kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Anonymus Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 360 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-7966-64-1 |
Táplálkozástan | 19 |
Az ember energia- és tápanyagszükséglete | 19 |
Fehérjék | 20 |
Szénhidrátok | 21 |
Zsírok | 22 |
Vitaminok | 23 |
Vízben oldódó vitaminok | 24 |
Zsírban oldódó vitaminok | 25 |
Ásványi anyagok | 26 |
Makroelemek | 27 |
Mikroelemek | 28 |
A vízforgalom | 29 |
A tápcsatorna funkcionális anatómiája | 29 |
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői | 33 |
Az egészséges táplálkozás alapelvei | 33 |
Vegetárius étrendek | 35 |
Útmutatók az egészséges táplálkozáshoz | 36 |
Terhes, szoptató anyák és gyermekek táplálkozása | 37 |
Táplálkozás a terhesség alatt | 37 |
A tápanyagszükséglet növekedése a terhesség alatt | 37 |
Energia- és tápanyagszükséglet | 38 |
A szoptató anyag étrendje | 39 |
Az egészséges csecsemő táplálása | 40 |
A csecsemő energia- és tápanyagszükséglege | 40 |
Természetes (anyatejes) táplálás | 40 |
Bölcsődés csecsemők táplálása | 44 |
Kisdedek táplálása | 45 |
Az öt alapélelmiszer-csoport | 46 |
Kisdedek étkezése a bölcsődében | 47 |
Az óvodás korú gyermekek étkezése | 48 |
Ajánlott napi élelmiszerfogyasztás | 48 |
Iskolás gyermekek táplálkozása | 49 |
Ajánlott napi élelmiszerfogyasztás | 51 |
Serdülők táplálkozása | 51 |
Iskolai étkeztetés | 51 |
Tejcukorérzékenység | 52 |
Lisztérzékenység, coeliakia | 53 |
Táplálékallergia | 53 |
Élelmiszer-áruismeret | 55 |
Gabonafélék, malom- és sütőipari termékek | 55 |
A gabonaszem felépítése és kémiai összetétele | 55 |
A legfontosabb gabonafélék jellemzése | 55 |
A gabonafélék malomipari feldolgozása | 56 |
Sütőipari termékek | 58 |
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények | 62 |
A gyümölcsök csoportosítása és jellemzése | 62 |
Gyümölcskészítmények | 67 |
Zöldségfélék és zöldségkészítmények | 68 |
A zöldségfélék kémiai összetétele | 68 |
A zöldségfélék csoportosítása és jellemzése | 68 |
Zöldségfélék tartósítása | 72 |
Gombák és gombakészítmények | 72 |
Az élelmiszerek tartósítása | 73 |
Fizikai módszerekkel történő tartósítás | 73 |
Fizikai-kémiai módszerekkel történő tartósítás | 75 |
Tartósítás kémiai módszerekkel | 75 |
Biológiai tartósító eljárások | 76 |
Élelmiszertartósítás sugárzással | 77 |
Italok | 77 |
Koffeintartalmú élvezeti szerek | 78 |
Tej és tejtermékek | 79 |
Tojás | 81 |
Húsok, húsipari készítmények | 82 |
Étkezési zsiradékok | 85 |
Fűszerek és ízesítőszerek | 86 |
Az ételkészítés technológiai műveletei | 89 |
Előkészítő műveletek | 89 |
Kiválasztás | 89 |
Tisztítás | 90 |
Darabolás vagy részekre osztás | 91 |
Előkészítő műveletek | 92 |
Sűrítés | 92 |
Lazítás | 94 |
Ízesítés | 95 |
Masszakeverés | 98 |
Hőbehatás | 98 |
Befejező vagy értékesítő műveletek | 105 |
Készentartás | 106 |
Adagolás | 106 |
Tálalás | 107 |
Felszolgálás, étkeztetés | 107 |
Maradékértékesítés | 109 |
Ételismeret | 111 |
Reggeli, hidegvacsora és kis étkezések ételei, italai | 111 |
Levesek, levesbetétek | 112 |
A levesek csoportosítása | 113 |
Főzelékek | 113 |
A főzelékek csoportosítása | 114 |
Köretek | 114 |
A köretek csoportosítása | 114 |
Saláták | 115 |
Mártások | 116 |
Húspótlók | 119 |
A húspótlók csoportosítása | 119 |
Tojásételek | 120 |
A tojásételek csoportosítása | 120 |
Húsételek | 121 |
Marhahúsból készíthető ételek | 122 |
Borjúhúsból készíthető ételek | 123 |
Sertéshúsból készíthető ételek | 123 |
Szárnyasból készíthető ételek | 125 |
Halételek | 125 |
Tészták, édességek | 126 |
A tészták, édességek csoportosítása | 127 |
Gyümölcskészítmények | 129 |
Étlaptervezés | 131 |
Az étlaptervezést meghatározó tényezők | 131 |
Kinek készül az étlap | 131 |
Az élelmezési üzem hány étkezést szolgál ki | 132 |
Az élelmezési üzem adottságai | 132 |
Az étlap változatossága | 132 |
A pénzkeret | 133 |
Az évszakok | 133 |
Fogyasztói igények és szokások | 133 |
Árubeszerzés | 133 |
Tálalási, szállítási lehetőségek | 134 |
Az étlaptervezés menete | 134 |
Különböző korcsoportok közétkeztetése | 134 |
Bölcsődés és óvodáskorú gyermekek élelmezése | 134 |
Iskolás gyermekek élelmezése | 137 |
Főiskolások, egyetemi hallgatók élelmezése | 138 |
Egészséges felnőttek étrendje | 140 |
Idős emberek étrendje | 141 |
Az Egységes Diétás Rendszer | 142 |
Tápanyagtartalom szerinti változatok | 143 |
Ételkészítés szerinti változatok | 155 |
Dietetikai szempontok a közétekeztetésben | 156 |
Műszaki és munkavédelmi ismeretek | 159 |
Az áruátvétel és az árumozgatás előírásai | 159 |
Az áruátvétel és az árumozgatás eszközei | 159 |
Raktározás eszközei és berendezései | 160 |
Hűtőkamrák, hűtőszerkrények | 161 |
Az előkészítő helyiségek gépészeti felszerelése | 162 |
A földesáru-előkészítő gépészeti berendezései | 162 |
Zöldségmosó berendezések | 162 |
Burgonyakoptatók | 162 |
Zöldségaprító berendezések | 162 |
A húselőkészítés gépei, berendezései | 163 |
Az ételkészítés technológiai berendezései | 165 |
A cukrászkonyha gépi felszerelése | 168 |
Tálalás módjai és eszközei | 169 |
Tálalási és kiszolgálási módszerek | 169 |
Ételek melegen tartására szolgáló készülékek | 170 |
A gépi mosatás | 172 |
Szakaszos üzemmódú mosogatógépek | 172 |
Folyamatos üzemű mosogatógépek | 172 |
Nagy méretű főzőedények mosogatása | 173 |
A mosogatógépek tisztítása | 173 |
Az ételmaradék kezelése | 174 |
Munkavédelmi ismeretek | 174 |
A balesetmegelőzés tízparancsolatának tarthatjuk a következő hasznos tanácsokat | 175 |
Elsősegélynyújtás | 176 |
Élelmezési üzemszervezés | 179 |
A közétkeztetés feladata, célja, területei | 179 |
Az élemezési üzemek termelésének feltételei | 180 |
Az élemezési üzem létesítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges anyagi források | 181 |
A feldolgozásra kerülő nyersanyagok | 181 |
Az élelmezési üzem helyisége | 182 |
A termelés gépei, berendezési és eszközei | 188 |
A termelés energiaszükséglete | 190 |
Az élelmezésben részt vevő munkaerő | 190 |
Megfelelő kialakított és irányított szervezet, szervezési tevékenység | 191 |
Az élelmezés szervezete | 192 |
Az élelmezési üzem szervezeti felépítése, kapcsolati rendszere | 192 |
Az élelmezési üzemben dolgozók munkakörei | 193 |
A munkaköri leírás | 198 |
Élelmezési rendszerek | 199 |
Az élelmezés folyamatai | 201 |
Az élelmezési ellátás tevékenységének szervezése | 202 |
Az élelmezési nyersanyagok beszerzésével kapcsolatos tevékenységek szervezése | 203 |
Az élelmezési anyagok tárolásával, raktározásával kapcsolatos tevékenységek szervezése | 208 |
Az előkészítő tevékenység szervezése | 213 |
Az ételkészítés tevékenységének szervezése | 215 |
Az ételkészítés befejező műveleteinek szervezése | 220 |
Minőségügy az élelmezésben | 223 |
A minőségügyi rendszer működésének célja | 223 |
Minőségügyi alapfogalmak | 224 |
Az élelmezés minőségügyi rendszere | 224 |
Fogyasztói elégedettségvizsgálat | 229 |
Gazdasági ügyvitel | 231 |
Költségvetés és gazdálkodás | 231 |
Az államháztartás rendszere | 231 |
A központi költésvetés rendszere | 232 |
A központi költségvetéssel kapcsolatos hatáskörök szabályozása | 233 |
Az önkományzat költségvetésének bevételei | 233 |
A költségvetési szervek | 235 |
Költségvetési szervek gazdálkodását reguláló rendszerek | 236 |
Az Élelmezési szabályzat | 237 |
A költségvetési gazdálkodás jellemzői és folyamata | 240 |
A közétkeztetés helye az állami feladat ellátásában | 245 |
Az élelmezési ellátásra való jogosultság. Az élelmezésért fizetendő térítési díjak | 245 |
Az élelmezési térítési díj megállapítása | 246 |
Kedvezmények a munkahelyi (alkalmazotti) élelmezés térítésnél | 247 |
Vagyonvédelem, készletgazdálkodás | 248 |
A vagyonvédelem | 248 |
Készletgazdálkodás | 248 |
A leltározási tevékenység | 249 |
Az élelmezési rendszer részei és folyamatai | 251 |
Az élelmezési rendszer részei | 251 |
Az élelmezési rendszer folyamatai | 252 |
A bizonylatok és szerepük az információs folyamatokban | 253 |
Az információ | 253 |
Bizonylati elv, a bizonylatok alaki és tartalmi kellékei | 254 |
A bizonylatok útja | 255 |
A bizonylatok megőrzése | 255 |
Bizonylati szabályzat, bizonylati album | 255 |
Az élelmezés információs folyamatának elemei | 256 |
Étlaptervezés | 256 |
Étlaptervezési formák | 257 |
Árurendelés, az élelmezési nyersanyagellátás biztosítása | 261 |
Az élelmiszerek beszerzése | 262 |
Az élelmezési nyersanyagok megrendelése (árurendelés) | 262 |
Szerződések, megállapodások | 263 |
Mezőgazdasági őstermelőtől vagy kistermelőtől történő vásárlás | 264 |
Saját termelés, feldolgozás, tartósítás | 264 |
Fizetési módok, költségvetési intézmények pénzforgalma | 265 |
A pénzforgalom formái | 265 |
Az élelmezettek nyilvántartása, a napi élelmezési létszám meghatározása | 267 |
Az étkezők nyilvántartásának célja | 267 |
A nyilvántartás vezetésének szempontjai | 267 |
Az étkezők nyilvántartásának formái | 268 |
Étkezési jegyek | 268 |
Napi élelmezési létszám meghatározása a betegélelmezésben | 270 |
Az individuális betegélelmezés információs rendszere | 272 |
Az utalványozás | 274 |
A nyersanyagkiszabás | 274 |
Raktári vételezési bizonylat | 275 |
Tálalólap (Ételosztólap) | 276 |
Az élelmezési nyersanyagok nyilvántartása | 277 |
Az élelmezési nyersanyagok helye a költségvetési szerv nyilvántartási rendszerében | 277 |
A számvitel fogalma | 277 |
A könyvvitel feladata és módszerei | 278 |
Az élelmezési nyersanyagkészlet nyilvántartása | 282 |
Egyszerűsített élelmezési anyagelszámolás | 283 |
Az élelmezési keret felhasználásának alakulása, költségelszámolás | 283 |
Élelmezési keret | 283 |
A tényleges nyersanyagköltség meghatározása | 284 |
A tényleges nyersanyagköltség egy élelmezési napra vetített élrtéke | 284 |
Beszámolás az élelmezési nyersanyagköltség alakulásáról | 285 |
A tápanyagszükséglet és az élelmezési nyersanyagnorma biztosítása | 286 |
Az élelmezés önköltsége | 286 |
A rezsiköltség | 286 |
Az élelmezés számítógépes irányítása és információs rendszere | 287 |
A rendszer kidolgozásának elvei | 289 |
A szakmai elvárások érvényesülése a program kidolgozásában | 289 |
A számítógépes rendszer folyamatainak áttekintése, elemzése | 290 |
A számítógépes élelmezési rendszer alkalmazásának gyakorlati szempontjai | 292 |
Élelmezéshigiéné | 295 |
Élelmezési üzem higiénés ellenőrzése | 295 |
Élelmezési létesítmények elhelyezése, környezete | 296 |
Élelmezési üzem helyiségeinek kapcsolódása | 297 |
Gépekre, berendezésekre vonatkozó egészségügyi előírások | 297 |
Az élelmiszerek beszerzésének, szállításának higiénés szabályai | 299 |
A raktározás higiénéje | 300 |
Raktártípusok | 300 |
Az élelmiszerek tárolásának higiénés szabályai | 301 |
A romlott élelmiszerek jellemzői | 304 |
Idegenanyagok az élelmiszerekben | 304 |
Az ételminták jelentősége | 305 |
Az ételmintavétel szabályai | 305 |
Az ellenminta fogalma | 305 |
A baktériumok jellemzői | 306 |
Az ételfertőzések fogalma, jellemzői | 306 |
Az ételmérgezést előidéző kórokozók | 307 |
Az ételfertőzés és ételmérgezés megelőzésének higiénés szabályai | 308 |
A mikroorganizmusok tevékenysége az élelmiszerekben | 308 |
Az élelmiszerek állati kártevői | 308 |
Zsírban, olajban sütés higiénéje | 309 |
A hidegkonyhai termékek higiénéje | 309 |
A cukrászipari termékek higiénéje | 309 |
A fagylalt előállításának higiénés szempontjai | 310 |
A mosogatás higiénés jelentősége | 311 |
Fehéredények mosogatása három fázisban | 311 |
Feketeedények mosogatása két fázisban | 311 |
Takarítás, fertőtlenítés | 311 |
Személyi higiéné | 313 |
A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság követelményei, a népjóléti miniszter 33/1998. (VI. 24.) NM rendelete | 314 |
A munkaköri és szakmai alkalmasságot véleményező szervezet | 314 |
Személyi higiénés alkalmassági vizsgálat az alábbi munkakörökben végzendő | 315 |
Munkaügyi ismeretek | 317 |
A Munka Törvénykönyve szerkezeti felépítése | 317 |
Jognyilatkozatok | 317 |
A munkaviszony | 318 |
A munkaviszony létesítése | 318 |
Pályázat | 319 |
A munkaszerződés módosítása | 319 |
A munkaviszony megszűnése és megszüntetése | 320 |
A kártérítési felelősség | 324 |
A közalkalmazotti jogviszony létesítése | 325 |
A közalkalmazotti jogviszony megszűnése | 325 |
A fegyelmi felelősség a közalkalmazottaknál | 329 |
Kereset a Munkaügyi Bírósághoz | 330 |
Ajánlott irodalom | 333 |
Táplálkozástani, élelmezési és dietetikai ismeretekhez | 333 |
Élelmiszer- és áruismerethez | 334 |
Élelmezési üzemek szervezéséhez és műszaki ismeretekhez | 334 |
Gazdasági ügyvitelhez | 334 |
Higiénés ismeretekhez | 335 |
Munkajogi ismeretekhez | 335 |
Az irányadó fontosabb jogszabályok és legutóbbi módosítások | 337 |
Élelmiszerekről szóló jogszabályok | 337 |
Közegészségügyi jogszabályok | 337 |
Munkavédelemről szóló jogszabályok | 338 |
Költségvetésről és ügyvitelről szóló jogszabályok | 338 |
Szakmai képzésről szóló jogszabályok | 338 |
Munkaügyről szóló jogszabályok | 338 |
Táblázatok | 339 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.