1.060.331

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer-áruismeret I-II.

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 356 oldal
Sorozatcím: A vendéglátás kérdései
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-637-157-1
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. Harmadik változatlan utánnyomás.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet az 1. kötetből:

"Malomipari terméknek nevezzük azokat az élelmiszereket, amelyek gabonafélékből nyerhetők őrléssel, hántolással és egyéb sajátos eljárásokkal.
Ide tartoznak
- az... Tovább

Előszó

Részlet az 1. kötetből:

"Malomipari terméknek nevezzük azokat az élelmiszereket, amelyek gabonafélékből nyerhetők őrléssel, hántolással és egyéb sajátos eljárásokkal.
Ide tartoznak
- az őrlemények,
- a hántolt, valamint
- az egyéb eljárásokkal készült termékek.
A gabonafélék jellemzése és fajtái
A gabonafélék gazdag keményítőtartalmú, többségükben lágyszárú, lisztes szemtermésű növények. Az emberek táplálkozásában más ősidők óta fontos szerepet játszanak, s napjainkban a legtöbb ország mezőgazdasági termelésében is kiemelkedő jelentőségűek. Magvaik az emberi táplálkozáson kívül nélkülözhetetlenek még a takarmányozásban, továbbá számos iparágban - többek között a sör-, a szesz-, a textil-, a papír- és a vegyiparban, valamint a talajok szerkezetének és termőerejének a kialakításában, illetve javításában." Vissza

Tartalom

I. KÖTET
Malomipari termékek3
A gabonafélék jellemzése és fajtái3
A gabonaszem összetétele és táplálkozástani jelentősége6
A gabonafélék feldolgozása8
Őrlemények8
Hántolt termékek12
Egyéb eljárásokkal készült termékek13
Sütő- és tésztaipari termékek15
Kenyér 16
A kenyér készítése16
A kenyér minősége19
Kenyérfajták23
Sütőipari fehértermékek 25
Szárított tészták30
A szárított tészták jellemzése30
A szárított tészták minősége32
Cukor- és édesipari termékek35
Természetes édesítőszerek36
Cukor36
Méz40
Mesterséges édesítőszerek42
Édesipari termékek43
Cukorkák44
Kakaó- és csokoládéáruk47
Nugátok és nugátszerű készítmények51
Édesipari lisztesáruk53
Diabetikus édességek54
Gyümölcsök56
A gyümölcsök összetétele és táplálkozástani jelentősége56
Hazai gyümölcsök60
Almatermésű gyümölcsök60
Csonthéjas termésű gyümölcsök61
Bogyótermésű gyümölcsök62
Kabaktermésű gyümölcsök64
Száraztermésű gyümölcsök64
Déligyümölcsök66
Friss déligyümölcsök66
Szárított déligyümölcsök68
A gyümölcsök tartósításának termékei69
Zöldségfélék és gombák72
A zöldségfélék összetétele és táplálkozástani jelentősége72
A zöldségfélék csoportosítása75
Burgonyafélék75
Káposztafélék76
Gyökérgumósok79
Kabakosok80
Hagymafélék81
Hüvelyesek82
Levélzöldségek82
Évelő zöldségek83
Gombák83
A zöldségfélék és gombák tartósításának termékei84
A hús és feldolgozásának termékei86
A hús szerkezete és összetétele86
A hús minősége90
A hús romlásos jelenségei92
A húst szolgáltató állatok húsának jellemzése93
Nagy vágóállatok94
Baromfifélék94
Vadon élő állatok97
Halak és egyéb hideg vérű állatok101
A húsfeldolgozó-ipar termékei108
Töltelékes készítmények110
Darabos készítmények119
Dobozos készítmények121
A baromfifeldolgozó-ipar termékei124
Vágott baromfi124
Egyéb baromfiipari termékek127
A halfeldolgozó-ipar termékei128
Teljes konzervek128
Félkonzervek130
A tej és feldolgozásának termékei132
A tej összetétele és táplálkozástani jelentősége133
Fogyasztási tejek138
Tartósított termékek140
Tejkészítmények141
Ízesített tejkészítmények141
Savanyított tejkészítmények142
Dúsított zsírtartalmú tejkészítmények143
Tejtermékek 145
Vaj 145
Túró146
Sajt148
Étkezési zsiradékok155
A zsiradékok összetétele és táplálkozástani jelentősége157
Sertészsír159
Étolaj161
Margarin162
Tojás166
A tojás szerkezete és összetétele167
A tojás minősége és forgalmazása170
Felhasznált és ajánlott irodalom176
Tartalomjegyzék177
II. KÖTET
ITALOK3
Alkoholtartalmú italok4
Bor9
A szőlőnövény jellemzése10
A bor készítése12
A bor kezelése16
A bor forgalmazása18
A bor minősége24
A bor kémiai összetétele25
A bor érzékszervi tulajdonságai29
A bor rendellenes elváltozásai34
A borok fő típusai36
Természetes borok37
Likőrborok41
Szénsavas borok46
Magyarország borvidékei51
A bor helye az étrendben4
Sör56
A sörgyártás nyersanyagai57
A sör készítése59
A sör forgalmazása65
A sör minősége67
A sör kémiai összetétele68
A sör érzékszervi tulajdonságai70
A sör rendellenes elváltozásai72
A sörök fő típusai74
Szeszesital-ipari készítmények76
Pálinkák 78
Valódi pálinkák78
Különleges pálinkák81
Kereskedelmi pálinkák82
Egyéb készítmények82
Likőrök84
Kereskedelmi likőrök84
Különleges likőrök85
Kevert italok87
Külföldi szeszesital-ipari készítmények89
Alkoholmentes italok94
Gyümölcs- és zöldséglevek96
Szörpök99
Szénsavas üditőitalok100
Cukrot nem tartalmazó üdítők101
Cukortartalmú üdítők106
Fűszerek és ízesítőszerek108
Fűszerek108
A fűszerek jellemzése108
A fűszerek minősége110
A fűszerek forgalmazása112
A fűszerek csoportosítása114
Gyökerek, gyökértörzsek116
Héjrészek117
Levelek119
Virágok, virágrészek120
Magvak122
Termések124
Hazai fűszerkülönlegességek132
Fűszerkeverékek135
Ízesítőszerek137
Ecet137
Étkezési só139
Összetett ételízesítő készítmények141
Koffeintartalmú élvezeti szerek146
Kávé148
Kávé jellemzése148
A kávé feldolgozása151
A kávé minősége155
Kávéital159
Kávékivonatok161
Kávépótszerek162
Tea163
A tea jellemzése163
A tea feldolgozása164
A tea minősége166
Teaital171
Teapótszerek171
Felhasznált és ajánlott irodalom173
Tartalomjegyzék175

Dr. Sahin-Tóth Gyula

Dr. Sahin-Tóth Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Sahin-Tóth Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem