kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 214 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-230-210-9 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 9 |
Az élelmiszer-higiéniai laboratórium feladatköre | 11 |
A laboratórium kialakításának alapelvei | 12 |
Alaprajzi elrendezések | 12 |
Általános élelmiszer-higiéniai laboratóriumi vizsgálatok | 20 |
Mintavétel az élelmiszer-higiéniai vizsgálatokhoz | 20 |
Az élelmiszerek érzékszervi vizsgálata | 22 |
Az érzékszervi vizsgálat személyi feltételei | 23 |
A vizsgálat külső feltételei | 23 |
A bírálat lebonyolítása | 24 |
A vizsgálati eredmény értékelése | 27 |
Főző- és sütőpróba | 27 |
Az élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálatainak módszerei | 30 |
Az összcsíraszám meghatározása | 30 |
Tejhigiéniai laboratóriumi vizsgálatok | 33 |
Fizikai, kémiai és biokémiai tejvizsgálatok | 33 |
A tej fajsúlyának meghatározása | 33 |
A tej tisztaságának vizsgálata | 34 |
A tej zsírtartalmának meghatározása | 36 |
A tej fehérjetartalmának meghatározása | 38 |
A tej szárazanyag-tartalmának meghatározása | 40 |
A tejhamisítás kimutatása | 42 |
A tej savfokának meghatározása | 46 |
A peroxidáz és a foszfát emzim kimutatása tejben és egyes tejtermékekben | 52 |
A tej mikrobiológiai vizsgálata | 55 |
A tej mikrobiológiai minősítő vizsgálata | 56 |
Coli-baktériumok számának meghatározása | 64 |
A savképző és a lúgképző baktériumok számának meghatározása | 65 |
A fehérjebontó baktériumok meghatározása | 66 |
A zsírbontó mikróbák meghatározása | 66 |
A hidegtetű (psychrotroph) csírák kimutatása | 66 |
Aerob spóraképzők kimutatása | 67 |
Anaerob spóraképzők kimutatása | 67 |
A sarjzadozó- és fonálgombák kimutatása | 68 |
Egyéb módszerek a tej csíratartalmának vizsgálatára | 70 |
A tej vizsgálata tőgyulladás megállapítása céljából | 76 |
Istállópróbák | 76 |
Laboratóriumi tejvizsgálatok tőgyulladás gyanúja esetén | 79 |
Húshigiéniai laboratóriumi vizsgálatok | 94 |
A hús fizikai és kémiai vizsgálata | 94 |
A szag- és ízelváltozások vizsgálata | 94 |
A hús és húskészítmények víztartalmának meghatározása | 95 |
A hús kémhatásának meghatározása | 96 |
A fülledés vizsgálata | 101 |
A hús romlásának meghatározása | 102 |
A hús hiányos elvérzettségének megállapítása | 107 |
A sárgaság (icterus) és a takarmány okozta színelváltozás (lipochromatosis) elkülönítése | 109 |
A húsipari segédanyagok és a húskészítmények fizikai és kémiai vizsgálata | 110 |
A belek vizsgálata | 110 |
A fűszerek vizsgálata | 111 |
A húskészítmények firsseségének megállapítása | 111 |
A húskészítmények kötőszövet-tartalmának meghatározása hidroxiprolin-tartalmuk alapján | 113 |
A húskészítmények fehérjetartalmának meghatározása | 115 |
A húskészítmények nitrát- és nitrittartalmának meghatározása | 116 |
A húskészítmények foszfáttartalmának meghatározása | 120 |
Klórozott szénhidrogének kimutatása az élelmiszerekben | 122 |
A hús és húskészítmények hőkezelésének ellenőrzése | 122 |
A hús parazitás fertőzöttségének laboratóriumi vizsgálata | 124 |
Bakterológiai húsvizsgálat | 125 |
A hús mikrobás szennyezettségének vizsgálata | 125 |
A vágóhíd húsvizsgálatot kiegészítő bakteriológiai vizsgálatok | 126 |
Gátlóanyag (antibiotikum) kimutatása a levágott állatok szerveiből | 136 |
A húskészítmények bakteriológiai vizsgálata | 136 |
A húskonzervek laboratóriumi vizsgálata | 139 |
A húskonzervek fizikai és kémiai vizsgálata | 139 |
A húskonzervek mikrobiológiai vizsgálata | 140 |
Fagyasztott élemiszerek mikrobiológiai vizsgálata | 144 |
A húsvizsgálatban alkalmazott szerológiai eljárások | 146 |
Zsírvizsgálat | 149 |
Hidegkonyhai készítmények laboratóriumi vizsgálata | 151 |
A vágott baromfi laboratóriumi vizsgálata | 153 |
A baromfihús fizikai és kémiai vizsgálata | 153 |
A baromfihús mikrobiológiai vizsgálata | 154 |
A tojás laboratóriumi vizsgálata | 156 |
A tojás minősítése a kereskedelemben | 156 |
A tojás fizikai, kémiai vizsgálata | 157 |
A tojás mikrobiológiai vizsgálata | 160 |
A tojás és tojáskészítmények ellenőrzése a kereskedelmi forgalomban | 162 |
A halhús laboratóriumi vizsgálata | 166 |
A vadhús laboratóriumi viszgálata | 169 |
A méz laboratóriumi vizsgálata | 171 |
Az ételmérgezéseket okozó mikrobák kimutása | 172 |
Obligát ételmérgezést és -fertőzést okozó mikrobák kimutatása | 173 |
A salmonellák meghatározása | 173 |
Clostridium botulinum kimutatása | 173 |
Clostridium perfringens kimutatása | 174 |
Staphylococcus aureus kimutatása | 175 |
Bacillus cereus vizsgálata | 176 |
A Vibrio parahaemoyticus éterlfertőzést okozó szerepe | 177 |
A fakultatív étermérzgezést és -fertőzést okozó mikrobák kimutatása | 178 |
Enteropatogén Escherichia coli és Shigella törzsek vizsgálata | 178 |
Enterococcusok kimutatása | 178 |
Pseudomonas aeruginosa vizsgálata | 180 |
Táptalajok, reagensek és festési eljárások | 181 |
Acetátagar | 181 |
Baird-Parker-féle agar | 182 |
Barnes-féle agar | 184 |
Bierbrauer-féle dúsító | 184 |
Brillantzöld-epeleves | 185 |
Brillantzöld-fenolvörös táptalaj | 186 |
Brómkrezolbíbort, tejcukrot, krétát tartalmazó táptalaj (BLK-agar) | 187 |
Burri-féle tejcukros agar | 188 |
Drigalski-féle táptalaj (módosított) | 188 |
Edwards-féle táptalaj (módosított) | 189 |
Egységes alapagar (Takács szerint) | 189 |
Egységes alapagar (Takács-féle) | 189 |
Élesztőfelszín | 190 |
Endo-agar | 190 |
Foszfátpuffer a rezazurinpróbához | 191 |
Frazier-Rupp-féle kezeinagar | 191 |
Griess-Ilosvay-féle reagens | 192 |
Groak-indikátor | 192 |
Holmann-féle táptalaj (módosított) | 192 |
Húslé | 193 |
Kálium-hidroxid alkoholos oldata | 193 |
Kálium-rodanidos táptalaj (Bojanowsky) | 193 |
Kessler-Swenarton-féle gencianaibolyát, tejcukrot, peptont és epét tartalmazó tápoldat | 193 |
Klimmer-féle táptalaj | 194 |
Klóramin-T-oldat | 194 |
Kurmann-féle táptalaj (propionsav-baktériumok vizsgálatához) | 194 |
Májleves | 194 |
MacConkey-féle táptalaj | 195 |
Nitrátos peptonvíz | 195 |
Nógrády-Rodler-féle kétrétegű politrop táptalaj (módosított) | 195 |
Polónyi-féle tejes agar | 196 |
Rogosa-agar | 197 |
Slanetz-Bartley-féle táptalaj (módosított) | 197 |
Stokes-Osborne-féle tápleves | 198 |
Sóagar | 198 |
Söragar | 199 |
Takács-Narayan-féle szulfitredukciós félfolyékony agar | 199 |
Tápzselatin mikrotelep-számláláshoz | 200 |
TGEM-agar | 200 |
TGE-agar (Plate Count Agar; OXOID CM 183 és CM 184) | 200 |
Tejcukros húslevesagar | 200 |
Tojásagar | 201 |
Tributiranagar | 201 |
Véres agar | 202 |
Zselatinos agar | 202 |
Jensen és Skar által módosított Gram-féle festés | 202 |
Löffler-féle metilénkékes festés | 202 |
Broadhurst-féle festékoldat készítése | 203 |
Irodalom | 204 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.