A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer-kémia

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 468 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-286-041-1
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Ajánlás15
Bevezetés17
A víz és az ásványi anyagok19
A víz19
A vízmolekula szerkezete és tulajdonságai19
A víz és a jég szerkezete, tulajdonságai21
Vizes oldatok22
Hidrátburok és kristályvíz23
A víz disszociációs egyensúlya, a víz ionszorzata, a pH és a pOH24
A természetes vizek és az ivóvíz26
A víz keménysége és sómentesítése27
Ásványvizek és gyógyvizek28
A víz kötése az élelmiszerekben29
Az ásványi anyagok31
Fémes makroelemek és vegyületeik32
A nemfémes makroelemek és vegyületeik33
Mikroelemek34
Élelmiszerek nedvességtartalmának és ásványi alkotórészeinek meghatározása36
A nedvességtartalom meghatározása39
Az ásványi alkotórészek meghatározása40
A víz és az ásványi anyagok öszefoglalása53
A szénhidrátok54
Monoszacharidok54
A monoszacharidok kémiai reakciói58
Az élelmiszer-ipari szempontból fontosabb monoszacharidok ismertetése68
Monoszacharidszármazékok70
Dezoxicukrok71
Az aminocukrok71
Cukorészterek72
Cukoréterek73
Cukoralkoholok73
A monoszacharidok savszármazékai74
A glikozidok74
Oligoszacharidok75
Diszacharidok76
Triszacharidok78
Poliszacharidok78
Glükózpolimerek79
Fruktózpolimerek85
Mannánok85
Uronsavpolimerek85
Glükózamin-polimer86
Kevert poliszacharidok86
Szénhidrát-fehérje származékok87
A szénhidrátok biokémiai átalakulásai88
A szénhidrátok kimutatása és meghatározása88
A cukrok kimutatása és meghatározása88
A keményítő és meghatározása93
A nyersrost és a rostfrakciók, valamint a cellulóz és a hemicellulóz meghatározása95
A szénhidrátok összefoglalása98
A fehérjék és felépítésük100
Az aminosavak100
Az aminosavak csoportosítása101
Az aminosavak fizikai tulajdonságai105
Az aminosavak kémiai tulajdonságai109
Peptidek113
A fehérjék118
Általános tulajdonságok (szerkezet, molekulatömeg, oldhatóság)118
A fehérjék kémiai reakciói, kapcsolódásai131
A fehérjék denaturálódása132
A fehérjék funkcionális tulajdonságai133
A fehérjék csoportosítása135
Fontosabb természetes fehérjék137
Új fehérjeforrások141
Élelmiszer-fehérjék átalakulása a feldolgozás és tárolás során142
A fehérjék biokémiai változásai144
Élelmiszerek D-aminosav-tartalma151
Nitrogén és különféle, nitrogéntartalmú anyagok meghatározása161
Dumas-féle égetéses módszer162
Kjeldahl-féle módszer162
Kjel-Foss automata a nitrogéntartalom meghatározására166
A valódifehérje meghatározása167
Az emészthető nyersfehérje-tartalom meghatározása168
A fehérje aminosav-összetételének meghatározása171
Az aminosavak, a peptidek és fehérjék összefoglalása193
A lipidek195
A zsírsavak195
Telített és telítetlen zsírsavak196
Helyettesített zsírsavak200
A zsírsavak fizikai tulajdonságai200
A zsírsavak kémiai tulajdonságai201
Acilglicerinek201
Az acilglicerinek fontosabb fizikai tulajdonságai202
Az acilglicerinek kémiai tulajdonságai202
Foszfo- és glikolipidek206
Diollipidek, zsíralkoholok, viaszok209
Szterinek209
Egyéb vegyületek210
Természetes zsiradékok210
A természetes zsiradékok fizikai tulajdonságai211
A természetes zsiradékok kémiai tulajdonságai212
Fontosabb természetes zsiradékok212
A lipidek biokémiai változásai214
A zsírok, az illózsírsavak, a zsírsavak és az antioxidánsok meghatározása218
A nyerszsírtartalom meghatározása218
A peroxidszám és a savszám meghatározása219
A zsír zsírsav-összetételének meghatározása gázkromatográfiásan221
Az illósavak meghatározása gázkromatográfiásan225
Antioxidánsok (BHT) meghatározása226
A lipidek összefoglalása228
A vitaminok229
A vitaminok általános jellemzése229
A vitaminok fogalma229
A vitaminok fiziológiai hatása230
A vitaminok felosztása230
Zsíroldható vitaminok230
A-vitamin231
D-vitamin232
E-vitamin234
K-vitamin235
Vízoldható vitaminok236
B1-vitamin237
B2-vitamin237
Nikotinsavamid238
B6-vitamin239
Pantoténsav240
Folsavcsoport240
Biotin241
B12-vitamin242
B15-vitamin243
U-vitamin243
C-vitamin243
Egyéb táplálkozási tényezők245
Nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavak246
Nélkülözhetetlen (esszenciális) zsírsavak246
Inozit246
Kolin247
Liponsav247
A provitaminok és a vitaminok meghatározása247
A karotin- és xantofilltartalom meghatározása248
A zsíroldható vitaminok meghatározása249
A vízoldható vitaminok meghatározása252
A vitaminok összefoglalása258
Természetes színezékek260
Karotinoid színezékek260
A karotinoidok kémiai szerepe260
A karotionidok tulajdonságai260
Fontosabb karotionidok261
Kinonok261
A kinonok kémiai szerkezete261
Ismertebb kinonok262
A flavonoid színezékek262
A flavonoidok kémiai szerkezete262
A flavonoidok fontosabb tulajdonságai263
Ismertebb flavonoid vegyületek263
Pirrolszínezékek264
Gyűrűs tetrapirrolszármazékok264
Lineáris pirrolszínezékek266
Egyéb természetes színezékek266
A természetes színezékek analízise266
A természetes színezékek összefoglalása267
Íz- és aromaanyagok268
A zamatanyagok általános jellemzése268
Ízanyagok268
Aromaanyagok272
A különböző illatanyagok273
Az íz- és aromaanyagok analízise277
Íz- és aromaanyagok összefoglalása278
Egyéb szerves vegyületek280
Alkoholok280
Egyértékű alifás alkoholok280
Többértékű alifás alkoholok282
Aromás alkoholok282
Fenolok, fenol-éterek, fenol-alkoholok283
Az egyértékű fenolok és származékaik283
Kétértékű fenolok és származékaik284
Oxovegyületek284
Az aldehidek284
Ketonok287
Szerves savak és származékaik288
Szerves savak288
Észterek291
Laktonok292
Az illóolajok292
Terpének293
Az illóolajok egyéb komponensei294
Alkaloidok295
Purinvázas alkaloidok295
Kondenzált piridingyűrűs alkaloidok296
Piridinvázas alkaloidok298
Indolvázas alkaloidák298
Néhány szerves vegyület meghatározása299
A bor alkoholtartalmának meghatározása299
A pálinka metil-alkohol-tartalmának meghatározása299
Az L-tejsav meghatározása enzimes analízissel299
A kávé koffeintartalmának meghatározása300
A tea csersavtartalmának meghatározása300
A dohány nikotintartalmának meghatározása301
Az egyéb szerves vegyületek összefoglalása301
Enzimek303
A kémiai reakciók lejátszódásának feltételei303
A reakciósebesség és a biokatalizátorok307
A reakciók kinetikája és a katalízi307
Aktivált állapot308
Enzimek-biokatalizátorok308
Enzimreakciók gátlása314
Enzimek irreverzíbilis gátlása314
Enzimek reverzíbilis gátlása315
Aktivátorok317
A szerkezet és a működés kapcsolata a biokatalízisben317
Aktív centrum szerepe a biokatalízisben318
A katalízis mechanizmusa319
Enzimműködés és molekulaméret322
Enzimpreparátumok323
Az enzimműködés szabályozása324
Az élelmiszer-tudomány szempontjából legfontosabb enzimek329
Oxidoreduktázok329
Transzferázok334
Hidrolázok335
Liázok348
Izomerázok349
Ligázok (szintetázok)350
Az enzimek kimutatása és meghatározása351
Az alanin aminotranszferáz (ALT) aktivitásának meghatározása 351
Az aszparagnsav transzamináz (AST) aktivitásának meghatározása352
A glutamát dehidrogenáz (GLDH) aktivitásának meghatározása352
Az alkatikus foszfatáz (ALP) aktivitásának meghatározása353
Az alfa-amiláz altivitásának meghatározása353
A laktáz (béta-galaktozidáz) aktivitásának meghatározása353
A celluláz aktivitásának meghatározása353
A karboxipeptidás A aktivitásának meghatározása354
A tripszin aktivitásának meghatározása354
A lipáz aktivitásának meghatározása354
A szója ureázaktivitásának meghatározása355
Az enzimek összefoglalása355
A reakciók lejátszódásának feltételei, reakciósebesség és biokatalizátorok, gátlások, a szerkezet és a működés kapcsolata355
Az élelmiszer-tudomány szempontjából legfontosabb enzimek összefoglalása357
Élelmiszer-technológiai adalékok358
Tartósítószerek358
A tartósítószerek hatásmechanizmusa358
Szervetlen tartósítószerek359
Szerves tartósítószerek359
Antibiotikumok362
Fitoncidok363
Antioxidánsok363
Természetes antioxidánsok364
Mesterséges antioxidánsok364
Ízesítőanyagok365
Édes ízű adalékok365
Sós ízű adalékok367
Keserű ízű adalékok368
Savanyú ízű adalékok368
A fűszerek hatóanyagai368
Mesterséges színezékek372
Állományjavító adalékok374
Szénhidrát alapú gélkezelők374
Fehérje alapú gélkezelők377
Szervetlen állományjavító adalékanyagok378
Emulgeátorok378
Tápértéket növelő adalékok381
Vitamindúsítás381
Fehérjekomplettálás382
Mikroelem-, makroelemkiegészítés384
Néhány tartósítószer és mesterséges színezék meghatározása385
A bor kénessavtartalmának meghatározása385
A hangyasavtartalom meghatározása385
A benzoesav-tartalom meghatározása386
A szorbinsav-tartalom meghatározása386
Mesterséges színezékek meghatározása386
A szacharin és a ciklamát kimutatása és meghatározása387
A szacharin meghatározása nagyhatékonyságú folyadék-kromatográfiával387
A ciklamátok mennyiségi meghatározása387
A tartósítószerek, az antioxidánsok, az ízesítőanyagok, a mesterséges színezékek, az állományjavító-anyagok és a tápértéket növelő anyagok összefoglalása388
Mérgező anyagok390
Természetes mérgek390
Mérgező alkaloidok391
Mérgező aminosav-származékok392
Mérgező glikozidok393
Mérgező illóolaj-komponensek395
Antinutritív anyagok395
A mikroorganizmusok által termelt mérgek398
Baktériumtoxinok398
Mikotoxinok400
Peszticidek403
Inszekticidek403
Fungicidek405
Herbicidek406
Állattenyésztési és gyógyászati maradékok406
Egyéb mérgek407
Fémszennyeződések407
Műanyagokból származó mérgek409
A szennyezett természeti környezet ártalmai409
Néhány mérgező anyag kimutatása és meghatározása411
A ciánhidrogén-tartalom meghatározása411
Olajos magvak kéntartalmú glükozinolát-tartalmának meghatározása412
A szója és szójatermékek tripszininhibitor-aktivitásának meghatározása412
A mikotoxinok meghatározása414
A peszticid- és herbicidmaradványok meghatározása415
A különböző fémnyomok kimutatása146
A mérgező anyagok összefoglalása417
Csomagolóanyagok419
Üveg419
Fémlemezek420
Acéllemez420
Alumínium420
Papír420
Műanyagok421
Csomagolásra alkalmas fontosabb műanyagok421
Egyéb műanyagok424
A csomagolóanyagok összefoglalása425
Tisztító- és fertőtlenítőszerek426
Tisztítószerek426
Szennyoldó anyagok426
Komplexképző tisztítószerek427
Felületaktív anyagok428
Egyéb tisztítószerek429
Fertőtlenítőszerek429
Klórtartalmú fertőtlenítőszerek430
Jódtartalmú fertőtlenítőszerek430
Kvaterner ammóniumvegyületek430
Amfolitszappanok431
A tisztító- és fertőtlenítőszerek összefoglalása431
Felhasznált és ajánlott irodalom432
Tárgymutató444
Az élelmiszer-kémiában gyakrabban előforduló rövidítések466
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem