kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | KJK-KERSZÖV Jogi és Üzleti Kiadó Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 294 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 16 cm |
ISBN: | 963-224-507-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Az élelmiszerek általános ismertetése | |
Az élelmiszerek ismertetése | 5 |
Az élelmiszerek fogalma és forgalmazásuk jellemzői | 5 |
Az élelmiszerek összetétele és energiaértéke | 9 |
Az élelmiszerek értéke | 31 |
Élelmiszer-fogyasztás és egészség | 32 |
Korszerű élelmiszerek és táplálkozási irányzatok | 33 |
Különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek | 37 |
Géntechnikai eljárásokkal előállított élelmiszerek | 37 |
Összefoglaló kérdések | 41 |
Az élelmiszerek tartósítása | 43 |
A tartósítás feladata és rövid története | 43 |
Élelmiszerromlást okozó mikroorganizmusok | 44 |
A mikroorganizmusok hatóanyagai | 47 |
A mikroorganizmusok életfeltételei | 48 |
Az élelmiszer-tartósítás fizikai módszerei | 49 |
Az élelmiszer-tartósítás fizikai-kémiai módszerei | 56 |
Az élelmiszer-tartósítás kémiai módszerei | 57 |
Az élelmiszer-tartósítás biotechnológiai módszerei | 58 |
A élelmiszerek szennyezettsége | 61 |
Élelmiszerromlás | 61 |
Élelmiszer-fertőzés | 61 |
Élelmiszer-mérgezés | 62 |
Mérgező növények | 64 |
Az élelmiszerek radioaktív szennyezettsége | 64 |
Összefoglaló kérdések | 66 |
Növényi eredetű élelmiszerek | |
Gabona-, malom-, tészta- és sütőipari áruk | 71 |
Gabonafélék és étkezési gabonamagvak | 71 |
Malomipari termékek | 79 |
Száraztészták | 93 |
A száraztészták minőségi követelményei | 97 |
Sütőipari termékek | 101 |
Sütőipari termékek csomagolása | 115 |
Összefoglaló kérdések | 116 |
Édesítőszerek | 119 |
Az édesítőszerek édességi ideje | 119 |
A méz és méhészeti termékek | 119 |
A cukor | 124 |
Egyéb természetes eredetű édesítőszerek | 128 |
Mesterséges édesítőszerek | 128 |
Összefoglaló kérdések | 130 |
Édesipari áruk | 133 |
Az édesipari áruk története | 133 |
Cukorkák | 133 |
Kakaó és csokoládéáruk | 139 |
Nugátok | 143 |
Kakaó-, csokoládé- és nugátáruk forgalomba hozatala | 144 |
Édesipari lisztesáruk | 145 |
Kekszek | 145 |
Ostyák | 146 |
Teasütemények | 147 |
Mézes sütemények | 147 |
Babapiskóta | 148 |
Félkész édesipari lisztesáruk | 148 |
Az édesipari lisztesáruk értékesítése | 148 |
Cukrászati áruk | 151 |
A cukrászati rövid története | 151 |
Rétesek | 151 |
Felvert tészták | 152 |
Desszertek | 153 |
Minyonok | 154 |
Csemegék | 154 |
Marcipán sütemények | 154 |
Krémesek, tejszínes sütemények | 155 |
Égetett tészták | 155 |
Cukrászsütemények minőségi követelményei és forgalomba hozataluk | 156 |
Összefoglaló kérdések | 158 |
Gyümölcs-zöldségáruk | 162 |
A gyümölcs-zöldségáruk választéka | 162 |
A gyümölcs-zöldségáruk általános ismertetése | 163 |
Gyümölcsök | 167 |
A gyümölcsök összetétele | 167 |
A gyümölcsök minőségét meghatározó tényezők | 169 |
A gyümölcsök csomagolása | 172 |
A gyümölcsök tárolása, raktározása | 172 |
Almatermésű gyümölcsök | 174 |
Csonthéjas gyümölcsök | 181 |
Héjas gyümölcsök | 182 |
Bogyós gyümölcsök | 185 |
Déligyümölcsök | 188 |
Zöldségfélék | 195 |
A zöldségfélék összetétele | 195 |
A zöldségfélék minőségét meghatározó tényezők | 196 |
A zöldségfélék csomagolása, tárolása, raktározása | 200 |
Burgonyafélék | 202 |
Káposztafélék | 207 |
Gyökérzöldségek | 211 |
Hagymafélék | 213 |
Kabakosok | 214 |
Hüvelyesek | 216 |
Levélzöldségek | 218 |
Egyéb zöldségfélék | 220 |
A vásárlók érdeklődésének felkeltése a zöldségnövények iránt | 225 |
Összefoglaló kérdések | 227 |
Tartósított gyümölcs-zöldségáruk | 229 |
Gyorsfagyasztott gyümölcs-zöldségáruk | 229 |
Vízelvonással tartósított áruk | 233 |
Cukrozással tartósított áruk | 236 |
Sózással tartósított áruk | 236 |
Savanyítással tartósított áruk | 236 |
Sterilezéssel tartósított áruk | 238 |
Gyümölcsízek | 242 |
Dzsemek | 243 |
Gyümölcssajtok | 244 |
Összefoglaló kérdések | 245 |
Gyakorlatok | |
1. gyakorlat: Új táplálkozási szokásokat kielégítő élelmiszerek | 249 |
2. gyakorlat: Diétás élelmiszerek választéka és áruforgalma | 250 |
3. gyakorlat: A kereskedelem szerepe az élelmiszerek tisztaságának megőrzésében | 251 |
4. gyakorlat. Egyéb malomipari termékek bolti választéka és keresettsége | 252 |
5. gyakorlat: A malomipari termékek csomagolása és forgalmazása | 253 |
6. gyakorlat: Száraztészták csomagolása, minőségi követelményei, vizsgálata, forgalmazása | 254 |
7. gyakorlat: Kenyérfajták a kereskedelemben | 255 |
8. gyakorlat: A kenyér minősítése | 259 |
9. gyakorlat: Sütőipari fehértermékek a kereskedelemben | 262 |
10. gyakorlat: Méz a kereskedelemben | 266 |
11. gyakorlat: A cukor vizsgálata | 269 |
12. gyakorlat: A cukorkák vizsgálata | 269 |
13. gyakorlat: Gyümölcsök érettsége | 271 |
14. gyakorlat: Zöldségfélék érettsége | 272 |
15. gyakorlat: Gyümölcs-zöldségáruk tárolhatósága | 273 |
16. gyakorlat: Gyümölcs-zöldségáruk csomagolása | 275 |
17. gyakorlat: Befőttek érzékszervi vizsgálata | 276 |
Melléklet | |
1. Melléklet: Az élelmiszerek kereskedéshez kapcsolódó legfontosabb intézmények, intézetek, szervezetek | 281 |
2. Melléklet: Az élelmiszerek jelenleg vonatkozó legfontosabb törvények, jogszabályok, rendeletek | 282 |
Kislexikon | 283 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.