kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 543 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 18 cm |
ISBN: | 963-8160-79-9 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Az élelmiszerek mint biológiai rendszerek | 5 |
Állati szövetek | 5 |
Az izomszövet szerkezete | 6 |
Kötő- és támasztószövet | 9 |
Hámszövetek | 10 |
Vérszövet | 11 |
Idegszövet | 11 |
A tojás | 12 |
Növényi szövetek | 14 |
A növényi sejtek és szövetek általános jellemzése | 14 |
Fontosabb szövetes szerkezetű növényi nyersanyagok | 26 |
Bioenergetikai alapfolyamatok | 30 |
Biológiai rendszerek kémiai reakcióinak lejátszódási feltételei, a szabadentalpia és biokémia jelentősége | 30 |
A csoportátviteli potenciál | 32 |
Kapcsolt reakciók | 34 |
A szövetek energiaforrásai | 35 |
Transzport folyamatok szövetekben és sejtekben | 37 |
Makro anyagszállító rendszerek, diffúzió | 37 |
Anyagtranszport a sejtek biológiai membránján keresztül | 38 |
Élelmiszerek biokémiai változásának általános kérdései | 45 |
Fermentáció | 45 |
Légzés | 48 |
Általános megfontolások | 48 |
A légzési folyamat biokémiája | 49 |
A légzési anyagcsere szabályozása | 52 |
Gabonák légzése | 54 |
A cukorrépa légzése | 60 |
A gyümölcsök és zöldségek légzése | 64 |
A fontosabb élelmiszerkomponensek biokémiai változásai | 72 |
Szénhidrátok | 67 |
Lipidek | 71 |
Fehérjék | 72 |
Vitaminok | 92 |
Egyéb élelmiszer-összetevők | 96 |
Élelmiszerek összetétele és biokémiája | 98 |
Tej és tejtermékek | 98 |
A tej fogalma és keletkezése | 98 |
A tej tulajdonságai | 99 |
Vaj | 111 |
Sajtok | 112 |
Hús- és húsipari (baromfiipari) termékek, halak | 121 |
A hús kémiai összetétele | 121 |
Egyes húsipari (baromfiipari) és halkészítmények összetétele | 157 |
A hús érésének biokémiája | 162 |
A rendellenes húsérési folyamat | 165 |
Néhány egyéb, a húsminőség szempontjából számbajövő biokémiai változás | 167 |
A hús érési folyamatának befolyásolása | 168 |
A húsérés befolyása a hús technológiai sajátságaira | 1171 |
Színváltozások a hús feldolgozása során | 173 |
A fagyasztás során bekövetkező biokémiai változások | 178 |
Izomfehérje rendszerek egyes fizikokémiai sajátságai | 181 |
Tojások | 186 |
A tojások kémiai összetétele | 186 |
A tojás változásai a tárolás és feldolgozás során | 196 |
Étkezési zsiradékok és olajok | 198 |
Vágóállatok zsiradékai | 199 |
Baromfizsírok | 208 |
Növényi zsírok és olajok | 208 |
Halolajak | 222 |
Növényolaj-ipari termékek | 225 |
Olajosmagvak aminosavösszetétele | 226 |
Zsírok, olajok változásai a trolás és feldolgozás során | 228 |
Gliceridek polimorfizmusa | 254 |
Gabonák és gabonafeldolgozási termékek | 263 |
Gabonafélék általános kémiai összetétele | 263 |
A gabonák fehérjéi | 266 |
A gabonák lipidjei | 303 |
Szénhidrátok | 310 |
Vitaminok | 312 |
Ásványi anyagok | 313 |
Egyéb összetevők | 315 |
Gabonafeldolgozási termékek | 315 |
Biokémiai folyamatok a gabona tárolása és feldolgozása során | 324 |
Gyümölcsök, zöldségek, gombák és termékeik | 350 |
Gyümölcsök | 350 |
A zöldségfélék | 364 |
A gombák | 377 |
Az enzimes barnulás | 383 |
Cukor, méz és édesipari termékek | 388 |
Cukor | 388 |
Méz | 388 |
Édesipari termékek | 391 |
A cukrok hőokozta bomlása | 412 |
Élvezeti szerek | 428 |
Alkoholtartalmú italok | 429 |
Alkaloidtartalmú élvezeti szerek | 457 |
Ásványvíz és üdítőitalok | 469 |
Ásványvizek | 469 |
Üdítőitalok | 483 |
Táplálkozástan | 487 |
Az emberi szervezet táplálkozástani igényei | 491 |
Anyag- és energiaszükséglet | 491 |
Emésztés és felszívódás | 497 |
Emésztés a szájban | 498 |
Emésztés a gyomorban | 499 |
Emésztés a vékonybélben | 501 |
Emésztés a vastagbélben | 503 |
Felszívódás | 503 |
A vér és a nyirok szerepe a táplálkozásban | 505 |
A táplálkozás néhány speciális biokémiai kérdése | 507 |
Egyes emésztő enzimek aktiválása | 507 |
A felszívódás biokémiája | 508 |
A máj biokémiája | 508 |
Tápanyagok metabolizmusának kapcsolódása | 511 |
Ásványi anyag- és vízháztartás | 511 |
Genetikusan befolyásolt biokémiai rendellenességek | 518 |
Étrend és diéta | 520 |
Ajánlott irodalom | 523 |
Tárgymutató | 525 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.