1.066.444

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmianyagismeret laboratóriumi gyakorlatok

Munkafüzet - BB modul: Növényi eredetű élelmi anyagok (élelmiszerek) laboratóriumi vizsgálata

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 65 oldal
Sorozatcím: Vendéglátás
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: FV-03-01/BB/2006. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ebben a modulban a növényi eredetű élelmianyagok minőségmeghatározó tulajdonságainak vizsgálatával foglalkozunk, melyek magába foglalják mind az érzékszervi, mind a kémiai vizsgálatokat legyenek... Tovább

Előszó

Ebben a modulban a növényi eredetű élelmianyagok minőségmeghatározó tulajdonságainak vizsgálatával foglalkozunk, melyek magába foglalják mind az érzékszervi, mind a kémiai vizsgálatokat legyenek azok vizuális vagy döntő vizsgálati módszerek. Ahhoz hogy ezen vizsgálatok fontosságát, lényegét megértsük szükséges néhány gondolatban foglalkoznunk az élelmianyagok minőségével. Az élelmianyagok minőségét az emberi táplálkozásra alkalmas állapot, az élvezhetőséget kifejező érzékszervi tulajdonságok, az összetételi jellemzők, az élelmianyag tömege és külső megjelenése határozza meg. Az élelmianyagok minősége tehát az alábbiakban felsorolt öt minőségmeghatározó tényezővel jellemezhető: egészségügyi alkalmasság, érzékszervi tulajdonságok, összetételi jellemzők, tömeg vagy térfogat, csomagolás, jelölés.
Egészségügyi alkalmasság
Az egészségügyi követelmények a minősítés szempontjából a legnagyobb jelentőségűek. A fogyasztásra kerülő élelmianyagok (élelmiszerek) nem veszélyeztethetik a fogyasztók (lakosság) egészségét. Ebből eredően a termékeknek ki kell elégítenie az egészségügyi szervek által előírt mikrobiológiai és toxikológiai követelményeket. Amely termék ezen előírásnak nem fele meg azt ki kell zárni a forgalomból.
Érzékszervi tulajdonságok
Érzékszervi tulajdonságok közé soroljuk az élelmianyagok érzékszervekkel elbírálható tulajdonságait, azaz színét, illatát/szagát, ízét, állományát és formáját Azok az élelmianyagok (élelmiszerek) amelyek érzékszervileg nem elégítik ki a Magyar Élelmiszerkönyvben (szabványokban) rögzített követelményeket, a minőség és az emberi táplálkozás szempontjából értéktelenek, vagy csökkent értékűek. Vissza

Tartalom

Bevezetés ....................................................... 5
1. lisztvizsgálatok.............................................................. 9
1.1. Gabonafajták, lisztfélék...................................................9
1.2. Mintavétel lisztekből.........................................................12
1.3. A liszt érzékszervi vizsgálata........................................12
1.4. A liszt savfokának meghatározása.................................18
Ellenőrző kérdések......................................................21
2. Sütőipari és tésztaipari termékek vizsgálata........................23
2.1. Sütőipari termékek érzékszervi pontozásos bírálata...........................25
2.1.1. A kenyérbél lyukacsosságának meghatározása......................................28
2.2 A kenyér savfokának és víztartalmának vizsgálata.....................................29
2.2 A kenyér savfokának és víztartalmának vizsgálata................................29
2.3. Sütőipari fehértermékek vizsgálata................................32
2.4. A szárazáruk vizsgálata........................................33
3. Zöldség, gyümölcs és tartósítóipari termékek vizsgálata.......................37
3.1. Zöldség- és gyümölcsfélék enzimes barnulásának gátlása...........37
3.2. A szárazanyag- és nedvességtartalom meghatározása....................39
3.3. A vízoldható szárazanyag-tartalom meghatározása................40
3.4. A C-vitamin-tartalom meghatározása zöldség- és gyümölcsfélékben..................44
3.5. A tartósított termékek vizsgálata...............................48
3.6. Romlási folyamatok a zöldség- és gyümölcsfélék tárolása közben ......................53
4. Élelmianyagok mikroszkópos vizsgálata...........................57
Irodalomjegyzék..............................65

Ladocsi Teréz

Ladocsi Teréz műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Ladocsi Teréz könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem