ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREK | |
Az állati eredetű élelmiszerekről | 5 |
Tej és tejtermékek | 7 |
Tej | 7 |
A tej gazdaságos jelentősége | 7 |
A tej összetétele | 9 |
A tej táplálkozási értéke | 11 |
A tej begyűjtése és általános kezelése | 12 |
Fogyasztási tejek | 13 |
Alkalmazott csomagolóeszközök és anyagaik | 14 |
Összefoglaló kérdések | 16 |
Frissfogyasztású tejtermékek | 20 |
Ízesített tejtermékek | 20 |
Sűrített tejtermékek | 21 |
Savanyított tejtermékek | 21 |
Zsírdús termékek | 24 |
Fagyasztott tejtermékek - a fagylaltok | 25 |
Porított tejtermékek | 26 |
Tartós tejtermékek | 27 |
Vajféleségek | 27 |
Túróféleségek | 29 |
Natúr sajtok | 31 |
A sajtok bolti kezelése | 41 |
Ömlesztett sajtok | 41 |
Összefoglaló kérdések | 44 |
Húsok | |
A húsok gazdasági jelentősége | 47 |
A húsok összetétele | 47 |
A hús szövetei | 49 |
A hús táplálkozási értéke | 50 |
Nagy vágóállatok | 53 |
A nagy vágóállatok elsődleges feldolgozása | 55 |
A tőkehús minőségét meghatározó tényezők | 57 |
A húsipar termékei | 59 |
A húsipari termékek anyagai és tartósítása | 59 |
A húskészítmények gyártása | 61 |
Töltelékes áruk | 62 |
Darabos húskészítmények | 68 |
Gyorsfagyasztott húskészítmények | 74 |
Levesporok | 75 |
Összefoglaló kérdések | 77 |
Apró vágóállatok - baromfik | 79 |
A baromfihúsok összetétele és táplálkozási értéke | 79 |
A baromfifélék feldolgozása és választéka | 81 |
Baromfiipari termékek | 82 |
Összefoglaló kérdések | 88 |
Vadon élő állatok | 91 |
A vadhúsok összetétele és táplálkozási értéke | 91 |
Összefoglaló kérdések | 94 |
Halak | 98 |
A halhús összetétele és táplálkozási értéke | 98 |
A halhúsok kereskedelmi választéka | 98 |
Időleges tartósított halkészítmények | 101 |
Halkonzervek | 102 |
Egyéb halkészítmények | 103 |
Egyéb változó testhőmérsékletű állatok | 104 |
Összefoglaló kérdések | 106 |
A tojás | 107 |
A tojás táplálkozási értéke | 107 |
A tojás összetétele | 107 |
A tojás bolti kezelése | 110 |
Étkezési zsírok, olajok | 113 |
Étkezési zsírok, olajok fogalma, táplálkozási értéke | 113 |
Étkezési zsírok | 115 |
Növényi eredetű zsírok | 116 |
Összefoglaló kérdések | 122 |
Hidegkonyhai készítmények | 125 |
Hidegkonyhai készítmények fogalma és árutulajdonságai | 125 |
Szendvicsek | 126 |
Saláták | 126 |
Tojásételek | 130 |
Húsos készítmények | 130 |
Kocsonyás, aszpikos készítmények, galatinok | 130 |
Hidegtálak | 131 |
Összefoglaló kérdések | 132 |
ÉLVEZETI CIKKEK | |
Az élvezeti cikkekről | 135 |
Alkoholmentes italok | 137 |
Természetes vizek | 137 |
Ásványvizek, gyógyvizek fogalma, csoportosítása | 139 |
Ásvány- és gyógyvizek biológiai értéke | 139 |
Ásvány- és gyógyvizek a kereskedelemben | 141 |
Autószifon- és habszifonpatronok | 142 |
A szikvíz | 142 |
Palackozott ivóvizek - asztali vizek | 142 |
Üdítőital-ipari termékek anyagai | 143 |
Az üditőital-ipari termékek anyagai | 144 |
Szörpök | 145 |
Gyümölcs-, zöldséglevek, nektárok | 147 |
Üdítőitalok | 148 |
Összefoglaló kérdések | 151 |
Alkoholtartalmú italok | 153 |
A bor | 154 |
A borok jellege és a magyar borvidékek | 154 |
Borszőlőfajták | 157 |
A bor készítése | 158 |
A borok minősége | 162 |
Bor a kereskedelemben | 165 |
A borok ajánlása | 165 |
A borok választéka | 167 |
Természetes borok | 167 |
Likőrborok | 172 |
Gyümölcsborok | 173 |
Szénsavas borok | 174 |
A pezsgő | 175 |
A pezsgő gyártása, pezsgőfajták | 175 |
A pezsgő választéka | 177 |
Pezsgő a kereskedelemben | 180 |
A pezsgő ajánlása | 180 |
Összefoglaló kérdések | 182 |
A sör | 184 |
A sör fogalma és története | 184 |
A sör összetétele, tápértéke | 184 |
A sör előállítása | 186 |
A sör minősége | 188 |
A sörök választéka | 189 |
A sör forgalomba hozatala | 191 |
A sör ajánlása | 194 |
Összefoglaló kérdések | 194 |
Égetett szeszes italok | 195 |
Párlatok | 195 |
Gyümölcspálinkák | 196 |
Borpárlatok | 199 |
Gabonapárlatok | 201 |
A rum | 203 |
Likőrök | 204 |
A szeszes italok megbízhatósága | 205 |
Szeszes italok a kereskedelemben | 205 |
A Föld népeinek italfogyasztási szokásai | 207 |
Összefoglaló kérdések | 208 |
Koffeintartalmú élvezeti áruk | 211 |
A kávé | 212 |
A kávé fogalma és története | 212 |
A kávénövény leírása és fajtái | 213 |
A kávé feldolgozása | 216 |
A kávé választéka | 217 |
Kávékeverékek | 219 |
A kávé ajánlása | 220 |
Koffeinmentes kávé | 220 |
Kávékivonatok | 220 |
Pótkávék | 222 |
A tea | 223 |
A tea fogalma és története | 223 |
A tea növénytani leírása és feldolgozása | 225 |
A tea útja a termelőhelytől a kereskedelmig | 227 |
A tea minősége | 227 |
Pótteák | 229 |
Teafogyasztási szokások a világban | 230 |
Gyógyteák | 231 |
Összefoglaló kérdések | 233 |
Fűszerek | 235 |
A fűszerek jelentősége | 235 |
A fűszerek összetétele, hatóanyagai | 235 |
A fűszerek választéka | 237 |
Fűszerkeverékek | 250 |
Ízesítők, zamatosítók, állományjavítók | 250 |
Összefoglaló kérdések | 254 |
A dohányipar termékei | 257 |
A dohány története és élettani tulajdonságai | 257 |
Hazánkban termesztett dohányfajták és összetételük | 261 |
A dohánygyártás szakaszai | 261 |
A dohányipari termékek minősége | 262 |
A dohányipari termékek forgalomba hozatala | 263 |
Összefoglaló kérdések | 265 |
Gyakorlatok | |
1. gyakorlat: Pasztőrözött tejféleségek érzékszervi vizsgálata | 269 |
2. gyakorlat: A termékek értékelése a kereskedelem és a fogyasztó szempontjai szerint | 271 |
3. gyakorlat: Tartós tejtermékek bolti választéka és minőségmegőrzési ideje | 272 |
4. gyakorlat: Húsok és húsipari készítmények vizsgálata | 273 |
5. gyakorlat: A tojás vizsgálata | 275 |
6. gyakorlat: Üdítőital-ipari termékek vizsgálata | 277 |
7. gyakorlat: Borok érzékszervi vizsgálata | 278 |
8. gyakorlat: A kávé vizsgálata | 281 |
9. gyakorlat: A filterestea-választék vizsgálata | 283 |
10. gyakorlat: Fűszerek vizsgálata | 284 |
11. gyakorlat: Élelmiszerek hamisításának kimutatása | 285 |
12. gyakorlat: Az élelmiszerek eladására vonatkozó jogszabályokról | 287 |
Függelék | |
Az Európai Gazdasági Közösség (Közös Piac) mezőgazdasági és élelmiszer-szabályozása-Kivonat | 289 |
Kislexikon | 291 |
Felhasznált irodalom | 299 |