kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Agroinform Kiadó és Nyomda Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 662 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
Dr. Biró Géza: Az élelmiszer-higiénia története és feladatköre | 7 |
Az élelmiszer-higiénia egyetemes története | 7 |
A hazai hús- és élelmiszer-vizsgálat története | 8 |
Az élelmiszer-higiénia oktatásának története | 14 |
Az élelmiszer-higiénia programja | 16 |
Dr. Szita Géza: Élelmiszer-mikrobiológia | 20 |
Az élelmiszer-mikrobiológiai vizsgálatok végzésével kapcsolatos alapfogalmak | 20 |
Mintavétel | 21 |
Élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata és megítélése | 24 |
Mikrobiológiai vizsgálatok eredményeinek értékelése | 30 |
Az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusok csoportosítása | 34 |
A mikroorganizmusok életfeltételei (mikroökológiai tényezők) | 37 |
Belső tényezők | 37 |
Külső tényezők | 42 |
Fontosabb indikátor és patogén mikrobák | 45 |
Mikrobaszám (összes élő, aerob és fakultatív anaerob, mezofil és faklutatív pszichotrof mikrobák száma, összcsíraszám) | 45 |
A kóliform baktériumok és az Escherichia coli higiéniai jelentősége | 48 |
Enterobaktériumok kimutatása folyékon tápközegben | 52 |
Psudomonas aeruginosa kimutatása | 54 |
Az enterokokkuszok számának meghatározása | 57 |
Szalmonellák kimutatása | 59 |
Staphylococcus aureus kimutatása | 63 |
A mezofil szulfitredukáló összes klosztridium és klosztridiumspóra számának meghatározása | 66 |
A feltételezetten Clostridium perfringens baktériumok kimutatása | 68 |
Clostridium botulinum kimutatása | 69 |
Bacillus cereus számának meghatározása | 73 |
Bacillus anthracis kimutatása | 74 |
Yersinia enterocolitica kimutatása | 75 |
Listeria monocytogenes kimutatása | 76 |
Campylobacter jejuni kimutatása | 77 |
A tőgygyulladást okozó kórokozó baktériumok | 78 |
Major patogének | 78 |
Minor patogének | 80 |
Egyéb kórokozók | 81 |
Az ivóvíz bakterológiai vizsgálata | 83 |
A vizsgálatok terjedelme | 83 |
Általános mintavételi és vizsgálati előírások | 84 |
Vizsgálati módszerek | 84 |
Az ivóvíz minősítése mikrobiológiai vizsgálat alapján | 85 |
A gyors mikrobiológiai viszgáló módszerek | 86 |
Rutin laboratóriumi műveletek gyorsítása | 86 |
A direkt sejtszámlálás újabb módszerei | 86 |
Sejtalkotók szelektív elemzése | 87 |
A mikroba metabolizmus termékeinek kimutatása | 87 |
A hasznos mikrobák felhasználása az élelmiszeriparban | 89 |
Baktériumok | 89 |
Élesztőgombák | 90 |
Penészgombák | 90 |
Élelmiszerek mikrobiológiai minősítése | 90 |
A nyers élelmiszerek jellemzői | 90 |
Fűszerek | 92 |
Tejtermékek mikrobiológiai jellemzői | 92 |
Húskészítmények mikrobiológiai jellemzői | 94 |
Tartósító eljárások hatása a mikrobákra | 95 |
Fizikai eljárások | 95 |
Kémiai tartósítás | 100 |
Biológiai tartósítás | 101 |
Kombinált tartósítási eljárások | 102 |
A táptalajokról | 103 |
Dr. Biró Géza: Ételfertőzések, ételmérgezések | 105 |
Ételmérgezések fogalma, felosztása | 105 |
Salmonellák okozta ételfertőzések és járványok | 107 |
Botulizmus | 111 |
Cl. perfringens okozta ételmérgezés | 113 |
Staphylococcus intoxicatio | 114 |
Bacillus cereus okozta ételmérgezés | 116 |
Campylobacter okozta ételfertőzés | 117 |
Yersinia enterocolitica okozta ételfertőzés | 119 |
Élelmiszer által közvetített shigellosis | 120 |
Élelmiszer eredetű listeriosis | 121 |
Vibrio parahaemolyticus | 122 |
Az Escherichia coli által okozott humán megbetegedések | 123 |
Fakultatíve patogén ételmérgező mikrobák | 124 |
Az ételek elkészítésre vonatkozó szabályok (WHO 1989) | 125 |
Dr. Biró Géza - Dr. Százados Imre: Húshigiénia, húsvizsgálat | 128 |
A hús fogalma, érzékszervi, fizikai, kémiai tulajdonságai | 128 |
A hús fogalma | 128 |
A hús érése közben létrejövő biokémiai változások | 128 |
A hús érzékszervi tulajdonságai | 129 |
A különböző állatfajok | 130 |
A hús fizikai tulajdonságai | 132 |
A hús kémiai tulajdonságai | 136 |
A hús minőségét befolyásoló elváltozások | 136 |
A húsvizsgálat fogalma, integrált húsvizsgálat | 138 |
A hús elbírálásának általános szabályai | 141 |
A megvizsgált hús megjelölése | 142 |
A vágóállatok húsvizsgálata | 143 |
Vágóállatok előkészítése a szállításra | 143 |
Élőállat vizsgálat a vádóhídon | 144 |
A húsvizsgálat feltételei | 147 |
Szarvasmarha húsvizsgálata | 148 |
Sertés húsvizsgálata | 149 |
A hús elváltozásai és elbírálása | 153 |
A hús fülledése és rothadása | 153 |
A hús szín-, szag-, íz- és állomány-rendellenességei | 154 |
A zsírszövet postmorális elváltozásai | 159 |
Fogyasztásra feltételesen alkalmas húsok kezelése, hatósági húsbolt | 160 |
Vérfertőzés (Septicaemia, Sepsis) | 162 |
Fogalom meghatározás | 162 |
A vadhús vizsgálata | 260 |
Halhús vizsgálata | 262 |
Tojás és tojáskészítmények vizsgálata | 266 |
Méz állatorvosi vizsgálata | 267 |
Dr. Biró Géza - Dr. Kovács Jenő: Élelmiszer-technológiai higiénia | 269 |
Az élelmiszer-technológiai higiénia fogalma | 269 |
Az élelmiszer-technológia ellenőrző rendszere | 270 |
A technológiai-higiéniai műszaki alapjai | 272 |
Élelmiszeripari üzemek telepítése, elrendezése | 272 |
Élelmiszeripari üzemi helyiségek kialakítása | 274 |
Berendezésekkel szemben támasztott követelmények | 276 |
A technológiai-higénia egyes általános kérdései | 277 |
Hőmérsékleti hatások a technológiában | 278 |
Ivóvíz higiéniai jelentősége | 279 |
Élelmiszeripari szennyvizek és azok tisztítása | 280 |
Személyi higiénia | 283 |
Egészségügyi és szociális létesítmények | 284 |
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés | 286 |
Vágásra küldött élő vágóállatokkal kapcsolatos műveletek | 295 |
A sertésvágás technológiai higiéniája | 296 |
A szarvasmarha-vágás technológiai higiéniája | 303 |
Emésztőkészülék feldolgozásának technológiai higiéniája | 308 |
Baromfifeldolgozás higiéniája | 316 |
A nyúlvágás higiéniája | 316 |
A vadfeldolgozás higiéniája | 316 |
A hús hűtése és fagyasztása | 320 |
A húskészítmény előállítás technológiai higiéniája | 323 |
A töltelékáru-gyártás technológiai alapműveletei | 323 |
Dobozolt húskészítmények gyártástechnológiája | 328 |
Idegen, vegyi anyagok felhasználása és ezek problémái a húskészítmény gyártásban | 331 |
Halfeldolgozás higiéniája | 333 |
Növényi eredetű élelmiszerek előállításának higiéniája | 336 |
Általános technológiai műveletek | 336 |
Cukorgyártás higiéniai szempontból kritikus fázisai | 338 |
Édesipar higiéniai kérdései | 338 |
Bor-, sör-, szesz-, üdítőitalgyártás higiéniai kérdései | 343 |
Dr. Biró Géza - Dr. Bak János: Tejtermelési higiénia | 350 |
A tej összetétetele és egyes tulajdonságai | 350 |
A tej fogalma | 350 |
A tej érzékszervi-, fizikai-, kémiai tulajdonságai | 350 |
A tejhozamra és a tej összetételére ható tényezők | 365 |
Fajta | 365 |
Kor | 365 |
Takarmányozás | 365 |
Tejelési időszak | 366 |
Klimatikus tényezők, fejés | 366 |
Juhtej termelés és összetétel | 367 |
Mikrobás folyamatok a tejben | 367 |
Baktérium növekedés a nyers tejben | 367 |
A tej nem specifikus védőmechanizmusa | 369 |
A tej mikrobás eredetű erjedési folyamatai | 369 |
A nyers tej mikrobiológiai minősége | 376 |
Tejgazdaságban végzett tejkezelés | 378 |
A tej rendellenességei | 379 |
A tej természetes elváltozásai | 380 |
A tej nem természetes elváltozásai | 382 |
Érzékszervekkel megállapítható tejrendellenességek | 383 |
Tőgygyulladások tejhigiéniai vonatkozásai | 390 |
Sejtes elemek a tejben | 390 |
A mastitis hatása a tej sejtszámára és összetételére | 392 |
Tőgygyulladást okozó mikrobák, a tej elbírálása | 394 |
A tej által közvetített emberi megbetegedések kórokozói | 396 |
Egyes fertőző betegségek tejhigiéniai vonatkozásai | 398 |
Brucellosis | 398 |
Gümőkór | 399 |
Salmonellosis | 400 |
Lépfene | 401 |
Listerioris | 401 |
Leptospirosis | 402 |
Q-láz | 402 |
A gépi fejés higiéniai vonatkozásai | 405 |
A gépi fejés élettani alapjai | 405 |
A fejőberendezések | 408 |
A fejéshez kapcsolódó automatizálás | 433 |
A fejőberendezések működésének ellenőrzése | 440 |
A géi fejés művelet-elemei | 441 |
A fejőberendezések tisztításához és fertőtlenítéséhez használt eszközök és készülékek | 448 |
Dr. Biró Géza - Dr. Horváth Zoltán - Dr. Merényi Imre: Tejipari technológiai higiénia | 453 |
Tejfeldolgozó üzemek létesítésének és üzemeltetésének higiéniai feltételei | 453 |
Az üzem belső területe | 454 |
A tejüzem vízellátása | 457 |
Szennyvíz rendszer | 458 |
Világítás | 458 |
Szellőzés | 458 |
A tej szállítása a feldolgozó üzembe | 458 |
A tej átvétele és előtárolása a feldolgozó üzemben | 460 |
A tej előtárolása | 461 |
A tej üzemi kezelése | 463 |
A tej homogénezése | 464 |
Pasztőrözési eljárások | 465 |
Ultrapasztőrözés | 468 |
Sterilizás | 469 |
A pasztőrözés műszaki-higiéniai (HACCP) követelményei | 469 |
A tejipari termékek gyártási higiéniája | 470 |
Fogyasztói tej gyártása | 470 |
Savanyított tejtermékek | 471 |
Tartós tej, steril tej és tejtermékek gyártása | 474 |
Vajgyártás | 475 |
Tejporgyártás | 478 |
Sajtgyártás | 479 |
Tisztítás és fertőtlenítés a tejiparban | 485 |
A tisztítás és fertőtlenítés jelentősége | 485 |
A víz szerepe a tisztításban | 487 |
A tisztítóhatás és tényezői | 488 |
A tisztító és fertőtlenítőszerek összetétele, felépítése | 491 |
A tisztítás és fertőtlenítés műveletei | 495 |
C.I.P. tisztítás | 501 |
Korrózió | 510 |
Környezet- és munkavédelmi szempontok | 511 |
Szennyvíz-kezelés | 512 |
Dr. Sas Barnabás: Az élelmiszerek általános- és specifikus maradékanyag (Reziduum)-toxikológiája | 514 |
Fogalom meghatározások és az ellenőrzési eljárásrend | 514 |
Az állati eredetű élelmiszerek tolerancia-határérték feletti kémiai szennyezettségének az elhárítását szolgáló eljárás | 517 |
A mintavételi eljárás és a szabályozása | 517 |
A maradékanyagok általános csoportosítása, definiciójuk és kockázat elemzésük | 520 |
Egyes természetes eredetű ártalmas anyagok, valamint a gázhalmazállapotú élelmiszer fertőtlenítőszerek és a még megengedhető mennyiségeik határértékei | 523 |
Biogén aminok és hisztamin | 525 |
Maradékanyagok (residuumképzők, xenebiotikumok) | 526 |
A szennyeződés forrásai | 526 |
A klórozott széndhidrogének | 527 |
Technológiai segédanyagként alkalmazott poliklórozott és brómozott bifenil-kongenerek (PCB) | 530 |
Szerves foszforsavészterek és inszekticid karbamátok | 531 |
Szintetikus piretroidok | 532 |
Egyes agrokemikáliák (gyomorirtó-, gombaölő- és rágcsálóirtó szerek) | 532 |
Policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) | 533 |
Klórzott dibenzo-p-dioxinok és dibenzofuránok | 534 |
Egyes húsipari technológiai segédanyagok és nitrózaminok képződése, valamint a közegészségügyi kockázatuk | 534 |
Antibiotikumok, szulfonamidok és egyéb antimikrobális gátlóanyagok, valamint tisztító és fertőtlenítőszerek | 536 |
Hormonok, hormonhatású és az anyagcserét befolyásoló hozamnövelő hatású egyéb anyagok | 551 |
Az anyagcserét és az idegrendszer működését befolyásoló tiltott hozamfokozók (thyreostaticumok, béta-receptor blokkolók és trankvillánsok) | 553 |
Mikotoxinok és egyéb mikrobiális gomba anyagcseretermékek | 556 |
Toxikus és egyéb mikroelemek | 558 |
Az állatorvoslásban és az állattenyésztésben használatos egyéb szerek | 561 |
A csomagoló-anyagok alkalmazásával kapcsolatos élelmiszerszennyezés | 562 |
Radioaktív szennyezők okozta élelmiszer kontamináció, valamint az ionizáló sugárzással végrehajtott kezelés és kimutatásuk módszerei | 565 |
Az élelmiszerek gyártsáa és az ételkészítés során bekövetkező változások toxikológiai minősítése | 568 |
Az élelmiszer-maradékanyag toxikológiai laboratórium szervezési és vizsgálati követelményei | 571 |
A fejlődés trendje | 572 |
Az élelmiszerek reziduuloógiai ártalmatlanságát biztosító hazai szabályozások | 573 |
Dr. Biró György: Táplálkozás-tudományi ismeretek | 582 |
Fehérjék | 582 |
Lipidek | 582 |
Szénhidrátok | 584 |
Vitaminok | 584 |
Makró- és mikroelemek | 588 |
Táplálkozás-függő betegségek | 590 |
A hiányos táplálkozás következményei | 590 |
A táplálkozás és szív- és érrendszerei betegségek | 591 |
Magas vérnyomás és táplálkozási megelőzése | 593 |
A táplálkozás és a rosszindulatú daganatok | 594 |
A táplálkozás és a cukorbaj | 597 |
A táplálkozás és az elhízás | 597 |
A kiegyensúlyozott táplálkozás alapelvei | 597 |
Dr. Biró Géza - Dr. Kovács József: Élelmiszer-higiéniai igazgatás | 600 |
Az élelmiszer-higiénia általános kérdései | 600 |
Az élelmiszer-higiénia fogalma | 600 |
Az élelmiszer-higiénia feladatköre | 600 |
Az élelmiszer-higiénia követelmény rendszere | 601 |
Az élelmiszer-higiénia nemzetközi és hazai jogi szabályozása | 601 |
Az élelmiszer-higiénia nemzetközi szabályai | 601 |
Az élelmiszer-export szabályai | 603 |
Az élelmiszer-higiénia hazai jogforrásai | 608 |
Az élelmiszer-higiénia nemzetközi és hazai szervei és intézményei | 611 |
Nemzetközi szervezetek | 611 |
Hazai intézmények | 612 |
Élelmiszer ellenőrző szervek | 613 |
A hatósági élelmiszer-higiénia ellenőrző tevékenysége | 614 |
Élelmiszer-higiéniai hatósági ellenőrzés | 614 |
Az élelmiszer-higiéniai hatósági ellenőrzés típusai | 614 |
Hatósági élelmiszer-higiéniai tevékenység eszközrendszere | 618 |
Az élelmiszer-higiéniai tevékenység | 623 |
Hűtőházi hatósági állatorvosi feladataok | 623 |
Élelmiszer forgalmazás ellenőrzése | 623 |
Növényi eredetű élelmiszerek higiéniai ellenőrzése | 624 |
Az élelmiszer forgalmának korlátozása | 626 |
Fogyasztásra alkalmatlan élelmiszerrel történő eljárás | 627 |
A fogyasztó tájékoztatása, megtévesztése | 628 |
A laboratóriumi vizsgálat helye és szerepe az élelmiszer ellenőrzésben | 628 |
Magyar Élelmiszerkönyv | 628 |
Az állatvágás állatvédelmi szabályai | 630 |
A géntechnológia és az élelmiszer | 631 |
Államigazgatási eljárás szabályai az élelmiszer-higiéniai ellenőrzésbe | 633 |
Szankcionális az élelmiszer-higiéniai igazgatás gyakorlatában | 634 |
Az állatorvos felelőssége és jogvédelme | 635 |
Hús- és tejminősítés | 637 |
Vágóállatok vágás utáni minősítése | 637 |
Tejmínősítés, nyerstej átvételi rendszer | 638 |
A Veszély Elemző Kritikus Ellenőrzési Pontrendszer (VEKEP), Hazard Analysis Critical Control Pont-system (HACCP) élelmiszeripari alkalmazása | 639 |
Tárgymutató | 643 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.