1.060.331

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmianyagismeret II/1.

Távoktatási tankönyv/Alkoholmentes italok, sörök

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 55 oldal
Sorozatcím: Vendéglátás
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élő szervezetek felépítésében tömegét tekintve legfontosabb szerepet a víz játssza. Az emberi szervezet 50-70 %-át víz alkotja. A szervezetben lezajló folyamatokhoz a víz, mint oldószer, mint... Tovább

Előszó

Az élő szervezetek felépítésében tömegét tekintve legfontosabb szerepet a víz játssza. Az emberi szervezet 50-70 %-át víz alkotja. A szervezetben lezajló folyamatokhoz a víz, mint oldószer, mint szállítóanyag és mint reagens is szükséges. Fontos szerepet játszik a hőszabályozásban és a hő tárolásban is. Kiválasztása a vesék (vizelet), a verejtékmirigyek (izzadság) és a tüdő (pára) segítségével történik. Kisebb mennyiség a széklettel is távozik. Megfelelő mennyiségű víz hiányában a vér ásványianyag- és fehérjetartalma megnő, amelynek hatására az ún. szomjúságérzet keletkezik. Ilyenkor a köztiagy megfelelő központjaiban ingerület keletkezik, amely az agykéreg bevonásával a szervezet utasítja a megfelelő víztartalom biztosítására. A vízhiány megszüntetésére a szervezet víztartalékai csak igen rövid ideig elegendőek, ezért a hiány folyadék felvételével szüntethető meg. A felnőtt emberi szervezetek naponta átlag 2-3 dm3 vízre van szüksége, amelynek csak egy részét kell italok formájában megkapnia, mert vizet tartalmaznak az elfogyasztott élelmianyagok és ételek és ugyanakkor a tápanyagok lebontásakor is víz keletkezik. Vissza

Tartalom

Előszó 5
Az italok csoportosítása 7
Alkoholmentes italok 9
1. Vizek 9
1.1. Ivóvíz 10
1.2 Szikvíz 11
1.3 Ásványvizek, gyógyvizek 12
2. Alkoholmentes gyümölcs- és zöldségitalok 15
2.1 Gyümölcs- és zöldséglé 15
2.2 Üdítő italok 16
2.3 Szörpök 17
2.4 Alkoholmentes gyümölcs- és zöldségitalok összetétele, táplálkozásélettani megítélése 20
2.5 Alkoholmentes gyümölcs- és zöldségitalok forgalmazása, vendéglátóipari értékesítése 21
Ellenőrző kérdések 23
Alkoholtartalmú italok 25
3. Sör 25
3.1 A sör története 25
3.2 A sör gyártása 26
3.3 A sör minősége 29
3.4 A sörök tárolása, vendéglátóipari értékesítése 39
3.5 Sörhibák, sörbetegségek 41
3.6 Sörtípusok, sörfajták 42
Ellenőrző kérdések 49
Válaszok az ellenőrző kérdésekre 51
Függelék 55
Irodalomjegyzék 55
ÁBRÁK ÉS TÁBLÁZATOK JEGYZÉKE
1. ábra - Ballon vizespohár és tumbler pohár 10
2. ábra - Sörkészítés óbirodalmi reliefen 25
3. ábra - Sörgyártás 28
4. ábra - Sörfejtés 29
5. ábra - Söröspoharak 41
1. táblázat - Az egy főre jutó ásvány- és gyógyvíz fogyasztás Európában 1994-ben 12
2. táblázat - Ásványvíz típusok 13
3. táblázat - Gyógyvizek osztályozása 14
4. táblázat - Gyümölcs- és zöldségital értékesítés Magyarországon 15
5. táblázat - Néhány gyümölcslé ásványianyag tartalma 20
6. táblázat - Gyümölcs- és zöldségitalok szavatossága 21
7. táblázat - Összefüggés néhány sör eredeti extrakt- és alkoholtartalma között 30
8. táblázat - Néhány ital energiaitaltartalma 34
9. táblázat - Sör érzékszervi vizsgálata 38
10. táblázat - Hazai sörfajtáink 43

Dr. Seregi Andrásné

Dr. Seregi Andrásné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Seregi Andrásné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem