A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
Összefoglaló Az élelmiszer-biztonság paradox módon akkor kezdett az érdeklődés előterébe kerülni, amikor emberi számítás szerint egyre jelentéktelenebbé, magától értetődővé kellett volna válnia. A...
Tovább
Előszó
Összefoglaló Az élelmiszer-biztonság paradox módon akkor kezdett az érdeklődés előterébe kerülni, amikor emberi számítás szerint egyre jelentéktelenebbé, magától értetődővé kellett volna válnia. A technológiai haladás, a higiéniai feltételek javulása, a nemzetközi figyelem és a szigorú jogi szabályozás, az erőteljes hatósági ellenőrzés nem hozta meg a remélt mértékű javulást. Még a fejlett országokban is, ahol az élelmiszer-biztonság általában megfelelő, egyre újabb és újabb botrányok keltik azt az érzést a fogyasztókban, hogy kiszolgáltatottak, és nem részesülnek megbízható védelemben sem a termékek biztonságát, sem minőségét illetően. A helyzetet többen és többféleképpen elemezték már, és a sok hajtóerőből bizonyára kiemelkedik a globalizáció, az áruk szabad áramlása, az élelmiszer-vállalkozások felelőtlensége, az illegális élelmiszer-előállítók, forgalmazók gátlástalansága, de nem hagyható figyelmen kívül világunk sokirányú megváltozása: a környezet elszennyeződése, a tömegtermelés, a mezőgazdasági és ipari technológiák módosulása, a klímaváltozás, a lakosság immunállapotának és életmódbeli, utazási, étkezési szokásainak megváltozása. A mikrobák a változásokhoz gyorsan adaptálódnak, új mikrobiológiai és kémiai veszélyek jelennek meg. Noha a lakosság érthető módon kockázatmentesen fogyasztható (zéró-tolerancia) élelmiszereket szeretne, elvi és gyakorlati képtelenség minden egyes élelmiszertételt forgalomba hozatal előtt megvizsgálni, vagy a gyártás, forgalmazás teljes folyamatában hatósági jelenlétet biztosítani. Arra kell és lehet törekedni, hogy a kockázatelemzés elve érvényesüljön, és az erőforrások a kockázat arányában hasznosuljanak. A hazai döntéshozók (kockázatkezelők) számára kíván segítséget adni a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal ezzel a tanulmánnyal, mely elemzi és értékeli a hazai élelmiszer-biztonsági helyzetet meghatározó mikrobiológiai, kémiai és egyéb veszélyeket, megkísérli meghatározni azok kockázatát. Itt jegyezzük meg, hogy a tudományos, kvantitatív kockázatbecsléshez hiteles, megbízható élelmiszer-fogyasztási adatok, valamint az élelmiszerek szennyezettségére vonatkozó számszerű, statisztikai módszerekkel feldolgozható, rendezett adatok szükségesek, melyek jelenleg nem, illetve csak kivételes esetben állnak rendelkezésre. Ezért a tanulmány zömében kvalitatív, illetve szemi-kvantitatív jellegű kockázatbecslésre épül, azonban a növényvédőszer-maradékok példáján bemutatjuk azt is, hogy megfelelő elektronikus adatbázis esetén milyen mélységű és gyakorlati útmutatást adó kvantitatív kockázatbecslés végezhető.
Vissza
Tartalom
Összefoglaló
I. A tanulmány célja és háttere 19
1. Előzmények 22
2. A tanulmány célja 22
3. Figyelembe vett adatok, információk 23
4. Nemzetközi és hazai háttér 25
4.1 Kereskedelmi Világszervezet (WTO, World Trade Organisation) 25
4.2 FAO/WHO Codex Alimentarius 26
4.3 A kockázatelemzés folyamata és elemei 26
4.3.1 A kockázatelemzés részfolyamatai 26
Kockázatbecslés (Risk Assessment) 27
Kockázatkezelés (Risk Management) 27
Kockázatkommunikáció (Risk Communication) 28
4.3.2 A kockázatelemzés szerepe az élelmiszer-biztonság elérésében 28
5. Kockázatelemzés az uniós jogszabályokban 29
6. A kockázatbecslés intézményi háttere 31
6.1 Európai Unió 31
6.2. Magyarország 31
II. Élelmiszer-vállalkozások/egységek kockázat alapú kategorizálása 33
1. Háttér 35
2. Kockázatossági elv az élelmiszer-ellenőrzési gyakorlatban 36
3. Kockázat alapú egység-kategorizálási modellek 37
3.1. Egységtípus alapján történő általános kockázati besorolás (írországi modell alapján) 37
3.2 Kockázati osztályozás az egységek egyedi besorolása alapján (angol modell) 44
3.3. Számszerűsített kockázat-értékelésen alapuló egyedi egységbesorolás 46
3.4. Ausztrál és új-zélandi modell 50
3.5. Kanadai modell 53
4. Összefoglalás, javaslatok 55
II. Mintavételezés, laboratóriumi vizsgálat kockázatosság alapján 57
1. Általános szempontok 59
2. Az élelmiszerek kockázati alapú mintavételezése 61
2.1. Egyszerűsített kockázatbecslésen alapuló mintavételi útmutatások ... 61
2.2. Mintavétel és az ellenőrzési mintaszámok tervezése 67
2.2.1. A növényvédőszer-maradékok és kémiai szennyezők jellegzetes
koncentráció eloszlása élelmiszerekben 67
2.3. Az eredmények értékelése 70
2.4. Ellenőrző vizsgálatok mintaszámának tervezése 71
3. A prioritások meghatározása a kémiai szennyezők monitoring vizsgálatára 74
3.1. A vizsgálati prioritás meghatározása előzetes kísérleti és monitoring
vizsgálatok eredménye alapján 75
3.1.1. A modellben alkalmazott számítások 77
3.1.2. Monitoring vizsgálati eredmények figyelembe vétele 78
3.1.3. A számított prioritási faktorok figyelembe vétele a monitoring programok tervezésénél 79
IV. Mikrobiológia veszélyek és kockázatok 81
1. Háttér 83
2. Nemzetközi kitekintés 84
2.1. Az Egészségügyi Világszervezet prioritásai 84
2.2. FAO/WHO Codex Alimentarius prioritásai 85
2.3. Az Európai Unió prioritásai 86
2.4. RASFF adatbázis elemzéséből adódó prioritások 88
2.5. EUROSTAT 90
3. Mikrobiológiai kockázat Magyarországon 91
3.1. Élelmiszer eredetű események 92
3.2. Humán járványügyi adatok 94
4. Főbb mikrobiológiai kockázatokról részletesen 97
4.1. Salmonellosisok (C113.191) 97
4.1.1. Uniós salmonellosis adatok 97
4.1.2. Hazai salmonellosis adatok 98
4.2. Campylobacteriosisok (C113.192) 103
4.2.1. Uniós adatok 103
4.2.2. Hazai adatok 104
4.3. Shigellosis (vérhas, bakteriális dizentéria), (C113.91) 106
4.4. Hepatitis infectiosa (vírusos májgyulladás, vírushepatitis), (C113.91) . 107
4.5. Calicivírus (Norovírus) okozta gastroenteritis (C113.91) 108
4.6. Enterotoxikus E. coli (ETEC, verotoxin termelő E. coli (VTEC);
Shigella-toxint termelő E. coli (STEC) okozta ételfertőzés, (C113.196).. 109
4.7. Listeriosis (C113.199) 110
4.8. Yersiniosis (C113.199) 111
4.9. Kullancsencephalitis (kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás;
közép-európai kullancsencephalitis), (C113.199) 112
4.10. Lépfene (antrax), (C113.199) 113
4.11. Brucellosis (Bang-kór, máltai láz, unduláló láz), (C113.199) 114
4.12.Tularaemia (C113.199) 114
4.13. Toxoplasmosis (C113.199) 115
4.14. Taeniasis (galandférgesség, cysticercosis), (C113.199) 116
4.15. Trichinellosis (Trichiniasis, Trichinosis, Trichinelliasis), (C113.195) 117
4.16. Echinococcosis (C113.199) 118
4.17. Gümőkór (mycobacterium bovis okozta tuberkulózis), (C113.194) 118
4.18. Botulizmus (C113.95) 119
4.19. Variáns Creutzfeldt-Jakob betegség (vCJB), (C113.ll) 120
4.20. Staphylococcus okozta ételmérgezés (Staphylococcus toxaemia), (C113.95) 120
4.21. Egyéb élelmiszer eredetű megbetegedések 121
4.21.1. Entamoeba histolytica fertőzés, amőbás vérhas (C113.91) 121
4.21.2. Giardiasis (C113.91) 121
4.21.3. Cryptosporidiasis (C113.91) 122
5. Antibiotikum-rezisztencia 122
6. Összefoglalás 125
6.1. Élelmiszer eredetű események (outbreaks, járvány kitörés) adatai 125
6.2. Enterális fertőzőbeteg nyilvántartás adatai 125
6.3. Élelmiszerlánc-vizsgálati eredmények adatai 126
7. Mikrobiológiai kockázatok rangsorolása 127
8. Javaslatok 129
V. Kémiai veszélyek és kockázatok 131
1. Kémiai szennyeződések hatósági ellenőrzése 133
1.1. Mintavételi stratégiák 134
1.2. Határértékek, mintavételi szabályok, vizsgálati követelmények 135
1.3. Összetett vagy feldolgozott élelmiszerek vizsgálata 137
2. Kémiai szennyezők kockázatának értékelése 138
2.1. Kísérletes toxikológiai határértékek 138
2.2. Kockázatbecsléshez szükséges információk 139
2.3. Nemzetközi prioritások 140
3. A kémiai veszélyek részletes elemzése 142
3.1. Az elsődleges termelés során alkalmazott szerek maradékai 142
3.1.1. Hormonok és állatgyógyászati szerek maradékai (C111.1) 142
3.1.2. Növényvédőszer-maradékok (C111.2) 145
3.2. Környezeti eredetű szennyező anyagok (C111.3) 157
3.2.1. Fémek és ionok (C111.31) 157
3.2.1.1. Toxikus nehézfémek (C111.311) 157
3.2.1.2. Egyéb fémek és ionok (elemek), (C111.319) 160
3.2.2. Szerves szennyező anyagok (C111.32) 162
3.2.2.1. Dioxinok és PCB-k (C111.321) 162
3.2.2.2. Policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-ok) (C111.322) 165
3.2.3. Radioaktivitás (C111.33) 168
3.3. Mezőgazdasági eredetű szennyező anyagok (C111.4) 175
3.3.1. Mikotoxinok (C111.41) 175
3.3.2. Nitrátok (C111.42) 179
3.4. Élelmiszerek természetes toxikus vegyületei (C111.5) 180
3.5. A technológia során keletkező szennyező anyagok (C111.6) 182
3.6. Allergén vegyületek (C111.7) 185
3.7. Élelmiszerjavító anyagok: adalékanyagok, aromák, enzimek (C111.8) . 186
3.8. Élelmiszerekkel érintkező anyagokból kioldódó vegyületek (C111.96). 190
3.9. Egyéb kémiai veszélyek (C111.9) 191
3.9.1.Váratlan, szándékos vagy véletlen kémiai szennyeződések 191
4. Helyzetértékelés és javaslatok 193
VI. Egyéb veszélyek és kockázatok 199
1. Géntechnológiával módosított élelmiszerek (C14) 199
2. Idegen anyagok élelmiszerekben (C115) 202
VII. Élelmiszer-fogyasztási adatok 203
Fogyasztási adatok meghatározási módszerei 206
Hazai élelmiszer-fogyasztási statisztikák értékelése 207
VIII. Kitekintés 209
Köszönetnyilvánítás 213
Mellékletek 215
1. sz. melléklet: Kockázatbecslés a részletes uniós és hazai élelmiszerjogban 217
Fontosabb hazai vonatkozó jogszabályok 223
2. sz. melléklet: Példák a nomogram használatára 225
3. sz. melléklet: Mikrobiológiai élelmiszer-biztonság szabályozása 232
I. Mintavétel, mikrobiológiai kritériumok 232
II. Hatáskörök, ellenőrzések, kockázatértékelés, monitoring,
adatgyűjtés, adatszolgáltatás 233
III. Codex Alimentarius útmutatók 236
Rövidítések jegyzéke 237
Élelmiszer-biztonsági helyzetelemzés és kockázatértékelés
Megvásárolható példányok
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.