kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 370 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákat, táblázatokat tartalmaz. Tankönyvi szám: 21.615. |
Előszó | 3 |
Általános alapfogalmak | |
Áruismereti alapfogalmak | 7 |
Az áruismeret tárgyköre és kapcsolatai más tudományágakkal | 7 |
Minőségi jellemzők és vizsgálatok | 9 |
Az élelmiszerek csoportosítása | 11 |
Táplálkozástani és vegytani alapfogalmak | 12 |
A táplálkozás célja és az emésztés munkája | 12 |
A tápanyagok kémiai összetétele és csoportosítása | 14 |
Alaptápanyagok | 15 |
Védőtápanyagok | 19 |
Kiegészítő tápanyagok | 20 |
Az élelmiszerek kalorikus, biológiai és élvezeti értéke | 20 |
A helyes táplálkozás | 21 |
Személyi és környezethigiéne | 24 |
Bakteriológiai alapismeretek | 24 |
A baktériumok életműködése | 24 |
A baktériumok terjedése | 25 |
Ételeredetű megbetegedések | 26 |
Személyi higiéne | 27 |
Környezethigiéne | 31 |
Növényi eredetű élelmiszerek | |
A növényi eredetű élelmiszerek közgazdasági és táplálkozásélettani jelentősége | 35 |
A gabonafélékből és hántolt árukból készített élelmiszerek | 41 |
Gabonafélék, őrlés, lisztek, darák | 42 |
Hántolás és hántolt termékek | 46 |
Tésztagyártás, szárított tésztakészítmények | 48 |
Sütőipari munka, kenyér,péksütemények | 52 |
Az élesztő és biológiai szerepe | 54 |
A burgonya | 54 |
A burgonya kémiai összetétele és jelentősége a táplálkozásban | 55 |
Burgonyafajták, kártevők, betegségek | 58 |
Tárolási és konyhatechnikai eljárások hatásai | 61 |
A cukor és az édesipari termékek | 61 |
A cukoripar munkája | 62 |
A cukoripar termékei | 62 |
Az édesipar munkája | 66 |
Az édesipar termékei | 70 |
A zöldségfélék és gombák | 70 |
A zöldségfélék | 70 |
A zöldségfélék csoportosítása és ismertetése | 73 |
Káposztafélék | 73 |
Gyökérfélék és gumós zöldségnövények | 75 |
Burgonyafélék | 78 |
Kobakosok | 80 |
Hüvelyesek | 81 |
Hagymafélék | 82 |
Levélzöldségek | 85 |
Évelő zöldségfélék | 86 |
A tárolás és a konyhatechnikai eljárások hatásai | 87 |
A növények tulajdonságai | 87 |
Külső tényezők | 88 |
Mikroorganizmusok hatásai | 88 |
A hőhatások követkeményei | 90 |
Az alacsonyabb hőmérsékleten végzett tárolás hatásai | 90 |
Hűtés | 91 |
Fagyasztás | 91 |
Gyorsfagyasztás | 92 |
Felengedés | 92 |
A magasabb hőmérsékletek hatásai | 92 |
A konyhatechnikai műveletek következményei a növényi eredetű élelmiszerekben | 92 |
Vízfelvétel | 93 |
Főzés | 93 |
Párolás | 93 |
Sütés | 94 |
A gombák | 95 |
Tárolás | 97 |
A gyümölcsök | 97 |
Kémiai összetétel és jelentőség a táplálkozásban | 97 |
A gyümölcsök csoportosítás és ismertetése | 100 |
Hazai gyümölcsök | 101 |
Almástermésűek | 101 |
Bogyóstermésűek | 103 |
Csontárosok | 105 |
Dinnyefélék | 108 |
Száraztermésűek | 109 |
Déligyümölcsök | 110 |
A gyümölcsök tárolása | 111 |
A tartósítás okai, a tartósítóipar munkája és termékei | 111 |
A tartósítóipar munkája | 112 |
A tartósítóipar termékei | 116 |
Teljes konzervek | 117 |
Félkonzervek | 118 |
A tartósított élelmiszerek tárolása | 122 |
Olajtartalmú magvak | 123 |
Növényi zsírok és olajok | 126 |
Kémiai összetétel és jelentőség a táplálkozásban | 126 |
A növényolajipar munkája | 126 |
A növényolajipar termékei | 129 |
Fűszerek és egyéb ízesítőszerek | 130 |
Fűszerek | 130 |
Egyéb édesítőszerek | 137 |
Élvezeti cikkek | 141 |
A kávé | 141 |
A kávéfőzés módjai | 144 |
A kávéital fogyasztásának élettani következményei | 146 |
A tea | 146 |
Ismertebb teafajták | 148 |
A teaital készítése és fogyasztásának élettani hatása | 149 |
Állati eredetű élelmiszerek | |
Az állati eredetű élelmiszerek közgazdasági és táplálkozásélettani jelentősége | 153 |
A húsok és húsipari készítmények | 158 |
Húsok | 158 |
Kémiai összetétel és jelentősége a táplálkozásban | 158 |
Vágóállatok, vágás, a húsok darabolása | 163 |
Változások a húsokban, a tárolás és a konyhatechnikai eljárások hatásai | 165 |
Az állat leölése előtti életkörülmények hatásai | 165 |
Az állat leölésének körülményei | 166 |
Tárolási mód és időtartam | 167 |
A hőhatások következményei | 168 |
Az alacsonyabb hőmérsékletek hatása a húsokra | 168 |
A magasabb hőmérséklet hatása a húsokra | 168 |
Vízfelvétel | 169 |
Főzés | 169 |
Sütés | 169 |
Húsipari készítmények | 170 |
Időlegesen tartósított húsipari készítmények | 170 |
Húskonzervek | 171 |
Állati zsírok és szalonnák | 176 |
Kémiai összetétel és jelentőség a táplálkozásban | 176 |
A zsírolvasztó- és húsipar munkája és termékei | 178 |
A tárolás és a konyhatechnikai eljárások hatása | 180 |
Baromfifélék | 182 |
A baromfihús kémiai összetételének jellemzése és jelentősége a táplálkozásban | 182 |
A baromfiipar munkája és termékei | 184 |
Élő baromfifélék | 187 |
Vágott baromfifélék | 188 |
Egyéb baromfiipari termékek | 191 |
Pácolt, füstölt baromfikészítmények | 191 |
Baromfi-konzervkészítmények | 192 |
Tárolás és konyhatechnikai eljárások hatásai | 194 |
Édesvízi és tengeri halak | 196 |
A halhús kémiai összetételének jellemzése és jelentősége a táplálkozásban | 196 |
A halfeldolgozó ipar nyersanyagai, munkája és termékei | 200 |
Édesvízi halak | 201 |
Az édesvízi halak minőségének jellemzői | 206 |
Tengeri halak | 206 |
Rákok | 209 |
Ehető kagylók | 210 |
Békák | 210 |
A halfeldolgozó ipar munkája és termékei | 210 |
A tárolás és a konyhatechnikai eljárások hatásai | 212 |
Mezei és erdei vadak | 213 |
A vadhúsok kémiai összetételének jellemzése és a vadhús jelentősége a táplálkozásban | 213 |
A mezei és erdei vadak, valamint a vadkereskedelmi áruk ismertetése | 215 |
Apró vadak | 215 |
Nagy vadak | 217 |
A tárolás és a konyhatechnikai eljárások hatásai | 219 |
A tojás | 221 |
A tojás keletkezése, szerkezete, kémiai összetétele és jelentősége a táplálkozásban | 222 |
Friss és tartósított tojás | 226 |
A tárolás és a konyhatechnikai eljárások hatásai | 232 |
A tej, tejkészítmények és tejtermékek | 234 |
A tej keletkezése, kémiai összetétele és jelentősége a táplálkozásban | 234 |
A tejipar munkája és termékei | 238 |
A fogyasztási tej | 238 |
Tejkészítmények | 240 |
Tejtermékek | 243 |
A sajtok | 244 |
Tárolás és a konyhatechnikai eljárások hatásai | 250 |
Italok | |
Az italok közgazdasági és táplálkozástechnikai jelentősége | 255 |
Az italok közgazdasági jelentősége | 255 |
Az italok táplálkozás-élettani jelentősége | 257 |
A bor, a pezsgő és a habzóbor | 260 |
A bor | 260 |
A szőlőművelés és a bortermelés jelentősége | 261 |
A magyar borvidékek | 261 |
A boripar munkája | 263 |
A szüretelés | 264 |
A mustkészítés | 265 |
A musterjesztés | 266 |
A bor egyszerű kezelése | 268 |
Iskolázó pinceműveletek | 272 |
A boripar temékei | 277 |
A must és a bor kémiai összetétele | 277 |
A borok csoportosítása és ismertetése | 279 |
Ismertebb és fontosabb minőségi borok | 281 |
Csemegeborok | 282 |
Borbetegségek és borhibák | 287 |
A borok minőségének megállapítása | 289 |
A borok tárolása | 296 |
A tárolás közben végbemenő természetes folyamatok | 299 |
A vendéglátóipari üzemekben is fontos művelet a bor tárolása | 300 |
A borok szállítása | 301 |
Híresebb külföldi borok | 302 |
A pezsgő | 303 |
A habzóbor | 305 |
A sör | 307 |
A söripar munkája | 307 |
A söripar termékei | 310 |
Sörhibák, sörbetegségek | 312 |
A sörkezelés, kimérés és csapolás hatásai a sör minőségére | 313 |
A sör csapolása | 314 |
A sör szállítása és tárolása | 315 |
Pálinkák, rumok, likőrők | 317 |
A szeszesitalipar munkája | 317 |
A szeszesitalipar termékei | 322 |
Az érlelés összefüggése a minőséggel | 326 |
A szeszesitalipari készítmények gyakrabban előforduló minőségi hibái | 327 |
A szeszesitalipari készítmények minőségének érzékszervi értékelése | 328 |
Az alkoholtartalom megállapítása, az alkoholométria | 329 |
A szeszesitalipari készítmények tárolása és szállítása | 332 |
Egyéb alkoholtartalmú italok ("kevertek", báritalok) | 334 |
Egyszerű kevert italok | 336 |
Kevert báritalok | 336 |
A báritalok és rövid jellemzésük | 337 |
Üdítő italok, ásványvizek | 341 |
Üdítő italok | 341 |
Szikvíz | 344 |
Ásványvizek és gyógyvizek | 348 |
A vendéglátóipari üzemekben használatos felszerelési tárgyak és karbantartásuk | 351 |
Felszerelési tárgyak a söntésben | 351 |
Az előkészített italáru tárolására szolgáló eszközök és felszerelési tárgyak | 352 |
Az italáruk kimérésére szolgáló eszközök és felszerelési tárgyak | 353 |
Az italáruk fogyasztását megkönnyítő eszközök és felszerelési tárgyak | 354 |
Tisztogatási és karbantartási eszközök | 357 |
Felszerelési tárgyak a pincében | 358 |
A fahordók karbantartása és gondozása | 358 |
A fahordók töltésének és ürítésének eszközei | 362 |
A söröshordók és a sörvezetékek gondozása | 363 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.