1.052.847

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer-higiénia

Szerző

Kiadó: Agroinform Kiadó és Nyomda Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 662 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élelmiszer-higiénia oktatásában és gyakorlatában az elmúlt évtizedekben jelentős változások következtek be. A klasszikus német húsvizsgálati rendszer egyre inkább nemzetközivé válik a kiterjedt... Tovább

Előszó

Az élelmiszer-higiénia oktatásában és gyakorlatában az elmúlt évtizedekben jelentős változások következtek be. A klasszikus német húsvizsgálati rendszer egyre inkább nemzetközivé válik a kiterjedt élelmiszer forgalom nemzetközi ellenőrzése következtében.
A tejtermelésben és a tejfeldolgozásban új fejőberendezések és rendszerek, új feldolgozási technológiák és termékek változtatták meg a termelési viszonyokat.
Mindezekből kialakult a vizsgálatban és ellenőrzésben az új szemlélet, hogy a végtermék vizsgálatról egyre inkább a termelési folyamatok ellenőrzésére kell áttérni.
Biztosítani kell az élelmiszer termelés olyan higiéniai feltételeit, beleértve az alap- és nyersanyagok minőségét is, amelyek az élelemiszerek aggálymentes fogyaszhatóságát, az élelmiszer biztonságát eredményezik.
Csiszár Vilmos tan- és kézikönyveinek megjelenése óta (1954,1956.1964) eltelt idő az élelmiszer-higiénia történetében egy új korszakot jelentett. A szakma új időszakának képviselője volt már a Százados-Takács: Húsvizsgálat képekben (1977) című könyve.
Jelen könyvben a szerzők arra vállalkoztak, hogy az élelmiszer-higiénia különböző területeit, a terjedelmi korlátok szerint, összefoglalják és egységes szerkezetben egy teljes képet adjanak a tantárgyról. Ilyen szempontból a könyv első kiadvány. Reméljük, hogy a célnak megfelelően könyvünk egyaránt szolgálja az egyetemi hallgatóság felkészülését és a gyakorló kollegák érdeklődését. Vissza

Tartalom

Dr. Biró Géza: Az élelmiszer-higiénia története és feladatköre7
Az élelmiszer-higiénia egyetemes története7
A hazai hús- és élelmiszer-vizsgálat története8
Az élelmiszer-higiénia oktatásának története14
Az élelmiszer-higiénia programja16
Dr. Szita Géza: Élelmiszer-mikrobiológia20
Az élelmiszer-mikrobiológiai vizsgálatok végzésével kapcsolatos alapfogalmak20
Mintavétel21
Élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata és megítélése24
Mikrobiológiai vizsgálatok eredményeinek értékelése30
Az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusok csoportosítása34
A mikroorganizmusok életfeltételei (mikroökológiai tényezők)37
Belső tényezők37
Külső tényezők42
Fontosabb indikátor és patogén mikrobák45
Mikrobaszám (összes élő, aerob és fakultatív anaerob, mezofil és faklutatív pszichotrof mikrobák száma, összcsíraszám)45
A kóliform baktériumok és az Escherichia coli higiéniai jelentősége48
Enterobaktériumok kimutatása folyékon tápközegben52
Psudomonas aeruginosa kimutatása54
Az enterokokkuszok számának meghatározása57
Szalmonellák kimutatása59
Staphylococcus aureus kimutatása63
A mezofil szulfitredukáló összes klosztridium és klosztridiumspóra számának meghatározása66
A feltételezetten Clostridium perfringens baktériumok kimutatása68
Clostridium botulinum kimutatása69
Bacillus cereus számának meghatározása73
Bacillus anthracis kimutatása74
Yersinia enterocolitica kimutatása75
Listeria monocytogenes kimutatása76
Campylobacter jejuni kimutatása77
A tőgygyulladást okozó kórokozó baktériumok78
Major patogének78
Minor patogének80
Egyéb kórokozók81
Az ivóvíz bakterológiai vizsgálata83
A vizsgálatok terjedelme83
Általános mintavételi és vizsgálati előírások84
Vizsgálati módszerek84
Az ivóvíz minősítése mikrobiológiai vizsgálat alapján85
A gyors mikrobiológiai viszgáló módszerek86
Rutin laboratóriumi műveletek gyorsítása86
A direkt sejtszámlálás újabb módszerei86
Sejtalkotók szelektív elemzése87
A mikroba metabolizmus termékeinek kimutatása87
A hasznos mikrobák felhasználása az élelmiszeriparban89
Baktériumok89
Élesztőgombák90
Penészgombák90
Élelmiszerek mikrobiológiai minősítése90
A nyers élelmiszerek jellemzői90
Fűszerek92
Tejtermékek mikrobiológiai jellemzői92
Húskészítmények mikrobiológiai jellemzői94
Tartósító eljárások hatása a mikrobákra95
Fizikai eljárások95
Kémiai tartósítás100
Biológiai tartósítás101
Kombinált tartósítási eljárások102
A táptalajokról103
Dr. Biró Géza: Ételfertőzések, ételmérgezések105
Ételmérgezések fogalma, felosztása105
Salmonellák okozta ételfertőzések és járványok107
Botulizmus111
Cl. perfringens okozta ételmérgezés113
Staphylococcus intoxicatio114
Bacillus cereus okozta ételmérgezés116
Campylobacter okozta ételfertőzés117
Yersinia enterocolitica okozta ételfertőzés119
Élelmiszer által közvetített shigellosis120
Élelmiszer eredetű listeriosis121
Vibrio parahaemolyticus122
Az Escherichia coli által okozott humán megbetegedések123
Fakultatíve patogén ételmérgező mikrobák124
Az ételek elkészítésre vonatkozó szabályok (WHO 1989)125
Dr. Biró Géza - Dr. Százados Imre: Húshigiénia, húsvizsgálat128
A hús fogalma, érzékszervi, fizikai, kémiai tulajdonságai128
A hús fogalma128
A hús érése közben létrejövő biokémiai változások128
A hús érzékszervi tulajdonságai129
A különböző állatfajok130
A hús fizikai tulajdonságai132
A hús kémiai tulajdonságai136
A hús minőségét befolyásoló elváltozások136
A húsvizsgálat fogalma, integrált húsvizsgálat138
A hús elbírálásának általános szabályai141
A megvizsgált hús megjelölése142
A vágóállatok húsvizsgálata143
Vágóállatok előkészítése a szállításra143
Élőállat vizsgálat a vádóhídon144
A húsvizsgálat feltételei147
Szarvasmarha húsvizsgálata148
Sertés húsvizsgálata149
A hús elváltozásai és elbírálása153
A hús fülledése és rothadása153
A hús szín-, szag-, íz- és állomány-rendellenességei154
A zsírszövet postmorális elváltozásai159
Fogyasztásra feltételesen alkalmas húsok kezelése, hatósági húsbolt160
Vérfertőzés (Septicaemia, Sepsis)162
Fogalom meghatározás162
A vadhús vizsgálata260
Halhús vizsgálata262
Tojás és tojáskészítmények vizsgálata266
Méz állatorvosi vizsgálata267
Dr. Biró Géza - Dr. Kovács Jenő: Élelmiszer-technológiai higiénia269
Az élelmiszer-technológiai higiénia fogalma269
Az élelmiszer-technológia ellenőrző rendszere270
A technológiai-higiéniai műszaki alapjai272
Élelmiszeripari üzemek telepítése, elrendezése272
Élelmiszeripari üzemi helyiségek kialakítása274
Berendezésekkel szemben támasztott követelmények276
A technológiai-higénia egyes általános kérdései277
Hőmérsékleti hatások a technológiában278
Ivóvíz higiéniai jelentősége279
Élelmiszeripari szennyvizek és azok tisztítása280
Személyi higiénia283
Egészségügyi és szociális létesítmények284
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés286
Vágásra küldött élő vágóállatokkal kapcsolatos műveletek295
A sertésvágás technológiai higiéniája296
A szarvasmarha-vágás technológiai higiéniája303
Emésztőkészülék feldolgozásának technológiai higiéniája308
Baromfifeldolgozás higiéniája316
A nyúlvágás higiéniája316
A vadfeldolgozás higiéniája316
A hús hűtése és fagyasztása320
A húskészítmény előállítás technológiai higiéniája323
A töltelékáru-gyártás technológiai alapműveletei323
Dobozolt húskészítmények gyártástechnológiája328
Idegen, vegyi anyagok felhasználása és ezek problémái a húskészítmény gyártásban331
Halfeldolgozás higiéniája333
Növényi eredetű élelmiszerek előállításának higiéniája336
Általános technológiai műveletek336
Cukorgyártás higiéniai szempontból kritikus fázisai338
Édesipar higiéniai kérdései338
Bor-, sör-, szesz-, üdítőitalgyártás higiéniai kérdései343
Dr. Biró Géza - Dr. Bak János: Tejtermelési higiénia350
A tej összetétetele és egyes tulajdonságai350
A tej fogalma350
A tej érzékszervi-, fizikai-, kémiai tulajdonságai350
A tejhozamra és a tej összetételére ható tényezők365
Fajta365
Kor365
Takarmányozás365
Tejelési időszak366
Klimatikus tényezők, fejés366
Juhtej termelés és összetétel367
Mikrobás folyamatok a tejben367
Baktérium növekedés a nyers tejben367
A tej nem specifikus védőmechanizmusa369
A tej mikrobás eredetű erjedési folyamatai369
A nyers tej mikrobiológiai minősége376
Tejgazdaságban végzett tejkezelés378
A tej rendellenességei379
A tej természetes elváltozásai380
A tej nem természetes elváltozásai382
Érzékszervekkel megállapítható tejrendellenességek383
Tőgygyulladások tejhigiéniai vonatkozásai390
Sejtes elemek a tejben390
A mastitis hatása a tej sejtszámára és összetételére392
Tőgygyulladást okozó mikrobák, a tej elbírálása394
A tej által közvetített emberi megbetegedések kórokozói396
Egyes fertőző betegségek tejhigiéniai vonatkozásai398
Brucellosis398
Gümőkór399
Salmonellosis400
Lépfene401
Listerioris401
Leptospirosis402
Q-láz402
A gépi fejés higiéniai vonatkozásai405
A gépi fejés élettani alapjai405
A fejőberendezések408
A fejéshez kapcsolódó automatizálás433
A fejőberendezések működésének ellenőrzése440
A géi fejés művelet-elemei441
A fejőberendezések tisztításához és fertőtlenítéséhez használt eszközök és készülékek448
Dr. Biró Géza - Dr. Horváth Zoltán - Dr. Merényi Imre: Tejipari technológiai higiénia453
Tejfeldolgozó üzemek létesítésének és üzemeltetésének higiéniai feltételei453
Az üzem belső területe454
A tejüzem vízellátása457
Szennyvíz rendszer458
Világítás458
Szellőzés458
A tej szállítása a feldolgozó üzembe458
A tej átvétele és előtárolása a feldolgozó üzemben460
A tej előtárolása461
A tej üzemi kezelése463
A tej homogénezése464
Pasztőrözési eljárások465
Ultrapasztőrözés468
Sterilizás469
A pasztőrözés műszaki-higiéniai (HACCP) követelményei469
A tejipari termékek gyártási higiéniája470
Fogyasztói tej gyártása470
Savanyított tejtermékek471
Tartós tej, steril tej és tejtermékek gyártása474
Vajgyártás475
Tejporgyártás478
Sajtgyártás479
Tisztítás és fertőtlenítés a tejiparban485
A tisztítás és fertőtlenítés jelentősége485
A víz szerepe a tisztításban487
A tisztítóhatás és tényezői488
A tisztító és fertőtlenítőszerek összetétele, felépítése491
A tisztítás és fertőtlenítés műveletei495
C.I.P. tisztítás501
Korrózió510
Környezet- és munkavédelmi szempontok511
Szennyvíz-kezelés512
Dr. Sas Barnabás: Az élelmiszerek általános- és specifikus maradékanyag (Reziduum)-toxikológiája514
Fogalom meghatározások és az ellenőrzési eljárásrend514
Az állati eredetű élelmiszerek tolerancia-határérték feletti kémiai szennyezettségének az elhárítását szolgáló eljárás517
A mintavételi eljárás és a szabályozása517
A maradékanyagok általános csoportosítása, definiciójuk és kockázat elemzésük520
Egyes természetes eredetű ártalmas anyagok, valamint a gázhalmazállapotú élelmiszer fertőtlenítőszerek és a még megengedhető mennyiségeik határértékei523
Biogén aminok és hisztamin525
Maradékanyagok (residuumképzők, xenebiotikumok)526
A szennyeződés forrásai526
A klórozott széndhidrogének527
Technológiai segédanyagként alkalmazott poliklórozott és brómozott bifenil-kongenerek (PCB)530
Szerves foszforsavészterek és inszekticid karbamátok531
Szintetikus piretroidok532
Egyes agrokemikáliák (gyomorirtó-, gombaölő- és rágcsálóirtó szerek)532
Policiklikus aromás szénhidrogének (PAH)533
Klórzott dibenzo-p-dioxinok és dibenzofuránok534
Egyes húsipari technológiai segédanyagok és nitrózaminok képződése, valamint a közegészségügyi kockázatuk534
Antibiotikumok, szulfonamidok és egyéb antimikrobális gátlóanyagok, valamint tisztító és fertőtlenítőszerek536
Hormonok, hormonhatású és az anyagcserét befolyásoló hozamnövelő hatású egyéb anyagok551
Az anyagcserét és az idegrendszer működését befolyásoló tiltott hozamfokozók (thyreostaticumok, béta-receptor blokkolók és trankvillánsok)553
Mikotoxinok és egyéb mikrobiális gomba anyagcseretermékek556
Toxikus és egyéb mikroelemek558
Az állatorvoslásban és az állattenyésztésben használatos egyéb szerek561
A csomagoló-anyagok alkalmazásával kapcsolatos élelmiszerszennyezés562
Radioaktív szennyezők okozta élelmiszer kontamináció, valamint az ionizáló sugárzással végrehajtott kezelés és kimutatásuk módszerei565
Az élelmiszerek gyártsáa és az ételkészítés során bekövetkező változások toxikológiai minősítése568
Az élelmiszer-maradékanyag toxikológiai laboratórium szervezési és vizsgálati követelményei571
A fejlődés trendje572
Az élelmiszerek reziduuloógiai ártalmatlanságát biztosító hazai szabályozások573
Dr. Biró György: Táplálkozás-tudományi ismeretek582
Fehérjék582
Lipidek582
Szénhidrátok584
Vitaminok584
Makró- és mikroelemek588
Táplálkozás-függő betegségek590
A hiányos táplálkozás következményei590
A táplálkozás és szív- és érrendszerei betegségek591
Magas vérnyomás és táplálkozási megelőzése593
A táplálkozás és a rosszindulatú daganatok594
A táplálkozás és a cukorbaj597
A táplálkozás és az elhízás597
A kiegyensúlyozott táplálkozás alapelvei597
Dr. Biró Géza - Dr. Kovács József: Élelmiszer-higiéniai igazgatás600
Az élelmiszer-higiénia általános kérdései600
Az élelmiszer-higiénia fogalma600
Az élelmiszer-higiénia feladatköre600
Az élelmiszer-higiénia követelmény rendszere601
Az élelmiszer-higiénia nemzetközi és hazai jogi szabályozása601
Az élelmiszer-higiénia nemzetközi szabályai601
Az élelmiszer-export szabályai603
Az élelmiszer-higiénia hazai jogforrásai608
Az élelmiszer-higiénia nemzetközi és hazai szervei és intézményei611
Nemzetközi szervezetek611
Hazai intézmények612
Élelmiszer ellenőrző szervek613
A hatósági élelmiszer-higiénia ellenőrző tevékenysége614
Élelmiszer-higiéniai hatósági ellenőrzés614
Az élelmiszer-higiéniai hatósági ellenőrzés típusai614
Hatósági élelmiszer-higiéniai tevékenység eszközrendszere618
Az élelmiszer-higiéniai tevékenység623
Hűtőházi hatósági állatorvosi feladataok623
Élelmiszer forgalmazás ellenőrzése623
Növényi eredetű élelmiszerek higiéniai ellenőrzése624
Az élelmiszer forgalmának korlátozása626
Fogyasztásra alkalmatlan élelmiszerrel történő eljárás627
A fogyasztó tájékoztatása, megtévesztése628
A laboratóriumi vizsgálat helye és szerepe az élelmiszer ellenőrzésben628
Magyar Élelmiszerkönyv628
Az állatvágás állatvédelmi szabályai630
A géntechnológia és az élelmiszer631
Államigazgatási eljárás szabályai az élelmiszer-higiéniai ellenőrzésbe633
Szankcionális az élelmiszer-higiéniai igazgatás gyakorlatában634
Az állatorvos felelőssége és jogvédelme635
Hús- és tejminősítés637
Vágóállatok vágás utáni minősítése637
Tejmínősítés, nyerstej átvételi rendszer638
A Veszély Elemző Kritikus Ellenőrzési Pontrendszer (VEKEP), Hazard Analysis Critical Control Pont-system (HACCP) élelmiszeripari alkalmazása639
Tárgymutató643
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem