1.060.331

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer és vegyiáru áruismeret alapismeretek

ABC eladó képzést folytató speciális szakiskolák tankönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Fotózta
Budapest
Kiadó: Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 200 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Harmadik, változatlan kiadás. Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI ISMERETEK
A táplálkozás jelentősége
Az ember - mint valamennyi élőlény - környezetével szoros kölcsönhatásban van. Ennek egyik megnyilvánulási formája, hogy anyagcserét... Tovább

Előszó

TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI ISMERETEK
A táplálkozás jelentősége
Az ember - mint valamennyi élőlény - környezetével szoros kölcsönhatásban van. Ennek egyik megnyilvánulási formája, hogy anyagcserét folytat. A környezetéből különféle anyagokat vesz fel, azokat szükségleteinek megfelelően átalakítja, és a salakanyagokat, vagy a szükségtelen összetevőket környezetébe visszajuttatja. Ezt a dinamikus állapotot, amely a felépítésnek és a lebontásnak szakadatlan körforgása, anyagcserének nevezzük. Ez az élő szervezetek legalapvetőbb életjelensége. Az anyagcserének része a táplálkozás, melynek során tápanyagokat veszünk fel, és az azokban lévő, arra alkalmas anyagokat hasznosítjuk.
A táplálkozás célja:
- a szervezet felépítéséhez nélkülözhetetlen vegyületek folyamatos pótlása,
- az életfolyamatok fenntartásához, és a munkavégzéshez szükséges energia biztosítása,
- valamint az életműködés szabályozásához elengedhetetlen, a szervezet által elő nem állítható anyagok felvétele.
Táplálékként főleg a mezőgazdasági termeléssel előállított növényi és állati eredetű élelmiszerek és ezek feldolgozott termékei használhatók. Élelmiszer: minden olyan anyag, mikroorganizmus, amely emberi táplálkozásra alkalmas, biztonságos táplálékul szolgál. Vissza

Tartalom

TARTALOMJEGYZÉK
táplálkozástudományi ismeretek 6
a táplálkozás jelentősége 6
az élelmiszerek összetétele 7
Alaptápanyagok 7
Védőtápanyagok 10
=> Járulékos anyagok 11
az élelmiszerek értéke 12
mikrobiológiai ismeretek 14
a mikroorganizmusok jellemzése 14
=> Vírusok 15
=> Baktériumok 16
=> Gombák 16
a mikroorganizmusok életfeltételei 17
a mikroorganizmusok tevékenysége 18
az élelmiszerek romlása és tartósítása 20
AZ élelmiszerek változása és romlása 20
a romlás elleni védekezés 21
növényi eredetű élelmiszerek 29
Gabonafélék 29
A gabonafélék jellemzése és fajtái 29
=> Gazdasági szempontból jelentősebb gabonaféle 30
A gabonaszem összetétele és táplálkozástani jelentősége 31
Malomipari termékek 31
Őrlemények 32
=> Hántolt termékek 32
Egyéb eljárásokkal készült termékek 33
Tésztaipari termékek 33
0- A száraztészták csoportosítása 33
Sütőipari termékek 35
=> Kenyér 35
=> Sütőipari fehértermékek 40
édesítőszerek 43
=> Természetes édesítőszerek 43
=> Mesterséges édesítőszerek 46
édesipari termékek 48
=> Cukorkák 48
=> * Kakaó- és csokoládéáruk 50
=> Nugátok és nugátszerű készítmények 53
=> Édesipari lisztesáruk 54
Diabetikus készítmények 56
gyümölcsök, zöldségfélék és gombák 60
a fontosabb zöldségfélék rendszerező csoportosítása 61
Burgonyafélék
=> Káposztafélék 53
Gyökérzöldségek 55
=> Kabakosok 56
=> Hagymafélék 57
=> Hüvelyesek
Levélzöldségek 69
=> Egyéb zöldségek 70
GOMBÁK 70
Gyümölcsök 73
-> Hazánkban termő gyümölcsök 74
=> Déligyümölcsök (egzotikus gyümölcsök) 81
A zöldség- és gyümölcsfélék tárolása, kezelése 85
=> A zöldség és gyümölcsfélék tartósítása 85
állati eredetű élelmiszerek 89
A hús és feldolgozásának termékei 89
=> A hús szerkezete 90
=> A hús összetétele és táplálkozástani jelentősége 90
=> A hús minősége 91
=> A hús tárolása kezelése 91
=> A húsipar termékei 92
Baromfifélék 102
=> A baromfifeldolgozó-ipar termékei 102
Vadhús 104
Halak és a tenger gyümölcsei 105
=> A tartósított halkészítményeket két nagyobb csoportra osztjuk: 105
Étkezési zsírok, olajok 106
=> Zsiradékok 107
=> Olajok 108
=> Mesterséges étkezési zsiradékok 109
Tojás 110
=> A tojás szerkezete és összetétele 110
=> A tojás tartósítása 112
A tej és a tej feldolgozásának termékei 113
=> A tej fogalma és jelentősége 113
=> A tej összetétele és táplálkozástani jelentősége 113
=> A tejfeldolgozása során előállított termékek csoportosítása: 114
=> A tej kezelése tárolása 117
élvezeti cikkek 126
Alkoholtartalmú italok 126
=> Az alkoholtartalmú italok élettani megítélése 126
=> Az alkoholtartalmú italok kereskedelmi jelentősége 127
=> Bor 127
=> Sör 138
=> Szeszesital-ipari készítmények 142
Az alkoholmentes italok 149
=> Gyümölcs- és zöldséglevek, nektárok 150
=> Szörpök 151
=> Üdítőitalok 153
=> Ásványvíz, szikvíz 154
fűszerek és ízesítőszerek 157
fűszerek 157
=> A fűszerek a feldolgozott növényi részek csoportosításában 158
=> A fűszerek származási helyüket tekintve 160
=> Fűszerkeverékek 160
ízesítőszerek 161
=> Ecet 161
=> Étkezési só 162
=> Összetett ételízesítő készítmények 162
koffeintartalmú élvezeti szerek 165
kávé 165
=> A kávé feldolgozása 166
Kávékivonat és koffeinmentes kávé 167
=> A kávé minősége 168
Tea 169
=> A tea feldolgozása 169
=> Pótteák 169
=> A tea minősége 170
vegyiáruismeret 172
háztartási vegyiáruk 172
=> Mosószerek és szappanok 172
=> Háztartási tisztítószerek 178
Kozmetikai készítmények 183
=> Bőrápoló készítmények 185
=> Babaápolási cikkek 188
Napozószerek 188
=> Díszítő kozmetikumok 190
=> Illatosító készítmények 190
=> Dezodorok 191
Borotválkozási kozmetikumok 191
=> Hajápolószerek 192
=> Fog és szájápolási készítmények 193
=> Fürdőkészítmények 194
=> Hintőporok, púderek 195
Norinbergi áruk és egyéb kiegészítő cikkek 197
=> Kozmetikai kiegészítő áruk 198
=> Gyermekgondozási és egészségügyi cikkek 198
=> Háztartási és egyéb norinbergi cikkek 198
felhasznált irodalom 200

Babos Lászlóné

Babos Lászlóné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Babos Lászlóné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem