885.911

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer-biztonság és -minőség III.

Fogyasztóvédelem és élelmiszer-vizsgálat

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 387 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-286-389-4
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tudományos és gyakorlati szempontból ígéretes címet kapott ez a háromkötetes szakkönyv, mely az élelmiszerek piacképességével foglalkozik. A könyv címében az élelmiszer-biztonság és - minőség... Tovább

Előszó

Tudományos és gyakorlati szempontból ígéretes címet kapott ez a háromkötetes szakkönyv, mely az élelmiszerek piacképességével foglalkozik. A könyv címében az élelmiszer-biztonság és - minőség komplex megközelítést jelent, annak a feltételrendszernek a teljesítését, melynek alapján az élelmiszerek szabadon forgalmazhatók a piacon. Nem könnyű feladatra vállalkoznak, hiszen a korábbi minőségfogalom nagy átalakuláson ment át, mire a hatósági engedélyeztetés és ellenőrzés köréből kikerült a piaci értékmérés területére. Még ma is sokan vannak, akik nem a kereslet-kínálat viszonyában helyezik el a gyenge minőségű és ezért olcsó árukat. A többség azonban már elfogadja, hogy a jó minőségért sokkal többet kell fizetni. Megnyugtató látni, hogy az egyes fejezetek íróinak mindig szeme előtt van a minőség sokfélesége, mert például etikai, etnikai, sőt vallási szempontok is szerepet játszanak a különleges minőségek meghatározásában.
A könyv szerzői azonban többre vállalkoznak a minőség leírásánál, amikor a cím első tagjában a biztonságot említik. Nem új a fogalom, de az utóbbi években világszerte jóval nagyobb jelentőséget kapott, mint a minőség. Az élelmiszer-kereskedelem globálissá válásával ma szinte ez az egyetlen eszköz a szennyezett, fertőzött tételek megállításához, az áruforgalom ellenőrzéséhez. Az Európai Unió Közös Piacán 2005 elején lépett hatályba az a rendelet, mely termékfelelősséget írt elő minden élelmiszer-vállalkozónak, valamint kötelezte a nyomon követésre, az áru útjának dokumentált ismeretére. Az élelmiszer-szabályozásnak ezek az új, biztonsági elemei nemcsak a fogyasztó érdekeit szolgálják, hanem arra ösztönzik az előállítókat és kereskedőket, hogy az élelmi láncon belül gondoskodjanak a biztonságos termelésről, feldolgozásról és forgalmazásról. Vissza

Tartalom

Dr. Biacs Péter: Előszó5
Fogyasztóvédelem az élelmiszer-vertikumban7
Szántainé Kőhegyi Katalin: Az Európai Unió fogyasztóvédelmi politikája, fogyasztóvédelmi alapelvek9
Szántainé Kőhegyi Katalin: Az Európai Unió fogyasztóvédelmi intézményrendszere, kapcsolata az egyes nemzeti intézményekkel. A fogyasztók tájékoztatása16
Európai Bizottság16
Európai Parlament19
Európai Unió Tanácsa19
Európai Fogyasztói Tanácsadó Csoport (European Consumer Consultative Group, ECCG)20
Az európai ombudsman20
Szántainé Kőhegyi Katalin: Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Program 2007-201322
Szántainé Kőhegyi Katalin: Az Európai Unió dokumentumai25
Szántainé Kőhegyi Katalin: Az 1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről30
Termékbiztonság, termékfelelősség30
Címkézés, csomagolás31
2004. évi XVI. törvény a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény módosításáról32
Somogyi László: A fogyasztóvédelem intézményi felépítése34
Somogyi László: A fogyasztóvédelem és az élelmiszer-szabályozás összefüggései38
Somogyi László: Fogyasztóvédelmi alapelvek megjelenése az élelmiszertörvényben42
A fogyasztók egészségének és érdekeinek védelme42
Az élelmiszer-jelölések mint a fogyasztók tájékoztatásának eszközei45
Somogyi László: A kockázatelemzés szerepe a fogyasztóvédelemben47
Mikrobiológiai eredetű kockázati tényezők51
Élelmiszertoxin eredetű kockázat58
Élelmiszer-adalékok mint kockázati tényezők63
Élelmiszer-allergia eredetű kockázati tényezők65
Beczner Judit: Mikrobiológiai biztonság: élelmiszer-technológiai lépések, amelyek célja a mikrobák elpusztítása67
Kórokozó mikroorganizmusok az élelmiszerláncban67
Élelmiszer-tartósítási eljárások69
Gelencsér Éva: GM növények piacra jutását követő nyomon követés, ellenőrzés75
GM fejlesztési stratégiák75
GM élelmiszerek élelmiszer-biztonsági kockázata77
GM élelmiszerek piacra jutását követő ellenőrzési módszerek78
Analitikai módszerek az élelmiszer-hamisítás és -szennyezés kimutatására83
Tolnay Pál: Az élelmiszerek főkomponensei, leggyakoribb mérési módszerek az élelmiszer-vizsgálati laboratóriumban85
A víz85
Ásványi anyagok89
Szénhidrátok92
Lipidek97
Fehérjék101
Etil-alkohol104
Dr. Amtmann Mária: Laboratóriumok akkreditálása, GLP kialakítása106
A laboratóriumi munka minőségbiztosítása106
Az akkreditálás107
Good Laboratory Practice112
Dr. Amtmann Mária: A validálás115
Készülékvalidálás116
Módszervalidálás118
Rendszervalidálás124
Domoki János: Adalékanyagok, toxikus anyagok az élelmiszerekben125
Élelmiszer-adalékanyagok125
Aromák126
Környezeti és ipari szennyezőanyagok128
Technológiai eredetű szennyező anyagok129
Technológiai eredetű toxikus anyagok131
Biológiai eredetű vegyi szennyezőanyagok134
Domoki János: Az élelmiszereket érintő EU-szabályozások136
Dr. Amtmann Mária: Az intenzív folyadékkromatográfia alapjai140
Kromatográfiás paraméterek140
Rendszerválasztás144
A kromatográf részei145
Kiértékelés159
Dr. Korány Kornél: GC-MS berendezés karbantartási munkái - az ionforrás tisztítása165
Biztonsági szempontok165
A GC-MS rendszer felépítése165
Dr. Korány Kornél: A spektrofotometriás és -fluorometriás mérések elmélete171
Spektrofluorometria178
Dr. Amtmann Mária: Elektroanalitika180
Potenciometria180
Amperometria185
Konduktometria187
Dr. Korány Kornél: Borhamisítások kimutatása GC-MS méréssel190
Minta-előkészítés Likens-Nickerson féle desztilláció-extrakcióval190
GC-MS mérés190
A detektált alkotók tömegspektrometriás elemzése, azonosítása192
Az azonosítás eredményének értelmezése, az adatok grafikus interpretálása193
Tömösköziné dr. Farkas Rita: Szilárd fázisú extrakció (SPE - Solid Phase Extraction)198
Dr. Váradi Mária: Az élelmiszer-biztonság kémiai vonatkozásai201
Az élelmiszerekben előforduló szennyezőanyagok201
A kémiai szennyezők mérésére alkalmas analitikai kémiai módszerek202
Dr. Fodor Péter: Méréstechnikai alapfogalmak207
Kápolna Emese: Mintavétel, minta-előkészítés210
Mintavétel210
Bemérés, kondicionálás211
Oldás, feltárás, roncsolás212
Schäffer Richárd: Extrakciós technikák214
Az extrakció alkalmazásának célka214
Extrakciós technikák csoportosítása az érintkező fázisok halmazállapota alapján215
Schäffer Richárd: Korszerű minta-előkészítési módszerek220
Ultrahangos extrakció220
Mikrohullámú extrakció220
Gyorsított oldószeres extrakció (ASE)220
Szuperkritikus folyadékextrakció (SFE)221
Szilárd fázisú extrakció (SPE), mikroextrakció (SPME)222
Sörös Csilla: Analitikai mérések minőségbiztosítása225
A mérési módszerből eredő bizonytalansági tényezők225
Módszerek validálása, érvényesítése226
Kontrollkártyák230
Abrankó László: Analitikai mérési eredmények értelmezése232
Nem "mérési bizonytalanságból" eredő megbízhatatlan eredmények232
Az alapvonal eltolódás korrekciója (driftkorrekció)233
Vakértékek236
A kalibráció, mint hibaforrás239
Stefanovitsné dr. Bányai Éva: Példák az élelmiszer-analitikai minőségbiztosításra242
Enzimaktivitás meghatározása spektrofotometriás méréssel244
A minta-előkészítést befolyásoló tényezők245
Dr. Hegedűs Attila: Antioxidáns hatású anyagok jellemzői, mérési lehetőségei246
Az összes fenoltartalom mérése246
Az összes antioxidáns-kapacitás mérése247
Néhány antioxidáns hatású enzim aktivitásának meghatározási elve248
Dr. Kovács Etelka: A gyümölcsök szerepe az egészséges táplálkozásban249
A gyümölcsök összetétele és minősége, táplálkozásbiológiai szerepe249
Méréstechnikai módszerek és érzékszervi vizsgálatok az élelmiszer-minősítésben255
Dr. Kollár Gábor: Minőségügyi és élelmiszer-biztonsági rendszerek auditálási gyakorlata257
Dr. Fekete András: Fizikai mérések a minőségbiztosításban259
Dr. Kókai Zoltán: A jó érzékszervi vizsgálati gyakorlat alapelemei265
Dr. Fekete András: Mechanikai alapismeretek és mérési módszerek270
Dr. Felföldi József: Elektromos alapismeretek és mérési módszerek276
Dr. Vozáry Eszter: Korszerű dielektromos mérési módszerek, impedanciaspektrumok282
Dr. Baranyai László: Mérés és az eredmények értékelése288
Dr. Felföldi József: Elektronikus eszközök, adatgyűjtő kártyák, digitális feldolgozás291
Firtha Ferenc: Digitális képfeldolgozás, hiperspektrális mérési módszer296
Dr. László Péter: A minőség jellemzése penetrometriás mérési módszerrel302
Dr. Felföldi József: Dinamikus állománymérési módszerek és eszközök304
Dr. Kókai Zoltán - Szabó Rita: Érzékszervi bírálók kiválasztása310
Dr. Kókai Zoltán: Különbségvizsgálati módszerek alkalmazása és értékelési módszereik316
Dr. Kókai Zoltán: Számítógéppel támogatott profilanalitikus minősítési rendszer gyakorlati kialakítása319
Dr. Kollár Gábor: Minőségszabályozási és élelmiszer-biztonsági rendszerek esettanulmányai323
Dr. Nagy Ákosné: Borbírálat331
A bor érzékszervi vizsgálata333
A kóstolás334
Borkóstolás - borbírálat335
Az érzékszervi borvizsgálat elvégzésének alapvető követelményei336
Érzékszerveink működése340
Általános működés340
Egyéni működés, ingerküszöbök342
Vizuális vizsgálat343
A bor színvizsgálata343
A bor tisztasága, átlátszósága344
A bor viszkozitásának szubjektív megítélése346
A bor illatának érzékszervi vizsgálata347
A szagérzékelés fiziológiája347
Aroma és buké350
A bor vizsgálat ízleléssel352
Az ízérzékelés élettana352
Érzékelés a szájba354
A bor ízanyagai355
Egyensúly a borokban357
Az ízek egyensúlya és egymásra hatása357
Egyensúly a fehérborokban358
Egyensúly a vörösborokban359
Aromaegyensúly360
Borbírálati módszerek361
Összehasonlító módszerek361
A borbírálat szókincse magyar, angol, francia, német, olasz nyelven368
Irodalom375
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem