhidrátok szervezetünk legfőbb energiaellátói | 8 |
A cukrok átalakulása a szervezetben | 12 |
Cukorbetegség, cukorpótlók | 15 |
A cukor és a fogszuvasodás | 20 |
A zsiradékok | 23 |
Bizonytalan egyensúly a szükséges és a veszélyes között | 23 |
Napraforgó- vagy repceolaj? | 27 |
Hogyan süssünk olajban, zsírban? | 29 |
MCT zsírsavak | 31 |
Az élelmiszer-fehérjék hagyományos és új forrásai | 33 |
Hogyan értékeljük fehérjeforrásainkat? | 36 |
A fehérjék, a szénhidrátok és a zsiradékok helyes aránya a táplálkozásban | 41 |
A vitaminok - szervezetünk biokatalizátorai | 44 |
A felületi hám védője, az A-vitamin | 46 |
A csontanyagcsere szabályozója, a D-vitamin | 49 |
A sokoldalú E-vitamin | 51 |
B-vitaminok | 54 |
Idegi megterhelés - több B2-vitamin-fogyasztás | 54 |
B2-vitamin - a fehérjeszintézis szabályozója | 56 |
Niacin - ami a kukorciából hiányzik | 58 |
B6-vitamin - az aminosav-átalakulás szabályozója | 59 |
A pantoténsav - az anyagcsere "kulcsembere" | 60 |
A biotinhiány előidézése nyers tojással | 62 |
A folsav - a vérképző folyamatok egyik vitaminja | 62 |
A B12-vitamin, amely a vegetáriánusoknál hiányzik | 64 |
Az ásványi anyagokról általában | 65 |
Az ásványi anyagokról általában | 71 |
A kálium és az izomműködés | 72 |
A nátrium és a sós ízt előidéző anyagok hatása | 74 |
Ha nagyobb a kalciumszükséglet: több tejterméket! | 79 |
A magnézium védi érrendszerünket? | 80 |
Hogyan lehet vasat juttatni a szervezetbe? | 83 |
A nyomelemek | 84 |
A fluor: a fogvédő nyomelem | 92 |
A rost: nem tápanyag, és mégis szükséges | 94 |
A szójakészítmények felhasználása | 100 |
Méz és virágpor | 103 |
Az élelmiszerek tápértékének jellemzése | 106 |
Milyen arányban fogyasszuk az élelmiszereket? | 121 |
Függelék | 123 |