1.067.317

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer-gazdaságtan

Szerző
Debrecen
Kiadó: Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 193 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A jegyzet, melyet az olvasó a kezében tart, okleveles agrármérnök, valamint okleveles gazdasági agrármérnök hallgatók részére készült.
Szándékaink szerint - alapozó jelleggel - haszonnal... Tovább

Előszó

A jegyzet, melyet az olvasó a kezében tart, okleveles agrármérnök, valamint okleveles gazdasági agrármérnök hallgatók részére készült.
Szándékaink szerint - alapozó jelleggel - haszonnal forgathatják majd azok a doktoranduszok is, akiknek korábbi tanulmányai ezt indokolttá teszik.
Az alábbiakban felvázoljuk azokat a főbb szempontokat, amelyeket a téma kifejtése során érvényre szeretnénk juttatni.
Először: az élelmiszer-pálya vertikum szemléletű megközelítését helyezzük előtérbe, a szokásos egyoldalú mezőgazdasági megközelítés helyett. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszeriparral kapcsolatos kérdésekre is hangsúlyt fektetünk, és ha szerény mértékben is, de az élelmiszer-kereskedelemről is szólni kívánunk.
Az agribusiness ellátó ágazatait (mezőgazdasági és élelmiszeripari gépgyártás, agrokemikáliák és élelmiszer-csomagolóanyagok előállítása stb.) nem tárgyalja a jegyzet, s nem tér ki az erdészet és a halászat problémáira sem.
Másodszor: fontos jelentőséget tulajdonítunk a történetiségnek. Terjedelmi okokból a 70-es és 80-as évek jelenségeit és folyamatait csak vázlatosan van módunk bemutatni, a fő figyelmet a rendszerváltást követő időszakra fordítjuk. A történeti visszatekintést azért tartjuk szükségesnek, mert meggyőződésünk, hogy a 90-es évek agrár gondjainak, problémáinak jelentős része a korábbi évtizedek gyakorlatában gyökerezik. A jelen feladatainak a megértése, valamint a jövőbeni célkitűzések megfogalmazása megköveteli, hogy a korábbi évtizedek történéseit igyekezzünk objektíven szemlélni.
Harmadszor, az adott történelmi időszak jellegzetességei folytán a jegyzetben az elméleti kérdések kisebb, az agrárpolitikai megközelítések pedig nagyobb súlyt kapnak, mint a konszolidált piacgazdasági viszonyok között élő országok hasonló témájú tananyagaiban. Vissza

Tartalom

Bevezetés 1.
1. MEZŐGAZDASÁG-ÉLELMISZER-GAZDASÁG-AGRI-BUSINESS 3.
1.1. Mezőgazdaság 3.
1.2. Élelmiszer-gazdaság 5.
1.3. Agribusiness 8.
1.4. Az élelmiszer-gazdasági vertikum nemzetgazdasági szerepe és jelentősége 11.
2. A TÁRSADALMI-GAZDASÁGI SZERKEZET VÁLTOZÁSAI 13.
2.1. A szocializmusbeli "magyar agrármodellről" 13.
2.1.1. Elkanyarodás a kolhozmodelltől - Magyarország külön utakon 13.
2.1.2. A válság kibontakozása 18.
2.1.3. A magyar élelmiszervertikum főbb jellemzői a 80-as évek végén 21.
2.2. Az előzményekről és a fontosabb intézményekről 23.
2.2.1. A privatizációról 25.
2.2.2. A szövetkezetekről 30.
2.2.2.1. A szövetkezeti törvények társadalmi hátteréről 31.
2.2.2.2. Az 1992. évi II. szövetkezeti törvény (Szvt. II.) főbb intézkedései 34.
2.2.2.3. Az 1992. évi I. szövetkezeti törvény (Szvt. I.) 36.
2.2.3. A kárpótlásról 41.
2.2.4. A földtulajdon és a földhasználati viszonyokról 45.
2.2.5. A gazdasági társaságokról 50.
2.3. Tulajdoni és üzemi struktúra a 90-es évek végén 54.
2.3.1. A mezőgazdaság 55.
2.3.2. Élelmiszeripar 58.
2.3.3. Élelmiszer-kereskedelem 60.
2.3.3.1. A mezőgazdasági termékek kereskedelme 61.
2.3.3.2. A feldolgozott élelmiszerek disztribúciója 62.
3. A RÁFORDÍTÁSI-KIBOCSÁTÁSI KAPCSOLATOK ALAKULÁSA A MEZŐGAZDASÁGBAN ÉS AZ ÉLELMISZERIPARBAN 65.
3.1. A termelési tényezők változásai a mezőgazdaságban 65.
3.1.1. A földhasználatról 65.
3.1.2. Az élőmunka 67.
3.1.3. A termelési alapok a mezőgazdaságban 70.
3.1.3.1. A beruházások 70.
3.1.3.2. Az állatállomány alakulása 73.
3.1.3.3. A folyó ráfordítások 75.
3.2. Beruházások és foglalkoztatottság az élelmiszeriparban 77.
3.2.1. A beruházások alakulása 77.
3.2.2. A munkaerőlétszám alakulása 78.
3.3. A termelés dinamikájának és szerkezeti összetételének változásai 79.
3.3.1. A mezőgazdasági termékek bruttó termelése és szerkezete 80.
3.3.2. Az élelmiszer-feldolgozás 81
4. A KÖZGAZDASÁGI SZABÁLYOZÓK VÁLTOZÁSAI AZ AGRÁRTERMELÉSBEN 85
4.1. Mezőgazdasági árpolitika 86.
4.2. A támogatási rendszer 91.
4.2.1. A mezőgazdaság támogatási és elvonási rendszere a 70-es évek közepétől a 80-as évek végéig 91.
4.2.2. Támogatások az élelmiszer-gazdaságban a 90-es években 94.
4.3. Az elvonások rendszere 100.
4.3.1. Az 1989-1997. közötti időszak történései 101.
4.3.2. Az 1998. évi hatályos adójogszabályok 104.
4.3.2.1. A személyi jövedelemadó 104.
4.3.2.2. A társasági adó 107.
4.3.2.3. Az általános forgalmi adó (ÁFA) 107.
4.3.2.4. A fogyasztási és a jövedéki adó 108.
4.3.2.5. A társadalombiztosítási járulékokról (tb) 109.
4.4. Az agrárfinanszírozás - történelmi háttérrel 110.
4.4.1. Az előzmények 110.
4.4.2. Az agrárfinanszírozás 113.
4.4.2.1. Éven túli lejáratú hitelek 113.
4.4.2.2. Éven belüli hitelek 119.
4.5. Az agrárpiaci rendtartásról 121.
5. A JÖVEDELEM ÉS A TŐKEELLÁTOTTSÁG ALAKULÁSA AZ ÉLELMISZER-GAZDASÁGBAN 127
5.1. A vállalkozások eredményének alakulása 128.
5.2. A társasvállalkozások vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzete 1995-ben 131.
5.2.1. A saját tőke és az adózás előtti eredmény 132.
5.2.2. A gazdálkodás egyes főbb mutatói 133.
6. A HAZAI ÉLELMISZER-KÜLKERESKEDELEM FŐBB JELLEMZŐI 139
6.1. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek export-import fogalmának alakulása 139.
6.1.1. Az élelmiszer-gazdaság részesedése a nemzetgazdaság teljes külkereskedelméből 139.
6.1.2. Az ágazat mezőszerkezete 141.
6.1.3. A mikroszerkezet átalakulása 142.
6.2. A magyar agrárexport regionális szerkezetének változásai 143.
6.3. A magyar agrárkülkereskedelem vállalati szerkezetének alakulása 146.
6.4. Élelmiszer-gazdasági termékeink versenyképessége 149.
7. AZ EURÓPAI UNIÓ (EU) AGRÁRPOLITIKÁJÁNAK FŐBB VONÁSAI 155.
7.1. Az EU kialakulása 155.
7.2. A Közös Agrárpolitika (Common Agricultural Policy, CAP) kibontakozása és fejlődése a 80-as évek végéig 156.
7.3. Az 1992. évi új agrárpolitika 159.
7.4. Szerkezetátalakítás és vidékfejlesztés 162.
7.5. Várható változások a Közös Agrárpolitikában 165.
7.6. Főbb mezőgazdasági termékeink várható versenyképessége az Európai Unióban 172.
IRODALOMJEGYZÉK 175

Dr. Szabó Gábor

Dr. Szabó Gábor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szabó Gábor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem