1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmianyagismeret

Főiskolai tankönyv

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 284 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-220-277-5
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrák illusztrálják.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés7
Általános ismeretek9
Tápanyagok és egyéb alkotórészek az élelmianyagokban9
A fehérjék11
Zsírok és zsírszerű anyagok17
Szénhidrátok23
Vitaminok27
Az élelmianyagokban elkészítés és tárolás közben fellépő változások30
Az élelmianyagok tartósítása33
Fizikai tartósítási eljárások34
Fizikai-kémiai tartósítási eljárások37
Kémiai tartósítások38
Biológiai tartósítási módok38
Felhasznált és ajánlott irodalom; szabványok38
Növényi eredetű élelmianyagok40
Gabonafélék, malom-, sütő-, és tésztaipari termékek40
A gabonafélék40
Búza41
Rozs41
Triticale41
Zab42
Kukorica42
Rizs43
Árpa43
A gabonaszem felépítése és kémiai összetétele43
A gabonafélék malomipari feldolgozása, a malomipar termékei 46
A búzaliszt minőségét meghatározó tényezők48
Liszttípusok51
A liszt tárolása52
Sütőipari termékek52
A kenyérkészítés technológiája53
Kenyérfélék56
Fehértermékek57
Tartós sütőipari készítmények59
A kenyérfélék minőségét meghatározó tényezők (kenyérhibák, kenyérbetegségek)59
A tésztaipar termékei és felosztásuk60
A tésztaipar technológiája61
A tészták minőségi követelményei64
A tésztakészítmények kémiai összetétele, táplálkozástani jelentősége65
Zöldségfélék, gombák66
A zöldségfélék kémiai összetétele és táplálkozástani jelentősége66
Zöldségfélék és gombák csoportosítása68
Burgonyafélék68
Káposztafélék76
Gyökgumósok78
Hüvelyesek81
Hagymafélék83
Kabakosok84
Levélzöldségek86
Évelő zöldségek87
Ehető gombák88
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények89
A gyümölcsök csoportosítása és táplálkozástani jelentősége89
Almatermésűek90
Csonthéjasok94
Bogyóstermésűek96
Egyéb hazai gyümölcsök97
Déligyümölcsök98
Héjastermésűek100
Gyümölcskészítmények101
Aszaltgyümölcs-félék101
Cukrozott gyümölcs (szugát)103
Gyorsfagyasztott gyümölcsök103
Befőttek104
Gyümölcsízek105
Felhasznált és ajánlott irodalom; szabványok106
Állati eredetű élelmianyagok110
Vágóállatok húsa és állati eredetű termékek110
A hús fogalma110
Az állati test szövetei 111
Húsfeldolgozás115
A hús minősége115
Az élő állatok115
A vágás117
A hús hűtése. A hűtéskor lejátszódó folyamatok122
A hús fagyasztása. A fagyasztott húsok felengedése125
A csontos hús minősítése126
Tőkehús és ipari hús127
Válogatás konyhatechnikai feldolgozásra127
A húsfeldolgozás műveletei128
Mechanikai műveletek128
Húskészítmények134
A húskészítmények minősítése136
Zsiradékok138
Baromfiak139
Sovány baromfiak141
Hízott baromfiak (víziszárnyasok)142
Vadak144
Apróvadak145
Nagyvadak146
Halak149
Egyéb hidegvérűek (rákok, kagylók, csigák, békák)150
Tej és tejtermékek151
Tejtermelés és -fogyasztás152
A tej összetétele és tulajdonságai157
A feldolgozott tej és a tejtermékek167
A tojás171
A tojás hibái és élelmezés-egészségügyi megítélése173
Fagyasztott tojás173
Tojáspor174
Felhasznált és ajánlott irodalom; szabványok176
Fűszerek és élvezeti szerek176
Fűszerek, ízesítők176
Fűszerek176
Magvak176
Termések180
Virágok, virágrészek181
Levelek186
Héjrészek187
Gyökerek - gyökértörzsek189
Fűszerkeverékek190
Fűszerpótlék190
Egyéb ízesítőszerek190
Savanyítók191
Ízesítő készítmények192
Élvezeti szerek193
A kávé194
A kávéválaszték és minősítése199
Kávékivonatok204
A kávészerek205
A tea205
A kakaó208
Édesítőszerek, édesipari termékek208
Természetes édesítőszerek208
Mesterséges édesítőszerek210
Édesipari termékek211
Cukorkák212
Csokoládék, nugátok212
Édesipari lisztesáruk213
Fagylaltok214
Felhasznált és ajánlott irodalom; szabványok216
Italok218
Bor219
A szőlőfajták és a belőlük készült borok219
A szőlő termelése220
Elterjedtebb szőlőfajták221
A szőlő feldolgozása222
A must kierjesztése224
A bor kezelése227
A bor palackozása233
A bor szállítása235
A bor tárolása236
Borhibák és borbetegségek237
Magyarország borvidékei és borfajtái240
Borkülönlegességek246
Csemegeborok246
Ürmösborok és ízesített borok248
Külföldi csemegebor különlegességek248
Pezsgő250
Habzóbor251
Gyöngyözőbor251
Üdítő jellegű borok253
A bor összetétele253
Bor az étrendben254
Sör256
A sör gyártása256
A sör összetétele258
Sörbetegségek, sörhibák260
A sörfajták választéka261
A sör forgalomba hozatala262
Szeszesital-ipari készítmények263
Pálinkák263
Valódi pálinkák264
A kereskedelmi vagy kommersz pálinkák268
Különleges vagy "vágott" pálinkák269
Likőrök269
Közismert külföldi szeszesital-ipari készítmények271
A szeszesital-ipari készítmények forgalomba hozatala, tárolása273
A szeszesital-ipari készítmények átvétele, kezelése, tárolása a vendéglátóiparban274
Kevert italok275
A báritalok készítésének alapelvei és a készítésükhöz szükséges anyagok, eszközök275
Turmix italok280
Alkoholmentes italok281
A szikvíz281
Ásványvizek, gyógyvizek281
Gyümölcs- és zöldséglevek282
Kalóriaszegény üdítőitalok284
Felhasznált és ajánlott irodalom; szabványok284
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem