1.062.132

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer-alapismeretek - CD-vel

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 188 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-337-079-7
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér illusztrációkkal és ábrákkal. CD-ROM-melléklettel. Tankönyvi szám: KP-2337.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó


Bevezetés
Az élelmiszer-alapismeretek könyv a vendéglátó szakképzés számára készült. A vendéglős, szakács, cukrász, pincér alapszakmák és a rész-szakképesítések elsajátításához szükséges... Tovább

Előszó


Bevezetés
Az élelmiszer-alapismeretek könyv a vendéglátó szakképzés számára készült. A vendéglős, szakács, cukrász, pincér alapszakmák és a rész-szakképesítések elsajátításához szükséges élelmiszerekkel kapcsolatos alapokat tartalmazza.
Az élelmiszerekkel való foglalkozás, az élelmiszereknek mint alapanyagoknak a felhasználása megköveteli ezeknek a termékeknek az alapos ismeretét. Alapszabály, hogy csak egészséges és jó minőségű alapanyagokból lehet olyan jó ételt, cukrászkészítményt és italt előállítani, ami megfelel a táplálkozástani követelményeknek, egyben ízletes és esztétikus.
Az élelmiszerek többsége összetételéből adódóan gyorsan romlik, jó táptalajt jelent a mikroorganizmusoknak. Ennek következtében a fogyasztók számára is veszélyforrást jelenthet, megbetegedést okozhat. A vendéglátásban ezért kiemelt szerepet kap a higiéniai szabályok betartása és a minőségbiztosítás (HACCP) alkalmazása. A könyv és a CD-melléklet tartalmazza a higiéniai, minőségbiztosítási, környezetvédelmi, táplálkozástani alapismereteket és az élelmiszercsoportok jellemzését, amiket a vendéglátásban dolgozóknak ismerniük és alkalmazniuk kell.
A tananyag elsajátítását a tankönyvhöz készült CD-ROM segíti. A feladatok megoldása fejleszti a szakképzésben részt vevők kompetenciáit, hozzájárul a vendéglátó szakmák követelménymoduljainak sikeres teljesítéséhez. A képek szemléletessé teszik a tananyagot, és javítják az alapanyagok megfelelő kiválasztásának képességét. A CD-ROM feladatai alkalmasak a tananyag feldolgozására, kompetenciákat fejlesztenek, játszva gyakoroltatnak, a vendéglátó szakmákhoz kötődnek és tudáspróbaként is használhatók.
A könyvben lévő tananyag és a CD kapcsolatát piktogram és a témára
utaló megjegyzés jelzi.
A könyv és a CD használatához sok sikert és eredményes munkát kívánok:
a Szerző Vissza

Fülszöveg


V.s
A tankönyv az élelmiszereket mint a vendéglátó szakmák technológiai folyamatainak alapanyagait vizsgálja, azt mutatja be, hogyan változnak tulajdonságaik a tárolás, majd a feldolgozás során. Ehhez áttekinti a fő élelmiszercsoportok alkotóelemeinek fizikai, kémiai és mikrobiológiai tulajdonságait, a tartósítási tudnivalókat. Kitér a minőségmegőrzéssel kapcsolatos feladatokra, a HACCP rendszer alapelveire. A tananyag az ismeretek alkalmazására, a gyakorlati kompetenciák fejlesztésére helyezi a hangsúlyt. Ezt a célt szolgálja a CD-mellékleten található tartalom: számos, a tananyag megértését és elmélyítését segítő bemutató animáció, minden fejezethez kompetenciafejlesztő interaktív gyakorló feladatok, érdekes olvasmányok és gazdag, szemléletes képanyag.
A TARTALOMBÓL
Az élelmiszerek alkotórészei Mikrobiológiai és tartósítási ismeretek Az élelmiszerek és ételek minőségének megőrzését biztosító törvények
és előírások, HACCP
A tankönyvet a következő szakképesítésekhez ajánljuk:... Tovább

Fülszöveg


V.s
A tankönyv az élelmiszereket mint a vendéglátó szakmák technológiai folyamatainak alapanyagait vizsgálja, azt mutatja be, hogyan változnak tulajdonságaik a tárolás, majd a feldolgozás során. Ehhez áttekinti a fő élelmiszercsoportok alkotóelemeinek fizikai, kémiai és mikrobiológiai tulajdonságait, a tartósítási tudnivalókat. Kitér a minőségmegőrzéssel kapcsolatos feladatokra, a HACCP rendszer alapelveire. A tananyag az ismeretek alkalmazására, a gyakorlati kompetenciák fejlesztésére helyezi a hangsúlyt. Ezt a célt szolgálja a CD-mellékleten található tartalom: számos, a tananyag megértését és elmélyítését segítő bemutató animáció, minden fejezethez kompetenciafejlesztő interaktív gyakorló feladatok, érdekes olvasmányok és gazdag, szemléletes képanyag.
A TARTALOMBÓL
Az élelmiszerek alkotórészei Mikrobiológiai és tartósítási ismeretek Az élelmiszerek és ételek minőségének megőrzését biztosító törvények
és előírások, HACCP
A tankönyvet a következő szakképesítésekhez ajánljuk:
szakács, cukrász, pincér, vendéglős, vendéglátó eladó, panziós-falusi vendéglátó, vendéglátás-szervező vendéglős
tA hozzárendelt szakmai követelménymodulok és tananyagegységek a könyv 2. oldalán találhatók. Vissza

Tartalom


Tartalom
Bevezetés 9
1. Az élelmiszerek alkotórészei 11
Általános alapfogalmak 11
A táplálkozás jelentősége 11
Az élelmiszerek összetevői 13
A víz 13
Alaptápanyagok 15
Fehérjék 15
Szénhidrátok 20
Zsírok 25
Zsírszerű anyagok (lipoidok) 29
Védőtápanyagok 30
Vitaminok 30
Ásványi anyagok 33
Járulékos anyagok 35
Ballasztanyagok 37
Bioélelmiszerek 38
Genetikailag módosított élelmiszerek 40
Adalékanyagok 40
Káros anyagok az élelmiszerekben 44
Az emésztés folyamata 46
Az ember tápanyag- és energiaszükséglete 46
Az élelmiszerek értékelése 49
Összefoglaló kérdések és feladatok 50
2. Mikrobiológiai és tartósítási ismeretek 51
A mikroorganizmusok általános jellemzése 51
A mikroorganizmusok életfeltételei 52
A mikroorganizmusok hasznos tevékenysége 54
A mikroorganizmusok káros tevékenysége 56

Az élelmiszerek romlását okozó tényezők 59
Tartósítási eljárások 60
Összefoglaló kérdések és feladatok 67
3. Az élelmiszerek és az ételek minőségének megőrzését biztosító törvények
és előírások 68
Az élelmiszerek előállításának általános szabályai 68
Az élelmiszerek forgalomba hozatalának feltételei 69
Az élelmiszerek csomagolása 70
Az élelmiszerek, ételek minőségi feltételei 71
Minőségbiztosítás a vendéglátásban 72
Környezetvédelem a vendéglátásban 78
Összefoglaló kérdések és feladatok 82
4. Az élelmiszerek fő csoportjainak jellemzése 83
A tej és termékei 84
A tej 84
Tejkészítmények 86
Tejtermékek 88
Összefoglaló kérdések és feladatok 94
A tojás 95
Összefoglaló kérdések és feladatok 97
A hús és a húsipari termékek 97
A hús 97
Az egyes állatfajok húsának jellemzése 100
Húsipari termékek 103
Baromfiipari termékek 108
Halak 109
Halkészítmények 111
Egyéb hidegvérű állatok 112
Összefoglaló kérdések és feladatok 113
Gabonafélék és termékeik 114
Malomipari termékek 116
Sütőipari termékek 120
Száraztészták (Tésztaipari termékek) 123
Összefoglaló kérdések és feladatok 124
Természetes édesítőszerek 125
Összefoglaló kérdések és feladatok 127
Étkezési zsiradékok 127
Összefoglaló kérdések és feladatok 131
Zöldségfélék 132
Burgonyafélék 132
Kabakosok 135
Káposztafélék 136
Hüvelyes zöldségek 138
Hagymafélék 140
Gyökérzöldségek 141
Levélzöldségek 143
Egyéb zöldségek 145
Gyümölcsök 148
Összefoglaló kérdések és feladatok 151
Alkaloidtartalmú élvezeti szerek 152
A kávé 152
A tea 156
A kakaó 158
Összefoglaló kérdések és feladatok 159
Az ételkészítés segédanyagai 160
ízesítőszerek 160
Összefoglaló kérdések és feladatok 167
Kocsonyásítószerek 167
Tésztalazító szerek 168
Cukorpótló szerek 170
Mesterséges édesítőszerek 170
Fogalomtár, kislexikon 172
Felhasznált és ajánlott irodalom 182

Galambosné Goldfinger Erzsébet

Galambosné Goldfinger Erzsébet műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Galambosné Goldfinger Erzsébet könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem