A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmezési ismeretek

a szakoktatók számára/Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 229 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: KG-270. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

Bármely anyagra jellemző, hogy nem önmagában elszigetelve létezik, hanem környezetével dinamikus kölcsönhatásban van. Ebből következik, hogy minden anyagot a környezetéből... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

Bármely anyagra jellemző, hogy nem önmagában elszigetelve létezik, hanem környezetével dinamikus kölcsönhatásban van. Ebből következik, hogy minden anyagot a környezetéből több irányú hatás ér, s ennek eredményeként az anyagok különféle átalakulásokon mehetnek keresztül. Ezek a változások - amelyek nagy részét mindennapi életünkből jól ismerünk - alapvetően kétfélék lehetnek:
- fizikai és
- kémiai változások.
A fizikai változás során az anyag részecskéinek (atomok, molekulák) szerkezete változatlan marad, csupán egymáshoz viszonyított helyzete, mozgása változik. Ez történik a halmazállapot-változás, az oldás, az aprítás és több más folyamat során. A kémiai változás az anyagi tulajdonságok megváltozásával jár. Ennek során az anyag részecskéi is megváltoznak, új atomok, illetve az atomok másféle összekapcsolódásával új molekulák jönnek létre. A képződött anyagokból a kiindulási anyagokat csak újabb kémiai változással lehet visszanyerni. A kémiai változás minden esetben fizikai változással jár együtt, mivel a kémiai változások során egyidejűleg megváltozik a molekulák mozgása, kohéziója, így változhat az anyagok halmazállapota, színe stb. A következőkben ezen változásokkal kapcsolatos fontosabb alapfogalmakat tekintjük át. Vissza

Tartalom

I. KÉMIAI ALAPISMERETEK 3
1. Alapfogalmak 3
Az atomok felépítése 4
Az elemek periódusos rendszere 8
A kémiai kötés 12
A szilárd halmazállapot 19
A vegyületek típusai 22
A kémiai reakciók típusai 30
2. A kémiai folyamatok sebessége 35
A reakciósebesség fogalma 36
Katalízis 39
3. Az oldatok 41
Az oldat fogalma 41
Az oldatok töménysége 44
Az ozmózis 45
A viszkozitás 48
A felületi feszültség 48
Híg oldatok kémhatása. A pH fogalma 50
4. Kolloidok 54
A kolloid állapot 54
A felületi energia 56
A kolloid rendszerek felosztása 57
Néhány fontosabb kolloid diszperz rendszer 60
5. Szervetlen kémia 66
Hidrogén 68
Halogén elemek és vegyületeik 72
Az oxigéncsoport elemei és vegyületei 72
A nitrogéncsoport elemei és vegyületei 75
A széncsoport elemei és vegyületei 76
Alkálifémek és vegyületeik 79
Alkáliföldfémek és vegyületeik 84
Földfémek és vegyületeik 88
A d-mező elemei és vegyületei 89
6. Szerves kémia 94
Nyílt láncú szénhidrogének 95
Telített szénhidrogének 95
Telítetlen szénhidrogének 97
Halogénezett szénhidrogének 98
Alkoholok 98
Éterek 101
Aldehidek és ketonok 102
Szerves savak (karbonsavak) 103
Zsírsavszármazékok 105
Eszterek 106
Aminosavak 107
Zárt szénláncú vegyületek 108
A ciklusos vegyületek 108
Aromás vegyületek 111
Heterociklusos vegyületek 113
II. TÁPLÁLKOZÁSI ISMERETEK 116
1. Alapfogalmak 116
2. A tápanyagok csoportosítása és jellemzése 118
Fehérjék 119
Zsírok és zsírszerű anyagok 126
Szénhidrátok 131
Vitaminok 134
Ásványi anyagok 138
Ballaszt- és járulékos anyagok 141
3. A táplálkozás élettana 142
Az emésztés 143
A felszívódás 149
Az intermedier anyagcsere 154
4. A szervezet energia- és tápanyagszükséglete 157
Energiaszükséglet 157
Tápanyagszükséglet 162
Vízháztartás 169
5. Néhány táplálkozással kapcsolatos fogalom 171
A táplálékok hasznosulása és telítőértéke 172
Táplálkozási ritmus 174
A diétás táplálkozás 176
III. MIKROBIOLÓGIAI ISMERETEK 180
1. A mikroorganizmusok főbb csoportjai 180
2. A mikroorganizmusok életfeltételei 186
3. A mikroorganizmusok életjelenségei és tevékenysége 191
IV. HIGIÉNÉS ISMERETEK 195
1. Személyi higiéné 195
2. Munkahelyi higiéné 199
3. Ételek higiénéje 204
4. Az állati kártevők által okozott élelmiszer-károsodások 211
V. AZ ÉLELMISZEREK ROMLÁSA ÉS TARTÓSÍTÁSA 213
1. Az élelmiszerek romlását előidéző hatások 214
2. Az élelmianyagok romlás elleni védelme 215
IRODALOM 225

Dr. Kádas Lajos

Dr. Kádas Lajos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kádas Lajos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem