kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Akadémiai Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 638 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-05-8582-8 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Görög Sándor: Előszó | 15 |
Általános Kémia | 17 |
Medzihradszky Kálmán: Aminosavak | 19 |
Fehérjealkotó aminosavak | 19 |
Az aminosav-nevek rövidítései | 21 |
A fehérjealkotó aminosavak részletes ismertetése | 22 |
Egyéb természetes aminosavak | 26 |
Az aminosavak kémiai reakciói | 27 |
Az aminosavak fizikai-kémiai sajátságai | 32 |
Az alfa-aminosavak sztereokémiája | 34 |
Medzihradszky Kálmán: Peptidek | 37 |
A peptidek kémiai szintézise | 37 |
Természetes peptidek | 38 |
Polipeptid-hormonok | 40 |
Peptid-antibiotikumok | 42 |
Egyéb természetes peptidjellegű vegyületek | 43 |
Medzihradszky Kálmán: Fehérjék | 46 |
A fehérjék analitikája | 46 |
A fehérjék primer struktúrájának meghatározása | 50 |
A fehérjék térszerkezete | 52 |
Fontosabb fehérjék | 56 |
Medzihradszky Kálmán: Enzimek | 61 |
Az enzimhatás mechanizmusa | 63 |
Néhány fontosabb proteolitikus enzim | 65 |
Nukleinsavak, fehérjeszintézis | 68 |
Penke Botond: Lipidek | 76 |
Zsírsavak | 77 |
Acilgliceridek (Gliceridek) | 80 |
Foszfogliceridek | 81 |
Gliceroglikolipidek | 84 |
Szfingolipidek | 84 |
Lipoproteinek | 86 |
Diol lipidek és viaszok | 87 |
Telítetlen szénhidrogének és szteroidok | 88 |
Tokoferolok és tokotrienolok | 92 |
Lipidek szerepe a bioregulációban | 93 |
A lipidek változásai az élelmiszerek tárolása és feldolgozása (ételkészítés) során | 94 |
Antus Sándor: Színezékek | 105 |
Klorofillek | 107 |
Karotinoidok | 110 |
Flavonoidok | 125 |
Lipták András: Szénhidrátok | 140 |
A szénhidrátok jelentősége | 141 |
A szénhidrátok csoportosítása | 141 |
A cukrok szerkezete | 143 |
Szénhidrátok laktogyűrűs szerkezete | 148 |
A Haworth-féle perspektív képletek szerepe | 149 |
Szénhidrátok konformációja | 151 |
Védőcsoportok a szénhidrátok körében | 155 |
Glikozidok és oligoszacharidok | 156 |
Oligoszacharidok | 157 |
Oligoszacharidok kémiai szintézise | 159 |
Természetben előforduló oligoszacharidok | 162 |
Ciklodextrinek | 165 |
Poliszacharidok | 167 |
Nem enzimes bomlási reakciók az élelmiszereknél | 173 |
Hajós György: Heterociklusos vegyületek élelmiszerekben | 176 |
Telített öttagú oxigén-heterociklusok | 176 |
Telítetlen öttagú oxigén-heterociklusok | 177 |
Telített hattagú oxigén-heterociklusok | 177 |
Telítetlen hattagú oxigén-heterociklusok | 178 |
Telített öttagú nitrogén-heterociklusok | 179 |
Telítetlen öttagú nitrogén-heterociklusok | 180 |
Hattagú nitrogén-heterociklusok | 180 |
Polikondenzált nitrogéntartalmú heterociklusok | 182 |
Kéntartalmú gyűrűs rendszerek | 183 |
Kerényi Zoltán: Aromaanyagok | 186 |
Az aromákról általában | 186 |
Aromaanalízis | 190 |
Élelmiszerek egyedi aromaanyagai | 196 |
Kölcsönhatások más élelmiszer-összetevőkkel | 209 |
Természetes és szintetikus élelmiszer-aromásítás | 210 |
Gaál Ödön: Vitaminok | 215 |
Zsírban oldódó vitaminok | 216 |
Vízben oldódó vitaminok | 221 |
Stefanovitsné Bányai Éva - Dernovics Mihály: Ásványi anyagok | 234 |
Makroelemek | 235 |
Mikroelemek | 236 |
Ultra mikroelemek | 239 |
Élelmiszer-módosulatanalitikai alapismeretek | 240 |
Példák élelmiszerben előforduló kovalens módosulatokra | 242 |
Sohár Pálné: Élelmiszer-adalékanyagok | 244 |
Élelmiszer-színezékek | 244 |
Antioxidánsok | 249 |
Tartósítószerek | 251 |
Állományjavító és -módosító anyagok | 253 |
Savanyúságot szabályozó anyagok | 257 |
Édesítőszerek | 257 |
Ízfokozó anyagok | 259 |
Egyéb adalékanyagok | 259 |
Sohár Pálné: Vegyi szennyező anyagok az élelmiszerekben | 260 |
Környezeti eredetű szennyező anyagok | 260 |
Biológiai eredetű szennyező anyagok | 266 |
Növényvédőszerek | 270 |
Állatgyógyszerek | 271 |
A technológiai folyamatokban keletkező anyagok | 272 |
Élelmiszerekkel érintkező anyagokból kioldódó szennyeződések | 273 |
Salgó András: A víz | 275 |
A víz kémiai, fizikai tulajdonságai, szerkezete | 275 |
A víz az élelmiszerekben | 281 |
Hajós Gyöngyi: Fehérje allergének (Az allergén jelleg mint a fehérjeszerkezet funkciója) | 290 |
Antigének, allergének, antitestek | 290 |
A fehérjék immunogén jellege és kereszt-reaktivitása | 292 |
Az antigén allergénné válása | 292 |
Élelmiszer-allergének | 292 |
A keresztallergia | 295 |
Módszerek és lehetőségek az allergia csökkentésére | 2295 |
A környezeti hatások és az allergia | 296 |
A fehérje-allergének vizsgálatának jelentősége | 296 |
Alkalmazott élelmiszer-kémia | 297 |
Szakály Sándor: Tej és tejtermékek | 299 |
Tej | 299 |
A tej makroösszetétele | 302 |
Tejlipidek | 303 |
Tejfehérjék | 308 |
Tejcukor | 312 |
A tej ásványi anyagai | 215 |
A tej vitaminjai | 316 |
Egyéb anyagok a tejben | 317 |
A tej fontosabb kémiai-fizikai tulajdonságai | 319 |
A tej összetételét és tulajdonságait módosító fontosabb feldolgozási műveletek | 320 |
Beczner Judit: Tojás | 323 |
A tojás felépítése | 323 |
A tojáshéj kémiai összetétele | 325 |
A tojásfehérje összetétele | 325 |
A tojássárgája összetétele | 330 |
A tojás tárolása | 338 |
Tojástermékek | 339 |
Csapó Ildikó: A hús kémiája | 344 |
A hús fehérjéi | 344 |
A hús lipidjei | 353 |
Szénhidrátok és szerves savak a húsban | 357 |
Vitaminok a húsban | 358 |
Ásványi anyagok a húsban | 358 |
A húsban végbemenő vágás utáni (post mortem) folyamatok | 359 |
Hőkezelés, húskészítmények | 361 |
Csengeri István: Halak, rákok és más vízi szervezetek | 364 |
Halválaszték, hazai és külföldi haltermékek Magyarországon | 364 |
Halhúsok kémiai összetételének általános jellemzése | 366 |
Nehezen lebomló (perzisztens) szerves vegyületek | 368 |
Esszenciális zsírsavak halakban | 369 |
Tárolás és konyhatechnikai eljárások hatása a kémiai összetételre | 373 |
Akvatikus élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatos mérgek és mérgezések | 375 |
Akvatikus élelmiszer-összetevők élelmiszerbiztonsága | 378 |
Recseg Katalin: Ehető zsírok és olajok | 379 |
Termelési és fogyasztási adatok | 379 |
A zsírok és olajok eredete | 380 |
Lásztity Radomir: Gabonafélék | 398 |
Gabonafélékről általában | 398 |
A gabonafélék általános összetétele | 398 |
A gabonák fehérjéi | 400 |
A gabonafélék szénhidrátjai | 405 |
Lipidek | 406 |
Vitaminok | 406 |
Ásványi anyagok | 407 |
Egyéb összetevők | 407 |
Gabonafeldolgozási termékek | 408 |
Pszeudocereáliák | 411 |
Hajós Gyöngyi: Hüvelyes növények | 413 |
Fehérjék | 415 |
Hüvelyes fehérje allergének | 416 |
Csillagfürt | 419 |
Tömösköziné Farkas Rita: Zöldségfélék | 422 |
A zöldségek főbb beltartalmi összetétele | 428 |
Gombák | 434 |
Algák, hínárok | 438 |
Gyökérzöldségek | 439 |
Szárzöldségek | 445 |
Levélzöldségek | 445 |
Virágkezdemények | 446 |
Magvak | 448 |
Gyümölcsök | 448 |
Kovács Etelka: Gyümölcsök és gyümölcs alapú termékek | 450 |
A gyümölcsök legfontosabb összetevői | 450 |
Az érésfiziológia kémiája | 459 |
A tárolási körülmények hatása | 460 |
Kovács Etelka: Gyümölcsök és gyümölcs alapú termékek | 450 |
A gyümölcsök legfontosabb összetevői | 450 |
Az érésfiziológia kémiája | 459 |
A tárolási körülményei hatása | 460 |
Hoschke Ágoston - Rezessyné Szabó Judit: Cukrok, cukoralkoholok és mézek | |
Termékek és előállításuk | 463 |
A cukrok általános és táplálkozás-élettani jellemzése | 471 |
Mézek | 473 |
Hajós György: A bor kémiája | 479 |
Alkoholos erjedés | 479 |
Szénhidrátok a borban | 482 |
Savak - a bor gerince | 484 |
Polifenolok - egészség, szín és tartósság | 485 |
A bor kénezése - a reduktív borkészítés | 490 |
A bor oxidációja | 493 |
Alkoholok, észterek, acetálok - ízbeli finomságok | 495 |
Aminok és aminosavak | 497 |
Szervetlen anyagok - a minerális bor | 498 |
Borhibák | 499 |
A boranalízis alapjai | 505 |
Hegyesné Vecseri Beáta: A sör | 509 |
Alapanyagok | 509 |
A sör előállítása | 513 |
A kész sör összetétele | 517 |
Hoschke Ágoston - Rezessyné Szabó Judit | 519 |
Előállítás | 519 |
Szeszes italok érlelése | 522 |
Néhány jellegzetes tömény szeszes ital | 522 |
Bíró György: Kávé, kakaó, csokoládé | 526 |
Kávé | 526 |
Kakaó | 532 |
Csokoládé | 538 |
Kremmer Tibor: Tea | 543 |
A tea feldolgozása és osztályozása | 543 |
A tea összetétele | 545 |
A tea élettani hatásai | 550 |
Bernáth Jenő: Fűszerek, só, ecet | 551 |
Legfontosabb fűszernövényeink | 551 |
A fűszernövények hatóanyagai | 553 |
Fűszer termékformák | 562 |
A só | 567 |
Savanyú ízű adalékok | 567 |
Salgó András: Ásványvíz | 569 |
Képződés, forrás, definíciók | 569 |
Kémiai öszetétel, határértékek | 571 |
Mikrobiológiai állapot, szennyező komponensek | 574 |
A kémiai összetétel változatossága | 575 |
Táplálkozástani és fiziológiai hatás | 576 |
Farkas József: Nem-termikus új tartósítási módszerek hatása az élelmiszerek összetevőire | |
Új tartósítási módszerek | 581 |
Ionizáló sugárkezelés | 581 |
Nagy hidrosztatikus nyomás alkalmazása | 589 |
Nagyfeszültségű pulzáló elektromos mező alkalmazása | 591 |
Bánáti Diána: Élelmiszer-biztonság | 593 |
Farkas József: Az élelmiszer-tudomány legújabb fejlődési irányai | 597 |
Ajánlott irodalom | 599 |
Név- és tárgymutató | 605 |
Lektorok | 637 |
Szerzők | 638 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.