kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 790 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 18 cm |
ISBN: | 963-7362-78-9 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 21 |
dr. Gasztonyi Kálmán: Az ásványi anyagok és a víz | 23 |
Fémes makroelemek és vegyületeik | 24 |
Nátrium | 25 |
Kálium | 25 |
Magnézium | 26 |
Kalcium | 26 |
Nemfémes makroelemek és vegyületeik | 27 |
Foszfor | 28 |
Kén | 28 |
Klór | 29 |
Mikroelemek | 29 |
Esszenciális mikroelemek | 30 |
Nem esszenciális mikroelemek | 26 |
A víz | 39 |
A vízmolekula szerkezete | 41 |
A folyékony víz és a jég szerkezete | 43 |
A víz fizikai és kémiai tulajdonságai | 46 |
dr. Bodgán Józsefné: Szénhidrátok | 64 |
Monoszacharisok | 65 |
A monoszacharidok szerkezete és tulajdonságai | 65 |
A monoszacharidok kémiai reakciói | 78 |
A monoszacharidok leíró ismertetése | 98 |
Monoszacharidszármazékok | 106 |
Dezoxicukrok | 106 |
Aminocukrok | 107 |
Cukorészterek | 110 |
Cukoréterek | 113 |
Cukoralkoholok | 113 |
A monoszacharidok savszármazékai | 115 |
Glikozidok | 119 |
Oligoszacharidok | 121 |
Diszacharidok | 123 |
Triszacharidok | 133 |
Nagyobb tagszámú oligoszacharidok | 136 |
Poliszacharidok (glikánok) | 138 |
Glükózpolimerek | 140 |
Fruktózpolimerek | 156 |
Mannánok | 158 |
Uronsavpolimerek | 159 |
Glükózamin-polimer | 161 |
Kevert poliszacharidok | 161 |
Szénhidrát-fehérje származékok | 167 |
dr. Gábor Miklósné: A fehérjék és építőköveik | 171 |
Aminosavak | 171 |
Aminosavak csoportosítása | 174 |
Aminosavak fizikai tulajdonságai | 174 |
Az aminosavak kémiai tulajdonságai | 178 |
Peptidek | 184 |
Fehérjék | 187 |
Általános tulajdonságok | 187 |
A fehérjék kémiai reakciói, kapcsolódásai | 199 |
A fehérjék denaturálódása | 202 |
A fehérjék funkcionális tulajdonságai | 205 |
A fehérjék mennyiségi meghatározása | 213 |
A fehérjék csoportosítása | 214 |
Fontosabb természetes fehérjék | 221 |
Új fehérjeforrások | 245 |
Élelmiszer-fehérjék átalakulása a feldolgozás és a tárolás során | 246 |
dr. Gábor Miklósné: Lipidek | 252 |
Zsírsavak | 254 |
Telített zsírsavak | 254 |
Telítetlen zsírsavak | 256 |
Helyettesített zsírsavak | 256 |
Zsírsavak fizikai tulajdonságai | 256 |
Zsírsavak kémiai tulajdonságai | 258 |
Telítetlen zsírsavak bioszintézise | 260 |
Acilglicerinek | 260 |
Az acilglicerinek fontosabb fizikai tulajdonságai | 262 |
Az acilglicerinek fontosabb kémiai tulajdonságai | 264 |
Acilgriceinek bioszintézise | 270 |
Foszfo- és glikolipidek | 271 |
Diolipidek, zsíralkoholok, viaszok | 274 |
Szterinek | 275 |
Egyéb vegyületek | 277 |
Lipoproteinek | 277 |
Karotinoidok és más szénhidrogének | 277 |
Balzsamok, gyanták és más vegyületek | 277 |
Természetes zsiradékok | 278 |
A természetes zsiradékok fontosabb fizikai jellemzői | 278 |
A természetes zsiradékok fontosabb kémiai jellemzői | 280 |
A fontosabb természetes zsiradékok | 281 |
dr. Gasztonyi Kálmán: Vitaminok | 290 |
A vitaminok általános jellemzése | 290 |
A vitaminok fogalma | 290 |
A vitaminok fiziológiai hatása | 292 |
A vitaminok felosztása | 294 |
Zsíroldható vitaminok | 295 |
A-vitaminok (retinolok, axeroftolok) | 295 |
D-vitaminok (kalciferolok) | 299 |
E-vitaminok (tokoferolok, tokotrienolok) | 303 |
K-vitaminok (fillokinon és rokon vegyületei) | 307 |
Vízoldható vitaminok | 309 |
B1-vitamin (tiamin, aneurin) | 310 |
B2-vitamin (riboflavin, laktoflavin) | 313 |
Nikotinsavamid (PP-vitamin, niacin) | 315 |
B6-vitamin (piridoxin, adermin) | 317 |
Pantoténsav | 319 |
Folsavcsoport (pteroil-glutaminsav) | 321 |
Biotin (H-vitamin) | 322 |
B12-vitaminok (kobalaminok) | 324 |
B15-vitamin (pangaminsav) | 325 |
U-vitamin (S-metil-metionin) | 326 |
C-vitamin (aszkorbinsav) | 327 |
Egyéb táplálkozási tényezők (vitagének) | 333 |
Nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavak | 334 |
Nélkülözhetetlen (esszenciális) zsírsavak | 335 |
Inozit | 336 |
Kolin | 336 |
Liponsav (tioktánsav) | 337 |
dr. Gábor Miklósné: Természetes színezékek | 338 |
Karotinoid színezékek | 338 |
Kémiai szerkezet | 338 |
Fontosabb tulajdonságok | 339 |
Fontosabb vegyületek | 340 |
Kinonok | 343 |
Kémiai szerkezet | 343 |
Ismertebb vegyületek | 344 |
Flavonoid színezék | 345 |
Kémiai szerkezet | 346 |
Fontosabb tulajdonságok | 348 |
Ismertebb vegyületek | 350 |
Pirrolszínezékek | 352 |
Kémiai szerkezet | 352 |
Gyűrűs tetrapirrolszármazékok | 353 |
Lineári pirrolszínezékek | 359 |
Egyéb természetes színezékek | 360 |
Melaninok | 360 |
Betalainok | 361 |
Tanninok | 362 |
dr. Gábor Miklósné: Íz- és aromaanygok | 363 |
A zamatanyagok általános jellemzése | 363 |
Ízanyagok | 364 |
Aromaanyagok | 375 |
Különböző illatanyagok | 376 |
dr. Bogdán Józsefné: Egyéb szerves vegyületek | 391 |
Alkoholok | 391 |
Egyértékű alifás alkoholok | 392 |
Többértékű alifás alkoholok | 397 |
Aromás alkoholok | 399 |
Fenolok, fenoléterek, fenolalkoholok | 400 |
Egyértékű fenolok és származékaik | 400 |
Kétértékű fenolok és származékaik | 402 |
Oxovegyületek | 404 |
Aldehidek | 405 |
Ketonok | 412 |
Szerves savak és származékaik | 418 |
Szerves savak | 418 |
Észterk | 430 |
Laktonok | 345 |
Illóolajok | 437 |
Terpének (poliprének) | 438 |
Illóolajok egyéb komponensei | 448 |
Alkaloidok | 449 |
Purinvázas alkaloidok | 450 |
Kondenzált piridingyűrűs alkaloidok | 453 |
Piridinvázas alkaloidok | 457 |
Indolvázas alkaloidák | 458 |
dr. Gasztonyi Kálmán: Enzimkémia | 460 |
Általános enzimkémia | 461 |
Enzimkémia alapfogalmak | 461 |
Környezeti tényezők hatása az enzimaktivitásra | 479 |
Az enzimaktivitárs gátló és fokozó anyagok | 487 |
Enzimpreparátumok | 497 |
Oxidoreduktáziok | 502 |
Piridinenzimek | 504 |
Flavinenzimek | 507 |
Heminenzimek | 511 |
Oxigenázok | 513 |
Transzferázok | 518 |
Foszfotranszferázok (transzfoszfatázok) | 520 |
Glikoziltranszferázok (transzglikozilázok) | 522 |
Aminotranszferázok (transzaminázok) | 525 |
Hidrolázok | 525 |
Észterázok | 526 |
Glikozidázok | 534 |
Proteázok (peptid-hidrolázok) | 556 |
Amidázok és aminidázok | 568 |
Savanhidrid-hidrolázok | 570 |
Liázok | 572 |
C-C liázok | 573 |
C-O liázok | 575 |
Egyéb liázok | 576 |
Izomerázok | 576 |
Cukor-izomerázok | 577 |
Egyéb izomerázok | 579 |
Ligázok (szintetázok) | 580 |
dr. Gasztonyi Kálmán: Élelmiszer-technológiai adalékok | 582 |
Tartósítószerek | 583 |
A tartósítószerek hatásmechanizmusa | 583 |
Szervetlen tartósítószerek | 585 |
Szerves tartósítószerek | 587 |
Antibiotikumok | 596 |
Fitocinok | 598 |
Antioxidánsok | 600 |
Természetes antioxidánsok | 601 |
Mesterséges antioxidánsok | 602 |
Ízesítőanyagok | 606 |
Édes ízű adalékok | 606 |
Sós ízű adalékok | 614 |
Keserű ízű adalékok | 616 |
Savanyú ízű adalékok | 61 |
A fűszerek hatóanyagai | 616 |
Mesterséges színezékek | 627 |
Sárga szín | 630 |
Piros szín | 631 |
Kék szín | 631 |
Fekete szín | 632 |
Állományjavító adalékok | 632 |
Szénhidrátalapó gélképzők | 633 |
Fehérjealapú gélképzők | 645 |
Szervetlen állományjavító adalékok | 648 |
Emulgeátorok | 649 |
Tápértéket növelő adalékok | 654 |
Vitamindúsítás | 654 |
Fehérjekomplettálás | 656 |
Mikroelem-, makroelem-kiegészítse | 660 |
dr. Gasztonyi Kálmán: Mérgező anyagok | 662 |
Természetes mérgek | 663 |
Mérgező alkaloidok | 664 |
Mérgező aminosavszármazékok | 667 |
Mérgező illóolaj-komponensek | 676 |
Antinutritív anyagok | 678 |
Mikroorganizmusok által termelt mérgek | 684 |
Baktériumtoxinok | 684 |
Mikotoxinok | 689 |
Peszticidek | 698 |
Inszekticidek | 699 |
Fungicidek | 710 |
Herbicidek | 715 |
Állattenyésztési és gyógyászati maradékok | 716 |
Egyéb mérgek | 719 |
Fém szennyeződések | 720 |
Műanyagokból származó mérgek | 725 |
A szennyezett természeti környezet ártalmai | 726 |
dr. Bogdán József: Csomagolóanyagok | 735 |
Üveg | 736 |
Fémlemezek | 737 |
Acéllemez | 737 |
Alumínium | 738 |
Papír | 739 |
Kezeletlen papír | 740 |
Kezelt papírok | 740 |
Műanyagok | 741 |
A műanyagok felosztása | 741 |
Csomagolásra alkalmas fontosabb műanyagok | 742 |
Egyéb műanyagok | 749 |
dr. Bogdán Józsefné: Tisztító- és fertőtlenítőszerek | 753 |
Tisztítószerek | 753 |
Szennyoldó anyagok | 754 |
Építőanyagok (komplexképzők) | 757 |
Felületaktív anyagok | 758 |
Egyéb tisztítószer-komponensek | 761 |
Fetőtlenítőszerek | 762 |
Klórtartalmú fertőtlenítőszerek | 763 |
Jódtartalmú fertőtlenítőszerek | 764 |
Kvaterner ammóniumvegyületek | 765 |
Amfolitszappanok | 766 |
Irodalomjegyzék | 769 |
Tárgymutató | 771 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.