1.062.132

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer-higiéniai vizsgálatok állatorvosi laboratóriumokban

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 214 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-230-210-9
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó9
Az élelmiszer-higiéniai laboratórium feladatköre11
A laboratórium kialakításának alapelvei12
Alaprajzi elrendezések12
Általános élelmiszer-higiéniai laboratóriumi vizsgálatok20
Mintavétel az élelmiszer-higiéniai vizsgálatokhoz20
Az élelmiszerek érzékszervi vizsgálata22
Az érzékszervi vizsgálat személyi feltételei23
A vizsgálat külső feltételei23
A bírálat lebonyolítása24
A vizsgálati eredmény értékelése27
Főző- és sütőpróba27
Az élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálatainak módszerei30
Az összcsíraszám meghatározása30
Tejhigiéniai laboratóriumi vizsgálatok33
Fizikai, kémiai és biokémiai tejvizsgálatok33
A tej fajsúlyának meghatározása33
A tej tisztaságának vizsgálata34
A tej zsírtartalmának meghatározása36
A tej fehérjetartalmának meghatározása38
A tej szárazanyag-tartalmának meghatározása40
A tejhamisítás kimutatása42
A tej savfokának meghatározása46
A peroxidáz és a foszfát emzim kimutatása tejben és egyes tejtermékekben52
A tej mikrobiológiai vizsgálata55
A tej mikrobiológiai minősítő vizsgálata56
Coli-baktériumok számának meghatározása64
A savképző és a lúgképző baktériumok számának meghatározása65
A fehérjebontó baktériumok meghatározása66
A zsírbontó mikróbák meghatározása66
A hidegtetű (psychrotroph) csírák kimutatása66
Aerob spóraképzők kimutatása67
Anaerob spóraképzők kimutatása67
A sarjzadozó- és fonálgombák kimutatása68
Egyéb módszerek a tej csíratartalmának vizsgálatára70
A tej vizsgálata tőgyulladás megállapítása céljából76
Istállópróbák76
Laboratóriumi tejvizsgálatok tőgyulladás gyanúja esetén79
Húshigiéniai laboratóriumi vizsgálatok94
A hús fizikai és kémiai vizsgálata94
A szag- és ízelváltozások vizsgálata94
A hús és húskészítmények víztartalmának meghatározása95
A hús kémhatásának meghatározása96
A fülledés vizsgálata101
A hús romlásának meghatározása102
A hús hiányos elvérzettségének megállapítása107
A sárgaság (icterus) és a takarmány okozta színelváltozás (lipochromatosis) elkülönítése109
A húsipari segédanyagok és a húskészítmények fizikai és kémiai vizsgálata110
A belek vizsgálata110
A fűszerek vizsgálata111
A húskészítmények firsseségének megállapítása111
A húskészítmények kötőszövet-tartalmának meghatározása hidroxiprolin-tartalmuk alapján113
A húskészítmények fehérjetartalmának meghatározása115
A húskészítmények nitrát- és nitrittartalmának meghatározása116
A húskészítmények foszfáttartalmának meghatározása120
Klórozott szénhidrogének kimutatása az élelmiszerekben122
A hús és húskészítmények hőkezelésének ellenőrzése122
A hús parazitás fertőzöttségének laboratóriumi vizsgálata124
Bakterológiai húsvizsgálat125
A hús mikrobás szennyezettségének vizsgálata125
A vágóhíd húsvizsgálatot kiegészítő bakteriológiai vizsgálatok126
Gátlóanyag (antibiotikum) kimutatása a levágott állatok szerveiből136
A húskészítmények bakteriológiai vizsgálata136
A húskonzervek laboratóriumi vizsgálata139
A húskonzervek fizikai és kémiai vizsgálata139
A húskonzervek mikrobiológiai vizsgálata140
Fagyasztott élemiszerek mikrobiológiai vizsgálata144
A húsvizsgálatban alkalmazott szerológiai eljárások146
Zsírvizsgálat149
Hidegkonyhai készítmények laboratóriumi vizsgálata151
A vágott baromfi laboratóriumi vizsgálata153
A baromfihús fizikai és kémiai vizsgálata153
A baromfihús mikrobiológiai vizsgálata154
A tojás laboratóriumi vizsgálata156
A tojás minősítése a kereskedelemben156
A tojás fizikai, kémiai vizsgálata157
A tojás mikrobiológiai vizsgálata160
A tojás és tojáskészítmények ellenőrzése a kereskedelmi forgalomban162
A halhús laboratóriumi vizsgálata166
A vadhús laboratóriumi viszgálata169
A méz laboratóriumi vizsgálata171
Az ételmérgezéseket okozó mikrobák kimutása172
Obligát ételmérgezést és -fertőzést okozó mikrobák kimutatása173
A salmonellák meghatározása173
Clostridium botulinum kimutatása173
Clostridium perfringens kimutatása174
Staphylococcus aureus kimutatása175
Bacillus cereus vizsgálata176
A Vibrio parahaemoyticus éterlfertőzést okozó szerepe177
A fakultatív étermérzgezést és -fertőzést okozó mikrobák kimutatása178
Enteropatogén Escherichia coli és Shigella törzsek vizsgálata178
Enterococcusok kimutatása178
Pseudomonas aeruginosa vizsgálata180
Táptalajok, reagensek és festési eljárások181
Acetátagar181
Baird-Parker-féle agar182
Barnes-féle agar184
Bierbrauer-féle dúsító184
Brillantzöld-epeleves185
Brillantzöld-fenolvörös táptalaj186
Brómkrezolbíbort, tejcukrot, krétát tartalmazó táptalaj (BLK-agar)187
Burri-féle tejcukros agar188
Drigalski-féle táptalaj (módosított)188
Edwards-féle táptalaj (módosított)189
Egységes alapagar (Takács szerint)189
Egységes alapagar (Takács-féle)189
Élesztőfelszín190
Endo-agar190
Foszfátpuffer a rezazurinpróbához191
Frazier-Rupp-féle kezeinagar191
Griess-Ilosvay-féle reagens192
Groak-indikátor192
Holmann-féle táptalaj (módosított)192
Húslé193
Kálium-hidroxid alkoholos oldata193
Kálium-rodanidos táptalaj (Bojanowsky)193
Kessler-Swenarton-féle gencianaibolyát, tejcukrot, peptont és epét tartalmazó tápoldat193
Klimmer-féle táptalaj194
Klóramin-T-oldat194
Kurmann-féle táptalaj (propionsav-baktériumok vizsgálatához)194
Májleves 194
MacConkey-féle táptalaj195
Nitrátos peptonvíz195
Nógrády-Rodler-féle kétrétegű politrop táptalaj (módosított)195
Polónyi-féle tejes agar196
Rogosa-agar197
Slanetz-Bartley-féle táptalaj (módosított)197
Stokes-Osborne-féle tápleves198
Sóagar198
Söragar199
Takács-Narayan-féle szulfitredukciós félfolyékony agar199
Tápzselatin mikrotelep-számláláshoz200
TGEM-agar200
TGE-agar (Plate Count Agar; OXOID CM 183 és CM 184)200
Tejcukros húslevesagar200
Tojásagar201
Tributiranagar201
Véres agar202
Zselatinos agar202
Jensen és Skar által módosított Gram-féle festés202
Löffler-féle metilénkékes festés202
Broadhurst-féle festékoldat készítése203
Irodalom204
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem