Előszó
Mikor megbízást kaptam, hogy e könyvhöz előszót írjak, elsősorban gondolkodni kezdtem, mi is a célja az „előszónak" egy ismeretterjesztő könyvnél? Úgy hiszem, egyik feladata, hogy az olvasót...
Tovább
Előszó
Mikor megbízást kaptam, hogy e könyvhöz előszót írjak, elsősorban gondolkodni kezdtem, mi is a célja az „előszónak" egy ismeretterjesztő könyvnél? Úgy hiszem, egyik feladata, hogy az olvasót megismertesse a könyv kiadásának előzményeivel, tette szükségessé megírását. Feladata, hogy megírja, kinek a részére készült és milyen szempontok játszottak közre megszerkesztésénél. A másik - és véleményem szerint legfontosabb - feladata az „előszónak", hogy megtanítsa az olvasót a könyv használatára. Egy ismeretterjesztő könyv eszköz a munka könnyebb, jobb elvégzéséhez és ennek az eszköznek a használatát meg kell tanulni! Mi volt a cél az „Élelmiszer Áruismeret" megjelentetésével?
A Kereskedelmi Könyvkiadó nagy feladatot vállalt, amikor megbízta a komoly elméleti és gyakorlati szakemberekből álló munkaközösséget egy olyan élelmiszer áruismereti könyv megírásával, mely egyrészt arra alkalmas, hogy a kereskedelmi iskolák és továbbképző tanfolyamok tananyagaként szerepeljen, másrészt - a szabványokra támaszkodva - alapja lehessen a boltok dolgozói áruátvételi munkájának, és segítse őket a minőség megvédése iránti törekvésükben.
A könyv kétségtelenül nagy előrehaladást jelent az eddig szórványosan megjelent élelmiszer áruismereti kiadványokkal szemben. Már az a körülmény, hogy az egyes áruk leírása általában a szabványokon alapszik, alkalmas arra, hogy az eddig kiskereskedelmi vonalon, alig ismert szabványokat a dolgozókhoz közelebb hozza és ezzel élővé téve őket, felhasználásukat elősegítse. A könyv nagy erénye, hogy megismerteti a kereskedelem dolgozóival az élelmiszeráruk gyártásának módjait, és szakszerű, tudományos alapon álló, de mégis aránylag könnyen érthető módon írja le az áru útját a termelőtől a fogyasztóig. Leírja, az egyes áruk hibáit, hogy ezek miképpen állanak elő a termelés, szállítás vagy az üzletben való helytelen kezelés következtében, és ezzel lehetőséget nyújt a bolt dolgozóinak a hibás áru felismerésére és - esetleg a maguk vonalán - a hiba megismétlődésének kiküszöbölésére. Ez a könyv hasznos tankönyve lesz a belkereskedelmi iskolák tanulóinak.
Vissza