kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Agroinform Kiadó és Nyomda Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 576 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-502-611-0 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. 1000 példányban jelent meg. |
Dr. Biró Géza: Az élelmiszer-higiénia története és feladatköre | 7 |
Az élelmiszer-higiénia egyetemes története | 7 |
A hazai hús- és élelmiszer-vizsgálat története | 8 |
Az élelmiszer-higiénia oktatásának története | 14 |
Az élelmiszer-higiénia feladatköre | 16 |
Dr. Szita Géza: Élelmiszer-mikrobiológia | 20 |
A mintavétel | 20 |
A szabványok jelentősége a mikrobiológiai vizsgálatokban | 25 |
Az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusok csoportosítása | 30 |
A baktériumok szaporodásának és pusztulásának törvényszerűségei | 32 |
Az élelmiszerekben kialakult környezeti feltételek hatása a mikroorganizmusokra | 34 |
Az indikátor vagy jelző mikroflóra jelentősége | 42 |
Mikrobaszám (összes élő aerob és fakultatív anaerob mesophil és fakultatív pscihrotroph mikrobák száma, összcsíraszám) | 43 |
A kóliform baktériumok és az Escherichia coli higiéniai jelentősége | 46 |
Enterobaktériumok kimutatása folyékony tápközegben | 51 |
Pseudomonas aeruginosa kimutatása | 53 |
Az enterococcusok számának meghatározása | 56 |
Salmonellák kimutatása | 58 |
Staphylococcus aureus kimutatása | 62 |
A mesophil szulfitredukáló összes clostridium és clostridiumspóra számának meghatározása | 65 |
A feltételezetten Clostridium perfringens baktériumok kimutatása | 67 |
Clostridium botulinum kimutatása | 68 |
Bacillus cereus számának meghatározása | 72 |
Bacillus anthracis kimutatása | 73 |
Yersina enterocolitica kimutatása | 74 |
Listeria monocytogenes kimutatása | 75 |
Campylobacter jejuni kimutatása | 76 |
A mastitis bakteriológiai diagnosztikája | 77 |
Az élelmiszerekkel kapcsolatban használt és azzal közvetlenül érintkező csomagolóanyagok, munkaeszközök, felületek, valaminta személyi tisztaság élelmezés-egészségügyi mikrobiológiai minősítése | 78 |
Az ivóvíz bakteriológiai vizsgálata | 79 |
A gyors mikrobiológia vizsgáló módszerek | 82 |
Starterkultúrák felhasználása az élelmiszeriparban | 84 |
Élelmiszerek mikrobiológiai minősítése | 86 |
Nyers élelmiszer minősítése | 86 |
Tejtermékek mikrobiológiai minősítése | 88 |
Húskészítmények mikrobiológiai minősítése | 89 |
Tartósító eljárások hatása a mikrobára | 90 |
A táptalajokról | 91 |
Dr. Biró Géza: Ételfertőzések, ételmérgezések | |
Az ételmérgezések fogalma, felosztása | 94 |
Salmonellák okozta ételfertőzések és járványok | 96 |
Botulizmus | 100 |
Staphylococcus intoxicatio | 104 |
Bacillus cereus okozta ételmérgezés | 106 |
Campylobacter okozta ételfertőzés | 107 |
Yersinia enterocolitica okozta ételfertőzés | 108 |
Élelmiszer által közvetített shigellosis | 109 |
Élelmiszer eredetű listeriosis | 111 |
Vibrio parahaemolyticus | 112 |
Fakultatíve patogén ételmérgező mikrobák | 112 |
Az ételek elkészítésére vonatkozó szabályok | 113 |
Dr. Biró Géza - Dr. Százados Imre: Húshigiénia, húsvizsgálat | 116 |
A hús fogalma, érzékszervi, fizikai, kémiai tulajdonságai | 116 |
A hús fogalma | 116 |
A hús érése közben létrejövő biokémiai változások | 116 |
A hús érzékszervi tulajdonságai | 117 |
A különböző állatfajok húsának jellemzői | 118 |
A hús fizikai tulajdonságai | 120 |
A hús kémiai tulajdonságai | 124 |
A hús minőségét befolyásoló elváltozások | 125 |
A húsvizsgálat fogalma, integrált húsvizsgálat | 126 |
A hús elbírálásának általános szabályai | 129 |
A megvizsgált hús megjelölése | 130 |
A vágóállatok húsvizsgálata | 131 |
Vágóállatok előkészítése a szállításra | 131 |
Élőállat vizsgálat a vágóhídon | 132 |
A húsvizsgálat feltételei | 136 |
Szarvasmarha húsvizsgálata | 136 |
Sertés húsvizsgálata | 138 |
A hús elváltozásai és elbírálása | 142 |
A hús fülledése és rothadása | 142 |
A hús szín-, szag-, íz- és állomány-rendellenességei | 143 |
A zsírszövet postrmortális elváltozásai | 148 |
Fogyasztásra feltételesen alkalmas húsok kezelése, hatósági húsbolt | 149 |
Vérfertőzés | 151 |
Fogalom meghatározás | 151 |
Bőrelváltozások | 152 |
Nyirokcsomó-elváltozások | 153 |
A lép elváltozásai sertésben és szarvasmarhában | 154 |
A máj, a vese és a szív zavaros duzzadása és zsíros beszűrődése | 156 |
A vérzések húsvizsgálati jelentősége és értékelése | 157 |
Áttéti tályogok és gyulladásos-elhalásos gócok a májban | 159 |
Tüdőelváltozások | 160 |
Veseelváltozások | 162 |
Kiegészítő bakteriológiai húsvizsgálat | 163 |
A vizsgálat alapelvei | 164 |
A mintavétel, csomagolás, szállítás | 165 |
A minta feldolgozása | 166 |
Az eredmények összegezése | 168 |
Kényszervágás fogalma, az elbírálás általános szabályai | 169 |
Technológiai selejtállat fogalma, húsvizsgálata | 172 |
A kényszervágás során előforduló szarvasmarha betegségek húsvizsgálata | 173 |
A sertés kényszervágáskor előforduló betegségei | 178 |
A borjú, a ló és a juh kényszervágása során előforduló fontosabb betegségei | 183 |
Egyes betegségek és azok húsvizsgálata | 185 |
Emlős háziállatok betegségeinek húsvizsgálata | 185 |
Baromfi húsvizsgálata | 227 |
A vadhús vizsgálata | 238 |
Halhús vizsgálata | 240 |
Színes melléklet | 241 |
Tojás és tojáskészítmények vizsgálata | 255 |
Dr. Biró Géza - Dr. Kovács Jenő: Élelmiszer-technológiai higiénia | 258 |
Az élelmiszer-technológiai higiénia fogalma | 258 |
Az élelmiszer-technológia ellenőrző rendszere | 259 |
A technológiai-higiénia műszaki alapjai | 261 |
Élelmiszeripari üzemek telepítése, elrendezése | 261 |
Élelmiszeripari üzemi helyiségek kialakítása | 262 |
Berendezésekkel szemben támasztott követelménye | 265 |
A technológiai-higiénia egyes általános kérdései | 266 |
Hőmérsékleti hatások a technológiában | 267 |
Ivóvíz higiéniai jelentősége | 267 |
Élelmiszeripari szennyvizek és azok tisztítása | 268 |
Személyi higiénia | 272 |
Egészségügyi és szociális létesítmények | 273 |
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés | 274 |
Vágásra küldött élő vágóállatokkal kapcsolatos műveletek | 284 |
A sertésvágás technológiai higiéniája | 285 |
A szarvasmarha-vágás technológiai higiéniája | 292 |
A szarvasmarha-vágás technológiai higiéniája | 292 |
Emésztőkészülék feldolgozásának technológiai higiéniája | 297 |
Baromfifeldolgozás higiéniája | 298 |
A nyúlvágás higiéniája | 305 |
Vadfeldolgozás higiéniája | 305 |
A hús hűtése és fagyasztása | 309 |
A húskészítmény előállítás technológiai higiéniája | 312 |
A töltelékáru-gyártás technológiai alapműveletei | 312 |
Dobozolt húskészítmények gyártástechnológiája | 317 |
Ideg, vegyi anyagok felhasználása és ezek problémái a húskészítmény-gyártásban | 320 |
Halfeldolgozás higiéniája | 322 |
Növényi eredetű élelmiszerek előállításának higiéniája | 325 |
Általános technológiai műveletek | 325 |
Cukorgyártás higiéniai szempontból kritikus fázisai | 327 |
Édesipar higiéniai kérdései | 328 |
Gabona- és söripar higiéniája | 329 |
Bor-, sör-, szesz-, üdítőitalgyártás higiéniai kérdései | 332 |
Dr. Biró Géza - Dr. Bak János: Tejtermelési higiénia | 339 |
A tej összetétele és egyes tulajdonságai | 339 |
A tej fogalma | 339 |
A tej érzékszervi, fizikai-, kémiai tulajdonságai | 339 |
A tejhozam és a tej összetételére ható tényezők | 354 |
Mikrobás folyamatok a tejben | 356 |
Baktérium növekedés a nyers tejben | 356 |
A tej nem specifikus védőmechanizmusa | 357 |
A tej mikrobás eredetű erjedési folyamatai | 358 |
A nyers tej mikrobiológiai minősége | 365 |
A tej rendellenességei | 368 |
A tej természetes elváltozásai | 368 |
A tej nem természetes elváltozásai | 370 |
Érzékszervekkel megállapítható tejrendellenességek | 372 |
Tőgygyulladások tejhigiéniai vonatkozásai | 379 |
Sejtes elemek a tejben | 379 |
A mastitis hatása a tej sejtszámára és összetételére | 381 |
Tőgygyulladást okozó mikrobák, a tej elbírálása | 382 |
A tej által közvetített emberi megbetegedések kórokozói | 385 |
Egyes fertőző betegségek tejhigiéniai vonatkozásai | 386 |
A gépi fejés higiéniai vonatkozásai | 394 |
A gépi fejés élettani alapjai | 394 |
A fejőberendezések | 397 |
A fejéshez kapcsolódó automatizálás | 421 |
A fejőberendezések működésének ellenőrzése | 429 |
A gépi fejés művelet-elemei | 430 |
A fejőberendezések tisztításához és fertőtlenítéséhez használt eszközök és készülékek | 437 |
Dr. Biró Géza - Dr. Horváth Zoltán - Dr. Merényi Imre: Tejipari technológiai higiénia | 441 |
Tejfeldolgozó üzemek létesítésének és üzemeltetésének higiéniai feltételei | 441 |
A tej átvétele és előtárolása a feldolgozó üzemben | 448 |
A tej üzemi kezelése | 451 |
A tejipari termékek gyártási higiéniája | 458 |
A tejüzemi berendezések tejjel és egyéb tejtermékkel érintkező felületeinek tisztítása és fertőtlenítése | 473 |
Dr. Sas Barnabás: Az élelmiszerek általános és maradékanyag (residuum) toxikológiája | 477 |
Fogalom meghatározások | 477 |
Maradékanyagok általános csoportosítása és definíciójuk | 479 |
Egyes természetes eredetű ártalmas anyagok és a még megengedhető mennyiségeik határértékei | 480 |
Biogén aminok és hisztamin | 482 |
Maradékanyagok | 483 |
A szennyeződés forrásai | 483 |
A klórozott szénhidrogének | 484 |
Technológiai segédanyagként alkalmazott poliklórozott és brómozott bifenil-kongenerek | 486 |
Szerves foszforsavészterek és inszekticid karbamátok | 487 |
Szintetikus piretroidok | 488 |
Egyes agrokemikáliák | 488 |
Policiklikus aromás szénhidrogének | 489 |
Egyes húsipari technológiai segédanyagok és a nitrózaminok képződése, valamint a közegészségügyi kockázatuk | 490 |
Antibiotikumok, szulfonamidok és egyéb antimikrobiális gátlóanyagok | 492 |
Hormonok, hormonhatású és az anyagcserét befolyásoló hozamnövelő hatású egyéb anyagok | 494 |
Az anyagcserét és az idegrendszer működését befolyásoló hozamfokozók | 496 |
Mikotoxinok és egyéb mikrobiális gomba anyagcseretermékek | 498 |
Toxikus és egyéb mikroelemek | 500 |
Az állatorvoslásban és az állattenyésztésben használatos egyéb szerek | 502 |
Tisztítószerek és fertőtlenítőszerek | 503 |
A csomagolóanyagok alkalmazásával kapcsolatos élelmiszer szennyezés | 504 |
Az élelmiszerek gyártása és az ételkészítés során bekövetkező változások toxikológiai minősítése | 506 |
Az élelmiszer-maradékanyag toxikológiai laboratórium szervezési és vizsgálati követelményei | 509 |
A fejlődés trendje | 510 |
Hazai élelmiszer ártalmassági szabályozások | 511 |
Dr. Biró György: Táplálkozás-tudományi ismeretek | 514 |
Fehérjék | 514 |
Lipidek | 515 |
Szénhidrátok | 516 |
Vitaminok | 516 |
Makro- és mikroelemek | 520 |
Táplálkozás-függő betegségek | 522 |
A hiányos táplálkozás következményei | 522 |
A táplálkozás és szív- és érrendszeri betegségek | 522 |
Magas vérnyomás és táplálkozási megelőzése | 525 |
A táplálkozás és a rosszindulatú daganatok | 526 |
A táplálkozás és a cukorbaj | 528 |
A táplálkozás és az elhízás | 529 |
A kiegyensúlyozott táplálkozás alapelvei | 530 |
Dr. Kovács József: Élelmiszer-higiéniai igazgatás | 532 |
Az élelmiszer-higiéniai igazgatás szakmai és jogi alapjai | 532 |
A hatósági élelmiszer-higiénia ellenőrző tevékenysége | 537 |
Élelmiszer-higiéniai vizsgálat | 538 |
Élelmiszer-higiéniai ellenőrzés | 540 |
Élelmiszer-higiéniai szemle | 541 |
Különleges vizsgálat | 541 |
Előzetes és felmérő vizsgálatok | 542 |
A laboratóriumi vizsgálat helye és szerepe az élelmiszer-ellenőrzésben | 543 |
Élelmiszer-higiéniai vonatkozású hatósági állatorvosi igazolványok és nyilvántartások | 543 |
Az élelmiszer-higiéniai vizsgálat és ellenőrzés gyakorlata | 545 |
Az élelmiszer előállítás-higiéniai feltételei, engedélyezési eljárások | 549 |
Élelmiszerek nemzetközi forgalmának élelmiszer-higiéniai vonatkozásai | 553 |
Szankcionálás az élelmiszer-higiéniai igazgatás gyakorlatában | 555 |
Az állatorvos felelőssége és jogvédelme | 556 |
Tárgymutató | 558 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.