1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer-ipari eljárások és berendezések

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 636 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-8439-42-4
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Hiányt pótol Fábry György professzor tankönyve, hiszen a hazai élelmiszer-gépészeti irodalom szűkölködik jó szakkönyvekben. Pedig, amint azt a mottóul választott latin szentencia is mondja:... Tovább

Előszó

Hiányt pótol Fábry György professzor tankönyve, hiszen a hazai élelmiszer-gépészeti irodalom szűkölködik jó szakkönyvekben. Pedig, amint azt a mottóul választott latin szentencia is mondja: "szitával meri a vizet, aki könyv nélkül akar tanulni". A tankönyv nélkülözhetetlen a szakoktatásban. Bevezet az élelmiszer-ipari művelettanba, és bemutatja a legfontosabb élelmiszer-ipari gépeket.
A magyar élelmiszeriparigép-gyártás nagy szerepet játszott a magyar élelmiszer-ipari üzemek fejlesztése és korszerűsítése terén. Ugyanakkor sok élelmiszer-ipari gép és berendezés öregbítette a magyar gépgyárak hírnevét külföldön is.
Elegendő itt csak egy adatra hivatkoznom: A Granz gyár 1874 és 1906 között 29 500 malmi hengerszéket gyártott, és ebből 19 300 darabot európai és tengerentúli országokba exportált. A Mechwart-hengerszék elterjedése és a magyar őrlési eljárás elsajátítása nyomán így jött létre a nagy malomipar a legtöbb országban!
Mechwart András hervadhatatlan érdeme a magyar ipar felvirágoztatása és a magyar műszaki felsőoktatás önzetlen gyámolítása. Egy másik nagy gépészmérnökre, a műegyetemei Mezőgazdasági Iparok tanszék első professzorára, az élelmiszer-ipari gépészet nagyszerű művelőjére, Vajda Ödönre is illik itt hivatkoznom. Kiváló gyakorlati érzékkel megírt tankönyvei ma is példakörül szolgálnak.
A mai magyar felsőoktatás arra készül, hogy a hallgatói létszámot növelje és a szakképzés színvonalát emelje. Mindent el kell követnünk, hogy mind az élelmiszeriparigép-gyártásba, mind az élelmiszer-ipari üzemekbe egyre felkészültebb, megalapozott tudású, alkotóképes mérnökök kerüljenek. Remélem, hogy ez a tankönyv is hozzájárul e nemes célok megvalósításához. Vissza

Tartalom

Előszó13
A szerkesztő előzetes megjegyzései15
Bevezetés17
A Bernoulli-törvény17
Ellenállás-törvények19
Áramlási ellenállás csőben20
Szemcsehalmazon átáramló folyadék vagy gáz áramlási ellenállása20
Gömb körüli áramlási ellenállás24
A folyadékkeverők áramlási ellenállása26
Szemcseanalízis27
Aprítás35
Az aprítás elmélete35
Hengerszékek40
Hengertényezők42
Rovátkatényezők44
Üzemeltetési tényezők47
Szeletelőgépek47
Káposztaszeletelő48
Tárcsás tökszeletelő50
Körkéses szeletelő51
Szalonnaszeletelő gép52
Kutter54
Zúzógépek55
Hántolók és hajalók56
Húsdaráló gépek58
Kalapácstörők és ütőmalmok62
Kalapácstörők62
Ütőmalmok64
Osztályozás és fajtázás67
Fajtázás mágneses tulajdonság alapján68
Szakaszosan működő mágneskészülékek68
Folytonosan működő mágneskészülékek69
Nagyság szerinti osztályozás71
Hengergörgős osztályozó71
Kötélpályás osztályozó72
Rosták és sziták73
Alak szerinti fajtázás96
hengeres triőr97
Súrlódás szerinti fajtázók101
Rugalmasság szerinti fajtázók103
Szélfajtázás, szélosztályozás104
Gabonaipari MIAG légszér106
Nedves osztályozás és fajtázás107
Ívszita107
Hidrociklon108
Porleválasztás110
Porszűrők111
Szívótömlős szűrő112
Zsákos tömlős szűrő113
Nyomótömlős szűrő115
Porkamrák116
Ciklonok120
Multiciklon124
Elektrosztatikus porleválasztók124
Nedves gáztisztítók, gázmosók125
Venturi-gázmosók126
Cseppfogók, csepleválasztók127
Ülepítés129
Az ülepítés emlékére129
Áramlás gömb körül, haa gömb folyadékcsepp, illetve gázbuborék136
Ülepítők137
Dorr-sűrítőkád138
Ferde lapos ülepítő141
Kúptányéros ülepítő141
Szűrés144
A szűrés elmélete. A Ruth-egyenlet145
A szűrést befolyásoló tényezők145
A Ruth-egyenlet megoldásai149
A szűrési állandók meghatározása151
Szűrőközegek154
Rácsok154
Szűrőszövetek155
Szűrőpapírok, szűrőlapok (szűrőrétegek)157
Porózus szűrőtestek, merev, nem szálas anyagk157
Szűrési segédanyagok158
Folyadéksziták159
Szűrőkádak159
Kavicsos és homokszűrők161
Szűrőprések162
Nyomószűrők167
Táskás szűrők167
Gyertyás szűrők171
Folytonos szűrőkészülékek172
Élesre szűrő berendezések179
Masszaszűrők179
Réteges szűrők181
Kiválasztási szempontok184
Centrifugálás186
A centrifugális erőtér187
Egyenértékű derítőfelület190
Centrifugatípusok190
Szakaszos üzemű centrifuták190
Folytonos üzemű centrifugák194
Derítő és emulzióbontó centrifugák199
Keverés213
A keverés elmélete213
Keverőtípusok217
Nagy viszkozitású anyagok keverése224
Dagasztók226
Szilárd szemcsés anyagok, porok keverése227
Forgótartályos keverőgépek228
Sztatikus keverők229
Homogenizálógépek231
Granulálás és instantizálás234
Tömörítés234
Forgóasztalos prés (Cukoripari kockarúdprés)240
Instantizálás242
Instantizálási eljárások243
A nedves granulálás műveletét alkalmazó eljárások249
Granulálás fluidizált rétegben250
Drazsírozás250
Lényerés (lényerő sajtolás)252
Szakaszos üzemű prések255
Folytonos üzemű prések258
Növényolaj-ipari csigás sajtók259
Hőhordozók268
Bevezetés268
A vízgőz269
Intenzív és extenzív paraméterek269
Hőmérséklet, hő, munka270
Fajhő, entalpi270
Érzékelhető hő, rejtett hő271
Vízgőztáblázat272
A hőhordozók összefoglalása275
Hőátszármaztatás (hőátvitel)277
A hőátvitel három fő formája277
Hővezetés278
Szilárd testek hővezetési tényezője278
Folyadékok és gázok hővezetési tényezője280
Sík és hengeres fal hővezetése280
Az alfa hőátadási tényező283
A k hőátviteli tényező284
Konvekciós hőátadás287
Hőátadás halmazállapot-változás nélkül288
Hőátadás halmazállapot-változás közben301
A hőátadás és a hőátszármaztatás összefoglalása306
Hőcserélők307
Hőcserélők csoportosítása307
Keverőkondenzátor-szerkezetek309
Kondenzátorállomások311
Felületi hőcserélők (rekuperátorok)312
A rekuperátorok alapegyenletei312
Duplikátorok324
Csőkígyós készülékek324
Csőköteges hőcserélők329
Bordázott felületű hőcserélők344
Kettőscsöves hőcserélők346
Spirállemezes hőcserélők347
Különleges hőcserélők348
Lemezs hőcserélők349
A hőcserélők hőszigetelése351
A hőcserélők üzemeltetése352
A hőcserélők karbantartása353
Instacionárius hőátvitel355
Instacionárius hővezetés355
Instacionárius hővezetési feladatok megoldása355
A hővezetés differenciálegyenlete355
A határfeltételek356
A differenciálegyenlet megoldása analitikai módszerrel357
Sík lemez lehűlése358
A lehűlés egyszerűsített számítása358
Vékony falú folyadéktartály lehűlése és felfűtése360
Hűtőgépek366
Hűtés, léghűtés és vízhűtés368
Hűtő sólevek368
Hűtés jéggel368
Hűtőgépek369
Kompresszoros hűtőgépek370
Abszorpciós hűtőgépek370
Gőzsugár hűtőgépek387
Bepárlás392
A bepárlásról általában392
Többfokozatú bepárlás394
A bepárlást befolyásoló tényezők397
Koncentricó, sűrűség397
Viszkozitás398
Forráspont-emelkedés399
A bepárló teljesítménye401
A bepárló anyag- és hőmérlege403
A bepárlókészülékek csoportosítása404
A bepárlókészülékek csoportosítása405
Gőzköpenyes és csőkígyós bepárlókészülékek405
Vízszintesen elhelyezett fűtőterű bepárlókészülékek407
Belül elhelyezett, függőleges fűtőterű bepárlókészülékek408
Külső ejtőgyűrűs bepárlók411
Kívül elhelyezett, függőleges fűtőterű bepárlókészülékek413
Kívül elhelyezett, vízszintes vagy ferde fűtőterű bepárlókészülékek415
Kényszeráramlású bepárlókészülékek417
A páravíz eltávolítása421
Zsigmond-féle bepárló424
Gyorsbepárlók425
Centri-Therm bepárló427
Lemezes bepárló428
Kristályosítók431
Kristályállapot431
Olvadék és oldat431
Egy- és kétalkotós rendszerek431
A kristályosítóberendezések csoportosítása433
Az oldatristályosítás három fő iránya434
Hidrátok, kristályvíz435
Kristályok képződése436
Többalkotós rendszerek438
Egyszerű elpárologtató kristályosítók438
Hűtő-kristályosítók439
Lengő kristályosítók439
Keverőszalagos kristályosítók440
Osztályozó hűtő-kristályosító441
Bepárló-kristályosítók442
Cukorfőző vákuumkristályosítók443
Kényszerkeringésű bepárló-kristályosítók447
Lepárlás448
A lepárlás elmélete448
A Gibbs-féle fázisszabály448
A teljes T-x diagram451
A Raoult-Dalton-törvény454
A forrpont-összetétel diagram456
Az y-x egyensúlyi diagram458
Eltérések az ideális viselkedéstől459
A nyomás hatása a forrponteltolódásra462
Kék folyadék korlátozott elegyedése463
Az egyeszerű, szakaszos lepárlás466
A lepárlóoszlop472
A tányérszám és a reflux475
Lepárlóberendezések és szerkezetük481
Buboréksapkák (harangsapkák)482
Túlfolyók484
Tálcatávolság485
Egyéb tálcás tornyok485
Szelepes tányérok486
A gyűrűs rácstányér (FFV-tányér)487
Rezgőnyeles tányér488
Forralók és visszaforralók490
Töltelékes tornyok491
Csomagtöltetes oszlopok493
Szeszlepárlás494
A lepárlóoszlop anyag- és hőmérlege498
A lepárlókészülékek karbantartása499
Extrakció501
Szilárd-folyadék extrakció501
Szilárd-folyadék extrakciós berendezések502
Folytonos üzemű szilárd-folyadék extraktorok507
Az oldószerek517
Szilárd-folyadék extrakció számítása518
Destrakció (nagynyomású extrakció)521
Az oldógázok termodinamikai jellemzői521
A destrakció művelete és készülékei526
Szárítás530
A szárítóközeg jellemzői531
A nedves levegő jellemzői531
A nedves levegő i-x diagramja533
A szárítandó anyag jellemzői535
Fizikai tulajdonságok536
Termikus jellemzők537
Száradási folyamat537
Vízkötési módok537
A víz kötési energiái és formái538
A szorpciós és deszorpciós izotermák539
Szárítási sebesség- és hőmérsékleti iszonyok540
A szárítás hő- és anyagátviteli folyamata543
A szárítás okozta változások544
Konvekciós szárítás545
Kontakt szárítás550
Szárítás hősugárzással553
Fagyasztva szárítás554
Nagyfrekvenciás szárítás555
A szárítás alkalmazásai. Szárítóberendezések557
Szemes termékek szárítása és berendezései557
Gyümölcsök és zöldségek szárítása, aszalása560
A dohány szárítása564
Tejtermékek szárítása567
A cukor szárítása568
Tésztafélék szárítása570
Húsfélék szárítása572
Vákuumeljárások576
A vákuum alkalmazásának célja576
A vákuum mértékének kifejezése577
Vákuum előállításának módszerei, gépei577
A vákuumszivattyú kiválasztása578
Üzemi vákuum,végvákuum578
Szívósebesség578
A vákuumszivattyút típusának és méretének kiválasztása581
Vákumszivattyú-típusok582
Kondenzátorok590
Vákuum alkalmazása élelmiszer-ipari műveleteknél595
Vákuumhűtés595
Fagyasztva szárítás (liofilezés)601
Vákuumszárítás607
Vákuumbepárlás608
Vákuumlepárlás, molekuláris lepárlás610
Membránszűrés616
Az alkalmazott membránok jellemzése616
Membránszeparációs eljárások619
Mikroszűrés620
Ultraszűrés621
Reverz (fordított) ozmózis625
A membránszűrés élelmiszer-ipari alkalmazásai626
Membránszűrő berendezések631
Függelék633
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem