1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmezéstan és dietetikai ismeretek

Szerkesztő

Kiadó: Egészségügyi Szakdolgozók Központi Továbbképző Intézete
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 233 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 1000 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A kórházi élelmezési üzem gazdálkodása és elszámolási rendszere (Tarján György)7
Költségvetési gazdálkodás7
Egészségügyi intézmények költségvetése12
A költségvetési szervek felújítási rendszere19
A társadalmi tulajdon védelme, leltárkezelés21
Anyagi felelősség26
Az élelmezési nyersanyagszükséglet költségvetési fedezetének tervezése30
Az alkalmazotti élelmezés igénybevétele, az élelmezésért fizetendő térítési díjak36
A bizonylatok és szerepük az információs folyamatokban39
Az élelmezési feladat ellátásához szükséges nyersanyagok biztosítása és elszámolási rendje42
Az élelmezési nyersanyagkészlet nyilvántartása44
Az élelmezési nyersanyagok raktári nyilvántartása50
A kórházi élelmezés ügyvitele, elszámolási és bizonylati rendje54
A napi élelmezési létszám megállapításának információs rendszere57
Az alkalmazottak napi élelmezési létszámának megállapítása60
A nyersanyagkiszabás61
Az ételkészítő üzemek nyersanyagellátása63
Az ételek elkészítése, készételek ellenőrzése64
Az elkészült ételek kiosztása64
Az individuális betegélelmezés információs rendszere66
A nyersanyag-önköltség megállapítása és elszámolása70
Egyszerűsített élelmezési anyagelszámolás (Gaálné Labáth Katalin)73
Élelmezési szabályzat (Gaálné Labáth Katalin)75
A kórházélelmezés feladata, célja, helye a kórház szervezetében (Gaálné Labáth Katalin - Rigó János)79
Az élelmezési osztályvezető (élelmezésvezető) mukaköre83
Az élelmezési ellátás folyamata86
Kórházélelmezési rendszerek86
Az élelmezési üzem tevékenységének szervezése (Gaálné Labáth Katalin - Simon Gergely)91
Az élelmezési nyersanyagok beszerzésével kapcsolatos tevékenység szervezése92
A raktározási tevékenység szervezése95
Az előkészítő tevékenység szervezése98
Az ételkészítés tevékenységének szervezése101
A melegkonyha tevékenységének szervezése101
A tejkonyha szerepe és tevékenységének szervezése105
A cukrászat tevékenységének szervezése106
A hidegkonyha tevékenységének szervezése106
A tápszerkonyha tevékenységének szervezése107
A befejező műveletek szervezése108
Egyéni tálcás központi tálalási rendszer108
Thermopack ládákban történő ételszállítás111
Az étkeztetés szervezése111
Központi gépi mosogatás kialakítása113
Gyorsfagyasztott ételekkel történő élelmezés114
Az élelmezési üzemek hatékonyságának mérése118
Táplálkozásélettani és dietetikai ismeretek (Dr. Rigó János)121
Energiaforgalom és tápanyagszükséglet121
Fehérjék123
Szénhidrátok123
Zsírok124
Vitaminok125
Ásványi anyagok128
Víz129
Az emésztés130
Ételeink élvezeti értéke131
Élelmianyagok - élelmiszerek (Dr. Rigó János)137
Tej és tejtermékek137
Tojás138
Hús139
Zöldség- és főzelékfélék139
Gyümölcsök140
Sütőipari termékek141
Élvezeti szerek, szeszes és üdítő italok142
Ételkészítési technológiai műveletek (Bencsik Klára)143
Előkészítő műveletek143
Előkészítő műveletek145
Befejező műveletek152
Ételismeret (Bencsik Klára)155
Levesek155
Főzelékek156
Köretek157
Saláták158
Mártások159
Húspótlók162
Felfújtak160
Tojásételek163
Húsételek164
Tészták, édességek166
Nyersanyagok, ételek táplálkozásélettani értékelése (Bencsik Klára)169
Az étlaptervezés alapelvei (Bencsik Klára)173
Diétás konyhatechnológia (Bencsik Klára - Dr. Rigó János)177
Diétás rendszerek178
A diéták tápanyag szerinti felosztása179
Alapétrend179
Energia- és fehérjegazdag étrend179
Energiaszegény étrend181
Fehérjeszegény étrend185
Giordano - Giovanetti típusú étrend186
Zsírszegény étrend186
Cukorbetegek étrendje189
Konyhasó-, nátriumszegény étrend192
A diéták konyhatechnikai változatok szerinti elkészítése196
Folyékony változat196
Pépes változat196
Nyersrost-szegény változat198
Könnyű-vegyes változat198
Diétás rostgazdag változat199
Mesterséges táplálás200
Különleges diéták200
Gliadin (gluten) - mentes étrend200
Fenilalanin-szegény étrend201
Purinszegény étrend203
Tej- és cukormentes étrend204
Koleszterin-szegény étrend204
Diagnosztikus étrendek205
Gyógyszeres kezelés étrendi kiegészítése206
Gyógyszer-diéta kölcsönhatása206
Bölcsődéskorú gyermekek étkeztetése207
Tápszerek209
Az idős emberek élelmezése211
Élelmezésegészségügyi ismeretek (Vandrov Ibolya)215
Élelmiszer-mikrobiológiai alapismeretek215
Ételfertőzések218
Ételfertőzést okozó baktériumok219
Ételfertőzést okozó egyéb baktériumok219
Ételmérgezést okozó mikrobák220
Ételmérgezések megelőzésének általános elvei222
Az ételmérgezések kialakulása222
Konyhatechnológiai műveletek hatása a mikrobákra223
A hús és húsból készült ételek higiénés veszélyei224
A tej és tejtermékek higiénés veszélyei225
A tojás higiénés veszélyei226
A zöldségfélék, gyümölcsök higiénés veszélyei226
A közétkeztetési konyha helyiségeinek higiénéje227
Az ételszállítás higiénéje231
A konyhaüzem takarítása231
Rovarok és rágcsálók elleni védekezés232
A konyhai dolgozókra vonatkozó közegészségügyi szabályok232
Személyi higiéné233
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem