kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 387 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 978-963-286-389-4 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Dr. Biacs Péter: Előszó | 5 |
Fogyasztóvédelem az élelmiszer-vertikumban | 7 |
Szántainé Kőhegyi Katalin: Az Európai Unió fogyasztóvédelmi politikája, fogyasztóvédelmi alapelvek | 9 |
Szántainé Kőhegyi Katalin: Az Európai Unió fogyasztóvédelmi intézményrendszere, kapcsolata az egyes nemzeti intézményekkel. A fogyasztók tájékoztatása | 16 |
Európai Bizottság | 16 |
Európai Parlament | 19 |
Európai Unió Tanácsa | 19 |
Európai Fogyasztói Tanácsadó Csoport (European Consumer Consultative Group, ECCG) | 20 |
Az európai ombudsman | 20 |
Szántainé Kőhegyi Katalin: Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Program 2007-2013 | 22 |
Szántainé Kőhegyi Katalin: Az Európai Unió dokumentumai | 25 |
Szántainé Kőhegyi Katalin: Az 1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről | 30 |
Termékbiztonság, termékfelelősség | 30 |
Címkézés, csomagolás | 31 |
2004. évi XVI. törvény a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény módosításáról | 32 |
Somogyi László: A fogyasztóvédelem intézményi felépítése | 34 |
Somogyi László: A fogyasztóvédelem és az élelmiszer-szabályozás összefüggései | 38 |
Somogyi László: Fogyasztóvédelmi alapelvek megjelenése az élelmiszertörvényben | 42 |
A fogyasztók egészségének és érdekeinek védelme | 42 |
Az élelmiszer-jelölések mint a fogyasztók tájékoztatásának eszközei | 45 |
Somogyi László: A kockázatelemzés szerepe a fogyasztóvédelemben | 47 |
Mikrobiológiai eredetű kockázati tényezők | 51 |
Élelmiszertoxin eredetű kockázat | 58 |
Élelmiszer-adalékok mint kockázati tényezők | 63 |
Élelmiszer-allergia eredetű kockázati tényezők | 65 |
Beczner Judit: Mikrobiológiai biztonság: élelmiszer-technológiai lépések, amelyek célja a mikrobák elpusztítása | 67 |
Kórokozó mikroorganizmusok az élelmiszerláncban | 67 |
Élelmiszer-tartósítási eljárások | 69 |
Gelencsér Éva: GM növények piacra jutását követő nyomon követés, ellenőrzés | 75 |
GM fejlesztési stratégiák | 75 |
GM élelmiszerek élelmiszer-biztonsági kockázata | 77 |
GM élelmiszerek piacra jutását követő ellenőrzési módszerek | 78 |
Analitikai módszerek az élelmiszer-hamisítás és -szennyezés kimutatására | 83 |
Tolnay Pál: Az élelmiszerek főkomponensei, leggyakoribb mérési módszerek az élelmiszer-vizsgálati laboratóriumban | 85 |
A víz | 85 |
Ásványi anyagok | 89 |
Szénhidrátok | 92 |
Lipidek | 97 |
Fehérjék | 101 |
Etil-alkohol | 104 |
Dr. Amtmann Mária: Laboratóriumok akkreditálása, GLP kialakítása | 106 |
A laboratóriumi munka minőségbiztosítása | 106 |
Az akkreditálás | 107 |
Good Laboratory Practice | 112 |
Dr. Amtmann Mária: A validálás | 115 |
Készülékvalidálás | 116 |
Módszervalidálás | 118 |
Rendszervalidálás | 124 |
Domoki János: Adalékanyagok, toxikus anyagok az élelmiszerekben | 125 |
Élelmiszer-adalékanyagok | 125 |
Aromák | 126 |
Környezeti és ipari szennyezőanyagok | 128 |
Technológiai eredetű szennyező anyagok | 129 |
Technológiai eredetű toxikus anyagok | 131 |
Biológiai eredetű vegyi szennyezőanyagok | 134 |
Domoki János: Az élelmiszereket érintő EU-szabályozások | 136 |
Dr. Amtmann Mária: Az intenzív folyadékkromatográfia alapjai | 140 |
Kromatográfiás paraméterek | 140 |
Rendszerválasztás | 144 |
A kromatográf részei | 145 |
Kiértékelés | 159 |
Dr. Korány Kornél: GC-MS berendezés karbantartási munkái - az ionforrás tisztítása | 165 |
Biztonsági szempontok | 165 |
A GC-MS rendszer felépítése | 165 |
Dr. Korány Kornél: A spektrofotometriás és -fluorometriás mérések elmélete | 171 |
Spektrofluorometria | 178 |
Dr. Amtmann Mária: Elektroanalitika | 180 |
Potenciometria | 180 |
Amperometria | 185 |
Konduktometria | 187 |
Dr. Korány Kornél: Borhamisítások kimutatása GC-MS méréssel | 190 |
Minta-előkészítés Likens-Nickerson féle desztilláció-extrakcióval | 190 |
GC-MS mérés | 190 |
A detektált alkotók tömegspektrometriás elemzése, azonosítása | 192 |
Az azonosítás eredményének értelmezése, az adatok grafikus interpretálása | 193 |
Tömösköziné dr. Farkas Rita: Szilárd fázisú extrakció (SPE - Solid Phase Extraction) | 198 |
Dr. Váradi Mária: Az élelmiszer-biztonság kémiai vonatkozásai | 201 |
Az élelmiszerekben előforduló szennyezőanyagok | 201 |
A kémiai szennyezők mérésére alkalmas analitikai kémiai módszerek | 202 |
Dr. Fodor Péter: Méréstechnikai alapfogalmak | 207 |
Kápolna Emese: Mintavétel, minta-előkészítés | 210 |
Mintavétel | 210 |
Bemérés, kondicionálás | 211 |
Oldás, feltárás, roncsolás | 212 |
Schäffer Richárd: Extrakciós technikák | 214 |
Az extrakció alkalmazásának célka | 214 |
Extrakciós technikák csoportosítása az érintkező fázisok halmazállapota alapján | 215 |
Schäffer Richárd: Korszerű minta-előkészítési módszerek | 220 |
Ultrahangos extrakció | 220 |
Mikrohullámú extrakció | 220 |
Gyorsított oldószeres extrakció (ASE) | 220 |
Szuperkritikus folyadékextrakció (SFE) | 221 |
Szilárd fázisú extrakció (SPE), mikroextrakció (SPME) | 222 |
Sörös Csilla: Analitikai mérések minőségbiztosítása | 225 |
A mérési módszerből eredő bizonytalansági tényezők | 225 |
Módszerek validálása, érvényesítése | 226 |
Kontrollkártyák | 230 |
Abrankó László: Analitikai mérési eredmények értelmezése | 232 |
Nem "mérési bizonytalanságból" eredő megbízhatatlan eredmények | 232 |
Az alapvonal eltolódás korrekciója (driftkorrekció) | 233 |
Vakértékek | 236 |
A kalibráció, mint hibaforrás | 239 |
Stefanovitsné dr. Bányai Éva: Példák az élelmiszer-analitikai minőségbiztosításra | 242 |
Enzimaktivitás meghatározása spektrofotometriás méréssel | 244 |
A minta-előkészítést befolyásoló tényezők | 245 |
Dr. Hegedűs Attila: Antioxidáns hatású anyagok jellemzői, mérési lehetőségei | 246 |
Az összes fenoltartalom mérése | 246 |
Az összes antioxidáns-kapacitás mérése | 247 |
Néhány antioxidáns hatású enzim aktivitásának meghatározási elve | 248 |
Dr. Kovács Etelka: A gyümölcsök szerepe az egészséges táplálkozásban | 249 |
A gyümölcsök összetétele és minősége, táplálkozásbiológiai szerepe | 249 |
Méréstechnikai módszerek és érzékszervi vizsgálatok az élelmiszer-minősítésben | 255 |
Dr. Kollár Gábor: Minőségügyi és élelmiszer-biztonsági rendszerek auditálási gyakorlata | 257 |
Dr. Fekete András: Fizikai mérések a minőségbiztosításban | 259 |
Dr. Kókai Zoltán: A jó érzékszervi vizsgálati gyakorlat alapelemei | 265 |
Dr. Fekete András: Mechanikai alapismeretek és mérési módszerek | 270 |
Dr. Felföldi József: Elektromos alapismeretek és mérési módszerek | 276 |
Dr. Vozáry Eszter: Korszerű dielektromos mérési módszerek, impedanciaspektrumok | 282 |
Dr. Baranyai László: Mérés és az eredmények értékelése | 288 |
Dr. Felföldi József: Elektronikus eszközök, adatgyűjtő kártyák, digitális feldolgozás | 291 |
Firtha Ferenc: Digitális képfeldolgozás, hiperspektrális mérési módszer | 296 |
Dr. László Péter: A minőség jellemzése penetrometriás mérési módszerrel | 302 |
Dr. Felföldi József: Dinamikus állománymérési módszerek és eszközök | 304 |
Dr. Kókai Zoltán - Szabó Rita: Érzékszervi bírálók kiválasztása | 310 |
Dr. Kókai Zoltán: Különbségvizsgálati módszerek alkalmazása és értékelési módszereik | 316 |
Dr. Kókai Zoltán: Számítógéppel támogatott profilanalitikus minősítési rendszer gyakorlati kialakítása | 319 |
Dr. Kollár Gábor: Minőségszabályozási és élelmiszer-biztonsági rendszerek esettanulmányai | 323 |
Dr. Nagy Ákosné: Borbírálat | 331 |
A bor érzékszervi vizsgálata | 333 |
A kóstolás | 334 |
Borkóstolás - borbírálat | 335 |
Az érzékszervi borvizsgálat elvégzésének alapvető követelményei | 336 |
Érzékszerveink működése | 340 |
Általános működés | 340 |
Egyéni működés, ingerküszöbök | 342 |
Vizuális vizsgálat | 343 |
A bor színvizsgálata | 343 |
A bor tisztasága, átlátszósága | 344 |
A bor viszkozitásának szubjektív megítélése | 346 |
A bor illatának érzékszervi vizsgálata | 347 |
A szagérzékelés fiziológiája | 347 |
Aroma és buké | 350 |
A bor vizsgálat ízleléssel | 352 |
Az ízérzékelés élettana | 352 |
Érzékelés a szájba | 354 |
A bor ízanyagai | 355 |
Egyensúly a borokban | 357 |
Az ízek egyensúlya és egymásra hatása | 357 |
Egyensúly a fehérborokban | 358 |
Egyensúly a vörösborokban | 359 |
Aromaegyensúly | 360 |
Borbírálati módszerek | 361 |
Összehasonlító módszerek | 361 |
A borbírálat szókincse magyar, angol, francia, német, olasz nyelven | 368 |
Irodalom | 375 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.