kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 172 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9107-70-0 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. Tankönyvi szám: Éa-816. |
Élelmiszer-mikrobiológia dr. Szita Géza | |
Alapfogalmak | 5 |
A mikrorganizmusok fogalma és jelentősége | 5 |
Prionok | 14 |
Paraziták | 14 |
A mikroorganizmusok életfeltételei - mikrobiológia tényezők | 16 |
Belső tényezők | 16 |
Tápanyagok az élelmiszerekben | 16 |
A pH-hatás - hidrogénion koncentráció | 17 |
Redoxpotenciál | 18 |
Víztartalom | 20 |
Külső tényezők | 22 |
A mikrobák hőmérsékleti igénye | 22 |
Ozmózis nyomás | 24 |
A környezet gázatmoszférájának hatása | 25 |
A mikrobák szaporodása és pusztulása | 25 |
Ivartalan szaporodás | 25 |
Az anyag és energiacsere enzimjei | 28 |
Oxidoreduktázok | 30 |
Hidrolázok | 30 |
A mikroorganizmusok anyag- és energiacseréje | 31 |
Asszimiláció | 33 |
Fehérjék | 33 |
Szénvegyületek | 33 |
Disszimiláció | 34 |
Légzés | 34 |
Erjedés | 34 |
A szénhidrátok bontása | 34 |
Hidroanalízis | 37 |
Fehérjék bomlása | 37 |
Zsírok lebontása | 37 |
A mikrobák felosztása tevékenységük alapján | 40 |
Romlást okozó mikrobák | 40 |
Betegségokozó mikrobák | 42 |
Vírusok | 45 |
Paraziták | 45 |
Véglények | 46 |
Férgek | 47 |
A hasznos mikrobák | 48 |
A mikroorganizmusok elleni védekezés elvei | 52 |
Fizikai eljárások | 52 |
Hűtés, fagyasztás | 52 |
Hőkezelés | 53 |
Sugárzások | 54 |
Módosított és szabályozott atmoszféra | 55 |
A mikrobasejtek elkülönítése | 55 |
A víztartalom csökkentése | 56 |
Mechanikai eljárások | 57 |
Kémiai tartósítás | 57 |
Biológiai tartósítás | 59 |
Kombinált tartósítási eljárások | 60 |
Mikrobiológiai vizsgálatok | 62 |
Mintavétel forgalma | 62 |
A mikrobiológiai táptalajok | 66 |
A mikroorganizmusok telepképzése | 67 |
Mikrobiológiai vizsgálati módszerek | 68 |
Minőségi vizsgálatok | 69 |
Mennyiségi vizsgálatok | 69 |
A gyors mikrobiológiai vizsgáló módszerek | 71 |
Az indikátor vagy jelző mikroflóra jelentősége | 75 |
Kóliform baktériumok | 76 |
Enterokokkuszok | 76 |
Enterobaktériumok | 76 |
Mikrobaszám - összcsíraszám | 76 |
Szulfitredukáló klosztridiumok | 77 |
Staphylococcus aureus | 77 |
Mikrobiológiai eredetű ételmérgezések és ételfertőzések | 78 |
Ételmérgezések fogalma, felosztása | 78 |
Ételmérgezések | 78 |
Botulizmus | 78 |
Clostridium perfringens okozat ételmérgezés | 79 |
Sztafilokokkusz ételmérgezés | 80 |
Ételfertőzések | 81 |
Szalmonellák okozta ételfertőzések | 81 |
Campylobacter okozta ételfertőzések | 82 |
Yersinia enterocolitica okozta ételfertőzés | 82 |
Vérhas - dizantéria | 82 |
Élelmiszer eredetű liszteriózis | 83 |
Feltételesen (fakultatív) patogén ételmérgező mikrobák | 84 |
Biogén aminok okozta ételmérgezés | 84 |
Mikrotoxikózisok | 84 |
Élelmiszer-higiénia - dr. Bíró Géza | |
Az élelmiszer-higiénia általános kérdései | 87 |
Az élelmiszer-higiénia fogalma | 87 |
Az élelmiszer-higiénia követelmény rendszere | 87 |
Az élelmiszer-higiénia feladatköre | 88 |
Az élemiszer biztonság | 88 |
Az élelmiszer minőség | 88 |
Az élelmiszer-higiénia nemzetközi és haza jogi szabályozása | 90 |
Az élelmiszer-higiénia nemzetközi szabályai | 90 |
Hazai jogszabályozás | 91 |
Egészségügyi törvény | 91 |
Állategészségügyi törvény | 92 |
Végrehajtási rendeletek | 92 |
Az élelmiszer-higiénia nemzetközi és haza szervei és intézményei | 93 |
Nemzetközi szervezetek | 95 |
Élelmiszer ellenőrző szervek | 95 |
Élelmiszer-higiéniai hatósági ellenőrzés típusai | 95 |
Hatósági élelmiszer-higiéniai tevékenység eszközrendszere | 95 |
Engedélyek | 97 |
Ellenőrzés | 99 |
Igazolások, nyilvántartások | 99 |
A laboratóriumi vizsgálat helye és szerepe az élelmiszer-ellenőrzésben | 102 |
Élelmiszer-technológiai higiénia | 102 |
Élelmiszer-technológiai higiénia fogalma | 104 |
Élemiszer-technológia ellenőrzési rendszere | 106 |
Veszély Elemző Kritikus Ellenőrzési Pontrendszer | 106 |
Technológiai higiénia általános kérdései | 106 |
Hőmérsékleti hatások a technológiában | 107 |
Ivóvíz higiéniája | 109 |
Élelmiszeripari szennyvizek és azok tiszítása | 109 |
Személyi higiénia | 110 |
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés | 111 |
Tisztítószerek és hatásmechanizmusok | 113 |
Fertőtlenítőszerek és hatásmechanizmusok | 116 |
Tecnológiai higiénia műszaki alapjai | 117 |
Élelmiszeripari gyártó hely telepítése, elrendezése | 119 |
Élelmiszeripari gyártó hely belső kialakítása | 121 |
Berendezésekkel szemben támasztott követelmények | 121 |
Az egyes élelmiszeripari feldolgozási ágak higiéniai szempontból kritikus fázisai | 126 |
Húsipari higiéniája | 127 |
Sertésvágás technológiai higiéniája | 127 |
Szarvasmarha-vágás tecnológiai higiéniája | 130 |
Baromfifeldolgozás higiéniája | 133 |
A hűtőipari és a konzervgyártás higiéniai sajátságai | 136 |
A hűtés és a fagyasztás élelmiszer-tartósító hatása | 136 |
A hűtőipari tartosító eljárásai | 137 |
Hűtőipari termelési higiénia | 138 |
Konzervipari feldolgozás | 140 |
A konzervgyártás higiéniai ellenőrzése | 141 |
Tejipar higiéniája | 143 |
A tejszállítás és előtárolás higiéniai követelményei | 143 |
A tej üzemi kezelése | 145 |
A tejipari termékek gyártási higiéniája | 147 |
Gabona- és sütőipar higiéniája | 151 |
Cukoripar-, édesipar higiéniai sajátságai | 155 |
Bor-, sör-, szesz-, üdítőitalgyártás higiéniai kérdései | 158 |
Az ételek elkészítésére vonatkozó szabályok | 166 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.