1.061.441

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer-fehérjék módosítása proteázokkal

Szerző
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 136 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN: 963-232-103-0
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A táplálkozástudomány régóta foglalkozik az élelmiszer-fehérjéknek mint az élő szervezetek felépítéséhez és működéséhez szükséges anyagoknak a minőségi értékelésével, a biológiai érték és a... Tovább

Előszó

A táplálkozástudomány régóta foglalkozik az élelmiszer-fehérjéknek mint az élő szervezetek felépítéséhez és működéséhez szükséges anyagoknak a minőségi értékelésével, a biológiai érték és a funkcionális tulajdonságok jelentőségével és meghatározásával. Viszonylag új kutatási területet jelent azonban az, hogy miként lehet az adott fehérjeforrásokból táplálkozástani szempontból értékesebb célfehérjéket kialakítani, és hogy milyen módon tudjuk a limitáló esszenciális aminosavakat megváltoztatni a különleges igények kielégítésére.
Az ilyen, célnak megfelelően méretre szabott fehérjék ipari előállítása, sorozatgyártása még a jövő feladata. Ez a könyv a magyar olvasó számára talán még új kutatási terület alapjait ismerteti azzal a céllal, hogy felkeltse az érdeklődést a fehérjék enzimes módosítása iránt. Valószínűnek tartjuk, hogy az élelmiszer-fehérjék irányított változtatását célzó enzimes technikát a közeljövőben az élelmiszeripar is alkalmazni fogja, és reméljük, hogy ez a rövid összefoglaló elősegíti az enzimes peptidmódosítás mielőbbi ipari megvalósítását. Vissza

Tartalom

Előszó9
A fehérjék11
A fehérjék összetétele, szerkezete11
Az aminosavak12
A kémiai kötések típusai a fehérjékben17
A fehérjeszerkezet szerveződése18
A fehérjék szerkezetvizsgálatában alkalmazott módszerek20
Proteolitikus enzimek23
Az enzimek biológiai szerepe23
A proteolitikus enzimek jelentősége és specifitása25
A proteolitikus enzimek csoportosítása27
Limitált proteolízis28
A proteolitikus enzimek alkalmazási formái29
Az élelmiszer-fehérjék jelentősége és tápértéke32
Az aminosavak szerepe a szervezetben32
A táplálékfehérjék "in vivo" hidrolízise38
Az aminosavak és peptidek felszívódása40
Milyen formában igényli a szervezet az aminosavakat?43
A biológiai hasznosulást befolyásoló egyéb tényezők44
Az élelmiszer-fehérjék minősége46
A fehérjék enzimes módosítása48
Az enzimes peptidmódosítás (plaszteinreakció) történeti visszatekintésben48
Az enzimes peptidmódosítás (EPM) és a lejátszódáshoz szükséges reakciókörülmények50
Az enzimes peptidmódosítás reakciómechanizmusának vizsgálata51
A molekulatömeg-eloszlás változása az enzimes peptidmódosítás folyamán53
A kovalens aminosav-beépülés igazolása az enzimes peptidmódosítás során56
Az enzimes peptidmódosítás élelmiszeripari alkalmazhatósága65
Az enzimes peptidmódosítás néhány potenciális alkalmazása fehérje jellegű élelmiszerekben67
A fehérjék tápértékének növelése69
Esszenciális aminosavak kovalens hozzákapcsolása fehérjelánchoz69
Élelmiszer-fehérjék tápértékének javítása enzimes reakcióval74
Keserű peptidek az élelmiszeriparban88
Keserű peptidek keletkezésének valószínűsége89
A kesertelenítés módjai91
Kesertelenítés exopeptidázokkal91
A keserű íz elfedése savas oligopeptidekkel92
Kesertelenítés enzimes peptidmódosítással94
Élelmiszer-fehérjék oldhatósága97
A fehérjék csoportosítása oldhatóságuk alapján97
Fehérjék oldhatóságának növelése enzimkatalízises eljárással98
Új fehérjeforrások nemkívánatos kísérőanyagai102
A szennyező anyagok eltávolítása enzimes módszerrel103
Szagtalanítás és íztelenítés enzimkatalízises eljárással105
Zsírtalanítás enzimes úton105
Színtelenítés enzimes eljárással106
Gyakorlati alkalmazások106
Levélfehérje-koncentrátum módosítása enzimkatalízissel106
Halhulladék felhasználása enzimes módosítással107
Tápszerek, diétás készítmények110
Tápszerproblémák az egyes aminosavak átalakításának elégtelensége miatti anyagcserezavarok esetén110
Kis fenilalanin-tartalmú peptidkeverék előállítása gyógytápszer céljára111
Az élelmiszer-fehérjék funkcionális tulajdonságai117
A funckionális tulajdonságok jelentése és jelentősége117
Az élelmiszeripari szempontból jelentős funkcionális tulajdonságok csoportosítása118
A funkcionális tulajdonságok módosítása121
Gyakorlati példák a funkcionális tulajdonságok enzimes módosítására124
Az élelmiszer-fehérjék funkcionalitásának enzimes módosításában rejlő előnyök127
Élelmiszer-fehérjék a jövőben128
Irodalom131

Dr. Hajós Gyöngyi

Dr. Hajós Gyöngyi műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Hajós Gyöngyi könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Élelmiszer-fehérjék módosítása proteázokkal Élelmiszer-fehérjék módosítása proteázokkal
Állapot:
1.840 ,-Ft
15 pont kapható
Kosárba