1.056.329

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer-mikrobiológia, élelmiszer-higiénia

Az élelmiszer-analitikus technikus szakképzés tankönyve

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Agrárszakoktatási Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 172 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9107-70-0
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. Tankönyvi szám: Éa-816.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A mikrobiológia tudománya kialakulásának kezdeténél alapvető szempont volt az élelmiszerek romlástól való megóvása. Az élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálatának elsődleges célja a fogyasztó... Tovább

Előszó

A mikrobiológia tudománya kialakulásának kezdeténél alapvető szempont volt az élelmiszerek romlástól való megóvása. Az élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálatának elsődleges célja a fogyasztó egészségének megvédése, de ezenkívül lényeges szempont a termék minőségének és eltarthatóságának meghatározására is. Az élelmiszerek útján terjedő kórokozó mikroorganizmusok egy része megbetegítheti az embert, más részük pedig az állatokat. A vizsgálatok során gyakran élő mikroorganizmusok már nem tenyészthetők ki az élelmiszerből, viszont az általuk termelt és hatásukat hosszú ideig megőrző toxinok még így is képesek a fogyasztót megbetegíteni. A fogyaszthatóság feltételeinek megállapításához egységes vizsgálati módszerek és egységes szakmai szemlélet kialakítása szükséges, mivel ebben a munkában több szakember közösen vesz részt.

Az élelmiszer-mikrobiológiában egyaránt fontosak a hagyományos vizsgálati eljárások és az újabban egyre terjedő gyors módszerek, mert mindegyiknek megvan a sajátos helye és szerepe. Élelmiszerek előállításánál nagy jelentősége van a gyártás egyes szakaszaiban végzett mikrobiológiai vizsgálatoknak, ami garancia a jó minőségű végtermék előállítására. Az élelmiszer-higiénia a nemzetközi élelmiszer kereskedelemben egyre nagyobb jelentőségű. A magyar élelmiszer export, különösen az USA-ba és az Európai Unióba irányuló élelmiszer szállítás megköveteli, hogy az előírt követelményeket és irányelveket a gyártók betartsák valamint a szakmai jogszabályainkat is a nemzetközi előírásokkal harmonizáljuk. Ezért is szükséges, hogy az anyagban foglalkozzunk nemzetközi és hazai szervezetekkel, jogszabályokkal, ajánlásokkal és mindezeket az élelmiszer higiéniai rész első felében tárgyaljuk.

Hasonlóan szükséges, hogy a szervezetek, valamint a szakmai kifejezések és fogalmak angol nyelvű változatát is közöljük.

Az élelmiszer előállításban-, feldolgozásban, a technológiai higiénia tárgykörében fogalmazzák meg a higiéniai elvárásokat, követelményeket. Ennek általános - üzem kialakítás, tisztítás, fertőtlenítés, személyi higiénia, stb. - témaköreit és speciális - az egyes élelmiszeripari feldolgozásokra vonatkozó követelményeit tárgyaljuk.

Az élelmiszer-mikrobiológia és az élelmiszer-higiénia ismeretei ma már nélkülözhetetlenek mindazoknak számára, akik tevékenyen résztvesznek az élelmiszer termelésben, -forgalmazásban, az élelmiszer vizsgálatokban és az élelmiszer ellenőrzésben. Vissza

Tartalom

Élelmiszer-mikrobiológia dr. Szita Géza
Alapfogalmak5
A mikrorganizmusok fogalma és jelentősége5
Prionok14
Paraziták14
A mikroorganizmusok életfeltételei - mikrobiológia tényezők16
Belső tényezők16
Tápanyagok az élelmiszerekben16
A pH-hatás - hidrogénion koncentráció17
Redoxpotenciál18
Víztartalom20
Külső tényezők22
A mikrobák hőmérsékleti igénye22
Ozmózis nyomás24
A környezet gázatmoszférájának hatása25
A mikrobák szaporodása és pusztulása25
Ivartalan szaporodás25
Ivaros szaporodás28
Az anyag és energiacsere enzimjei30
Oxidoreduktázok30
Hidrolázok31
A mikroorganizmusok anyag- és energiacseréje33
Asszimiláció33
Fehérjék33
Szénvegyületek34
Disszimiláció34
Légzés34
Erjedés34
A szénhidrátok bontása34
Hidrolízis37
Fehérjék bomlása37
Zsírok lebontása37
A mikrobák felosztása tevékenységük alapján40
Romlást okozó mikrobák40
Betegségokozó mikrobák42
Vírusok45
Paraziták45
Véglények46
Férgek47
A hasznos mikrobák48
A mikroorganizmusok elleni védekezés elvei52
Fizikai eljárások52
Hűtés, fagyasztás52
Hőkezelés53
Sugárzások54
Módosított és szabályozott atmoszféra55
A mikrobasejtek elkülönítése55
A víztartalom csökkentése56
Mechanikai eljárások57
Kémiai tartósítás57
Biológiai tartósítás59
Kombinált tartósítási eljárások60
Mikrobiológiai vizsgálatok62
Mintavétel forgalma62
A mikrobiológiai táptalajok66
A mikroorganizmusok telepképzése67
Mikrobiológiai vizsgálati módszerek68
Minőségi vizsgálatok69
Mennyiségi vizsgálatok69
A gyors mikrobiológiai vizsgáló módszerek71
Az indikátor vagy jelző mikroflóra jelentősége75
Kóliform baktériumok76
Enterokokkuszok76
Enterobaktériumok76
Mikrobaszám - összcsíraszám76
Szulfitredukáló klosztridiumok77
Staphylococcus aureus77
Mikrobiológiai eredetű ételmérgezések és ételfertőzések78
Ételmérgezések fogalma, felosztása78
Ételmérgezések78
Botulizmus78
Clostridium perfringens okozat ételmérgezés79
Sztafilokokkusz ételmérgezés80
Ételfertőzések81
Szalmonellák okozta ételfertőzések81
Campylobacter okozta ételfertőzések82
Yersinia enterocolitica okozta ételfertőzés82
Vérhas - dizantéria82
Élelmiszer eredetű liszteriózis83
Feltételesen (fakultatív) patogén ételmérgező mikrobák84
Biogén aminok okozta ételmérgezés84
Mikrotoxikózisok84
Élelmiszer-higiénia - dr. Bíró Géza
Az élelmiszer-higiénia általános kérdései87
Az élelmiszer-higiénia fogalma87
Az élelmiszer-higiénia követelmény rendszere87
Az élelmiszer-higiénia feladatköre88
Az élemiszer biztonság88
Az élelmiszer minőség88
Az élelmiszer-higiénia nemzetközi és haza jogi szabályozása90
Az élelmiszer-higiénia nemzetközi szabályai90
Hazai jogszabályozás91
Élelmiszertörvény91
Egészségügyi törvény92
Állategészségügyi törvény92
Végrehajtási rendeletek93
Az élelmiszer-higiénia nemzetközi és haza szervei és intézményei93
Nemzetközi szervezetek95
Hazai intézmények95
Élelmiszer ellenőrző szervek95
Élelmiszer-higiéniai hatósági ellenőrzés típusai97
Hatósági élelmiszer-higiéniai tevékenység eszközrendszere99
Engedélyek99
Ellenőrzés102
Igazolások, nyilvántartások102
A laboratóriumi vizsgálat helye és szerepe az élelmiszer-ellenőrzésben104
Élelmiszer-technológiai higiénia106
Élelmiszer-technológiai higiénia fogalma106
Élemiszer-technológia ellenőrzési rendszere106
Veszély Elemző Kritikus Ellenőrzési Pontrendszer107
Technológiai higiénia általános kérdései109
Hőmérsékleti hatások a technológiában109
Ivóvíz higiéniája110
Élelmiszeripari szennyvizek és azok tiszítása111
Személyi higiénia113
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés116
Tisztítószerek és hatásmechanizmusok117
Fertőtlenítőszerek és hatásmechanizmusok119
Tecnológiai higiénia műszaki alapjai121
Élelmiszeripari gyártó hely telepítése, elrendezése121
Élelmiszeripari gyártó hely belső kialakítása122
Berendezésekkel szemben támasztott követelmények124
Az egyes élelmiszeripari feldolgozási ágak higiéniai szempontból kritikus fázisai126
Húsipari higiéniája127
Sertésvágás technológiai higiéniája127
Szarvasmarha-vágás tecnológiai higiéniája130
Baromfifeldolgozás higiéniája133
A hűtőipari és a konzervgyártás higiéniai sajátságai136
A hűtés és a fagyasztás élelmiszer-tartósító hatása136
A hűtőipari tartosító eljárásai137
Hűtőipari termelési higiénia138
Konzervipari feldolgozás140
A konzervgyártás higiéniai ellenőrzése141
Tejipar higiéniája143
A tejszállítás és előtárolás higiéniai követelményei143
A tej üzemi kezelése145
A tejipari termékek gyártási higiéniája147
Gabona- és sütőipar higiéniája151
Cukoripar-, édesipar higiéniai sajátságai155
Bor-, sör-, szesz-, üdítőitalgyártás higiéniai kérdései158
Az ételek elkészítésére vonatkozó szabályok166
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem